Morgen
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Briefing Morgen: Her er dit overblik på 2 minutter

Erhvervslivet har betalt 400 mio. kr. fra hjælpepakkerne tilbage til staten | Medarbejder advarede Waturu-ledelse om problemer og blev fyret | Jurister: Nedgravninger er ulovlige og sker på ugyldigt grundlag

GODMORGEN

Kom godt i gang med dagen med Finans’ morgenbriefing, som byder på det bedste og seneste.

Nyheder

Erhvervslivet har betalt 400 mio. kr. fra hjælpepakkerne tilbage til staten

Flere end 1.000 danske virksomheder har frivilligt valgt at betale samlet set næsten 400 mio. kr. tilbage til staten, selv om de hver især er berettigede til kompensation under coronakrisen. Det gælder bl.a. Matas, Grundfos og Bestseller. Det viser en aktindsigt i Erhvervsstyrelsens opgørelse over tilbagebetalinger inden for hjælpepakkerne møntet på lønkompensation, faste omkostninger og selvstændige. Og selvom det er en fin gestus, gør den ingen forskel lyder det fra to tænketanke.

Matas-kæden er en af de virksomheder, der har betalt penge retur fra hjælpepakkerne. Foto: Matas.

Medarbejder advarede Waturu-ledelse om problemer og blev fyret

Mens den børsnoterede greentech-virksomhed Waturu havde planer om at hente nye penge på børsen, forsøgte en medarbejder at advare ledelsen imod »overpositiv kommunikation« til aktiemarkedet og om voldsomme problemer med virksomhedens produkter og teknologi. Det afslører en intern e-mail, som Finans er kommet i besiddelse af. Samme dag, som medarbejderen advarede ledelsen blev han fyret, erfarer Finans.

Dansk kapitalfond på opkøbseventyr i vikarbranchen. Kapitalfonden Axcel vil konsolidere vikarbranchen og køber tre vikarselskaber for at slå dem sammen.

Jurister: Nedgravninger er ulovlige og sker på ugyldigt grundlag. Der er mistanke om en ny mangel på lovligt grundlag i minksagen. Denne gang handler det om massegravene til døde mink. Flere partier vil have spørgsmålet undersøgt. Myndighederne afviser ulovligheder.

IBM vil fyre 10.000 medarbejdere i Europa. Omkring 20 pct. af arbejdsstyrken i Europa står til at skulle finde et nyt arbejde, efter at IBM gør klar til en stor fyringsrunde.

Nekrolog: Magi og misbrug – Diego Maradona er død. I hele sit liv var Diego Maradona, en af verdens bedste fodboldspillere, jaget vildt, både på og uden for fodboldbanerne. Nu er han død, 60 år.

Og mere fodbold... FCM tabte til Ajax. FC Midtjylland mangler stadig at sikre sig det eller de første point i Champions League. Onsdag aften i Amsterdam var FC Midtjylland temmelig langt fra. Ajax Amsterdam vandt 3-1 og var gennem hele kampen et niveau bedre end midtjyderne.

Det skriver andre

Mette Frederiksens højre hånd trækkes ind i sagen om regeringens ulovlige ordre. Det var Statsministeriets departementschef, Barbara Bertelsen, der for alvor satte gang i den proces, der ledte til regeringens ulovlige ordre om at aflive alle danske mink. På intet tidspunkt spurgte Mette Frederiksens tætte højrehånd ind til, om loven var på plads ved regeringens beslutning, og det møder nu kritik og rejser spørgsmål om hendes rolle. (Berlingske)

I år tjekkede 630 flere kvinder ind på Stem-uddannelserne sammenlignet med sidste år. Det må dog ikke blive en sovepude, lyder det fra DTU og erhvervslivet. Det kræver nye initiativer og et opgør med stereotyper, hvis kurven skal fortsætte med at stige. (Jyllands Posten)

Kollerup giver banker lempelse: Storbanker kan spare hundreder af mio kr årligt på kriseberedskab. Kort tid efter at regeringen udstak regningen for Arnes tidlige pension til bankerne, kan ny lov give dem årlige besparelser på hundreder af mio. kr. (Børsen)

De Radikale trækker sig fra postforhandlinger. I månedsvis har politikerne forhandlet om en ny postaftale, der skal forsøge at løse problemet med, at man gerne vil have post til hele landet, men at det ikke kan betale sig. Nu trækker De Radikale, et af regeringens tre støttepartier, sig fra forhandlingerne. (Ritzau)

Gik du glip af...

Gårsdagens historie om regnskabet fra rigmand og Besteller-ejer Anders Holch Povlsens selskab Heartland? Så kommer de vigtigste pointer her.

  • Hvad siger tallene: Holch Povlsen har igennem det meste af sin karriere kun set kontoen og tallene i hans selskaber svulme voldsomt op, men denne gang er det anderledes. Selvom selskabet stadig præsterer overskud, så er det voldsomt barberet ned - helt præcist 1,4 mia. kr. mindre end året før blev resultatet før skat.
  • Hvad er årsagen: Man fristes til at sige i disse tider - naturligvis corona. Ikke mindst Bestseller-delen har været hårdt ramt af pandemien. Til gengæld er man yderst tilfreds med udviklingen i detailkæderne Normal og Nemlig.com.
  • Bonus: Som altid både i medgang og modgang står tingen ikke stille, hvor Anders Holch Povlsen bevæger sig. Således jagter Heartland også nye investeringer, der skal booste forretningen yderligere på sigt.

Anders Holch Povlsens selskab Heartland har stadig overskud, selvom coronakrisen har gjort ondt. Foto: Arkiv.

Podcast

Kan en vaccine sprøjte liv i verdenshandlen? Mærsk vejrer morgenluft på verdenshavene og spår en verdenshandel, der er lidt bedre i 2021 end 2019. Men det er op til vacciner at løfte økonomierne i løbet af det kommende år. Global redaktør Keld Louie Pedersen og vært Lone Andersen belyser sagen nærmere i Finans-studiet, og du kan lytte med her.

Finans fakta

Hvis man er i tvivl om life science-industriens bidrag til den danske samfundsøkonomi, er det bare at tage et kig på tallene. Ført an af medicinalselskabet Novo Nordisk har den danske life science-industri nu vokset sig så stor, at den er større end hele den samlede danske eksport til Tyskland.

Life science-industriens store eksportridt. Grafik: Benjamin Werner Christensen.

Dagens profil

For Peter Thostrup er det ret enkelt. Hvis man vil gøre gavn som professionelt bestyrelsesmedlem, skal man forinden have prøvet lidt af hvert som direktør og medlem af en ledelse. Det viser en lang karriere ham  - først som ansat i diverse virksomheder og senest med flere år som professionelt bestyrelsesmedlem og formand i diverse tunge bestyrelse. Søndag fylder han 60 år, og her kan du læse et portræt af hovedpersonen.

Steen Thostrup sidder bl.a. sidder bl.a. i bestyrelsen hos Magasin du Nord. Foto: Foto: Gregers Tycho.

Dagens tal

1000.000

Så mange gange downloades spillet Subway Surfers stadigvæk dagligt - efter otte år. Spillet er udviklet af det danske spiludvikler-firma Sybo, og er uden sammenligning den største succes et dansk firma har præsteret inden for spil-universet til dato.

Børs

USA-aktier faldt fra toppen – men Nasdaq leverede en rekord. Efter tirsdagens rekordridt satte det brede amerikanske aktiemarked sig en smule onsdag. Nasdaq steg dog, og det var nok til, at teknologiindekset satte sin 44. rekord i 2020. Her er den seneste børsberetning.

Debat

Der er 580 milliarder ton CO2 tilbage at udlede i verden, hvis vi skal holde os under en temperaturstigning på 1,5 grader. Det giver en kæmpe udfordring for verdenssamfundet, og de voldsomme konsekvenser af klimaforandringerne er kun toppen af isbjerget, skriver Jakob Mathias Wichmann, partner og co-founder i rådgivnings- og investeringsselskabet The Footprint Firm.

Det sker i dag

  • Erhverv: Glunz & Jensen kommer med halvårsregnskab, mens Victoria Properties kommer med regnskab for tredje kvartal.
  • Økonomi: Nationalbanken udgiver Værdipapirer for oktober 2020.
  • Kriminalitet: Sagen om påstået industrispionage i Velux behandles fortsat i Retten i Helsingør. Finans følger sagen.
  • Andet: Det er i dag black friday, som byder på slagtilbud i ind- og udland.

PS...

Rigtig mange har de seneste 8-9 måneder været i tvivl om, hvor vidt man kan bestille en rejse, og ikke mindst, om man er dækket af sine forsikringer, når man rejser udenlands her i coronakrisen. Men nu er der hjælp at hente. En ny oversigt, der skal gøre det lettere for potentielle rejsende at skaffe sig et hurtigt og opdateret overblik over, hvordan de forskellige rejseforsikringer dækker under coronakrisen, er netop blevet lanceret.

BRANCHENYT
Læs også