Morgen
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Briefing Morgen: Her er dit overblik på 2 minutter

PFA er raslet ned i afkastmålingerne under Allan Polack | Hver tredje coronaledig er genganger fra finanskrisen | Velux skærer 550 stillinger væk i stor transformation

GODMORGEN

Weekenden banker på døren, men inden da ser Finans nærmere på det forhold, at mange af de danskere, som har mistet jobbet under coronakrisen, også blev ramt af ledighed under finanskrisen. 550 stillinger ryger i en omstrukturering hos Velux. Og så er danskerne blevet mindre tilfredse med deres pengeinstitut det seneste år, viser en ny undersøgelse. Her er fredagens morgenbriefing - god læselyst!

Nyheder

PFA er raslet ned i afkastmålingerne under Allan Polack

Afkast i den bløde ende og milliardunderskud på syge- og ulykkesområdet. Det har ramt PFA med Allan Polack som topchef de seneste fem år. Alligevel er en pensionsekspert ikke bekymret for fremtiden.

Allan Polack kunne tidligere på året fejre fem års jubilæum som topchef i PFA. Illustration: Anders Thykier.

Hver tredje coronaledig er genganger fra finanskrisen

Især mange ufaglærte, som nu er blevet ledige, mistede også jobbet under finanskrisen, viser en analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd. Mark Wiinberg Olesen er en af dem. Han mistede jobbet i april, men forleden fik han arbejde igen og kontrakt som voksenlærling - som 47-årig.

Mark Wiinberg Olesen foran sit hus i Tranbjerg ved Aarhus, hvor han og kæresten nåede at regne på, at der var råd til sidde i 20 måneder, da fyresedlen ramte i foråret. Foto: Christian Lykking.

Velux skærer 550 stillinger væk i stor transformation. Et opgør med en lokalt forankret struktur sender Velux ud i en større fyringsrunde. 550 stillinger ryger i en omstrukturering, som dog også vil skabe nye stillinger.

Regeringen sigter efter 500.000 elbiler i 2030. En øget procentdel biobrændstof iblandet i benzin og diesel. En kilometerbaseret vejafgift for lastbiler. Sådan lyder de tre hovedpunkter i regeringens forslag til en transportaftale, der har til formål at reducere udledningen af drivhusgasser.

Markant dyk i kundernes tilfredshed med Jyske Bank. Tilfredsheden hos Jyske Banks privatkunder er det seneste år dykket mere end i Danske Bank, der ellers har været ramt af en række skandalesager. Jyske Bank har imidlertid været hurtigst ude med negative renter på privates opsparing.

Detailhandlen jagter danskere med feriepenge på lommen. Mens butikskæder, stormagasiner og netbutikker ruster sig til kamp om forbrugernes feriepenge-milliarder, er hoteller, restauranter og feriebranchen bekymrede. For pengene sendes ud i en tid med nye corona-restriktioner.

Prognose: Kæmpe boligfest for nordmændene flere år frem. Coronakrisen og den medfølgende økonomiske usikkerhed har ikke lagt en dæmper på festen på det norske boligmarked. Faktisk kan nordmændene i år se frem til store prisstigninger, vurderer den norske centralbank.

Nu kommer feriepengene: Men vil de redde økonomien? Et højt smittetal, en skrøbelig økonomi og usikkerhed om hvor mange af feriepengene, som i sidste ender i forbrug, er optakten til en af de største udpumpninger af penge i nyere historie.

Det skriver andre

Intern rapport i Act.Global afslører: Kun en brøkdel af millionerne kom i kassen. Kun 6 mio. kr. af de 237 mio. kr., som Act.Global angiveligt skulle have solgt for, fik nanoselskabet rent faktisk i kassen, viser en intern undersøgelse. En af de angivne kunder afviser nogensinde at have hørt om millionfakturaerne. (Ekstra Bladet)

Troen på Pandora og dens topledelse er vendt tilbage. Troen på topledelsens genrejsning af Pandora spreder sig som en steppebrand i markedet. Trods coronakrise er smykkegigantens værdi eksploderet i 2020. (Børsen - låst artikel)

Staten stævner tidligere Parken-storaktionær. Statens selskab Finansiel Stabilitet kræver 87 mio. kr. retur fra den tidligere ejendomsmatador og storinvestor i Parken, Patrick De Vela. (Berlingske)

Indsigt

Har du hørt om Jeff Bezos’ månebase? I denne måned er det 20 år siden, Jeff Bezos skabte rumfirmaet Blue Origin. Det har fået mindre omtale end ærkerivalen SpaceX, der er grundlagt af Tesla-stifter Elon Musk, men firmaet kan ende med at være lige så vigtig, skriver korrespondent Thomas Høy Davidsen.

Jeff Bezos gik længe meget stille med dørene, når det kom til hans rumplaner. Foto: AP Photo/Patrick Semansky.

Finans fakta

Så meget skal renten stige, før boliglånet kan lægges om. Jo lavere rente og jo længere løbetid, desto mere attraktivt er det at konvertere lodret. Journalist Lars Nielsen guider dig, der har valgt lån med fast rente for at spekulere i en rentestigning.

Dagens profil

Den nye topchef skal genopbygge den tabte tillid. Per Østergaard begynder til oktober som adm. direktør i den danske afdeling af mæglervirksomheden Söderberg & Partners, der har været genstand for hård kritik. Første opgave bliver at genoprette kundernes tillid.

Per Østergaard har til daglig ikke brug for meget skarpt at adskille arbejde og fritid. På en tennisbane glemmer han dog alt andet. Foto: Stine Bidstrup.

Dagens tal

1,3

Nedtællingen er i fuld gang til store bonusdag for mere end en million forsikringskunder. Trods coronakrisen er Tryghedsgruppen, som ejer 60 pct. af forsikringsgiganten Tryg, klar til at udbetale en rekordstor bonus til 1,3 mio. danskere.

Børs

Lille fald for det danske aktiemarked - små plusser på Wall Street. Mens det danske aktiemarked endte med fald torsdag, gik det en smule bedre for Wall Street sent i aftes. S&P 500-indekset startede ud med et fald på 0,8 pct., men endte med et plus på 0,3 pct. Nasdaq vandt torsdag desuden frem 0,4 pct., og Dow Jones gik 0,2 pct. op. Trods håb i forhandlingerne om mere stimulus, var stemingen også præget af  et stagnerende arbejdsmarked i USA og den voksende coronasmitte med rekordniveauer i flere store lande. Her er den seneste børsberetning. (Reuters)

Debat

Nu kan vi se enden på økonomiens coronakrise. Selvom vi risikerer at vente i to-tre år på covid-19-vaccinen, kan erhvervslivet forberede sig på næsten normale vilkår igen fra foråret 2021, skriver chefredaktør Steen Rosenbak.

Steen Rosenbak er chefredaktør på Finans.

Det sker i dag

  • Erhverv: Tivoli afholder generalforsamling.
  • Politik: Der er ekstraordinært møde i Det Europæiske Råd.
  • Andet: Østre Landsret skal i dag afgøre en sag om en professionel pokerspiller, der ved hjælp af et spionprogram på computeren snød andre spillere for i alt 26 mio. kr.

PS...

Revisionskæmpe blev erklæret "konkurs" ved en fejl. For at slå det fast med syvtommersøm: BDO er ikke gået konkurs. Det var ellers meddelelsen, som selskabet Bisnode onsdag sendte ud til dets abonnenter, som via Bisnodes tjenester kan overvåge andre virksomheders status. Nu har BDO smidt advokaten på sagen.

BRANCHENYT
Læs også