Morgen
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Briefing Morgen: Her er dit overblik på 2 minutter

Kinesere går efter danske techvirksomheder | Danske aktier er blandt de bedste i verden | Satser på børsnotering med ny vækststrategi

GODMORGEN

Generalforsamling i Dansk Industri, topmøde mellem EU og Kina, og så skal regeringspartiet i Japan vælge ny premierminister, efter at Shinizo Abe har trukket sig. Ugen starter ikke sløvt, og her på Finans starter vi en ny serie, der afdækker kinesiske interesser og ejerandele i dansk erhvervsliv. Læs mere nedenfor i ugens første Briefing Morgen og endnu mere på Finans.dk

Nyheder

Kinesere går efter danske teknologivirksomheder

Blandt de danske selskaber, der har kinesere i ejerkredsen, er overvægten inden for teknologi, viser en kortlægning. Eksperter og erhvervsfolk advarer mod at slippe kontrollen med vigtige, nye opfindelser. En lang stribe danske selskaber har kinesiske ejere med i ejerkredsen. Her får du overblikket over virksomhederne, og hvilke brancher det drejer sig om. Selvom risikovillig kinesisk kapital kan være fornuftig og fristende at tage imod, har Danmark og resten af Vesten fået øjnene op for de knap så tillokkende konsekvenser ved Kinas storstilede og statsstøttede investeringsstrategi.

Kinesiske investorer har købt stort op i europæiske virksomheder, hvilket har skabt frygt for teknologityveri og ulige konkurrence. Finans afdækker kinesiske interesser i dansk erhvervsliv og undersøger, om bekymringen over det kinesiske indtog er berettiget.

Mange danske aktier er nu langt dyrere end selv Apple, Google og Facebook

De danske aktier er foreløbig sluppet ualmindeligt godt gennem corona-krisen. Så godt, at de store aktier nu handles til højere nøgletal end det amerikanske aktiemarkeds.

Aktiehandlerne har haft et heftigt år. Og danske aktier er strøget til tops som nogle af verdens bedste - og dyreste. Foto: Finn Frandsen.

Massiv markedsføring og lynhurtig covid 19-test skal genstarte luftfarten. Det genstartsteam for luftfarten, som Erhvervsministeriet og Udenrigsministeriet har udpeget for at få gang i den danske eksport, er klar med anbefalinger til at kickstarte luftfarten. Emirates, som er verdens største internationale flyselskab, advarer om, at nogle operatører kan blive nødt til at satse i andre lufthavne, hvis Danmark ikke åbner for rejser i samme takt som andre lande.

Stor fitnesskæde kæmper med økonomien i Danmark. Sats Danmark, det tidligere Fitness dk, har på fem år tabt næsten 400 mio. kr. Egenkapitalen er nu negativ, men moderselskabet holder hånden under fitnesskæden i Danmark.

Huscompagniet nærmer sig hastigt en entre på fondsbørsen og sigter efter en børsnotering i fjerde kvartal i år. Den skal sælges med en ny og relativt uprøvet vækststrategi, lyder det fra flere professionelle investorer, som i de seneste uger har deltaget i fortrolige såkaldte pre marketing-møder. 

Det skriver andre

Federal Reserve er klar til at lade inflationen stige. Sådan lyder bulletinerne i hvert fald før den amerikanske centralbanks møde den 15.-16. september, der bliver det sidste før præsidentvalget i november. (CNN)

Demokratisk milliardær lover økonomisk støtte til Biden. New Yorks tidligere borgmester, Michael Bloomberg, vli hjælpe den demokratiske præsidentkandidat Joseph Biden med 100 mio. dollars til kampagnen i Florida. (Politico)

SoftBank gør sig klar til at sælge computerchips for 40 mia. dollars. Både Wall Street Journal og Financial Times erfarer, at det japanske techselskab er tæt på at sælge forretningsdivisionen Arm Holdings til amerikanske Nvidia. (Wall Street Journal) (bag betalingsmur)

Lufthansa vil reducere antallet af større langdistancefly tidligere end forventet. Den tyske luftgigant Det tyske flyselskab vil ifølge kilder, som BNN Bloomberg har talt med, tage afsked med bl.a. Airbus A380 og alle Boeing 747-400. Der vil umiddelbart også blive skåret ned på antallet af mindre fly. (BNN Bloomberg)

Finanstilsynet giver fem påbud til Møns Bank. Bankerne skal sikre, at de ikke bliver brugt til hvidvaskning. Og lige på det område har Møns Bank ifølge tilsynet ikke vist tilstrækkelig omhu. Banken har modtaget fem påbud fra Finanstilsynet efter en inspektion, der fandt sted i februar. (TV2 Øst)

Gik du glip af...

215.000 lønmodtagere kan tjene på ikke at spare op til pension. Hver syvende 30-59-årige lønmodtager sparer stort set intet op til pension, skønt deres årlige indkomst er højere end mindstelønnen. Det kan udløse en gevinst.

  • Det basale: Et regneeksempel fra ATP viser, at lønmodtageren med 350.000 kr. i bruttoløn, som ikke sparer op til pension, over hele livet har en indtægt, der er ca. 312.000 kr. højere end personen med samme løn og 12 pct. pensionsbidrag. Folketinget indførte ellers for et par år siden bl.a. nye fradrag for at gøre pensionsopsparing til en god forretning.
  • Responsen: Nogle mener, at der bør indføres obligatorisk pensionsopsparing for alle, eller vil have, at der sker modregning i alle former for indtægt og formue. Andre vil gerne bruge guleroden og gøre det mere attraktivt at spare op.
  • Det gode råd: Mange, der har sparet op til pension hele deres liv, bliver som sagt straffet for opsparingen i form af lavere pensionstillæg. Her er nogle af rådgivernes almindelige råd til, hvordan ekstraskatten på pension kan reduceres.

Trods flere initiativer for at gøre pensionsopsparing til en fordel for alle, viser nye beregninger fra ATP, at nogle tjener på at stå helt udenfor. Grafik: Rina Kjeldgaard.

Indsigt

En supercomputer har analyseret covid-19 – her er, hvad den fandt. Supercomputeren summede løs. Det havde den gjort i dagevis, efter at et hold forskere madede den med nok genetiske data til at fylde et bibliotek. Derefter trykkede de på startknappen. Covid-19 er en grum virus for nogle, mild som et lam for andre. Supercomputeren mener at have fundet ud af hvorfor.

Summit supercomputeren ved Oak Ridge National Laboratory var en overgang verdens hurtigste. Den analyserer normalt vejrfænomener, jordskælv og eksperimenter i partikelfysik. Men i sommer kastede den sig over covid-19. Foto: Carlos Jones/ORNL/Wikipedia.

Podcast

Danmarks høje bilafgifter smadrer de grønne elbildrømme. Hvis den grønne elbilrevolution skal lykkes, så kræver det et fundamentalt opgør med den måde, vi har skruet bilafgifterne sammen på, skriver Steen Rosenbak, chefredaktør på Finans, i en kommentar. Udmeldingen kommer efter, at den såkaldte elbilkommission - med tidligere Dong-topchef Anders Eldrup i spidsen - i sidste uge kom med en række konkrete bud på, hvordan den danske bilpark frem mod 2030 kan blive grønnere. Chefredaktør Steen Rosenbak og vært Rasmus Bendtsen drøfter sagen i Finans-studiet.

Finans fakta

Den danske økonomi er kravlet to tredjedele af vejen op ad hullet siden det lodrette fald i foråret. Sådan ser situationen i hvert fald ud på DI’s såkaldte coronabarometer, der måler krisen på en indeksskala fra uge til uge.

Dagens profil

Bankdirektør: »Jeg vil hellere være chef et sted, hvor jeg har stor indflydelse«. Adm. direktør Claus Sejling kører med glæde den 60 minutter lange tur til Dragsholm Sparekasse. Her har han været topchef i Dragsholm Sparekasse siden 2014. Dengang havde banken ca. 7.000 kunder. For øjeblikket ligger tallet på omkring 10.000. For Claus Sejling blev en ring sluttet, da han tiltrådte som topchef.

Claus Sejling bor i Gentofte, men er topchef i Dragsholm Sparekasse i Odsherred. Foto: Stine Bidstrup.

Dagens tal

3 mio.

Så mange test for covid-19 er der blevet udført på danskere, kan danske regioner nu berette. Test fra det seneste døgn har resulteret i 333 nye smittetilfælde, og nu vi er ved 3-taller, så har Israel valgt at lukke landet ned i tre uger, for at dæmme op for nye smittede med Covid-19, skriver DR i deres corona live-feed. 

Debat

Cheføkonomens vurdering: Nu vender det. Der er klare tegn på, at det værste er overstået og væksten på vej tilbage. I de nordiske lande er de økonomiske senfølger af covid-19 voldsomme, men mildere end de fleste andre steder, skriver Helge J. Pedersen, cheføkonom i Nordea, i sin seneste klumme.

Helge J. Pedersen, cheføkonom i Nordea.

Det sker denne uge

Vi starter i Japan, hvor der i denne uge skal stemmes om, hvem der skal efterfølge den fratrædende premiereminister, Shinzo Abe. I Strasbourg taler EU-Kommissionsformand Ursula von der Leyen til europæerne i sin første tale om unionens tilstand. Von der Leyen vil blandt andet gøre status over de seneste års resultater, fremlægge prioriteterne for det kommende år og redegøre for tacklingen af nuværende udfordringer og komme med idéer til udformning af EU’s fremtid. Her er, hvad ugen bringer.

PS...

Golfbaner kan give trængte amerikanere råd til at bo i byen. Det mener arkitekten Daniel Dunham, som foreslår at begrave nogle af de mange golfbaner i Los Angeles til fordel for almene boligområder.

BRANCHENYT
Læs også