Morgen
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Briefing Morgen: Her er dit overblik på 2 minutter

Dyre og ineffektive pensionskasser koster danske opsparere dyrt | Negative renter har stoppet danskernes bankskifte | Mystiske kontrakter i omstridt nanoselskab vækker undren

GODMORGEN

Her er, hvad du skal vide.

Nyheder

Ekspert: Dyre og ineffektive pensionskasser koster danske opsparere dyrt

Høje omkostninger til administration koster pensionskunder dyrt, påpeger den uafhængige pensionsekspert Jørgen Svendsen, der peger på store gevinster ved en fusionsbølge. Hvorfor i alverden skal medlemmerne i Pensionskassen Jordbrugsakademikere & Dyrlæger eksempelvis hvert år betaler 489 kr. om året i administrationsomkostninger i Sampension, når selvsamme pensionskasses andre medlemmer nøjes med 388 kr. om året?

Maria Schioldann er chef for medlems- og virksomhedsservice i Industriens Pension, der har landets laveste omkostninger til administration. Foto: JP.

Negative renter har stoppet danskernes bankskifter

Mens danskerne så sent som sidste år i stor stil shoppede rundt blandt danske banker med deres indlånskroner, er der her i 2020 sat en effektiv stopper for den trafik. Nye gebyrer og en yderligere nedsættelse af grænsen for, hvornår der skal betales negative renter for indlån, kan være på vej til privatkunder i bankerne. Bankdirektør forventer i hvert fald en større regning til privatkunder med indlån.

Mystiske kontrakter i omstridt nanoselskab vækker undren. Eksperter undrer sig over, at nogen vil være skødesløse nok til at skrive under på de kontrakter, som ligger til grund for en stor del af det omstridte nanoselskab Act.Globals indtjening.

Danske legetøjsbrødres selskabsunivers ramt af konkurs. Konkurs, negativ egenkapital og revisorbemærkninger om urigtige momsangivelser og ulovlige aktionærlån rammer legetøjsbrødrene Jacob og Henrik Ranis Andersen.

Brødrene Jacob Ranis Andersen og Henrik Ranis Andersen ejer legetøjskoncernen Dracco, hvis hovedaktivet er et lyserødt ponyunivers kaldet Filly med tilhørende tegnefilm og figurer . Foto: Charlotte de la Fuente

Her er den bedste universitetsby for forældrekøb. Lige nu går den vilde boligjagt for de mange af de næsten 70.000 optaget på en videregående uddannelse. Og Aalborg er den universitetsby, hvor forældrene har det største udvalg af lejligheder under 2 mio. kr., og hvor de unge får flest kvadratmeter for pengene.

Storbank undersøges for at spionere. Barclays er kommet under en lup på grund af anklager om, at den britiske storbank har udspioneret sine ansatte.

Emiraterne vil bygge en koloni på Mars. Med åbningen af den arabiske verdens første atomkraftværk, Mars-projekter og rumfartsprogrammer har Emiraterne placeret sig som den teknologisk førende nation i den arabiske verden.

Det skriver andre

Donald Trump udsteder dekret om nye hjælpepakker. Hjælpepakkerne i USA bliver nu forlænget pr. dekret fra præsident Trump, efter at politikerne i de to kamre i parlamentet ikke kunne nå til enighed. Arbejdsløse kan ifølge dekretet få 400 dollars om ugen ekstra – men Donald Trump har sendt en del af regningen til de enkelte stater. (CNN)

Over 100.000 er nu døde med covid-19 i Brasilien. Corona-pandemien hærger i Brasilien, hvor 50.000 covid-19-dødsfald er registreret de seneste 50 dage. Dermed lander det samlede antal døde på 100.477, mens antallet af smittede har passeret en million. (BBC)

Kontroversiel Kodak-aftale er sat på pause efter anklager om fusk. På præsident Trumps foranledning fik det skrantende fotofirma Kodak i juli en aftale til 4,8 mia. kr. om leverancer af lægemidler til corona-indsatsen – med penge fra USA’s fond til udviklingsprojekter. Nyheden fik aktiekursen til kortvarigt at stige med 2000 pct., men nu er projektet sat på hold, efter anklagerne om blandt andet insiderhandel. (Reuters)

Twitter vil også gerne købe kinesiske Tiktok. Den meget populære video-app Tiktok skal være solgt til et amerikansk firma, ellers bliver tjenesten forbudt fra 20. september. Indtil nu har kun Microsoft været på banen som potentiel køber, men Twitter – et langt mindre selskab – vil nu også gerne forsøge at købe Tiktok. (Reuters)

Podcast

Verdens mægtigste mand har set sig sur på Tiktok. Amerikanerne har set sig sure på den populære kinesiske app Tiktok, som står til at blive forbudt i USA. Bliv i denne podcast klogere på det seneste kapitel i handels- og techkrigen mellem USA og Kina.

Indsigt

Kapløbet om vaccinerne kører for fuld udblæsning: Dansker ser gylden forretningsmulighed. 266 vaccinekandidater sidder forskere og virksomheder verden over og arbejder på højtryk på. Kapløbet om at udvikle og få fingrene i en vaccine mod coronavirussen er i fuld gang. For analysevirksomheden Airfinity, som indsamler videnskabsdata, er coronaudbruddet en unik mulighed for at få fart på væksten.

Coronavirussen har banet vejen for nye kunder til Airfinity. Den er ikke dog Airfinitys største område. Det er i stedet hjerte-kar-området. Derudover tilbyder Airfinity løsninger inden for stamceller, og er pt. på vej ind på cancerområdet. Foto: Gregers Tycho.

Gik du glip af...

Købmand eller spekulant? Forgyldt energidirektør afviser at svare på, hvor pengene tjenes. Det vækker både undren og kritik, at energihandelsselskabet Energi Danmark nægter at give sine ultimative ejere - over en million andelshavere - indsigt i, hvor stor en del af indtjeningen der stammer fra spekulation i bl.a. el og gaspriser. Kritikken falder, efter at Finans tidligere har afdækket, hvordan elhandelsvirksomheden har haft så store likviditetsproblemer, at selskabet har været tvunget til at bede sin ejere om en garanti på 1,2 mia. kr. i 2020.

Jørgen Holm Westergaard har været adm. direktør for EnergiDanmark i to årtier. Det var hos Energi Danmark, at erhvervsmanden Henrik Lind startede sin karriere i energibranchen. Lind startede dog hurtigt selv op og etablerede Danske Commodities, som hurtigt spurtede fra Energi Danmark resultamæssigt. Foto: Bo Amstrup.

Dagens profil

Louise Ferslev, der står i spidsen for fintechvirksomheden Mymonii, var engang golfspiller på eliteplan. Hun bruger flere erfaringer fra den tid. »Hvis du skal slå et slag og hele tiden tænker, at golfbolden ender i søen eller bunkeren, sker det også. I stedet skal man i golf og i en virksomhed fokusere på det, man vil opnå,« siger hun.

Louise Ferslev, der har en bachelor i entreprenørskab og design fra Københavns Erhvervsakademi, stiftede Mymonii for fem år siden. Foto: Majken Soelberg

Debat

Økonomer kan også bruge vejrmetaforer i analyser. »De seneste nøgletal tyder på, at tempoet er på vej op igen, og at det især er den hjemlige efterspørgsel, som holder liv i håbet om en ’Indian summer’,« skriver Helge J. Pedersen, cheføkonom i Nordea.

Det sker denne uge

Den første store bølge af halvårsregnskaber skvulper ind over kalenderen i denne uge, hvor bl.a. Maerks Drilling og Carlsberg offentliggør deres halvårsregnskaber. Her er, hvad ugen bringer.

PS...

Hvordan arbejder du om fem år? Selvom coronakrisen engang vil være ovre, så vil den have ændret vores arbejdsmønstre. Det er udgangspunktet for denne grafiske gennemgang af, hvordan en arbejdsdag kan se ud i 2025.

BRANCHENYT
Læs også