Morgen
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Briefing Morgen: Her er dit overblik på 2 minutter

Krak efterlader milliardregning til danske forsikringstagere | Nu tjener banker på kunders indlån med negativ rente | Efter krisemøde: Stort flertal støtter Frank Jensen

GODMORGEN

Efter en weekend, hvor krisemøderne i dansk politik stod i kø, tager vi hul på en ny uge med en morgenbriefing, der bl.a. byder på en milliardregning til danske forsikringskunder. God læselyst.

Nyheder

Nu tjener banker på kunders indlån med negativ rente

Det er ikke alle banker, der har tilpasset deres indlånsrente efter Nationalbankens sats. Danskerne har længe måttet betale for at have store beløb stående i banken, men nogle betaler mere end andre. Betingelserne for bankkunder med store indlån vil efter al sandsynlighed blive forværret i den kommende tid, forudser to eksperter. Negative renter er kommet for at blive.

Salling Bank er et af de pengeinstitutter, der har holdt fast i en negativ rente på 0,75 pct. Det skyldes, at indlånet konstant er vokset, oplyser bankens direktør Peter Vinther Christensen. Foto: PR/Salling Bank

Forsikringskrak efterlader milliardregning til danske forsikringstagere

Danske forsikringstagere skal betale regningen for særligt to forsikringsselskaber, der er krakkede efter mislykkede udlandsekspansioner. En milliardregning er blevet efterladt, og Garantifonden har i første omgang afsat 3,5 mia. kr. til  opgaven.

Stort flertal støtter Frank Jensen efter krisemøde. Til trods for et voksende antal anklager om krænkelser af kvinder bakkede et stort flertal op om overborgmester Frank Jensen ved en tillidsafstemning på et krisemøde på Københavns Rådhus søndag aften. Nu kræver en politisk alliance udenom Frank Jensen en uafhængig granskning af alle sagerne.

Frank Jensen har opbakning fra et flertal af S-gruppen i Borgerrepræsentationen til at fortsætte som overborgmester i København. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Terma politianmeldt for levering til borgerkrig. Det danske firma Terma, der blandt andet producerer forsvarsudstyr, er blevet politianmeldt for at have leveret udstyr til borgerkrigen i Yemen.

Sofie Carsten Nielsen fortsætter som R-leder efter krisemøde. Der er fuld tillid i De Radikales folketingsgruppe til Sofie Carsten Nielsen som politisk leder, lød meldingen søndag efter et krisemøde.

Danmarks ældste legetøjsforretning reddet fra lukning. For få måneder siden måtte ejerne bag Geppels Legetøj, ægteparret Lars Nybjerg og Karina Dyvekær, slukøret meddele, at det fra nytår var slut med både de fysiske forretninger samt onlinebutikken. Men nu ser det ud til, at butikkens kunder kan finde flagene frem igen.

Analytikere: Netflix står til kanonregnskab. Giganten er i øjeblikket den store vinder af streamingkrigen, men det kan se helt anderledes ud om et år, vurderer analytiker.

Blikkenslager er tiltalt for at hvidvaske næsten 50 millioner. I et større sagskompleks har Bagmandspolitiet rejst tiltale mod et VVS-firma og dets ejer og direktør for at have hvidvasket 49,3 millioner kroner. De mange penge trillede gennem firmaets konti i Sparekassen Vendsyssel og Lunar Way.

Det skriver andre

UK får et hak ned. Det internationale kreditvurderingsbureau Moody's har nedjusteret kreditratingen af Storbritannien fra en rating på Aa2 til Aa3. Det sker pga. dårligere udsigter for britisk vækst. (Financial Times - låst artikel).

Millionbøde til British Airways. Det britiske luftfartsselskab British Airways er tildelt en bøde på 20 mio. pund – ca. 165 mio. kr. Det skyldes et databrud i 2018, der bragte 400.000 kunders personlige data og kreditoplysninger i fare. (BBC).

Milliardpakke mod covid-19 i Italien. Den italienske regering har fået politisk støtte til en ny hjælpepakke, som i 2021-budgettet skal støtte landets økonomi og erhvervsliv i coronakrisen. I pakken er bl.a. 30 mia. kr. til støtte for virksomheder, som er hårdest ramt af nedlukninger i kampen mod covid-19. (Reuters)

Luksusmode rykker. Salget går så strygende under coronakrisen i den franske luksuskoncern LVMH, at dens ejer, Bernard Arnault, stormer frem på listen over klodens rigeste. Koncernen, der bl.a. rummer Louis Vuitton og Givenchy, er netop kommet ud med et uventet godt resultat for 3. kvartal. Dermed rykker ejeren op som nummer fem på milliardærlisten. (Bloomberg).

Skat på tøj og sko i Sverige. Den svenske regering vil fra 2022 indføre en kemikalieskat på tøj og sko. Skatten skal reducere brugen af giftige kemikalier i tøjet og bringe forbruget af mode ned. Fra dele af erhvervslivet i Sverige lyder dog kritik af planen med argumentet, at den vil betyde højere priser for forbrugerne. (Sveriges Radio).

Podcast

Skibet skal sejle i nat - uden kaptajn, men lastet med algoritmer. Spøgelsesskibe er noget man forbinder med virkelig uhyggelige film og resultatet af et blodigt opgør, hvor alle dør, og skibet sejler alene rundt uden hverken kaptajn eller mandskab. Men det er faktisk fremtiden. Kloge mennesker er simpelthen ved at bygge et skib, der sejler selv uden kaptajn, alene styret af algoritmer. I studiet til at drøfte fænomenet: Korrespondent Thomas Høy Davidsen og vært Lone Andersen.

Indsigt

Amerikanske politikere vil kløve de store techselskaber i mindre bidder. Har du brugt andre søgemaskiner på nettet end den fra Google de seneste år? Det har de færreste, men måske kommer fremtiden til at byde på konkurrence fra en Chrome-søgemaskine og en Youtube-søgemaskine. For Google, som i dag står bag både Chrome-browseren og videosiden Youtube, kan risikere at blive splittet op i flere, selvstændige selskaber. Et stort sværd er blevet hevet frem af politikerne i USA.

Finans fakta

Coronakrisen skubber nethandlen frem. Danske detail- og netbutikker melder om hastig vækst i onlinesalget siden marts, da coronakrisen satte ind. Det løft udløser også optimisme i sektoren, hvor forventningerne til væksten de næste år er store, viser en aktuel analyse fra nethandelsorganisationen FDIH.

Dagens profil

En tænkepause som hjemmegående husfar gav ny Oister-direktør de nødvendige svar. Anthony Lim famler ikke efter ordene, når han skal forklare, hvorfor han efter en treårig afstikker til tv- og magasinverdenen er tilbage i telebranchen som salgs- og marketingdirektør i 3-ejede Oister. »Jeg trives virkelig i den form for kaos, som telebranchen er,« siger den 47-årige københavner. I dette portræt sætter han flere ord på fortællingen og på hvad, der helt præcist skete i tænkepausen.

Anthony Lim har som salgs- og marketingdirektør i Oister overtaget ansvaret for tre farverige figurer: en måge, en krabbe og en østers. Foto: 3.

Dagens tal

296

De tørre tal viser, at NextEra Energy har en aktuel markedsværdi på 296 mia. dollars. De færreste har nok hørt om den amerikanske virksomhed, men det varer næppe længe. NextEra Energy har nemlig overtaget tronen som USA's mest værdifulde energiselskab og fortrængt ExxonMobil Corp. Men hvad er NextEra Energy Inc. helt præcis? Få svaret her.

Debat

Denne præsident er bedst for Danmark. Meget tyder på, at et regimeskifte står for døren i amerikansk politik. Det vil kunne gavne dansk økonomi og det internationale samarbejde. Men man skal aldrig undervurdere Donald Trump, skriver Helge J. Pedersen, der er cheføkonom i Nordea.

Det sker denne uge

Efterårsferien er slut og kalenderen fyldt med vigtige begivenheder. Regnskabssæsonen skydes for alvor i gang i denne uge og bl.a. Novozymes offentliggør kvartalsregnskab. Ugen byder også på økonomiske statusser og udsigter: På tirsdag udgiver Det Økonomiske Råd, også kendt som de økonomiske vismænd, deres rapport om de økonomiske udsigter for Danmark, og på onsdag afholder Den Internationale Valutafond (IMF) årsmøde, hvor den nuværende og fremtidige økonomiske situation i Europa diskuteres. Her er, hvad ugen bringer.

PS...

Selvkørende taxaer ruller. I den amerikanske by Phoenix har selskabet Alphabet igangsat test med transport af passagerer i selvkørende taxi-køretøjer. Nu følger konkurrenten Cruise, som er del af General Motors, efter i San Francisco. Selskabet oplyser, at det netop har fået tilladelse til test af fem selvkørende taxier i millionbyen inden årets udgang. (Wired)

BRANCHENYT
Læs også