Morgen
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Briefing Morgen: Her er dit overblik på 2 minutter

Pensionsekspert advarer: Kundernes pengekasse er stort set tom i Velliv | TDC har op mod 500 fyringer i støbeskeen | Biden har fået godkendelse til at begynde overgangsproces

GODMORGEN

Pensionsekspert advarer om, at kundernes pengekasse i pensionsselskabet Velliv er stort set tom. Og så er TDC på vej med nye fyresedler. Dette og meget mere i tirsdagens morgenbriefing.

Nyheder

Pensionsekspert advarer: Kundernes pengekasse er stort set tom i Velliv

Pensionsselskabet Velliv er ved at løbe tør for penge i den del af forretningen, der håndterer kunder med en traditionel pensionsopsparing, som er garanteret en minimumsforrentning, vurderer en af landets førende pensionseksperter. Topchef Steen Michael Erichsen afviser, at der er økonomiske problemer i pensionsselskabet.

Adm. direktør i Velliv, Steen Michael Erichsen, glæder sig til at tilbyde kunderne at skifte deres garanterede pensionsprodukt ud med et markedsrenteprodukt. Foto: Lars Krabbe.

TDC svinger sparekniven: Op mod 500 fyringer i støbeskeen

I foråret skilte TDC sig af med 150 ansatte. Alligevel er telegiganten nu på vej med nye fyresedler. Denne gang planlægger TDC-topchef Henrik Clausen at nedlægge mellem 200 og 500 TDC-job, fortæller kilder tæt på forløbet til Finans.»Det er en ren TDC-classic,« lyder det fra teleekspert.

Biden har fået godkendelse til at begynde overgangsproces. Trump erklærer sig indforstået med igangsættelsen af magtoverdragelsen, men holder fast i at fortsætte kampen.

Kapitalfond overtager grønt ingeniørfirma. Den hollandske kapitalfond Waterland fortsætter sine flittige opkøb i Danmark og overtager nu ingeniørvirksomheden Envidan med en målsætning om at vokse internationalt.

Manglende ladestandere til elbiler er en stor udfordring. Mange danskere er tilbageholdende med at investere i en elbil, og det handler i høj grad om adgangen til offentlige ladestandere, viser undersøgelse.

Forbrugerne har ikke tillid til black friday-priser. Et stigende antal danskere stoler ganske enkelt ikke på butikkernes black friday-tilbud, men det afholder dem alligevel ikke fra at gå på tilbudsjagt.

Facebook-milliardær kaster sig over psykedeliske stoffer. Facebook-milliardær Peter Thiel investerer nok engang i lægemiddeludvikling. Denne gang i et selskab, der bl.a. vil bekæmpe depression ved hjælp af psykedeliske stoffer.

Det skriver andre

Lægemiddelagentur tror på vaccine omkring nytår. En godkendelse af en coronavaccine i Europa kan ligge klar i slutningen af 2020 eller starten af 2021, vurderer Det Europæiske Lægemiddelagentur. (Ritzau)

Frankrigs »bling-bling«-præsident anklaget for korruption. Fik Frankrigs tidligere præsident Nicolas Sarkozy penge af Libyens diktator? Og forsøgte han at bestikke en dommer? (JP - låst artikel)

Mikkeller lukker barer i USA. Coronakrisen har sat sine klare spor i den amerikanske del af den danske ølkoncern Mikkelers operationer – herunder en bryggerisatsning. Dele står dog til at genåbne, lyder meldingen fra hovedsædet på Humletorvet. (Fødevarewatch)

Gik du glip af...

Regeringen fremlagde mandag første fase af en grøn skattereform, som skal bidrage til en reduktion af udledningen af CO2 allerede fra 2025. Den hæver bl.a. energiafgifterne for en række erhverv, men der er også store afgiftslettelser andre steder.

  • Udspillet: Med det nuværende afgiftssystem betaler virksomheder ifølge regeringen en langt højere afgift for at opvarme deres bygninger end for at producere deres varer. Det vil udspillet rette op på.
  • Modtagelsen: Regeringens første fase i en større skattereform rammer helt ved siden af skiven, vurderer tre eksperter.
  • Konsekvensen: Regeringens planer om at femdoble energiafgiften for gartnerier og landbrugsbedrifter kan accelerere strukturudviklingen i erhvervet og resultere i, at især små virksomheder lukker.

Det bliver i fremtiden dyrere at opvarme de danske gartnerier - i hvert fald hvis det sker med fossile brændsler. Regeringen lægger op til en femdobling af energiafgiften for landbrug og gartneri. Foto: Martin Lehmann.

Indsigt

Boozt-formand stirrede ned i graven. Henrik Theilbjørn kalder det en nærdødsoplevelse, men fortryder så. Er det alligevel for voldsomt et ord? Han taler om oktober 2011, hvor Bestseller netop har revet kontrakten over med Boozt, som han er formand for. Med ét slag er eksistensgrundlaget under Boozt væk.

Henrik Theilbjørn er formand i en række modevirksomheder herunder Rabens Saloner, som han her er fotografet i. Foto: Stine Bidstrup.

Podcast

Kan Norwegian rejse sig fra sit selvpåførte koma? Men den norske stat har sagt nej til at skyde flere penge ind i Norwegian, så flyselskabet har lagt sig selv i et kunstigt koma i 100 dage og håber at rejse sig fra sygesengen og flyve ud i verden. Bogstaveligt talt. Men er den plan overhovedet realistisk?

Finans fakta

Så mange EU-borgere har ikke adgang til toilet med skyl. Der ligger tilsyneæadende et stort potentiale på en række europæiske markeder, hvis man har en virksomhed, der sælger toiletter med skyl. Næsten hver fjerde borger i Rumænien har nemlig ikke adgang til et toilet med skyl og topper dermed suverænt listen på tværs af EU.

Rumænien topper med afstand listen over lande i EU, hvor færrest borgere procentuelt har adgang til et toilet med skyl. Grafik: Benjamin Werner Christensen.

Dagens profil

»Jeg fløjter hver dag, når jeg kører på arbejde.« Lasse Nyby har som adm. direktør gjort Spar Nord til en af landets største banker. Konkurrenter og kolleger kalder ham for usnobbet og lydhør overfor gode argumenter. Vi tegner et portræt af bankdirektøren, der fylder 60 år i morgen.

Lasse Nyby betegnes som en livsnyder, man godt kan betro vinkortet, og som en dygtig bankmand med politisk tæft. Foto: Spar Nord.

Dagens tal

100,7

Verdenshandlen giver grund til optimisme. De globale forsyningskæder er ved at blive genskabt og vidner om øget økonomisk aktivitet. Trenden bekræftes af det nyeste varehandelsbarometer fra WTO, der nu står i 100,7 mod 84,5 i august, da verdenshandlen var hårdt mærket af måneders nedlukninger.

Børs

Aktierne nærmer sig sidste uges rekordniveau. Der var på ny aktiefremgang i USA i aftes. Dow Jones-indekset steg 1,1 pct. Det brede S&P 500-indeks endte 0,6 pct. højere, mens det teknologitunge Nasdaq-indeks måtte nøjes med et plus på 0,2 pct. Der var blandt andet flere gode vaccine-nyheder, og det blev ligeledes modtaget godt, at Joe Biden tilsyneladende pønser på at lade den tidligere centralbankchef Janet Yellen overtage finansministerposten i USA. Her er den seneste børsberetning.

Debat

Få nu kunstig intelligens ud af laboratoriet! Hvis det store potentiale i kunstig intelligens skal forløses i danske virksomheder, kræver det, at ledelserne holder op med at oprette lukkede "laboratorier". Data-eksperterne skal slippes løs i organisationen, mener Kim Bech, managing director i Accenture Applied Intelligence.

Det sker i dag

  • Erhverv: Copenhagen Capital S, F.E. Bording, Nilfisk kommer med regnskab for tredje kvartal, mens RTX kommer med årsregnskab.
  • Økonomi: Den tyske BNP-vækst i tredje kvartal offentliggøres.
  • Politik: Den undersøgelseskommission, der skal undersøge en række forhold i den daværende styrelse i Skat, holder afhøringer. I dag afhøres tre tidligere skatteministre: Thor Möger Pedersen (SF), Holger K. Nielsen (SF) og Jonas Dahl (SF).
  • Retten: EU-Domstolen afsiger dom i en sag om ulovlig statsstøtte til TV2 i perioden 1995-2002. Viasat har rejst krav om, at staten skal indkræve 1,75 mia. kr. fra TV2.

PS...

En robot-ulv skal skræmme Japans bjørne væk. Det lyder mest som en forsinket aprilsnar, men hvad skal man ellers gøre, når ens landsby er overrendt af sultne bjørne? Man køber da en halvanden meter høj, to meter lang frådende ulverobot med opspilet gab og rødglødende øjne for at skræmme dem væk.

Det ligner noget fra en horrorfilm i den absolutte B-række. Men denne robotulv skal hjælpe japanske landsbyer med at skræmme indtrængende bjørne væk. Foto: Kyodo/Reuters

Allerede om morgenen den 11. januar - kort tid efter at det stod klar, at vi havde en ny coronavirus i Kina - var forskere fra The University of Oxford klar med den første skitse til en vaccine. Nu er den klar til at blive distribueret i millionvis. Sådan gjorde de.

BRANCHENYT
Læs også