Morgen
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Briefing Morgen: Her er dit overblik på 2 minutter

Vestager blæser til kamp mod Kinas aggressive investeringsplan | Opråb til regeringen: Opgiv drøm om flere unge på erhvervsuddannelserne | Danmark tiltrækker it-talenter fra udlandet i hobetal

GODMORGEN

Det er onsdag. Så er der kun én ting at gøre. Begynde dagen med Finans' morgenbriefing.

Nyheder

Vestager blæser til kamp mod Kinas aggressive investeringsplan

EU-landene skal investere meget mere koncentreret og strategisk, hvis de skal hamle op med det kinesiske styres målrettede strategi. Og så skal man passe på med at undervurdere den kinesiske tilstedeværelse i Danmark, mener EU's konkurrencekommissær og næstformand Margrethe Vestager.

EU's konkurrencekommissær Margrethe Vestager er villig til at gå langt for at sikre, at kinesiske virksomheder spiller efter reglerne i EU. Men det er ikke nok, mener hun. Foto: Casper Dalhoff.

Opråb til regeringen: Opgiv drøm om flere unge søger ind på erhvervsskoler

Accepter, at de unge vil i gymnasiet, og brug studentereksamen som en vej ind i erhvervsuddannelserne i stedet, lyder det fra Dansk Industri og Dansk Metal. Tag eksempelvis Carl Emil Lind Christensen. Han forlod gymnasiet i 2018 med et karaktergennemsnit på 11,6. Han kunne han være kommet ind på en hvilken som helst uddannelse - læge, ingeniør, matematik eller filosofi - men valgte at tage en erhvervsuddannelse som industritekniker.

»Hvis man har kloge hænder, har man også et godt hoved,« siger Carl Emil Lind Christensen. Foto: Gregers Tycho.

Danmark tiltrækker it-talenter fra udlandet i hobetal. På tre år er antallet af udenlandske it-folk i Danmark steget med næsten 50 pct. Det både afhjælper manglen på danske it-talenter og skaber nye job, mener tech-succesen Unity Technologies.

Påbud om mundbind flere steder - nattelivet lukkes ned i Storkøbenhavn. Tirsdag præsenterede regeringen en række nye regler for at forhindre coronavirussen i at sprede sig yderligere. Hvis man går på bar, restaurant eller café i Storkøbenhavn skal man bære mundbind, når man står op eller bevæger sig rundt. Derudover skal nattelivet i Storkøbenhavn lukke kl. 22. I restaurationsbranchen er man pikerede over de nye restriktioner.

Dansk pelsindustri er i frit fald. Coronakrisen udløser milliardtab i Danmarks store pelsindustri. Eksporten styrtdykker, og millioner af usolgte skind hober sig op. Det ventes, at minkavlerne næste år reducerer produktionen yderligere 50 pct.

Utilfredshed med konkurrencen på betalingsservicemarkedet. Konkurrencen er begrænset, når det gælder automatisk regningsbetaling som f.eks. betalingsservice. Det fastslår Konkurrencerådet med afsæt i en ny rapport.

Undersøgelse skal afklare om pensionsselskab har brudt arvereglerne. En intern undersøgelse skal nu afklare, om juristernes og akademikernes pensionskasse ved navn P+ har overtrådt reglerne for begunstigelser af arvinger.

Godt nyt til boligejerne. Det er nu slået fast med syvtømmersøm, at det danske boligmarked hverken har hostet eller hakket sig igennem coronakrisen, men i stedet har oplevet stigende priser. Det viser nye tal fra Finans Danmark.

Erhvervslivets nye problembarn gemmer sig i elregningen. I mange år kæmpede erhvervslivet med en udskældt grøn elafgift – den såkaldte PSO-afgift. I dag er PSO-afgiften på vej i graven. Men det betyder ikke, at virksomhederne ånder lettet op.

Salling Group vil ikke forhandle om Magasin. De danske Magasin-stormagasiner kan stå over for et snarligt salg. Men en af de oplagte købere, dagligvarekoncernen Salling Group, holder sig fortsat ude af en mulig købsproces.

Forsinkelse trykker priserne på andelsboliger. Forsinkelsen af boligskattereformen har været med til at trykke priserne ned på andelsboligmarkedet. Særligt de ejendomme, der er værdisat efter den offentlige vurdering, er ramt.

Det skriver andre

Macquarie forberedte udbytteangreb mod Danmark. TDC-aktionæren Macquarie gennemførte to store aktiehandler med TDC- og Carlsberg-aktier, for at det kunne testes, om det var muligt at lave udbyttefinte med danske aktier. (DR / Børsen - låst artikel)

Danske konger af kapitalfonde i pengeregn. Kapitalfonde har kronede dage, og bagmændene bliver mangemillionærer. Alene i 2019 tjente EQT-partner over 2 mia. kr. (Børsen - låst artikel)

Over 700 danskere kortlagt i kinesisk database. Ministre, toppolitikere, embedsmænd, momssvindlere, en realitystjerne og ganske normale Facebook-brugere. Det er blot nogle af de danskere, der er at finde i en lækket kinesisk database. (Jyllands-Posten)

Coronavaccine godkendes måske i Tyskland inden nytår. Repræsentanter for Tysklands lægemiddelstyrelse, som har ansvaret for godkendelse af vacciner, siger, at de første godkendelser af covid-19-vacciner kan komme sidst i dette år eller i begyndelsen af 2021. (Reuters)

Disney vil vinde danske streaminghjerter. Med en pris, der er lavere end flere konkurrenter, et indholdskatalog fra velkendte brands og eksklusivitet på eget indhold gik Disney+ tirsdag ind på det danske marked for fuld musik. Analytiker spår gedigen tilslutning. (Mediawatch)

Blue Water ramt af hackerangreb. Hackere har forsøgt at få adgang til data og systemer hos det danske logistikselskab Blue Water Shipping. Ifølge selskabet blev angrebet »stoppet og begrænset«. (Shippingwatch)

Gik du glip af...

Hvad er elbilernes udfordringer, og hvordan kommer vi videre? Ambitionerne for elbilerne er høje. Med Eldrup-kommisionens forslag skal der være 750.000 elbiler på vejene i 2030. Men hvordan kommer vi derhen? Det har journalist Christian Bundgaard set nærmere på.

  • Rækkevidden. Elbiler kører ikke lige så langt "på literen" som en diesel- eller benzinbil, og det skaber usikkerhed blandt potentielle købere. Ordet "rækkeviddeangst" er sågar blevet optaget i ordbogen i Norge, hvor der bliver solgt rigtig mange elbiler.
  • Afgiften. En anden udfordring er afgifterne. Når 2020 bliver til 2021, vil der blive pålagt en tre gange højere registreringsafgift på elbiler i Danmark, hvis ikke der bliver gjort noget fra politisk hold inden da.
  • Prisen. 'Grønne biler' er generelt dyrere end 'sorte'. Et eksempel er Volkswagen Up, som fås både som elbil og i en benzindrevet udgave. Med alle afgifter medregnet er den vejledende pris på en benzindrevet Up i alt 125.000 kr. Til sammenligning koster den elektrisk drevede E-Up 185.000 kr.

Stort set alle elbiler, der sælges i verden i dag, modtager en eller anden form for statsstøtte. Foto: AP/Martin Meissner.

Indsigt

Vagn Sørensen var fanget på krydstogt, da coronakrisen rasede. I flere uger var Vagn Sørensen tvunget til at udføre akut krisehåndtering fra et lille møderum på et krydstogtskib, der ikke kunne komme i land. Flere af de selskaber, han var formand for, blev hårdest ramt af coronakrisen.

Vagn Sørensens bestyrelseshverv er især koncentreret om luftfart, rejsebranchen, krydstogter og detailhandel, som alle blev hårdt ramt af coronakrisen. Foto: Olafur Steinar Gestsson.

Dagens profil

»På meget kort tid blev han en vigtig sparringspartner.« Sådan lyder karakteristikken fra en kollega af HR-direktør i Danske Bank, Karsten Breum, der for nylig også blev medlem af bankens direktion. Han er mange gange blevet kastet ud på dybt vand - og er vokset med opgaven.

Karsten Breum flyttede efter en årrække i udlandet med lederposter tilbage til Danmark for at blive HR-direktør i Danske Bank. Foto: Stine Bidstrup

Dagens tal

5,7

De 19 største danske banker- og realkreditinstituter fik et samlet overskud på 5,7 mia. kr. i årets første halve år. Det er blot lidt over en tredjedel af, hvad bankerne tjente i samme periode sidste år

Interview

Tidligere TV 2-direktør erkender: »Jeg har ikke gjort, hvad jeg kunne.« Merete Eldrup var direktør på TV 2 fra 2007 til 2019. I den periode beretter flere kvindelige medarbejdere nu om, at de har været udsat for sexchikane og sexisme på deres arbejdsplads. Den tidligere direktør erkender, at hun ikke har været god nok til at sætte grænser.

Merete Eldrup erkender, at hun i sin tid som direktør på TV2 kunne have været bedre til tydeligt at sætte grænser i forhold til sexchikane og sexisme. Foto: Casper Dalhoff 

Børs

Opløftende økonomiske tal gav medvind til markederne. I USA sluttede det brede S&P 500-indeks med et plus på 0,5 pct., mens Dow Jones-indekset lukkede tirsdagen uændret. Bedst gik det for teknologiaktierne på Nasdaq, som blev løftet med 1,2 pct. Det var blandt andet positive nøgletal fra Kina, Europa og USA, der holdt humøret oppe på de amerikanske aktiemarkeder. Her er den seneste børsberetning.

Debat

Den ene dag direktør, den næste dag ingenting. Når vores jobtitel bliver så stor en del af vores identitet, at vi føler os reducerede til ingenting uden den, må alle alarmklokker ringe, skriver tidligere Aller-topchef Lars Sander Matjeka.

Foto: Charlotte de la Fuente.

Det sker i dag

  • Erhverv: Den spanske modekoncern Inditex kommer med halvårsregnskab.
  • Økonomi: EU-Kommissionens formand Ursula von der Leyen taler om unionens tilstand.
  • Udland: Den amerikanske centralbank, Federal Reserve, afholder og afslutter i dag rentemøde.
  • Andet: Københavns Byret ventes at afsige dom i en sag, som Bagmandpolitiet har rejst mod en investeringsrådgiver og hans firma, for at have tilsidesat sine pligter i formueanliggende, som skal have betydet at en kunde mistede tæt på en halv mio. kr.

PS...

Klimamigrationen kan ændre USA. Californien har målt de højeste temperaturer nogensinde og tusindvis af amerikanere er på flugt fra hundredevis af skovbrande. Men hvor flygter de hen? Det har New York Times set nærmere på.

BRANCHENYT
Læs også