Morgen
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Briefing Morgen: Her er dit overblik på 2 minutter

MHI Vestas brygger på nyt supervåben til havet | Carlsberg-chef råber erhvervslivet op om sløvt sparefokus: »Store koncerner glemmer det« | Stein Bagger snød ham: Nu har han solgt Danmarks dyreste hus

Flemming Besenbacher er en af hovedpersonerne i en sag om Innovationsfonden. Illustration: Anders Thykier

GODMORGEN

Carlsberg har skarpt fokus på omkostninger, Vestas arbejder på større havvindmøller og så er Danmarks dyreste hus blevet solgt. Det er meget mere i morgenens briefing fra Finans.

Nyheder

MHI Vestas brygger på nyt supervåben til havet

MHI Vestas arbejder aktivt på en helt ny og større havvindmølle, som vil skærpe kampen om det boomende offshoremarked, der kan blive femdoblet frem mod 2030.

Carlsberg-chef råber erhvervslivet op om sløvt sparefokus: »Store koncerner glemmer det«.

Coronakrisen har vist, at erhvervslivet bliver nødt til at omfavne et stramt omkostningsfokus. »Ellers går det galt,« mener Carlsbergs finansdirektør. Omkostningsbevidstheden har kilet sig ind på rygraden hos Carlsberg. Tag med ind i finansdirektørens maskinrum, hvor regler for alt fra firmabiler og til farveprint skal forbedre bryggerikoncernens chancer på den globale ølarena.

Da Heine Dalsgaard skiftede ISS ud med Carlsberg, igangsatte han et større arbejde med at gennemlyse koncernens omkostninger. Foto: Nicolai Lorentzen.

Stein Bagger snød ham: Nu har han solgt Danmarks dyreste hus. Sælgeren af Danmarks dyreste hus nogensinde er manden, der tidligere i år fik tilkendt et millionbeløb fra konkursboet efter Stein Bagger.

Statens skatteindtægter er steget markant på bare et enkelt år. På bare et år er statens skatteprovenu steget med 81 mia. kr., viser nye tal fra Danmarks Statistik. Især selskabsskatten og skat på pensioner trækker provenuet op.

Coronakrisen bliver langt mere kostbar end hidtil antaget. Verdensøkonomien er på vej op, men dog langt fra overstået, konstaterer Den Internationale Valutafond (IMF) i sin netop offentliggjorte halvårsprognose, og advarer samtidig om, at verden kan blive ramt af alvorlige økonomiske senfølger.

Valcon er klar til stifte gæld for at skabe vækst. Et af landets største konsulenthuse, Valcon, har siddet fast i en omsætning på godt en kvart milliard kroner i årevis. Men nu er ejerkredsen klar til at sætte gældfriheden over styr, lægge en ny strategi og gøre det under en helt ny ledelse.

Fra 5,5 til 8 milliarder: Mærsk har taget stormskridt mod succes i løbet af 2020. Efter en af de helt store corona-forskrækkelser i begyndelsen af året flyder Mærsk-koncernen nu på en bølge af succes og høje rater.

Særbehandling af støtteansøger udløste voldsomme protester i Innovationsfonden. Advarsler om lovbrud i Innovationsfonden blev fejet til side. En af hovedpersonerne i sagen, Flemming Besenbacher, siger, at han er stolt over håndteringen.

Det skriver andre

Tysk storbank får bøde på 100 mio. kr. i Danske Bank-sag. Deutsche Bank har fået en bøde på 13.472.500 euro (100 mio. kr.) i Frankfurt for ikke at rapportere om påstået hvidvask i forbindelse med hvidvasksagen, der involverer Danske Bank. (Ritzau)

Det kan være ulovligt at viderebringe viden om sexkrænkelserne. Hvis headhuntere rekrutterer jobkandidater med sexchikanesager i bagagen, kan de sjældent give den potentielt kommende arbejdsgiver besked om det. Viderebringelsen er nemlig underlagt persondataforordningen GDPR, påpeger headhuntere og en ekspert. (Berlingske - låst artikel)

Eg­mont er klar med mil­li­ard­krigskas­se mod Ama­zon og vil kapre de stør­ste ni­chewebs­hops. Mediekoncernen Egmont Publishing er på opkøbsjagt og vil bruge et milliardbeløb i kampen mod Amazon. Et af de eneste våben mod giganten, siger ekspert. (Børsen)

Norwegian-chef er klar med kriseplan. Aktionærer, staten og långiverne bliver nødt til at holde hånden under Norwegian, hvis Norwegian skal klare skærene indtil 2022, lyder det fra det pressede flyselskabs topchef. (NRK)

Gik du glip af...

Arving skal give Flügger kæmpeløft. Den 30-årige Flügger-arving Sune Schnack skal som ny adm. direktør skabe et niveauskifte i Flügger, der i årevis har stået stille.

Sune Schnack, arving og ny tophef i malerkæden Flügger. Foto: Stine Bidstrup.

Podcast

Milliardstore pengetanke skælder ud på Coloplast, DFDS og DS Norden. 137 globale investorer med en enorm formue i ryggen kræver klimaforklaring af disse danske selskaber. Journalist Jette Aagaard er i studiet til at analyse sagen.

Indsigt

»Intet job er værd, at man bliver så ked af, at man skal på arbejde.« Ordene fra hendes mor ramte - og Sheela Maini Søgaard kvittede sit prestigejob. Hun sagde op hos McKinsey på trods af, at hun ikke havde noget nyt job på hånden. Men nu er hun topchef for stjernearkitekten Bjarke Ingels 600 ansatte.

Sheela Maini Søgaard bor i dag i New York med sin mand og tre børn. Foto: Christian Lykking.

Læs hele serien 'Mit Vendepunkt' lige her.

Finans fakta

Udbetalte feriepenge gør danskernes dankort rødglødende. Nye tal fra betalingsserviceselskabet Nets, som ejer og driver dankortet, viser, at danskerne har svunget dankortet i stor stil i den første uge efter feriemidlerne blev frigivet. Se her, hvordan pengene er brugt.

Elektronik og underholdning ligger helt i top på listen.

Dagens profil

Det meste af livet og hele erhvervskarrieren har ligget i udlandet. Men nu skal hun i spidsen for en dansk supermarkedskæde vinde en endnu større bid af danskernes indkøb. Anja Madsen er blevet kædedirektør i Føtex med over 100 forretninger rundt om i landet.

Anja Madsen kender Per Bank, der er koncernchef i Salling Group, fra deres arbejdstid i Storbritannien. Foto: Salling Group.

Dagens tal

23

Det populære 1 pct-lån er tæt på at lukke. Det betyder comeback til 0,5 pct-lånet, der allerede ligger i en flot kurs. Ifølge Nordea Kredit er der primært én forklaring på kursfesten: At formanden for den europæiske centralbank, ECB, Christine Lagarde, brugte ordet »usikkerhed« 23 gange på et pressemøde i september.

Børs

Vaccineforsinkelser overtrumfede stimulusforhåbninger. Det brede S&P 500-indeks faldt i aftes 0,6 pct., mens Dow Jones smed ca. det samme. Vækstaktierne på Nasdaq vendte et lille plus til et minus på 0,1 pct. Eli Lilly & Co. meddelte sent på aftenen, at selskabet sætter sin udvikling af coronavaccine på standby. Meddelelsen kom dagen efter, at Johnson & Johnson kom med en lignende melding, og det har ifølge iagttagere lagt en dæmper på investorlysten. Her er den seneste børsberetning.

Debat

No business like showbusiness. Et sydkoreansk drengeband, der torsdag børsnoteres til 26 mia. kroner, forandrer musik- og koncertbranchen for altid efter ny rekordkoncert online. Mens covid-19 underminerer kendte strukturer, gennemlever underholdningsindustrien – i hvert fald i Asien – en innovativ renæssance, skriver kommentator Jan Lund.

Det sker i dag

  • Erhverv: Asos, der er en britisk online webshop indenfor mode og skønhed med over 850 forskellige mærker, kommer i dag med årsregnskab.
  • Finans: I USA kommer både Bank of America, Goldman Sachs og Wells Fargo med regnskaber for 3. kvartal.
  • Økonomi: Nationalbanken offentliggør årlige opgørelser af danske direkte investeringer i udlandet samt udenlandske direkte investeringer i Danmark. Pressemøder i IMF og Verdensbanken.

PS...

Der er tirsdag blevet skrevet danmarkshistorie på boligmarkedet. En køber har givet 150 millioner kroner for det dyreste hus, der nogensinde er blevet solgt på dansk grund.

BRANCHENYT
Læs også