Morgen
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Briefing Morgen: Her er dit overblik på 2 minutter

Erhvervsminister giver danskerne en opsang efter højere smittetal | Erhvervsprofiler har succes med "startup-fabrik" | Flere har opdaget genvejen til et billigt sommerhus

GODMORGEN

Erhvervsminister Simon Kollerup advarer om to store risici for dansk økonomi i efteråret og beder danskerne stramme sig an i kampen mod coronavirus i Danmark. Nogle af Danmarks rigeste familier og fonde har skudt penge i at starte nye tech-selskaber, som nu viser sig at være over 900 mio. kroner værd. Disse historier og meget mere i tirsdagens første briefing. God læselyst!

Nyheder

Erhvervsminister giver danskerne en opsang efter højere smittetal

Ud over de sundhedsmæssige konsekvenser kan en genopblussen af corona få store konsekvenser for økonomien og koste arbejdspladser, advarer erhvervsminister Simon Kollerup i en opsang til danskerne. Handel og et velfungerende indre marked i EU er vejen ud af den økonomiske krise, lyder det fra udenrigsminister Jeppe Kofod, men lige nu gør regeringen klar til ny hjælp fra staten.

Erhvervsminister Simon Kollerup advarer om to store risici for dansk økonomi i efteråret - et alvorligt tilbageslag for eksporten og en genopblussen af corona i Danmark. Det første nedsætter regeringen nu otte rådgivningsteam med deltagelse fra erhvervslivet for at imødegå, det andet har alle et medansvar for, påpeger han. Arkivfoto: Stine Bidstrup.

Erhvervsprofiler har succes med "startup-fabrik".

Det har foreløbig været en god forretning for nogle af Danmarks rigeste familier og fonde at skyde penge i at starte nye tech-selskaber gennem ’virksomhedsfabrikken’ Founders. De har investeret en halv milliard i 25 startups – nu er de over 900 mio. kr. værd.

Flere har opdaget genvejen til et billigt sommerhus. Interessen for at købe en flexbolig er steget, og køberfeltet er udvidet. En flexbolig kan fungere som et sommerhus, og i årets første seks måneder er der solgt 39 pct. flere end i samme periode sidste år. Også priserne er steget.

Enhedslisten stiller modkrav for støtte til ny tidlig pension. Hvis Enhedslisten skal støtte regeringens storstilede projekt om en ny tidlig pension for nedslidte, kræver partiet til gengæld, at den planlagte stigning i den generelle folkepensionsalder skrottes.

Apple nærmer sig historisk to-billioner-mærke – og Tim Cook er blevet milliardær undervejs. Aktiekursen fortsætter med at stige for Apple, som nu er tæt på at runde en markedsværdi på to billioner dollars. Sammen med ekstra bonus gør det nu Apple-topchef Tim Cook til dollar-milliardær.

Norwegian får endnu et hug efter frigivelsen af 905 mio. nye aktier. Kursen på Norwegian-aktier er mandag faldet med 15 pct. efter frigivelsen af den første pulje aktier i den store aktieemission. Samlet er aktiekursen nu nede med 96 pct. siden corona-nedlukningerne.

Flyselskab parkerer to år gamle fly i ørken. Qantas har allerede taget sine Airbus A380 ud af drift, men nu parkerer selskabet også dets blot to år gamle Boeing 787-9 Dreamliners-fly i Mojave-ørkenen i det sydlige Californien.

Hjemmearbejde er en succes. Mange arbejdsgivere var før pandemien bange for, at mere udbredt anvendelse af hjemmearbejde ville føre til et tab af produktivitet. Den opfattelse har ændret sig fundamentalt i både Tyskland og USA, viser en ny undersøgelse.

Verdensstjernerne fra United vandt først i overtid. FCK havde faktisk et par store muligheder for at komme foran, men blev til sidst spist i overtiden af Manchester United, der stillede med alle de store stjerner i Europa League-kvartfinalen.

Det skriver andre

Sydbank anklages for unfair konkurrence af sine egne kunder. Sydbank beskyldes for at sætte markedskræfterne i juletræsbranchen ud af kraft ved at holde hånden under verdens største producent. (Børsen - låst artikel)

En udfordring til »gigantisk« beløb presser sig på i dansk politik. En række fremtrædende økonomer, der alle har beklædt posten som overvismand, slår alarm over forslag fra centrale partiledere og fagforbund, som vil stoppe stigningen i danskernes pensionsalder ved 70 år. Det er selve velfærdssamfundets levedygtighed, der er på spil, lyder det. (Berlingske - låst artikel)

Gik du glip af...

Kapløbet om vaccinerne kører for fuld udblæsning: Dansker ser gylden forretningsmulighed. 266 vaccinekandidater sidder forskere og virksomheder verden over og arbejder på højtryk på. Kapløbet om at udvikle og få fingrene i en vaccine mod coronavirussen er i fuld gang. For analysevirksomheden Airfinity, som indsamler videnskabsdata, er coronaudbruddet en unik mulighed for at få fart på væksten.

Coronavirussen har banet vejen for nye kunder til Airfinity. Den er ikke dog Airfinitys største område. Det er i stedet hjerte-kar-området. Derudover tilbyder Airfinity løsninger inden for stamceller, og er pt. på vej ind på cancerområdet. Foto: Gregers Tycho.

Indsigt

Simon Sylvest er en af de seks partnere i Founders. En lidt usædvanlig konstruktion, der ikke bare skyder penge i nye selskaber, men selv er med til at skabe dem og arbejde i dem. Og for at forklare, at de ikke bare kommer med penge og lidt gode råd til iværksættere, kalder han selv Founders for et startup-studie – ligesom et filmstudie – eller en fabrik, fordi produktionen af nye virksomheder er blevet sat i system. Kom med indenfor.

»For mig at se er det sgu ikke en uddannelse på CBS eller tre år i McKinsey, der giver den bedste co-founder. Det er en person, der har oplevet at være i en produktfokuseret virksomhed af en vis størrelse og lært, hvordan man arbejder på tværs. Det er her, de bedste talenter bliver uddannet,« siger Simon Sylvest. Foto: Gregers Tycho.

Finans fakta

Corona-effekten: Salget af tablets suser op igen. Efter en årrække med faldende salg af iPads og andre tablets er der nu kommet liv i salget igen. Apple dominerer som sædvanligt tablet-markedet totalt.

Samlet er tablets-salget globalt steget med over 26 pct. i forhold til samme periode i 2019. Det viser en opgørelse fra analysefirmaet Canalys. Grafik: Finans.

Dagens profil

»Når vi igen får positive smileyer, håber jeg, vi kan vinde kundernes tillid tilbage,« siger Lars Hviid. Han blev i slutningen af juli ansat som topchef i Burger Shack. Forinden havde virksomheden med Lars Hviids ord været ude i et stormvejr, efter at Fødevarestyrelsen havde tildelt langt hovedparten af fastfoodkædens restauranter sanktioner, som krævede, at der blev ændret på flere forhold. »Det er en spændende managementopgave,« siger han til Finans.

Under normale omstændigheder ville Lars Hviid have fritid til at spille lidt golf. Men for øjeblikket tager jobbet som topchef i Burger Shack stort set al hans tid. Foto: Søren Vendelbo.

Dagens tal

1,4

Kontakttallet er steget til 1,4. Det betyder, at en coronasmittet giver virus videre til 1,4 personer i gennemsnit. Kåre Mølbak, faglig direktør i Statens Serum Institut, mener dog stadig, at coronavirussen kan holdes under kontrol til en vaccine kommer.

Børs

Let stigning for aktiemarkederne verden over. Det brede S&P 500-indeks steg mandag 0,3 pct. Dow Jones-indekset gik op med 1,3 pct., mens Nasdaq faldt 0,4 pct. Kina-tal og oliepris trak ligeledes markederne op i Europa. (Reuters)

Debat

Miljøstyrelsen har lavet en animationsfilm, der guider dig i, hvordan du skrotter din bil forsvarligt. Anders Heide Mortensen har set på den og kommer med sin dom her: Videoen »illustrerer, hvad der kan ske, hvis en offentlig myndighed antager, at borgerne er, som den selv er. At borgerne tænker, handler og lever som veluddannede, miljøbevidste, digitalt stærke fuldmægtige.«

Anders Heide Mortensen, kommentator og kommunikationsrådgiver.

Det sker i dag

  • Erhverv: Vestas, Københavns Lufthavne og Sparekassen Sjælland kommer med halvårsregnskab, mens Brdr. Klee kommer med regnskab for tredje kvartal.
  • Økonomi: Boligsiden offentliggør opgørelse over markedsindekset for juli, der viser udviklingen i salgspris, salgstid og prisnedslag.
  • Politik: Der afholdes i dag første møde i Folketingssalen efter sommerferien. Enhedslisten holder pressemøde i forbindelse med partiets sommergruppemøde.
  • Andet: Østre Landsret ventes at behandle en ankesag om omfattende svindel med bl.a. sodavandsafgifter for i alt 70 mio. kr.

PS...

McDonald’s sagsøger fyret direktør. Steve Easterbrook blev fyret som topchef for McDonald’s-koncernen i november. Nu følger et sagsanlæg, efter flere sager om forhold til medarbejdere er dukket op.

BRANCHENYT
Læs også