Morgen
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Briefing Morgen: Her er dit overblik på 2 minutter

Ørsted-udbrydere søsætter grønne investeringer med ny rekordfond | Revisionskæmpe ser dystert på de kommende måneder | Optimisme blandt verdens topchefer

GODMORGEN

Her er, hvad du skal vide.

Nyheder

Ørsted-udbrydere søsætter grønne investeringer for op imod 100 mia. kr. med ny rekordfond

Ørsted-konkurrenten Copenhagen Infrastructure Partners (CIP) har rejst 30 mia. kr. til en ny fond, som bliver verdens største grønne infrastrukturfond. Fonden, som kan ende med at blive væsentligt større, skal investere op imod 100 mia. kr. over de næste tre år. CIP har haft held med at identificere både nye grønne teknologier og nye markeder på et tidspunkt, hvor det har været muligt at lave gode afkast.

Michael Hannibal, partner hos Copenhagen Infrastructure Partners, har tidligere været adm. direktør for Siemens Gamesas havvindforretning. Foto: Søren Vendelbo.

Revisionskæmpe ser dystert på de kommende måneder

En af landets største rådgiverkoncerner, PWC, tror, vi skal helt ind i 2022, før erhvervslivet kan håbe på en normalisering. Det afgørende er en vaccine, der er bredt tilgængelig.

Danish Crown slagter rivalerne. Danish Crown har den suverænt højeste indtjening blandt Europas store slagteriselskaber. Eksporten til Kina buldrer afsted, slagterierne kører for fuld damp, og svage datterselskaber er solgt fra.

Hovedperson i Velux-sag tilstod ulovlige hensigter. Den tidligere Velux-chef, der er tiltalt i den sjældne sag om industrispionage, har under afhøringer tilstået planer om at sælge forretningshemmeligheder til Velux' største rival. Men nu nægter han sig skyldig.

Regeringen søsætter ny pulje til iværksættere. Torsdag åbner en ny pulje på 10 mio. kr., hvor mindre danske virksomheder kan søge støtte til at rejse midler via crowdfunding.

Til salg-skilte bliver revet væk. Det danske boligmarked fortsætter rekordstimen under coronakrisen. Både juni og juli skrev sig således ind i historiebøgerne med hver deres rekord, viser nye tal fra Danmarks Statistik.

Novo-rival føler sig tvunget i retten. Hos det franske medicinalselskab Sanofi ville man gerne have undgået endnu en retssag. Det er bare ikke muligt, fordi Novo Nordisks folk ikke er lydhøre, inden det kommer så langt, lyder det.

Optimisme blandt verdens topchefer. Verdens topchefers forventninger til efterspørgslen og profitten i deres respektive virksomheder er i stigende grad mere optimistisk. Især i Kina.

Svinepest spreder sig i Tyskland. Svinepesten spreder sig nu nordpå i Tyskland og knuser håbet om en hurtig nedkæmpning af sygdommen. Det kan få store konsekvenser for kødpriserne i hele Europa.

Det skriver andre

Kæmpe elbilsspørgsmål blev parkeret i kommission. Da elbilkommissionen endelig var klar med anbefalinger til at sætte turbo på salget af el- og plug-in-hybridbiler, trådte regeringen hurtigt på en pedalspand, smed det meste af rapporten ud og kiggede en anden vej end elbiler. Nu kæmper støttepartier for elementer fra en rapport, de før har kritiseret. (Berlingske - låst artikel)

Mistænkelige overførsler kædes sammen med Nordea. Hidtil hemmeligholdte dokumenter viser, at hundredvis af transaktioner, som fik alarmklokkerne til at ringe i den tyske storbank Deutsche Bank, strømmede gennem Nordea Bank Danmark. (Berlingske)

Tusindvis af boligejere slipper for ejendomsskat. Ejendomsværdiskat og grundskyld er en betydelig post på budgettet for landets boligejere, men har man bygget nyt hus i 2020, så slipper man helt for ejendomskatterne i år. Og det er der flere tusinde, der har. (Berlingske)

Bestyrelsesmedlem i Innovationsfond brugte 167.000 på at pendle fra USA. Et bestyrelsesmedlems rejser mellem USA og Danmark har kostet den statsejede Innovationsfond 167.000 kr. på et år. Retningslinjerne er strammet op nu, lyder det fra den statslige investeringsfond. (Ekstra Bladet)

Peter Norborg stopper som topchef for Clipper. Efter fire et halvt år som topchef, der frem for alt har været præget af store tilpasninger af forretningen, stopper Peter Norborg i rederiet Clipper. Afløseren Amrit Peter Kalsi er fundet internt. (Shippingwatch)

Flere analytikere roser A.P. Møller-Mærsk og topchef Søren Skou for at stå i spidsen for en strategi, der har fået selskabet på ret køl igen. En af dem er investeringsbanken Goldman Sachs, der har opjusteret sin vurdering af Mærsk-aktien til en købsanbefaling. (Børsen – låst artikel)

Indsigt

Lufthavnsdirektør i krise. Foråret 2008 var vejrmæssigt ligesom foråret 2020: Usædvanlig lunt, masser af solskin - ja næsten sommerligt i april og maj. Selvom det er 12 år siden, står det stadig skarpt i Jan Hessellunds hukommelse. Det var det forår, han fik en fyreseddel.

Jan Hessellund har som direktør i Billund Lufthavn stået i spidsen for vækst de sidste 10 år. Det har coronakrisen vendt op og ned på. Foto: Joachim Ladefoged

Finans fakta

Danskernes opsparing sætter rekord. Opsparingerne bugner i de danske hjem efter et styrtdyk i privatforbruget under coronakrisen.

Dagens profil

»Jeg besluttede, at jeg ville tage livet alvorligt hver eneste dag.« To ting har især præget Karen Tobiasens liv og syn på ledelse: Da hun som 37-årig fandt ud af, at hun aldrig ville kunne få børn, og et møde som 22-årig med en døende aids-ramt kvinde. I dag er den tidligere HR-direktør i blandt andet Nordea aktuel med en bog om kærlighedsbaseret ledelse.

Karen Tobiasen badede hele sommeren i Buresø, og målet er blevet et dagligt dyp vinteren igennem.​ Foto: Gregers Tycho.

Dagens tal

4,2

Det danske boligmarked er kommet så godt igennem krisen, at priserne på både huse og ejerlejligheder har nået nye højder. På landsplan lå huspriserne i juli 4,2 pct. højere end på samme tidspunkt sidste år. For ejerlejlighederne lyder stigningen på 6,7 pct.

Børs

Stimulus-rygter smittede positivt af på aktierne. Det brede S&P 500-indeks steg 0,8 pct. Dow Jones vandt 1,2 pct., og endelig gik teknologiaktierne på Nasdaq op med 0,7 pct. Der var dels ballast fra positive nøgletal fra økonomien i USA, og de amerikanske aktier steg givetvis også, fordi investorernes håb om mere stimulus tog til, efter udtalelser fra den amerikanske finansminister. Her er den seneste børsberetning.

Debat

Fri os fra amerikanske tilstande ved domstolene. Siden finanskrisen har vi set en ny type aktører ved domstolene. Såkaldte litigation funders, der arrangerer gruppesøgsmål efter devisen no cure, no pay. Senest har vi set aktionærer anlægge sag mod deres eget selskab. Det er absurd, mener tidligere bankdirektør Jørn Astrup Hansen.

Jørn Astrup Hansen, tidligere bankdirektør, cand. oecon.

Det sker i dag

  • Erhverv: Bang & Olufsen kommer med regnskab for første kvartal. Hennes & Mauritz og Pepsi kommer med regnskab for tredje kvartal.
  • Politik: Erhvervsminister Simon Kollerup har indkaldt til åbent samråd om Danske Banks gældsinddrivelsessag.
  • Politik: Stats- og regeringschefer fra EU-landene mødes til ekstraordinært EU-topmøde. Mødet fortsætter til i morgen.
  • Andet: Retten på Frederiksberg indleder en straffesag mod en 40-årig mand, der er tiltalt for groft bedrageri. 19 gange skal han havde udlejet lejligheder uden at råde over dem.

PS...

Will you shut up, man? Den første tv-debat mellem de to amerikanske præsidentkandidater Donald Trump og Joe Biden blev sendt natten til onsdag. Og mens det kan diskuteres, hvem der vandt debatten (de fleste peger på Biden), så er det uden for diskussion, at seancen til tider ikke var to præsidentkandidater værdig. BBC har samlet de mest grelle eksempler.

Skattevæsen satte fælde op for Shakira. Sangerinden Shakira er som mange andre berømtheder i Spanien anklaget for massiv skatteunddragelse, men hævder selv, at hun slet ikke har boet i landet, hvor hun ellers deler adresse med fodboldspilleren Gerard Piqué fra FC Barcelona og parrets to børn. Nu har medarbejdere fra det spanske skattevæsen taget utraditionelle metoder i brug.

FCM spillede sig i Champions League. Med 4-1 over Slavia Prag er de danske mestre for første gang nogensinde klar til at spille med om de store penge. Seks kampe i Champions League kaster over 200 mio. danske kroner af sig.

BRANCHENYT
Læs også