Morgen
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Briefing Morgen: Her er dit overblik på 2 minutter

Globalt klimainitiativ rammer tre danske virksomheder | Der findes flere fejl i regnskaber | Sekretarietsleder får advarsel - Morten Østergaard er sygemeldt

GODMORGEN

Revisorer finder markant flere fejl i regnskaber for især de små virksomheder, hvilket kan koste staten en masse penge. 1.800 af verdens største CO2-udledere bliver nu i et fælles opråb bedt om at sætte bindende klimamål. Og så har De Radikales sekretariatsleder fået en advarsel for sin håndtering af tre krænkelsessager mod Morten Østergaard, som nu har sygemeldt sig. Dette og meget mere i dagens første briefing.

Nyheder

Globalt klimainitiativ fra storinvestorer rammer tre danske virksomheder

137 institutionelle investorer med samlet 20 billioner dollars i ryggen beder nu i et fælles opråb Coloplast, Norden, DFDS og 1.800 andre af verdens største CO2-udledere om at sætte bindende klimamål. Men det er ikke kun for klimaets skyld, at der nu skubbes på for at få virksomheder over hele verdenen til at mindske deres klimaaftryk.

C25-virksomheden Coloplast har netop offentliggjort en klimastrategi, men senior vice president Camilla Hjort Pagh erkender, at der kan gøres mere. Foto: Coloplast.

Stadig flere fejl i regnskaber

Over de seneste tre år har revisorer fundet markant flere fejl i regnskaberne for især de små virksomheder. Det kan koste staten en masse penge, som ikke kommer ind i skat og moms, og det kan være dyrt for selskabets kunder, leverandører og långivere.

Coronakrisen viser, hvad det kræver at reducere CO₂-udledningen til 0 pct. Pandemien og den økonomiske nedtur har sat væksten i brugen af fossile brændsler i stå, og det skal der bygges videre på, mener IEA.

Sofie Carsten Nielsen: Sekretarietsleder får advarsel - Morten Østergaard er sygemeldt. Sofie Carsten Nielsen fortæller også, at hun i september konfronterede Morten Østergaard med en anden sag - som han afviste kendskab til.

Energidanmarks problemer fortsætter. Tre ud af fire medarbejdere i Energidanmarks risikoafdeling har sagt op - herunder chefen. Afgangene sker i kølvandet på et enormt likviditetsdræn, der har fået branchekilder til at sætte spørgsmålstegn ved, om Energidanmark har haft styr på sin risiko.

Coronabølge vokser: 4 mio. mink skal aflives. Yderligere 12 danske minkfarme er blevet ramt af coronasmitte i løbet af weekenden. 76 farme er nu smittet og omkranset af zoner, hvor alle mink skal aflives. Branchen skønner, at der er mere end fire mio. mink i aflivnings-zonerne.

Carlsberg køber tysk bryggeri. Carlsberg har købt det lille bryggeri Wernesgrüner Brewery i Nordtyskland. Bryggeriet skal udbygge Carlsbergs position i Tyskland, hvor selskabet i forvejen er en af de største spillere.

Blev reddet af milliardgaranti - nu har næsten hele risikoafdelingen sagt op. Tre ud af fire medarbejdere i Energidanmarks risikoafdeling har sagt op - herunder chefen.

Arne-pensionen belønner dem, der ikke har sparet op. Danskere med opsparing får ikke ret meget ud af den berømte Arne-pension. Modregningsreglerne er så hårde, at pensionen hurtigt udhules.

Det skriver andre

Partierne bag Arne-pension svarer igen på bankernes trusler. Aftalepartierne bag Arnes pension svarer nu igen på bankernes trusler om at vælte regningen over på kunderne: Det skal gøres lettere at skifte bank og låneudbyder. (Børsen - låst artikel)

Stort forslag: Revolutionér skatten på multinationale selskaber – og tjen 100 milliarder dollars. OECD har udarbejdet et sæt af tekniske principper for global beskatning af multinationale selskaber, som efter sigende vil kunne rejse 100 mia. dollar i ekstra skatteindtægter i verden. (Berlingske - låst artikel)

Medie: Besenbacher blev advaret om mulige lovbrud i offentlig milliardfond. Carlsbergs formand Flemming Besenbacher blev løbende advaret mod, at millioner af skattekroner fra Innovationsfonden potentielt blev delt ud i strid med loven, skriver Berlingske. (Berlingske - låst artikel)

Gik du glip af...

Uden techgiganterne ville Trump formentlig ikke være præsident. Og uden Trump ville techgiganterne formentlig blive reguleret hårdere. Alligevel gør de et stort nummer ud af at lægge afstand til hinanden. Magtkampen er helt afgørende for at forstå den splittelse af USA, der også har præget og plaget valgkampen i 2020. Læs om magtkampen, der splitter USA.

"Trump bliver besat af ting, og nu er han besat af Jeff Bezos: Hvordan kan jeg spolere det for ham," har kilder tæt på Det Hvide Hus ifølge Vanity Fair forklaret om præsidentens forhold til Amazons topchef. Magtkampen mellem Donald Trump og Silicon Valley gavner tilsyneladende begge parter. Illustration: Anders Vester Thykier.

Indsigt

De kunstigt intelligente skibe er på vej. Selvkørende biler har været i medierne længe. Men nu skal algoritmerne også sejle på de syv have. Fremtidens sømænd vil få den kunstige intelligens som kollega og måske en dag som kaptajn.

Denne lille katamaran ser måske ikke ud af meget – men det bliver med al sandsynlighed det første selvsejlende skib til at krydse Atlanten næste år. Foto: Alastair Grant/AP.

Podcast

Hvad betyder den nye pensionsreform for dig? Regeringen fik i weekenden forhandlet sin pensionsreform på plads med hjælp fra SF, Enhedslisten og Dansk Folkeparti. Men hvad betyder aftalen for dig? Det fortæller journalist Dorte Ipsen Boddum mere om her.

Finans fakta

Hvorfor betaler Royal Unibrew 12 gange mere i dansk skat end Carlsberg? Mens Royal Unibrews danske skatteregninger lyder på over 100 mio. kr. årligt, nøjes Carlsberg med at betale 10-20 mio. kr. Finans har undersøgt hvorfor.

Selvom Carlsberg omsætter for mere end Royal Unibrew i Danmark, betaler Carlsberg markant mindre skat i landet. Mens Royal Unibrew måtte slippe 142 mio. kr. i 2018, skulle Carlsberg kun af med 11,5 mio. kr. Kilde: Skattestyrelsen.

Dagens profil

Lasse Hjortnæs havde fuld gang i sin forretning med salg af sports- og fritidstøj, da han blev ramt af en blodprop. Efter blodproppen blev virksomheden holdt i gang af familie, bestyrelse og forretningsforbindelser, og når man klikker ind på hjemmesiden hjortnaes.dk, skinner det ikke umiddelbart igennem, at forretningen er blevet nedskaleret.

Lasse Hjortnæs arbejder flere timer dagligt på sit kontor og holder sig i gang med cykel- og gåture. Foto: Brian Karmark.

Dagens tal

7

Her sætter regeringen grænsen. Nu indfører regeringen et loft over toplønninger på 7 mio. kr. om året inklusiv pension og f.eks. fri bolig og fri bil. Virksomhederne må godt give mere i løn, men de kan ikke trække mere end de første 7 mio. kr. fra i skat.

Børs

De amerikanske aktier fortsætter med store stigninger. Det brede S&P 500-indeks steg 1,6 pct. efter et plus på 3,8 pct. i sidste uge. Nasdaq voksede i aftes 2,6 pct., mens Dow Jones-indekset voksede 0,9 pct. Især Apple og Amazon trivedes. Høje forventninger til storbankernes indtjening samt fornyet håb om en snarlig stimuluspakke smittede givetvis af på investorerne. Her er den seneste børsberetning.

Debat

Uge 42 er som uge 52 - bare sværere. Du har en fair chance for at klare julen og uge 52, hvis du klarer denne uges kastanjedyrs- og kakao-test, hvor man skal hygge sig og være sammen og småskændes og læse arbejdsmails på et toilet i Leos Legeland i Herlev.

Anders Heide Mortensen, kommentator og kommunikationsrådgiver.

Det sker i dag

  • Erhverv: William Demant og Blackrock kommer med regnskab for tredje kvartal.
  • Erhverv: Copenhagen Fashion Summit slutter i dag.
  • Politik: EU's europa- og udenrigsministre mødes i Rådet for Almindelige Anliggender. På programmet er bl.a. forhandlingerne mellem EU og Storbritannien og de fremtidige forbindelser inden for samhandel og det indre marked.

PS...

Det første rigtige 3D/laboratoriefremstillede stykke kød til salg til forbrugerne kan meget vel komme fra denne startup i Singapore, som blandt andet har sat sig for at genskabe særlige rejer. Selskabet Shiok Meats vil derudover producere krabbekød og hummer. (Los Angeles Times)

BRANCHENYT
Læs også