Morgen
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Briefing Morgen: Her er dit overblik på 2 minutter

Nykredit vil udbyde gratis lån til erhvervskunder i kampen for et bedre klima | Investorer blander sig mere og mere i selskabers opførsel | 715.000 boligejere får skattefri rentegevinst efter reformkaos

GODMORGEN

De store kapitalforvaltere og pensionskasser presser kraftigere på for, at selskaber skal opføre sig ordentligt og bevæge sig i en mere bæredygtig retning. Nykredit tager nu en hidtil uset metode i brug for at sætte skub i den grønne omstilling. Og så vil regeringen gå til grænsen af det tilladte underskud i 2021 for at kunne holde hånden under en udfordret dansk økonomi. Det og meget mere i dagens første nyhedsoverblik.

Nyheder

Nykredit vil udbyde gratis lån til erhvervskunder i kampen for et bedre klima

Nykredit tager nu en hidtil uset metode i brug for at sætte skub i den grønne omstilling blandt sine kunder: Gratis lån og gratis leasing til udvalgte kunder.

Nykredit afsætter nu 500 mio. kr., så landbrugskunder får mulighed for at låne penge gratis til at skifte gamle landbrugsmaskiner ud med mere CO2-venlige, fortæller Tonny Thierry Andersen, koncerndirektør i Nykredit. Foto: Rune Aarestrup Pedersen.

Investorer blander sig mere og mere i selskabers opførsel

Det aktive ejerskab har fået nyt fokus under coronakrisen. De store kapitalforvaltere og pensionskasser presser mere og mere på for, at selskaber skal opføre sig ordentligt og bevæge sig i en mere bæredygtig retning. Verdens største kapitalforvalter, Blackrock, har lagt sig i førertrøjen og vil være ledende inden for ansvarlige investeringer. Men den kan »ikke bare flytte en masse penge«, og der går stadig noget tid, inden man rigtig kan måle effekten, lyder meldingen fra Christian Hyldahl, chef for aktiviteterne i Kontinentaleuropa hos Blackrock.

Tidligere ATP-direktør Christian Hyldahl står nu i spidsen for den europæiske afdeling af BlackRock. Foto: Rune Aarestrup Pedersen.

Regeringen vil gældsætte Danmark yderligere – det kommer til at koste. For at kunne holde hånden under en udfordret dansk økonomi, vil regeringen gå til grænsen af det tilladte underskud i 2021. Venstre mener, at regeringens finanslov dermed lægger op til uholdbar gældsætning, der minder om Anker Jørgensens (S) økonomiske politik.

Nestlé betaler milliarder og præmie på 174 pct. for middel mod peanutallergi. Med håbet om at gøre et lægemiddel mod peanutallergi til en storsællert har Nestlé lagt 2,1 mia. dollars for de resterende aktier i det amerikanske selskab Aimmune Therapeutics. Og det med en heftig præmie til følge.

Cowi præsenterer vækst. Den knap 7.000 mand store rådgivende ingeniørkoncern Cowi vokser organisk og tjener flere penge. Det viser et nyt regnskab.

Velux indgår stort anlagt partnerskab om klimamål. Velux Gruppen og WWF Verdensnaturfonden har indgået et partnerskab, der blandt andet forpligter vinduesproducenten til at binde hele virksomhedens historiske CO2-aftryk i skovprojekter.

Coronakrisen koster dansk Michelin-restaurant livet. Coronakrisen koster nu endnu en restaurant livet. Og det er ikke en hvilken som helst en af slagsen. Det drejer sig nemlig om Michelin-restauranten Restaurant 108.

Just Eat satser på sultne fodboldfans. Take away-giganten Just Eat håber på at få fingrene i store mængder af sultne fodboldfans, når der skal provianteres under kampene til europamesterskaberne i fodbold, som bliver spillet i 2021. Just Eat har nemlig indgået en aftale om at være sponsor for begivenheden.

Buffett køber store aktieposter i japanske selskaber. Warren Buffett ser ud til i hvert fald delvist at have kastet sin kærlighed på Japan, idet hans selskab selskab Berkshire Hathaway over det seneste år har købt flittigt op i flere japanske koncerner.

715.000 boligejere får skattefri rentegevinst efter reformkaos. 715.000 boligejere har ventet i snart 10 år på at få ca. 13 mia. kr. tilbage i skat. Så stort et beløb har de betalt for meget i boligskatter siden 2011. Men der er et plaster på såret: Alle boligejere får en skattelettelse.

Det skriver andre

Medie: Mærsk på vej med reorganisering. Maersk har ifølge ShippingWatch brugt uger på en omfattende reorganisering. Måske præsenteres planerne allerede tirsdag den 1. september.

Minister er rystet efter bankafsløringer og truer med »yderligere skridt«. Flere underdirektører i Danske Bank blev for mere end ti år siden ad flere omgange advaret om alvorlige fejl i gældsinddrivelsen. Erhvervsminister Simon Kollerup (S) er rystet og taler om et klokkeklart brud på reglerne. (Berlingske - låst artikel)

Wammen klar med krigspenge til erhvervslivet: “Vi vil arbejde stenhårdt for at hjælpe danske eksportvirksomheder”. Dansk eksport står til at falde med 10 pct. i år, vurderer Finansministeriet. Wammen er klar med en krigskasse i 2021 til bl.a. eksporterhvervene. (Børsen - låst artikel)

Gik du glip af...

Regeringen fremlagde som bekendt mandag sit forslag til en finanslov for 2021. Her er hovedpunkterne.

  • Finansloven: Konkret vil regeringen skabe en reserve på 9,2 mia. kr. i 2021, som skal bruges på at genstarte økonomien oven på coronakrisen, og samtidig skal pengene også bruges på at styrke sundhedsvæsenet, hvis coronapandemien blusser op igen. Dog er der ikke sat mærkat på, hvordan pengene skal fordeles.
  • Redegørelsen: 2020 vil byde på et fald i bnp på 4,5 pct., fremgik det af Økonomisk Redegørelse, som regeringen fremlagde samtidig med finanslovsforslaget. I 2021 venter regeringen, at økonomien vil vokse med 4,2 pct.
  • Reaktionen: »Den rigtige økonomiske medicin«. »Klogt af regeringen«. Reaktionerne fra erhvervslivet til finansministerens udkast til en finanslov var overvejende positive.

Finansminister Nicolai Wammen (S) viser et trykt eksemplar af forslaget til næste års finanslov foran Finansministeriet i København. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix.

Podcast

De amerikanske aktier er ramt af en sand rekordstorm. Det amerikanske aktiemarked sætter hele tiden nye lukkerekorder på trods af, at den amerikanske økonomi stadig er ramt af coronakrisens følger. Hvad sker der derovre? Det fortæller journalist Alexander Bitsch om i dagens podcast.

Finans fakta

Her er der flest Covid-19-studier. I USA er der gang i 620 Covid-19-relaterede studier, mens Frankrig med 386 indtager andenpladsen. De følgende pladser indtages af Storbritannien, Spanien og Italien, mens Egypten måske lidt overraskende kommer ind på ottendepladsen.

Dagens profil

Flüggerarving skulle som barn smage på maling. Da Sune Schnack var barn, overtalte hans far ham til at spise maling for at bevise, hvor uskadelig den var. Snart skal han overtage det fulde ansvar for Flügger.

Farver og maling har været en del af Flügger-chef Sune Schnacks liv, siden han var dreng. Foto: Stine Bidstrup.

Dagens tal

92

Verdens største er smidt på porten. Mandag blev der skrevet historie på New York Stock Exchange, da verdens største olieselskab ExxonMobil Corp. forsvandt fra Dow Jones-indekset efter 92 år.

Børs

Teknologiaktierne buldrer fortsat derudaf. Det brede S&P 500-indeks skrumpede 0,2 pct., mens Dow Jones faldt 0,8 pct. Nasdaq sluttede i årets 42. rekord med et plus på 0,7 pct. De fleste aktier faldt på yderligere amerikansk-kinesiske spændinger, mens få store teknologiaktier herunder især Apple igen gik op, så Nasdaq alligevel nåede endnu en rekord. Her er den seneste børsberetning. (Reuters)

Debat

Hvorfor har Danfoss beholdt de 67 millioner kroner, som termostatkoncernen i foråret modtog i lønkompensation fra staten, når virksomheden i samme periode havde et overskud på 1,2 mia. kroner? Det spørgsmål vender Anders Heide Mortensen i sin kommentar i dag.

Anders Heide Mortensen, kommentator og kommunikationsrådgiver.

Det sker i dag

  • Erhverv: ATP kommer med regnskab.
  • Erhverv: Dansk Byggeri og Dansk Industri fusionerer.
  • Økonomi: Nationalbanken udgiver en oversigt over betalingsstatistikken i andet kvartal af 2020.
  • Andet: Den nye ferielov træder i kraft i dag.

PS...

Bill Gates lavede fødselsdagshilsen til Warren Buffett. Milliardæren Bill Gates har i den grad gjort sig selv positivt bemærket på det sociale medie Twitter med en mildest talt anderledes fødselsdagshilsen til Warren Buffett, der søndag fyldte 90 år.

BRANCHENYT
Læs også