Morgen
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Briefing Morgen: Her er dit overblik på 2 minutter

Sexisme-debatten ruller ind over landets børsnoterede eliteselskaber | Erhvervsliv forbereder sig på stormfuldt efterår med rysteture, slunkne ordrebøger og fyringsrunder | Act.Global er et mulehår fra konkurs

Carsten Jensen, stifter af og indtil for nylig adm. direktør for Act.Global, der nu står på kanten af konkurs, tynget af en kæmpegæld. Foto: Nikolai Linares

GODMORGEN

Det er mandag. En frisk uge er begyndt. Spark den i gang med Finans' morgenbriefing.

Nyheder

Sexisme-debatten ruller ind over landets børsnoterede eliteselskaber

Debatten om sexisme har givet grund til selvransagelse flere steder i landets største, børsnoterede virksomheder. En rundspørge viser nemlig, at sexchikane har fundet sted i i størstedelen af virksomhederne over de sidste fem år. Det spænder fra slet ingen sager til en lille håndfuld, og sådan fordeler sagerne om sexchikane sig i C25-selskaberne. Bestyrelseskongen Lars Rasmussen opfordrer topcheferne til slå mere kontant ned på sexchikane, mens debatten blandt andet har fået topchefen i Pandora, Alexander Lacik, til at skrive et særligt brev til samtlige 28.000 ansatte.

Danske Banks hr-direktør, Karsten Breum, mener, at der kan være en stor gråzone af ikke-rapporteret uacceptabel adfærd. Foto: Stine Bidstrup.

DI: Erhvervsliv forbereder sig på stormfuldt efterår med rysteture, slunkne ordrebøger og fyringsrunder

Efteråret bliver efter alt at dømme endnu mere stormfuldt end sædvanligt herhjemme, for tusindvis af danskere vil i de kommende måneder mærke, at deres arbejdspladser tilpasser sig krisen, lyder varslingen fra erhvervsorganisationen DI oven på en uge med fyringsrunder og omorganiseringer hos tunge selskaber.

Act.Global er et mulehår fra konkurs. En køber til det kriseramte Act.Global har ændret kurs, så nanoselskabet nu sandsynligvis går konkurs. Kreditorerne står tilbage med krav på et trecifret millionbeløb.

Lånestramninger presser boligejerne mod de sikre lån. Det er ikke så let at blive kreditgodkendt til ønskelånet i de store byer, og det har konsekvenser for udbredelsen af flekslån.

Her er ordene, du skal passe på i din pensionsaftale. En sproglig analyse af pensionsselskabernes sprogbrug har for første gang fundet vej til Højesteret.

Entreprenørkoncern fordobler overskud trods corona. Det har været et godt regnskabsår for LM Byg-koncernen, der trods coronavanskeligheder landede en rekordindtjening.

Direktør Hans Anker Nielsen giver medarbejderne æren for det stærke regnskab, der blev hentet trods covid-19-udfordringer. Foto: LM Byg

Singler behøver ikke spare så meget op til pension. Når det drejer sig om pension, har singlerne en fordel. De får langt mere ud af folkepensionens tillægsbeløb end ægtefolk.

Chr. Hansen sælger naturfarve-afdeling i milliardhandel. Den svenske kapitalfond EQT har købt Chr. Hansens afdeling Natural Colors og dens 650 ansatte for omkring 6 mia. kr. Det oplyste Chr. Hansen i en meddelelse lørdag.

Råd preller af: Iskolde F1-lånere er ikke bange for rentestigninger. F1-lån er efterhånden dyrere end et F5-lån. Men det er ikke alle, der skal krybe i længere rentesikkerhed.

Avis: Trump har ikke betalt indkomstskat i 10 af 15 år. New York Times har fået fat i Trumps skattepapirer, der ifølge avisen viser store tab og skatteunddragelse.

Det skriver andre

Lækket samtale sår tvivl om flyselskabs fremtid. En tillidsmand udtaler i lækkede optagelser, at EasyJet hænger i en tynd tråd efter corona. EasyJets ledelse er dog langt fra enige i udtalelserne. (The Guardian)

Fiskekoncernen Royal Greenland er hårdt ramt af coronakrise. Virksomheden, der er verdens største leverandør af koldtvandsrejer og hellefisk, kommer ud af første halvår med et samlet tab på 31 mio. kr. (Børsen - låst artikel)

BMW betaler gigantisk bøde. Den tyske bilproducent har accepteret en bøde på 18 mio. dollars for at indberette forkerte salgstal over en periode på fem år. (CNN)

Amerikansk flyselskab sikrer milliardlån. American Airlines har sikret sig en ny kreditfacilitet på 5,5 mia. dollars via et statsligt låneprogram, hvor beløbet kan blive hævet med yderligere 2 mia. dollars. (Reuters)

Et af landets største advokatfirmaer ramt i sag om inhabilitet. DLA Piper mi­ster job som kurator efter konkursen i Jet Time, fordi DLA Piper-advokat Peter Schäffer i fire år var formand for flyselskabet. (Børsen - låst artikel)

Gik du glip af...

Hver tredje coronaledige er genganger fra finanskrisen. Mange af de danskere, som har mistet jobbet under coronakrisen, blev også ramt af ledighed under finanskrisen, viser en analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE).

  • Det basale: I alt 34.000 danskere over 30 år blev ledige i løbet af coronakrisens første tre måneder, og af dem blev knap 13.000 også ledige under finanskrisen. Det betyder, at hver tredje coronaledig er genganger fra finanskrisen.
  • Bag tallene: Alder er ingen fordel. Det er uddannelse til gengæld, hvis man ser på den tredjedel af de coronaledige, som også blev ledige under finanskrisen. Her er signalementet af en coronaledig, som også mistede jobbet under finanskrisen.
  • Tættere på: Under finanskrisen fik Mark Wiinberg Olesen en fyreseddel, og i april kostede coronakrisen ham jobbet, men forleden fik arbejde igen og kontrakt som voksenlærling i det, der må kaldes en rigtig solstrålehistorie.

Mark Wiinberg Olesen foran sit hus i Tranbjerg ved Aarhus, hvor han og kæresten nåede at regne på, at der var råd til at sidde i 20 måneder, da fyresedlen ramte i foråret. Efter at have taget lastbilkørekort er han tilbage i job og i gang som voksenlærling som chauffør. Foto: Christian Lykking.

Podcast

Er et af Danmarks eksporteventyr ved at blive pelset? Den danske minkbranche er ved at blive kørt fuldstændig i sænk af en katastrofalt lav kinesisk efterspørgsel, en politisk bevægelse mod pels i det hele taget - og så bliver dyrene ovenikøbet selv smittet med corona. Kan branchen kæmpe sig igennem den perfekte storm? Journalist Lars Attrup og vært Lone Andersen giver dig indblik sagen.

Finans fakta

En ny ordning skal erstatte den populære lønkompensation - men de færreste vil bruge den. Mere end en kvart million danskere var sendt hjem med lønkompensation, da ordningen var på sit højeste i foråret. Men kun syv pct. af private virksomhedsledere regner med at gøre brug af den nye aftale om arbejdsfordeling, som skal erstatte ordningen med lønkompensation.

Lederne har spurgt et repræsentativt udsnit af deres medlemmer i private virksomheder, om de forventer at bruge regeringens nye ordning med arbejdsfordeling, der erstatter lønkompensation, som udløb 29. august.

Dagens profil

»Jeg forestiller mig at arbejde i virksomheden i mange år endnu«. Ole Egede Paustian, der tirsdag bliver 70 år, har stor viden om vin fra Europa, USA, Sydamerika, Sydafrika samt Australien og New Zealand, lige som han ved en masse om at drive en succesrig virksomhed. Han har i størstedelen af sit liv arbejdet inden for vinbranchen - og med stor succes, men »det er slet ikke givet, at næste generation tager over«, lyder den overraskende melding fra hovedpersonen.

Ole Egede Paustian har sammen med sin bror siden farens død midt i 1980’erne drevet vin- og spiritus-engrosvirksomhed. Foto: Stine Bidstrup.

Debat

Burde aktierne ligge meget lavere? Den statistisk ”typiske” aktie har fået corona, fordi selskaberne bag kæmper med udfordringer med væksten og usikkerhed om fremtiden, skriver Per Hansen, investeringsøkonom Nordne, i sin seneste klumme.

Det sker denne uge

Vi starter ugen ud med den niende omgang brexitforhandlinger mellem Storbritannien og EU. Bang & Olufsen, der igennem længere tid har haft store økonomiske problemer, kommer med regnskab for tredje kvartal. I slutningen af ugen mødes stats- og regeringschefer fra EU-landene til ekstraordinært EU-topmøde for at drøfte det indre marked, industripolitik og digital omstilling samt eksterne forbindelser med Tyrkiet og Kina. Desuden bliver der også gjort status over coronapandemien. Her er, hvad ugen bringer.

PS...

Sociale medier skaber millionvis af selvstændige. Mere end 50 mio. personer rundt omkring i verden laver nu indhold til diverse sociale medier i det, der er blevet den hurtigst voksende form for små virksomheder. TikTok, Instagram og YouTube er stadig blandt de mest populære platforme for personer, der lever af at skabe indhold på nettet. (Forbes)

BRANCHENYT
Læs også