Morgen
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Briefing Morgen: Her er dit overblik på 2 minutter

Trods mange fyringer vurderer eksperter, at Danske Bank kun er halvt i mål | Novo Nordisk skruer op for 2020-forventningerne | Danskerne forsikrer de blødere værdier

Danske bank er langt fra i mål med sin effektiviseringsplan, vurderer ekspert. Arkivfoto

GODMORGEN

Novo Nordisk skruer op for forventningerne. Og så vurderer en fremtrædende aktieanalytiker, at Danske Bank kun er ca. halvvejs i forhold til at nå i mål med den udmeldte plan om at drive banken mere effektivt. Dette og meget andet i dagens første briefing.

Nyheder

Trods mange fyringer vurderer eksperter, at Danske Bank kun er halvt i mål

Der skal skæres meget dybere i Danske Banks omkostninger, hvis banken skal indfri de løfter, topchef Chris Vogelzang har givet til aktionærerne om at gøre banken mere profitabel i 2023. Det vurderer en af landets førende aktieanalytikere, som stadig ikke tror på, at Danske Bank når i mål.

Aktieanalytiker Per Grønborg fra SEB vurderer, at Danske Bank er ca. halvvejs i forhold til at nå i mål med den udmeldte plan om at drive banken mere effektivt. Foto: SEB.

Danskerne forsikrer de blødere værdier

Danskerne bekymrer sig mere for at forsikre deres eget og deres børns helbred og familiens velfærd. Forsikringsbranchen ser store muligheder for vækst i den type forsikringer i de kommende år. Fra 2017-2020 er bruttopræmierne på syge- og ulykkesforsikring steget over 23 pct. til 6,9 mia. kr. målt på halvårsbasis.

Novo Nordisk skruer op for 2020-forventningerne. Forklaringen skal ifølge Novo-ledelsen anført af adm. direktør Lars Fruergaard Jørgensen findes i et 3. kvartal, hvor både salget og driftsoverskuddet har overrasket positivt med en stigning på 7 pct. midt i den globale coronakrise.

Fortvivlet minkavler: Det er hele mit livsværk. Leif Brouer har brugt 32 år af sit liv på at opbygge en af Danmarks bedste minkfarme. Nu skal alle 34.000 dyr på farmen gasses og smides i de hvide containere, som lige er ankommet. Leif Brouer, som er tydeligt mærket af situationen, forstår ikke hvorfor.

I juni lignede et årssalg af 25.000 el- og plug-in hybridbiler ren utopi – nu ligner det et bulls eye. Nye tal viser, at der i årets første ni måneder er solgt 18.445 opladningsbiler. Det er mere end 2017, 2018 og 2019 – tilsammen.

Pandora regner med at komme lidt bedre gennem corona-år. Smykkeselskabet venter nu en negativ organisk vækst for hele året på mellem 14 og 17 pct. mod en tidligere negativ organisk vækst på mellem 14 og 20 pct. Onlinesalget fortsætter med at stige - men ikke i helt samme voldsomme tempo som i andet kvartal.

Opfordrede til sund fornuft: Coronakrisen sikrer milliardkoncern stort overskud. Den sønderjyske milliardkoncern Abena, der sælger alt fra masker over handsker og dragter til desinfektion, har haft stor medvind under coronakrisen, viser seneste regnskab

Boligmarkedet buldrer videre. Rekordhøje priser, rekordlavt udbud, og nu også den korteste gennemsnitlige liggetid i mindst 10 år. Trods økonomisk recession, så fortsætter boligmarkedet med at sætte rekorder. Det viser nye tal fra september 2020 offentliggjort af boligsiden.dk.

Det skriver andre

Topchefer i C25-selskaberne har milliardformue placeret hos deres arbejdsgivere. C25-topchefer har aktier i egne selskaber for 2,3 mia. kr. På bare to år er værdien af deres samlede aktieformue vokset med 76 pct. (Børsen - låst artikel)

Ny politisk ledelse fortiede viden om Morten Østergaards krænkelse. Både den nyudnævnte formand og hendes højre hånd var vidende om, at det var Morten Østergaard selv, der var hovedpersonen i den krænkelsessag, der har ramt De Radikale. Vi tav af hensyn til den krænkede, lød deres forklaring dagen derpå. (Jyllands-Posten)

698 forskere: Vi har oplevet sexisme på egen krop eller set det ske. I vidnesbyrd fra forskerverdenen bliver der fortalt om ubehagelige kommentarer, berøringer og overgreb. (Jyllands-Posten)

Gik du glip af...

Aftale om genstart af dansk eksport er landet. Aftalen kommer på baggrund af anbefalinger fra Forum for genstart af dansk eksport og otte genstartsteams, som afleverede anbefalingerne i september.

  • Baggrunden: I juni blev partierne enige om at afsætte knap 500 mio. kr til en genstart af den danske eksport efter coronapandemiens tag i de internationale markeder. Aftalen blev lavet som led i udfasning af hjælpepakkerne til erhvervslivet og en genstart af dansk økonomi.
  • Aftalen: Konkret lægger aftalen op til at styrke dansk eksport ved blandt andet at sikre, at adgangen til erhvervsrejser lettes, samt at der skrues op for den internationale markedsføring. Derudover skal genstarten af den danske eksport være grøn.
  • Fremtiden: Støtten stopper dog ikke med den halve milliard, lyder det fra erhvervsministeren. »Der er jo lavet en krigkasse på mere end ni mia. kr. på finansloven for næste år, og nogle af de penge kan også komme eksporten til gode,« siger Simon Kollerup.

Erhvervsminister Simon Kollerup og en række af Folketingets partier har indgået en aftale om genstarten af dansk eksport. Foto: Martin Sylvest. 

Indsigt

Donald Trump elsker at hade Silicon Valley. En senator brugte 70 sekunder på at formulere sit indledende spørgsmål, så Mark Zuckerberg havde i og for sig god tid til at overveje svaret. Derfor vakte det ekstra opsigt, da Facebooks stifter og anfører en aprildag i 2018 lænede sig ind mod mikrofonen i den amerikanske kongres og vedkendte sig, at USA’s teknologiske selskaber har et tydeligt politisk ståsted. Uden techgiganterne ville Trump formentlig ikke være præsident. Og uden Trump ville techgiganterne formentlig blive reguleret hårdere. Alligevel gør de et stort nummer ud af at lægge afstand til hinanden. Læs om magtkampen, der splitter USA.

"Trump bliver besat af ting, og nu er han besat af Jeff Bezos: Hvordan kan jeg spolere det for ham," har kilder tæt på Det Hvide Hus ifølge Vanity Fair forklaret om præsidentens forhold til Amazons topchef. Magtkampen mellem Donald Trump og Silicon Valley gavner tilsyneladende begge parter. Illustration: Anders Vester Thykier.

Finans fakta

Hver tredje EU-borger var presset allerede inden corona. En undersøgelse fra EU’s statistiske kontor, Eurostat, viser, at hver tredje europæer på arbejdsmarkedet allerede var godt spændt for i 2019, før corona ramte verden. Hver tredje erklærer, at de enten hele tiden eller det meste af tiden følte sig presset på tid.

Hver tredje borger - og dansker - føler sig hele tiden eller ofte tidspresset, viser tal fra Eurostat. Skal man vælge et job med mindst stress, er det skovarbejder.

Dagens profil

Da Jørgen Haukohl fyldte 63 år, røg direktørjobbet på grund af Rambølls alderspolitik dengang, og syv år senere skulle han stoppe helt. Men Jørgen Haukohl fik en særordning og er som 76-årig stadig på lønningslisten som fuldtidsansat i den rådgivende ingeniørgigant. Og der er ingen planer om pension.

Jørgen Haukohl arbejder op til 10 timer hver dag og kunne ikke forestille sig at gå på deltid: »Man skal være der hver dag – ellers er festen forbi«. Foto: Gregers Tycho.

Dagens tal

16

Det går fortsat fremad for økonomien. Det danske jobmarked har stadig kurs ud af det dybe hul, som coronakrisen sendte det ned i. De danske virksomheder har nemlig intensiveret jagten på nye medarbejdere, og det har fået antallet af jobopslag til at stige med 6,6 pct. fra august til september. Dermed ligger tallet nu 16 pct. over niveauet for sidste år.

Børs

Stemningen blev løftet på begge sider af Atlanten. Samlet satte C25-indekset i går sin 33. rekord i år med en stigning på 0,8 pct. Der var ingen over eller ved siden af ISS torsdag, da aktien lukkede med en voldsom stigning. Der var også fremgang for de tre ledende aktieindeks på Wall Street. Det brede amerikanske S&P 500-indeks voksede 0,8 pct. Dow Jones-indekset endte med et plus på 0,4 pct., og Nasdaq-indekset sluttede med en gevinst på 0,5 pct. Optimistiske toner vedrørende kommende stimuluspakker var ifølge flere iagttagere en del af forklaringen. Her er den seneste børsberetning. (Reuters)

Debat

Ét trumfkort kan sikre Trump fire år mere. »Hvis Trump bliver væltet af pinden den 3. november, bliver det pandemiens skader på USA og ikke præsidentens økonomiske politik, der kommer til at gøre udslaget, når den sidste stemme er afgivet.,« skriver chefredaktør Steen Rosenbak.

Det sker i dag

  • Erhverv: Tryg kommer i dag med regnskab for 3. kvartal..
  • Økonomi: Danmarks Statistik, nye udgivelser for betalingsbalancen over for udlandet samt udenrigshandel med varer.
  • Andet: Årets modtager af Nobels fredspris offentliggøres.

PS...

Danskerne elsker is – det gør statskassen også. Efter finanskrisen tog salget af is et gevaldigt dyk. Men nu er salget tilbage på rekordkurs, og det kan mærkes i statskassen.

BRANCHENYT
Læs også