Morgen
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Briefing Morgen: Her er dit overblik på 2 minutter

Topfolk risikerer konkurskarantæne efter anklage om »uforsvarlig forretningsførelse« | Svensk oprydder gør klar til næste træk i Pandora | Henrik Poulsen er et scoop for Mærsk-familiens pengetank

GODMORGEN

De økonomiske vismænd kommer med deres økonomiske prognose i dag ved middagstid. Men først får du dagens første opdatering med alt det vigtigste og bedste fra Finans.

Nyheder

Risikerer konkurskarantæne efter anklage om »uforsvarlig forretningsførelse«

De danske forsikringskunder ender med en milliardregning for konkursen i forsikringsselskabet Qudos, som op til kollapset blev drevet så uforsvarligt, at den tidligere topchef og to bestyrelsesmedlemmer skal idømmes konkurskarantæne. Det mener kurator Boris Frederiksen fra Kammeradvokaten. Oprydningen er ikke blevet nemmere af, at dele af den koncernstruktur, som Qudos var en del af, hører hjemme i skattelyet Guernsey i Den Engelske Kanal, hvor det er muligt at hemmeligholde identiteten på ejerne af et selskab.

Kuratoren i Qudos' konkursbo vil have den tidligere næstformand Nicolai Borcher Hansen idømt konkurskarantæne. Arkivfoto: Gorm Olesen

Svensk oprydder gør klar til næste træk i Pandora

Pandora har været igennem dramatiske op- og nedture, men ifølge smykkeselskabets topchef - den svenske "turnaround-arkitekt" Alexander Lacik - er fundamentet nu lagt til næste etape på vejen mod vækst.

Alexander Lacik, adm. direktør for smykkegiganten Pandora. Foto: Stine Bidstrup

Derfor er Danmark et af de dyreste lande at eje en elbil. En ny analyse viser, at Danmark er langt nede på listen over de mest attraktive lande at eje og køre en elbil i Europa. Ifølge leasingdirektør skal det være billigere at eje en elbil, hvis ambitionen om 500.000 elbiler i 2030 skal nås.

Dansk landbrugsgigant når ud i 12.000 butikker. Den danskejede landbrugsgigant Goodvalley er langt hurtigere end ventet nået ud i 12.000 polske butikker. Selskabets salg af dyre mærkevarer går så godt, at der i perioder har været udsolgt.

DTU-chef: Bygningers sikkerhed må aldrig være til diskussion. Direktør på Institut for Byggeri og Anlæg på DTU mener, at myndighederne bør gribe ind, når der som på Amager opdages brug af materialer af ringere styrke og holdbarhed, end det en bygningsejer har oplyst til myndighederne.

Investorerne har tre typer af aktier som favoritter. Efter en periode med bredt stigende aktiepriser har det i 2020 været altafgørende, hvor og i hvilket tema, der er investeret.

Det skriver andre

Huscompagniet går på børsen om få uger. En børsnotering af byggevirksomheden kan være på vej inden slutningen af 2020 - formentlig i første uge af december. Kapitalfonden EQT holder dog som ejer fortsat kortene tæt ind til kroppen. (Børsen)

DR fyrer radiovært efter sager om krænkelser. Danmarks Radio har mandag fyret en radiovært, efter at en række kvinder og mænd i Berlingske i forrige uge stod frem og anklagede værten for i gennem flere år både at have opført sig truende og udvist krænkende adfærd. (JP)

Dansk topchef henter 898 mio. kr. ved børsnotering i New York. Medicoselskabet Eargo, der har den tidligere GN-mand Christian Gormsen som topchef, er gået på børsen i USA, hvor selskabet har rejst 898 mio. kr. efter at have øget både antallet af udstedte aktier samt noteringskursen. (Medwatch)

Sticks'n'Sushi ser muligheder i brexit-kaos. Hårde tider i Storbritannien har fjernet manglen på arbejdskraft i restaurationsbranchen. Sammen med bedre adgang til attraktive lokationer åbner det nye muligheder for den danske sushikæde. (Fødevarewatch)

Gik du glip af...

Den snart tidligere topchef i Ørsted, Henrik Poulsen, har fået nyt job som seniorrådgiver i A.P. Møller Holding.

Henrik Poulsen opsagde sin stilling som adm. direktør i Ørsted midt i juni. Foto: Niels Ahlmann Olesen

Og så var der selvfølgelig også Frank Jensen. Den anden politiske kolods inden for kort tid, der fik lerfødder og ramlede. I går meddelte den nu tidligere socialdemokratiske overborgmester i København og næstformand for Socialdemokratiet, at han trækker sig fra begge poster.

Frank Jensen - en færdig mand i dansk politik for nuværende. Spørgsmålet er, om det også gælder hans bestyrelsesarbejde i erhvervslivet. Foto: Philip Davali

Indsigt

Cowi-topchef vil skabe et bedre klima – også for medarbejderne. Cowi-direktør og DI-formand Lars-Peter Søbye besluttede sig allerede før coronakrisen for at skære drastisk i ingeniørvirksomhedens flyrejser. Udbruddet har vist sig at gøre planerne realistiske, men han er opmærksom på en mulig slagside: Ensomhed.

Både Lars-Peter Søbye og Tina Vejrum vil i fremtiden flyve markant mindre end før coronakrisen. I stedet vil de oftere sætte sig bag en computerskærm og via eksempelvis Teams afholde møder. Foto: Marie Ravn 

Finans fakta

Denne graf kan være et dårligt tegn for dansk økonomi. Antallet af udlændinge, som er ansat i industrien, tog et dyk fra juli til august. Det kan være et forvarsel om dårligere tider forude.

Podcast

Moody's sender nyt stød mod en allerede groggy britisk økonomi. Mens Storbritannien kæmper med en ny coronabølges store økonomiske konsekvenser, og brexit-forhandlingerne er kørt ind i endnu en mur, har kreditvurderingsbureauet Moody's besluttet at sænke den britiske kreditværdighed.

Privatøkonomi

Er din pensionsformue lige så stor som dine jævnaldrendes? Skønt det kan være en god idé ikke at lægge al sin opsparing til alderdommen i en pensionsordning, så har de fleste den store opsparing i deres pensionsordning. Især de 50-52 årige har øget opsparingen de sidste fem år.

Dagens profil

Først lukkede han Aktuelt - siden postede han penge i en gratisavis. Bjarne Salomonsens drøm som barn om at blive tandlæge blev slukket, da han ikke bestod de prøver, der skulle til for at komme i realskole. Men på sin vis kom Bjarne Salomonsens mangeårige arbejde inden for fagbevægelsen og mediebranchen til i hvert fald at minde om en tandlæges metier. For det blev til dybdeborende eftersyn, rodbehandlinger og brobygninger. Og i overført betydning blev der revet tænder ud, så det gjorde av.

Bjarne Salomonsen bor højt til vejrs på Amager. Han voksede op på Nørrebro. Foto: Stine Bidstrup

Børs

Nervøsiteten endte med at sejre. Stemningen blev gradvist dårligere og dårligere på de amerikanske aktiemarkeder mandag, hvor den indledende fremgang for de tre ledende indeks blev vendt til solide minusser. Det brede S&P 500-indeks sluttede 1,6 pct. lavere, det tunge Dow Jones-indeks bakkede 1,4 pct., og det teknologidominerede Nasdaq faldt 1,7 pct. på ugens første handelsdag.

Her er den seneste børsberetning.

Debat

Selvom man egentlig er frisk og bare gerne vil arbejde, så kan det være mere end svært at få lov til, hvis man har passeret pensionsalderen. Bare spørg Jørgen, skriver erhvervskommentator Anders Heide Mortensen.

Anders Heide Mortensen er kommentator og kommunikationsrådgiver

Det sker i dag

  • Erhverv: Swedbank, Volvo Group, Philip Morris International, Gjensidige, Kuehne + Nagel, Tele2 og Netflix kommer med regnskab for tredje kvartal.
  • Økonomi: Det Økonomiske Råd offentliggør klokken 12.00 deres rapport om de økonomiske udsigter for landet.

PS...

Det mest ambitiøse projekt siden månelandingen. Sådan beskriver Nasa det forsøg, som rumsonden Osirix-Rex indlader sig på i dag. Små 334 millioner km fra jorden skal rumsonden nemlig forsøge at lande på asteroiden Bennu. Målet er at tage prøver fra overfladen på Bennu, som bl.a. skal kunne fortælle os, hvordan vandet kom til vores egen planet.

BRANCHENYT
Læs også