Morgen
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Briefing Morgen: Her er dit overblik på 2 minutter

Nye corona-restriktioner rammer erhvervslivets mindste | Storentreprenør i ny uheldig sag | Amerikanske it-giganter tordner frem

GODMORGEN

Novo Nordisk kommer med regnskab for tredje kvartal i dag - men til en begyndelse skal du have dagens første opdatering fra Finans med alt det bedste og vigtigste.

Nyheder

Nye corona-tilbageslag jager en skræk i livet på erhvervslivets mindste

Coronakrisen vil ramme de små og mellemstore virksomheder hårdt, og med virussens genopblussen stiger bekymringen for, at problemerne fortsætter ind i næste år. Det viser nye undersøgelser blandt de mindre virksomheder og reaktioner efter de seneste corona-opstramninger, der har udfordret en ellers spirende optimisme i erhvervslivet. De nye tiltag for at dæmme op for corona-opblomstringen bekymrer også økonomerne, der advarer om, at usikkerheden i erhvervslivet for alvor er tilbage.

Anette (tv.) og Dorte Aaskov, indehavere af tøjfirmaet Aaskov Modetøj, håber på, at danskerne snart igen får mulighed for at holde større fester og dermed også lyst til at købe pænt tøj. Foto: Aaskov

Storentreprenøren Bach Gruppen ramt af ny uheldig sag.

Alle peger fingre af Bach Gruppen i Viborg. For det var dem, der byggede tårnet på Njalsgade i København, der er blevet den måske største byggeskandale i nyere Danmarkshistorie. Og det var deres datterselskab, der leverede betonen. Nu taler direktøren for første gang ud om betonskandale og mediestorm til Finans. Samtidig er den jyske storentreprenør blevet ramt af en ny uheldig sag.

Juridisk direktør Martin Rasmussen og adm. direktør Lene Christensen foran billedet af det højhusbyggeri på Amager, som har gjort Bach Gruppen til centrum for den måske største byggeskandale i nyere tid. Foto: Joachim Ladefoged

Amerikanske it-giganter tordner frem. De amerikanske it-giganter, Amazon, Facebook og Alphabet (Google) synes ustoppelige. Det viser regnskaberne for tredje kvartal, der blev offentliggjort torsdag aften, efter at de amerikanske børser var lukket. Alle tre selskaber overgår analytikernes forventninger, og det samme gælder i øvrigt Apple, der aflagde årsregnskab torsdag aften. Det var især salg at computere og tilbehør, der trak op, mens salget af iPhones skuffede.

Coronakrisen spænder ben for afgørende digitalisering. Coronakrisen har om noget vist, hvor vigtig digital udvikling er, og hvor meget, virksomheder kan vinde af tabt omsætning ved at være med helt fremme i digitaliseringen. Men krisen spænder ben for digital udvikling i specielt de mindre virksomheder, vurderer revisionsfirmaet BDO.

Tusindvis af julefrokoster er aflyst, fordi forsamlinger på mere end 10 personer er forbudt. Nu opfordrer store erhvervsorganisationer til, at virksomhederne i stedet giver medarbejderne et gavekort til besøg på en restaurant. Det vil hjælpe en branche, som står til et miste et milliardbeløb og derfor har hårdt brug for omsætning, lyder begrundelsen.

Dansk biotek klar til amerikansk børs. Det danske biotekselskab Galecto er klar til at gå på Nasdaq-børsen i USA. Åbningskursen er fastsat til 15 dollars (96 kr.) for hver af de 5.666.667 aktier, der udbydes til salg. Det ventes, at aktieemissionen her og nu vil indbringe selskabet omkring 100 mio. dollars (636 mio. kr.)

Regeringen er på vej med et længe ventet varslingssystem for coronatiltag. Finans erfarer, at det efter planen vil blive præsenteret inden for få dage. Her er buddene fra regeringens økonomiske eksperter på, hvor tiltag batter mest uden en høj økonomisk pris.

Vrede investorer klager om urent trav. AGF-ikonet Lars Windfeld har efterladt over 100 frustrerede private investorer bag sig i olieselskabet Titus, hvis administrations- og formidlingsselskab tidligere på året gik konkurs.

Det skriver andre

»Jeg fortryder altid, hver gang jeg taber penge. Men jeg fortryder sådan set ikke nogle af de enkelte beslutninger, der er truffet.« Sådan lyder det fra erhvervsmanden Lars Kolind, der var en af hovedaktionærerne i it-selskabet Conferize, som torsdag meddelte, at man lukker og slukker. (ITWatch) (kræver abonnement)

Konkurrencen om streamingkunderne er benhård. Det fører som oftest til priskrig og -dumping, men selvom Netflix netop har fået endnu en alvorlig konkurrent i form af Disney-koncernens nye stremingtjenste Disney+, så har Netflix ikke desto mindre besluttet at hæve priserne på det amerikanske marked. (Bloomberg)

Oliegiganten Exxon Mobil planlægger nedskæringer i USA, hvor omkring 1900 stillinger vil blive sløjfet. Timingen - og i hvilke divisioner Exxon planlægger at skære - fremgår ikke. Men nedskæringerne kommer oven i tidligere annoncerede tilpasninger i Europa og Australien, hvor andre 1600 stillinger sløjfes, hvilket vil få de samlede nedskæringer op på i alt 14.000 medarbejdere. (Wall Street Journal) (kræver abonnement)

Gik du glip af...

Endnu en begrænsning i vores muligheder for at rejse udenlands pga. corona.

Slut med grænsehandel i denne omgang. Om det også vil ramme juleindkøbene afhænger af udviklingen i den aktuelle opblomstring af coronaepidemien. Foto: Casper Dalhoff/arkiv.

Indsigt

Topøkonom: USA begynder at minde om et U-land. »USA begynder at minde om det der sker i u-lande og emerging markets ... Det gør jo, at man undrer sig over, hvorfor folk har så stor appetit på at købe amerikanske papirer,« siger Torsten Sløk, der for nylig skiftede cheføkonomposten i Deutsche Bank ud med samme titel hos kapitalforvalteren Apollo. Finans har talt med ham om hans syn på konsekvenserne.

Torsten Sløk ser et mudret billede af et USA, der på tirsdag skal vælge en ny præsident. Foto: Charlotte Østervang

Finans fakta

Står fitnesscentrene først for at lukke ved nye coronatiltag? Regeringen er på vej med et længe ventet varslingssystem for coronatiltag. Her er buddene fra regeringens økonomiske eksperter på, hvor tiltag batter mest uden en høj økonomisk pris.

Et blik på modellen fra foråret viser, at tiltag rettet mod fitnesscentre, men også barer og værtshuse, bidrager meget til at reducere smitterisikoen og samtidig koster mindst i mistet økonomisk vækst.

Dagens profil

Topchef ser lys i mørket. »Vi får ikke længere direkte støtte, og biograferne er i en meget svær situation. Men vi glæder os over, at folk føler sig trygge ved at gå i biografen, hvilket vi oplevede i efterårsferien, hvor vi havde mange gæster,« siger Casper Bonavent, topchef i Nordisk Film Biografer.

Casper Bonavent er meget glad for instruktøren Wes Andersons måde at kreere film på, og han kan igen og igen se Anderson-filmen "The Darjeeling Limited". Foto: Stine Bidstrup 

Dagens tal

96

Så mange milliarder dollars omsatte Amazon for i 3. kvartal. Det svarer rundt regnet til 610 milliarder danske kroner. Men her stopper festen ikke. Amazon forventer at omsætte for mellem 112 og 121 mia. dollars i fjerde kvartal. Det vil i givet fald være en stigning på mellem 28 til 38 pct. i forhold til samme tid året før.

Børs

Vestas bragede frem i det danske eliteindeks på ugens næstsidste handelsdag, hvor selskabet steg med 7,6 pct. til 1095,50 kr. Overordnet var C25-indekset malet i grønt og sluttede 2 pct. højere end starten på dagen i 1493,91. I Europa gik det op og ned. F.eks. faldt det fælleseuropæiske Stoxx 600-indeks med 0,2 pct., mens det tyske DAX-indeks gik 0,3 pct. frem. I USA steg de amerikanske aktier solidt torsdag efter onsdagens tunge kursfald - ikke mindst takket være de ustoppelige tech-aktier. Her er den seneste børsberetning.

Debat

Sådan kan vi holde erhvervslivet åbent i pandemiens vinter. Regeringens dvalestrategi skal erstattes af en massiv investering i kviktests og varslingsplaner, hvis erhvervslivet skal have rimelige betingelser for at leve med Covid-19, mener Finans' chefredaktør, Steen Rosenbak.

Det sker i dag

  • Erhverv: Novo Nordisk, Tivoli, Euroinvestor, Djurslands Bank og Boliga Gruppen kommer med regnskab for tredje kvartal.
  • Økonomi: Danmarks Statistik udgiver opgørelse over arbejdsløsheden i september og ejendomssalget i august.
  • Politik: Der er møde i Folketingssalen, hvor flere lovforslag vil blive behandlet. Det gælder bl.a. forslaget om beskatning ved overdragelse af erhvervsvirksomheder til erhvervsdrivende fonde.

PS...

Det er godt et døgn siden, at alle nu skal iføre sig mundbind på alle offentligt tilgængelige steder indendørs lige fra restauranter over supermarkeder til museer mm. Men for at mundbindet skal virke, skal det bruges korrekt. Skulle du være kommet i tvivl, så er her fem gode guidelines for korrekt brug af mundbind.

BRANCHENYT
Læs også