Morgen
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Briefing Morgen: Her er dit overblik på 2 minutter

Hårdkogte kriminelle brugte Danske Bank til hvidvask | Eksperter: Amazon vil udløse dansk butiksdød på nettet | Er der en boble blandt børsdebutanter?

GODMORGEN

Endnu en afsløring, der sætter Danske Bank i et dårligt lys, en aftale om flere millioner til restaurationsbranchen, advarsler om butiksdød på nettet og aktiebobler blandt børsdebutanter, og så er ugen altså kun lige begyndt. Her er, det du skal vide:

Nyheder

Eksperter: Amazon vil udløse dansk butiksdød på nettet

Danske netbutikker, der ’blot’ sælger varer, vil blive udryddet i stor stil, når Amazon kommer og kan konkurrere på pris og logistik. Man er nødt til at specialisere sig for at overleve, lyder rådet fra branchekendere. Det er muligt at tage kampen op med Amazon, men der er forbløffende få danskere, som overhovedet forsøger, lyder det fra kapitalfonden Verdane.

Carsten Schmidt, direktør for Skatepro, har bygget en solid forretning op omkring nogle få kategorier af produkter, som til gengæld kan dyrkes intenst. Med salg i 25 lande er Amazon allerede en konkurrent. Foto: Mads Frost.

Boble blandt børsdebutanter? Store kursstigninger skaber bekymringer

Private investorer har postet massevis af penge i små, nyetablerede selskaber i Danmark de seneste måneder. Kurserne på nogle selskaber er steget så meget, at det ligner en boble, advarer flere eksperter. Her er faresignalerne, der kan pege på en aktieboble hos børsbabyerne.

Hårdkogte kriminelle brugte Danske Bank til hvidvask. Hårdkogte kriminelle har brugt en række banker, herunder Danske Bank, til at hvidvaske og gemme deres penge. Det afslørede flere medier søndag aften. Dermed har offentligheden fået mere at vide om, hvordan det hullede hvidvaskforsvar i Danske Banks skandalefillial i Estland blev udnyttet i perioden fra 2007 til 2015.

Millioner er på vej til coronaramte barer og restauranter. Søndag blev der landet en aftale om en hjælpepakke til restaurationsbranchen. Et bredt flertal blev enige om at afsætte 100 millioner kroner til yderligere hjælp.

Revisor advarer: Firmaet bag kendte festivaler risikerer at lukke. Selskabet bag en stribe festivaler, heriblandt Northside og Tinderbox, tabte millioner af kroner i 2019. Coronapandemien medfører »væsentlige usikkerheder«, lyder det i regnskabet.

Minister vil undersøge sexisme på uddannelser. Undersøgelsen Uddannelseszoom skal hjælpe med at opklare krænkende adfærd på videregående uddannelser.

Biden: Vælgerne skal høres inden ny højesteretsdommer findes. Republikanske senatorer ved inderst inde, hvad der er bedst for landet, siger Joe Biden om højesteretsslagsmål.

Det skriver andre

Giganter investerer i TikTok. De amerikanske koncerner Oracle og Walmart planlægger at investere tocifrede milliardbeløb i det sociale netværk TikTok, der er ejet af det kinesiske selskab Bytedance. (Bloomberg)

Rolls-Royce søger milliarder. Coronakrisen rammer Rolls-Royce, der bl. a. producerer flymotorer. Selskabet søger derfor kapitaltilførsel på et tocifret milliardbeløb. (BBC)

Krisepakke forlænges. Den norske regering vil forlænge krisepakken for luftfarten frem til udgangen af 2020. Årsagen er, at flytrafikken er ramt hårdere og længere end forventet. (E24.no)

Tillader hjemmearbejde til 2021. Den tyske storbank Deutsche Bank har meddelt de ansatte, at de ikke behøver møde ind på kontoret før til juli 2021. Årsagen er coronakrisen. (CNN)

Hotelkæde i krise. Hotelkæden Zleep Hotels Tabte 17,7 mio. kr. i 2019. Revisor sår tvivl, om selskabet kan skaffe kapital til at fortsætte. (Borsen.dk - låst artikel)

Podcast

Kapløbet er i gang – hvem kommer først med en coronavaccine? Flere af verdens førende medicinalselskaber kæmper for at komme først med en coronavaccine. Hvem ligger forrest i feltet - og er det overhovedet vigtigt at komme først? Journalist Benjamin Werner Christensen og vært Rasmus Bendtsen ser nærmerere på spørgsmålet i studiet.

Indsigt

Er Palantir den frie verdens store beskytter eller en slags mørkets datafyrste? Meningerne er mange om amerikanske Palantir, som udvikler software og systemer til at finde orden i store datamængder, designet til især politi og efterretningsvæsen. En meget synlig stifter og bestyrelsesformand – Peter Thiel – har været kombineret med en kategorisk lukkethed omkring selve selskabet Palantir. Lige nu er det både en stor underskudsforretning og et af de mest mytiske – og forhadte – tech-selskaber. Nu skal selskabet på børsen og er dermed nødt til at åbne op.

Palantir skal børsnoteres onsdag (den 23. september) til en forventet markedsværdi på op til 189 mia. kr., og dermed er en del af det hemmelighedsfulde slør omkring selskabet nødt til at blive hevet til side. Foto: Arnd Wiegmann/Reuters/Ritzau Scanpix.

Finans fakta

Dyster prognose for flytrafikken. Krisen for luftfarten på grund af coronakrisen er dybere og længere end forventet. Genopretningen går langsomt, og Eurocontrol har foretaget en markant nedjustering af prognoserne for udviklingen i flytrafikken i det kommende halve år.

Det er en genopblussen af covid 19 i en række lande, som igen har bremset flytrafikken..

Dagens profil

»Jeg har lovet mig selv, at jeg ikke vil lege klogeåge«. Siden fyringen i Danske Bank har Jesper Nielsen haft god tid til konsulentarbejde, sport og kæresten. Han kalder sit nye job som topchef i BEC for en fantastisk udfordring.

Jesper Nielsen tiltræder til oktober som topchef i BEC. Han afviser at lege klogeåge i forhold til, hvad der sker i Danske Bank. Foto: Gregers Tycho.

Dagens tal

5

Danske landmænd har milliarder af kroner på højkant, når EU’s landbrugs- og fødevareministre i dag indleder forhandlingerne om landbrugsbudgettet frem til 2027. Helt overordnet er der udsigt til, at landbrugsbudgettet bliver 10 pct. mindre i den syvårige budgetperiode. Alene på den konto står de danske landmænd til at miste i alt 5 mia. kr.

Debat

Aktiemarkederne er slået tilbage til start – men hvor er det? Gættelegen om, hvilket bogstav, der kommer til at beskrive opsvinget efter covid-19, er fortsat i fuld gang. Men hele præmissen for legen kan udfordres. Den bygger nemlig på, hvordan verden faktisk så ud ved årets begyndelse uden at forholde sig til forventningerne på daværende tidspunkt, skriver Otto Friedrichsen, aktiechef og partner i Formuepleje, i sin seneste klumme.

Det sker denne uge

En redningsplan til kriseramte SAS er bl.a. på tegnebrættet i denne uge. Tirsdag skal SAS-aktionærer stemme om en redningsplan til det kriseramte flyselskab. Planen, der skal sikre flyselskabet penge til at komme gennem coronakrisen, indeholder bl.a. en kapitalindsprøjtning fra den danske og svenske stat, og at kreditorer skal have vekslet en del af deres tilgodehavende til aktier. Generaldebatten ved FN's generalforsamling begynder i dag i New York. Debatten indledes af FN's generalsekretær, og den første taler er traditionen tro USA's præsident. Generaldebatten slutter d. 30. september. Her er, hvad ugen bringer.

PS...

Kæmpebøder for at bryde isolation. Briter risikerer kæmpestore bøder for at bryde karantænereglerne. Bøderne starter ved 1.000 pund, ca. 8.100 kr. I gentagelsestilfælde kan bøden nå 10.000 pund. (Bloomberg)

BRANCHENYT
Læs også