Morgen
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Briefing Morgen: Her er dit overblik på 2 minutter

Kinesiske produkter, sortlistet i USA, bliver solgt i Danmark | Eksperter kritiserer Pensiondanmark | PFA har rådgivet om arveregler, men ikke selv fulgt dem

GODMORGEN

Vi fortsætter denne tirsdag på Finans med nye artikler og indslag i vores serie, ”Købt af kinsere”, der afdækker kinesiske interesser og ejerandele i dansk erhvervsliv. Vi byder også på mange andre spændende sager og lægger ud med dagens første nyhedsoprids. God læselyst!

Nyheder

Kinesiske produkter, sortlistet i USA, bliver solgt i Danmark

Flere danske firmaer sælger produkter fra kinesiske producenter, der mistænkes for at deltage i brud på menneskerettighederne og udgøre en sikkerhedsrisiko. Vi forholder os til Danmark, ikke USA, lyder det fra firmaerne. Her er fem betændte sager om samarbejder med Kina.

Kameraer fra de kinesiske selskaber Hikvision og Dahua, her på gaden i Beijing, mistænkes for at være blevet brugt til brud på menneskerettighederne. Men kameraerne sælges af en lang række danske selskaber. Foto:  Thomas Peter/Reuters.

Eksperter kritiserer Pensiondanmark

Advokater og juraeksperter mener, at Pensiondanmark har brudt de love og regler, der gælder for begunstigelser af arvinger. Pensiondanmark står alene med påstanden om, at selskabet ikke behøver at følge den højesteretsdom, der har betydet, at PFA betaler 25 mio. kr. tilbage til arvinger af pensioner.

PFA har rådgivet om arveregler, men ikke selv fulgt dem. 344.000 kunder er blevet behandlet i strid med PFA's egne rådgivningsregler.

Svinepest sender chokbølger gennem markederne. Et udbrud af svinepest i Tyskland har på få dage fået priserne på svinekød og smågrise til at styrtdykke i Danmark.

Sidste møde før Powell går i flyverskjul. Det vil overraske, hvis USA's centralbankchef Jerome Powell onsdag måtte have flere nyheder at byde på efter et todages møde i Federal Reserve Banks pengepolitiske komité. Den store nyhed kom nemlig i forbindelse med Federal Reserve Banks årlige symposium i slutningen af august.

Vestas sætter gang i rokade. Vestas har sat gang i en chefrokade, der betyder, at vindmølleproducenten får nye regionschefer for Nordamerika og Middelhavsområdet.

Der er rift om de helt dyre sommerhuse. 2020 har på mange måder været et ekstremt år på det danske sommerhusmarked, hvor der været en stor i antallet af handler. Også de dyre af slagsen. Det hidtil dyreste sommerhus solgt i 2020 blev ifølge Nybolig solgt for over 28 mio. kr.

Lars Larsen Group vil slå sit navn fast på fodboldbanen. Da superligaklubben AGF mandag indledte en ny sæson hjemme mod Vejle, var det med Lars Larsen Group som guldpartner på tribunerne. Det familieejede investeringsselskab vil nemlig gerne slå sit eget navn og virke fast i befolkningen.

Chefredaktør om strejke på Ekstra Bladet: »Jeg er ked af det og skuffet«. Medarbejderne på Ekstra Bladet langer ud efter ejerkoncernen JP/Politikens Hus. Ansvarshavende chefredaktør Poul Madsen forventer, at Ekstra Bladet er tilbage i fulde omdrejninger tirsdag eftermiddag.

Flødebolle-firma fordobler overskuddet. Der er penge i skumcreme med chokoadeovertræk, må Spangsberg erkende efter det bedste resultat siden 2016.

Det skriver andre

Jeppe Kofod advarer – dansk erhvervsliv skal igen forberede sig på hårdt brexit: “Det kan jo gå helt galt”. Det er på tide, at dansk erhvervsliv igen forbereder sig på et hårdt brexit uden handelsaftale, advarer udenrigsministeren. (Børsen - låst artikel)

Boris Johnson vandt første halvleg om omstrid brexitlov. Det britiske parlament sendte mandag aften den lov, der bryder med skilsmisseaftalen fra EU, til en tredje og endelig behandling i næste uge. (BBC)

Frank Jensen til regeringen: Stop salg af alkohol om aftenen. For at få bugt med vold og uhæmmet fest i nattetimerne opfordrer Københavns overborgmester nu til, at salg af alkohol i kiosker og butikker begrænses. (Berlingske - låst artikel)

DF vil gøre klar til fire meter højt pigtrådshegn på grænsen til Tyskland. Det siger formand Kristian Thulesen Dahl, som frygter en ny flygtninge- og migrantkrise og derfor vil have Forsvaret til at forberede sig på at skulle opføre et grænsehegn. (Berlingske - låst artikel)

Gik du glip af...

Mandag offentliggjorde regeringen "Den Grønne Fremtidsfond", som skal bidrage med 25 mia. kr. til den grønne omstilling. De ekstra milliarder skal bruges til at investere i grønne løsninger og skabe 27.500 danske, grønne job.

  • Fordelingen: Med fonden styrkes Eksportkreditfonden med 14 mia. kr., Danmarks Grønne Investeringsfond med 6 mia. kr., Vækstfonden med 4 mia. kr., og Investeringsfonden for Udviklingslande med 1 mia. kr.
  • Partnerne: De statslige midler skal investeres sammen med private som f.eks. pensionskasser. Regeringen forventer en privat medfinansiering på op til 85 mia. kr., så det samlede investeringsniveau kan nå op på 110 mia. kr. Det bygger de på hidtidige erfaringer fra de fire eksisterende fonde.
  • Reaktionen: Venstres klimaordfører Tommy Ahlers mener, at regeringen modarbejder sig selv ved at hæve aktiebeskatningen og indføre ny beskatning af den finansielle sektor samtidig med, at den afsætter de 25 mia. kr. Desuden mener han, at regeringen ikke er tilstrækkelig risikovillig.

»Hvis klimakampen skal vindes, så har vi brug for gode grønne forretningsidéer, som får mulighed for at blomstre og gøre en grøn forskel i Danmark og i udlandet. Og det er netop det, Fremtidsfondens 25 mia. kr. skal bidrage til,« siger erhvervsminister Simon Kollerup. Foto: Jens Hartmann Schmidt. 

Podcast

Skal vi frygte kinesernes appetit på danske virksomheder? Kinesiske investorer har ejerandele i mere end 360 danske virksomheder. Især teknologivirksomhederne er i høj kurs. Men flere eksperter og politikere frygter også, at kineserne har skumle bagtanker med investeringerne. Lyt til dagens podcast og hør mere.

Finans fakta

Vive la France: Her er verdens højest betalte fodboldspillere i 2020. Frankrig fylder meget på Forbes' nye liste over klodens dyreste fodboldben. Messi og Ronaldo indtager dog fortsat tronen.

Hele tre af de 10 navne på listen synger med på nationalsangen ”La Marseillaise”, når de optræder på landsholdet, alt imens de syv øvrige spillere repræsenterer syv forskellige lande. Kilde: Forbes.

Dagens profil

En matematisk begavelse, der kan finde ud af at tale med mennesker. Det er langt fra givet, at en chef ved lige så meget om en virksomheds produkter som medarbejderne. Sådan forholder det sig imidlertid med den nye topchef for forvaltningen af mere end 500 mia. kr. i landets største pensionsselskab, PFA Pension. Den 52-årige Irene Holmslykke er netop tiltrådt som adm. direktør i PFA Asset Management.

Irene Holmslykke vil som topchef i PFA Asset Management arbejde hårdt for, at pensionsselskabet begynder at leve op til løftet om et topafkast til kunderne. Foto: PFA.

Dagens tal

7300

I dag kommer Disney+ til Danmark. I Danmark kommer tjenesten til at tilbyde over 500 film og mere end 7300 tv-episoder. Det dækker over indhold fra blandt andet Disney og Star Wars.

Børs

De amerikanske aktier har indledt ugen med solide kursstigninger. Det brede S&P 500-indeks steg i aftes 1,3 pct., mens Dow Jones voksede med 1,2 pct. Bedst gik det for teknologiaktierne på Nasdaq, som gik op med 1,9 pct. Opturen var blandt andet støttet af en række opkøb og godt nyt i kampen mod coronasmitten, idet Astrazeneca genoptog fase 3-studiet med sin vaccinekandidat. Her er den seneste børsberetning. (Reuters)

Debat

Forestil dig topchefen lægge habitten om torsdagen og møde op i nederdel om fredagen. Folk med hang til verden af i går bedes forlade lokalet nu. De er ude. Kønsidentitet havde muligvis ikke noget navn, da I læste til revisor, præst, cykelsmed eller gartner. Det har et navn nu. Heldigvis. Generationer af mænd og kvinder er gået forpint gennem livet, fordi de var født med et køn, de ikke var inden i. Derimod bør dansk erhvervsliv komme ind og lukke døren bag sig.

Anders Heide Mortensen, kommentator og kommunikationsrådgiver.

Det sker i dag

  • Erhverv: TK Development og Agat Ejendomme kommer med halvårsregnskab, mens Adobe kommer med regnskab for regnskabsårets tredje kvartal.
  • Økonomi: Finansdanmark udgiver Boligmarkedstatistik for 2. kvartal af 2020.
  • Udland: Den Amerikanske Centralbank, Federal Reserve, afholder i dag og i morgen rentemøde.
  • Andet: Der kommer opgørelse over antallet af ledige i Storbritannien i juli.

PS...

Et "Netflix" for frokost-ordninger er skabt. En række køkkener og cateringvirksomheder, der tilbyder frokost-ordninger til virksomheder, er under coronakrisen gået sammen og har udviklet deres egen platform.

BRANCHENYT
Læs også