Morgen
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Briefing Morgen: Her er dit overblik på 2 minutter

Kapitalfond afviser hurtigt salg af grøn brintkomet til udlandet | Norlys vil skyde 10 mia. kr. i nye investeringer | Ny konkurs truer Kasi-Jesper

GODMORGEN

Vi er klar med dagens første briefing, som blandt meget andet også indeholder historien om, at Norlys-topchef Niels Duedahl vil investere milliarder i tele og energi i de kommende år. God læselyst!

Nyheder

Kapitalfond afviser hurtigt salg af grøn brintkomet til udlandet

Siden investeringen i sensommeren 2019 er brintmarkedet nærmest eksploderet, og Green Hydrogens børsnoterede konkurrenter i Norge og Storbritannien er værdiansat til 10-20 mia. kr. Green Hydrogen kan hurtigt få brug for penge, men det er oplagt, at de kommer fra en dansk investor, lyder det fra kapitalfonden Nordic Alpha Partners.

Green Hydrogen er pludselig blevet en eftertragtet virksomhed, da markedet for brint på få år er gået fra at være stort set ikke-eksisterende til at mange forventer, at det vil eksplodere i de kommende år. Foto: Casper Dalhoff

Opkøbsivrig topchef vil skyde 10 mia. kr. i nye investeringer

Ifølge Norlys' direktør er der nu så godt styr på forretningen efter storfusionen med Eniig, at han er klar til årlige milliardinvesteringer til nye tele- og energiprojekter. Der er nu ryddet op og skabt transparens, lyder det fra den adm. direktør.

Norlys-topchef Niels Duedahl vil investere milliarder i tele og energi i de kommende år. Foto: Joachim Ladefoged

Ekspert advarer mod at lade ATP tage større risiko. Lønmodtagerne har mere end 20 pct. risiko for at miste penge i stedet for at få en rigere alderdom, hvis ATP får lov at tage en større investeringsrisiko, viser beregninger.

Ny konkurs truer Kasi-Jesper. Topadvokaten Boris Frederiksen jagter 13,8 mio. kr. hos Kasi-familiens nyeste smykkeeventyr Amazing Jewelry. En konkursbegæring mod Amazing Jewelry kan komme på tale.

Lempelse af forsamlingsforbud bremses. Forsamlingsforbuddet hæves ikke som planlagt til 200 personer for visse arrangementer fra 8. august. Det bliver på 100, oplyser Sundheds- og Ældreministeriet.

Skattevæsenet lemper multinationale virksomheders skatter for milliarder af kroner. Efter at skattevæsenet i årevis har stanget millardstore skattesmæk ud til multinationale selskaber, viser nye tal, at trafikken i stigende omfang går den anden vej.

Efter kritisk rapport: Advokater klar til brancheopgør. En rapport fra Konkurrencestyrelsen lægger op til større konkurrence om statslige advokatopgaver. Et opgør med kammeradvokaten vil føre til lavere priser og bedre rådgivning, lyder det fra advokater.

Mette Frederiksen slog alarm, men har stadig ikke sendt en læge. Før valget kaldte S-formand Mette Frederiksen manglen på læger i yderområderne »katastrofal« og foreslog en kontroversiel løsning. I dag står 19.000 flere borgere uden egen læge. Løsningen ligger stadig i skuffen. Det skyldes coronakrisen, siger ministeren.

Det skriver andre

Novos væksthåb stormer fremad: Finans­hus spår topsalg på 61 mia. Lanceringen af Novo Nordisks nyeste væksthåb Rybelsus er gået over al forventning, og selv om covid-19-pandemien lægger en dæmper på folks lyst til at gå til lægen og indlede ny behandling, har salget oversteget analytikernes forventninger. (Børsen - låst artikel)

Ubers indtægter falder med milliarder under coronaudbrud. Nedlukningen under coronaudbruddet har været en dyr omgang for kørselstjenesten Uber, da langt færre end normalt har booket køreture med selskabet. (Ritzau)

LA og K var imod aftalen om kviklån. Nu har de vundet en "hvad-sagde-vi". Det er eksempler på, hvordan den nye lov om kviklån er blevet noget bøvl. Ikke kun for banker, forbrugere og medier. Loven presser også erhvervsminister Simon Kollerup og partierne bag den. (Børsen - låst artikel)

Gik du glip af...

Danmarks mest værdifulde selskab præsenterede torsdag sit regnskab for første halvår. Det viste, at coronakrisen har trukket Novo Nordisk i begge retninger.

  • Tallene: Første kvartal var præget af store opkøb, mens patienterne og distributørerne i andet kvartal har tæret på deres opbyggede medicinlagre. Den danske medicinalgigant leverede et salg på 30 mia. kr., mens analytikerne havde forventet, at virksomheden havde fået 700 mio. kr. mere i kassen.
  • Tronskiftet: Novo Nordisks store medicinsællert, Ozempic, har nu indtaget pladsen som koncernens største lægemiddel over Victoza. Salget blev fordoblet set i forhold til samme periode sidste år. Det var dog ikke helt så meget, som analytikerne havde håbet på. »Nu slår vi igen,« sagde topchef Lars Fruergaard Jørgensen om genvundne markedsandele på området.
  • Besparelserne: Ved at skære en stor del af rejseaktiviteten og de dyre konferencer væk for de 43.526 ansatte har Novo Nordisk sparet i omegnen af 1 mia. kr.
  • Fremtiden: »Det er en offentlig hemmelighed, at Novo Nordisk tjener langt de fleste penge i USA. Derfor er det også alarmerende, når netop dette vigtige marked viser svaghedstegn,« skriver virksomhedsredaktør Søren Linding i en kommentar.

»Vi tabte terræn, da en konkurrent lancerede et [konkurrerende middel], og nu slår vi igen med Ozempic,« sagde Lars Fruergaard Jørgensen. Foto: Niels Hougaard

Indsigt

Sådan blev Tiktok klemt ind i et magtspil mellem USA og Kina. Den seneste uge er situationen omkring Tiktok eskaleret, efter Trump gav et overraskende ultimatum til de kinesiske ejere: Enten bliver Tiktok solgt til amerikanske eller andre udenlandske ejere, ellers får appen et forbud i USA. Men hvordan er det endt der? Journalist Daniel Skinbjerg fortæller historien.

Finans fakta

Telefonerne er rødglødende på skattekontorerne. Hvert eneste minut i 1. halvår har Skatteforvaltningen, der består af syv styrelser, modtaget mere end 30 telefonopkald, viser en ny opgørelse. Telefonstormen på 1,8 mio. opkald betyder, at Skatteforvaltningen i 2020 står til at tangere sidste års rekord

Ud over de mange opkald modtager Skatteforvaltningen også et væld af e-mails.

Dagens profil

Først var han den frække vidunderdreng i dansk erhvervsliv. Siden blev han en paria. Per Villum Hansen havde en vision om at skabe Danmarks største finansielle supermarked. Siden blev han i en alder af 48 år afskediget og måtte se en lang række døre i erhvervslivet lukke.

Dagens tal

1,2

Antallet af nytilmeldte ledige faldt igen i USA. I sidste uge søgte 1.186.000 amerikanere om understøttelse som følge af ledighed, hvilket er færre end i forrige uge. Antallet af nye ledige på det amerikanske arbejdsmarked ligger dog fortsat på et meget højt niveau.

Børs

Tilbagegang i Europa - aktiefremgang og ny rekord i USA. Grønt blev til rødt for både Novo-aktien og C25-indekset som helhed. Mens aktierne samlet set klarede det skidt i Europa, gik det bedre i USA. Det brede S&P 500-indeks gik op med 0,6 pct. Dow Jones vandt 0,7 pct., og Nasdaq voksede 1,0 pct. De fem store teknologiselskaber trak markedet op, og Nasdaq leverede en ny lukkerekord, mens investorerne venter på nyt om flere økonomiske hjælpepakker i USA. (Reuters)

Debat

Den næste politiske coronaplan skal være langt mere intelligent og fleksibel end forårets store lockdown. Alene usikkerheden om, hvorvidt vi står over for en ny, omfattende lockdown er rigeligt til at spænde ben for såvel forbrug som investeringer og beskæftigelse og kan dermed i værste fald bidrage til en langt værre økonomisk nedtur, end vi ret beset behøver at gå igennem, skriver chefredaktør Steen Rosenbak.

Steen Rosenbak, chefredaktør

Det sker i dag

  • Erhverv: SAS offentliggør trafiktallene for juli.
  • Økonomi: Det amerikanske kongetal fra jobmarkedet offentliggøres.

PS...

Smykkefirmaet Pandora præsenterede torsdag et nyt våben i kampen om verdens smykkeforbrugere. Selskabet forklarer i en pressemeddelelse, at det vil gå i krig med salget af en smykkeserie, som er inspireret af de ikoniske Star Wars-film.

BRANCHENYT
Læs også