Morgen
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Briefing Morgen: Her er dit overblik på 2 minutter

Virksomheder sikrer sig likviditet flere år frem | Det er svært for pensionister at skifte bank | Danske Bank påbudt ekstern undersøgelse af gældssag

GODMORGEN

Sidste fredag i november, som for mange er ensbetydende med intensiv jagt efter tilbud på Black Friday. På Finans tilbyder vi i stedet at give dig et overblik over al det bedste og seneste i Briefing Morgen.

Nyheder

Virksomheder sikrer sig likviditet flere år frem

Danske virksomheder er blevet betydeligt mere bekymrede for deres indtjening i fremtiden. Før krisen sikrede de sig likviditet seks-12 måneder frem, men det er nu flerdoblet til to-tre år. Det fortæller Danske Bank, der af samme grund har tilbudt kunderne adgang til store summer. Mange virksomheder klarer sig lige nu pga statens hjælpepakker, men i 2021 vil man se en betydelig stigning i konkurserne, lyder det fra rådgivningskoncernen EY.

Det er svært for pensionister at skifte bank

Pensionister med en lille privatøkonomi risikerer at blive stavnsbundet til et pengeinstitut, hvor de ikke ønsker at være, fordi ingen ny bank vil have dem som kunder. Kurt Wissendorf prøvede at flytte bank, men fik et nej. »De syntes, vi skulle blive, hvor vi var. Jeg synes, at begrundelsen, om at de ville tabe penge på os, virker helt urimelig,« siger han til Finans.

Kurt Wissendorf havde ikke regnet med, at det ville være svært at flytte sin og ægtefællens lille, men positive bankkonto. Men det var det. Og begrundelsen undrer ham. Foto: Kasper Heden Andersen

Danske Bank påbudt ekstern undersøgelse af gældssag. Danske Bank har fået Finanstilsynet på nakken midt i den store sag om gældsinddrivelse. Tilsynet er nemlig kommet med et påbud til banken om, at der skal gennemføres en uvildig undersøgelse i sagen.

Regeringen holder fortsat liv i postforhandlinger. Der er ikke længere opbakning til at finansiere Postdanmarks brevomdeling med en pakkeafgift, men regeringen har endnu ikke opgivet at finde et fælles grundlag for en ny postaftale, inden den nuværende udløber til nytår.

Kendt dansk skokæde laver nyt stort hul i jorden. Den kendte danske skokæde Bianco slår ny kedelig rekord og kommer ud af regnskabsåret 2019/2020 med et underskud på hele 47 mio. kr. Resultatet er 9 mio. kr. dårligere end året før og bringer det samlede underskud for de seneste fem år op på 169 mio. kr.

Historisk chokoladefirma frygter butikslukninger. Det kendte danske chokoladefirma Sv. Michelsen Chokolade frygter, at flere af firmaets egne butikker må dreje nøglen om, hvis ikke coronakrisen udløser en klækkelig huslejerabat. Alene i år har chokoladefirmaet måttet lukke to ud af otte butikker.

3Shape tager vigtigt stik i kampen mod amerikansk kæmpe. Den danske vækstkomet 3Shape har fået en dommers ord for, at det amerikanske selskab Align Technology ikke kan stoppe et søgsmål anlagt af 3Shape i USA. Selskabet mener, at Align bevidst og ulovligt forsøger at holde konkurrenter ude af markedet.

Disney fyrer flere. Disney koncernen er nu nødt til at fyre 4.000 mere end oprindeligt annonceret i september måned. Dermed når det samlede antal op 32.000. Årsagen er, at det som følge af den globale coronapandemi simpelthen ikke er muligt at få tilstrækkeligt mange mennesker ind i forlystelsesparkerne.

Historisk chokoladefirma frygter butikslukninger. Det kendte danske chokoladefirma Sv. Michelsen Chokolade frygter, at flere af firmaets egne butikker må dreje nøglen om, hvis ikke coronakrisen udløser en klækkelig huslejerabat.

Det skriver andre

Myndighederne offentliggører vaccinestrategi. Efter politisk kritik fremlægger Sundhedsstyrelsen nu sit bud på, hvordan danskerne skal vaccineres mod covid-19. Myndighederne håber at kunne give de første vacciner inden jul. Alle vacciner skal være gratis og frivilllige at tage. Se hvem og hvordan der skal vaccineres her. (Jyllands Posten)

Storbritannien ophæver indrejseforbuddet for rejsende fra Danmark gældende fra lørdag morgen klokken 05.00 dansk tid. Det oplyser den britiske transportminister, Grant Shapps, på Twitter. Indrejseforbuddet blev indført 7. november på grund af coronaudbrud blandt mink i Nordjylland. (Ritzau)

Medicinalselskab planlægger nyt studie med coronavaccine. Det britisk-svenske medicinalselskab AstraZeneca vil gennemføre et nyt studie med sin coronavaccine. Det siger selskabets topchef, Pascal Soriot.Udmeldingen kommer, efter at de offentliggjorte data har skabt en byge af spørgsmål om, hvor effektiv den egentlig er. (Bloomberg)

Gik du glip af...

Historien om Coops nye topchef, Kræn Østergaard Nielsen, der ryster træet i ledelseslaget grundigt og varsler store ændringer i butikken? Så får du hovedpointerne her.

 • Hvad sker der med de ansatte? Den nye topchef i dagligvarekoncernen Coop Danmark sætter sit eget hold, og skifter derfor markant ud i topledelsen samt på en række andre chefposter.
 • Hvad sker der med butikkerne? Målet er igen at komme tættere på kunderne.Planen betyder bl.a., at mens der gennem de seneste år har været fokus på at gøre tingene mere ens, skal der nu være plads til forskellighed i kæder og butikker.
 • Hvad siger topchefen selv? Kræn Østergaard Nielsen mener ikke, der er noget quick fix i forhold til at vinde kunder og markedsandele. »Det her er en langsigtet investering i vækst. Det skal styrke os over for kunderne, så vi vinder markedsandele igen. Det skal kunne ses på både top- og bundlinjen i regnskabet,« Lyder budskabet.

Kræn Østergård Nielsen har været ansat i Coop siden 2014 og er nu topchef. Arkivfoto.

Podcast

Hvem tager ansvar i Danske Bank for skandalerne? Berlingske og TV2 har på det seneste afsløret, at Danske Bank i årevis har indkrævet for meget gæld fra mange tusinde kunder. Nu er jagten gået ind på, hvor længe banken reelt har kendt til problemerne – og ikke mindst, hvilke chefer, der vidste hvad - og hvornår. Og så er formand Karsten Dybvad nu ude at undskylde. Men er det godt nok? Det spørger vi om i denne uges "Bundlinjen".

Ugens panel består af direktør i EjendomDanmark Jannick Nytoft, prof. bestyrelsesmedlem Lars Sander Matjeka og kommunikationsrådgiver Anders Heide Mortensen og vært og journalist på Finans Maria Kehlet.

Dagens profil

Kristian Villumsen tager ikke topjobbet for givet. »Der sidder konstant en bekymring i mig. Det tror jeg, der gør hos alle, der har den slags topposter. Jeg har også masser af tvivl,« siger adm. direktør i Coloplast, Kristian Villumsen. Og tvivl og bekymring er ok. For hvis man som leder ikke tør tage ansvar for egne fejl og være transparente omkring dem, vil ansatte omkring en heller ikke. En nulfejlskultur vil skabe et selskab, der ikke kan lære, og det er ifølge Kristian Villumsen »livsfarligt« med en organisation, hvor fejl bliver gemt væk.

»Det meste i livet, også i en forretning, handler om balance. Når tingene kommer ud af balance, så kommer problemerne,« siger Kristian Villumsen. Foto: Stine Bidstrup. 

Dagens tal

492

Berømt togforbindelse kæmper for livet. Det berømte højhastighedstog Eurostar, der hvert år transporterer millioner af passagerer på den 492 km lange tur mellem London og Paris under Den Engelske Kanal, er så hårdt presset af coronapandemien, at togselskabet nu beder den britiske regering om økonomisk hjælp til at klare sig gennem krisen.

Børs

I USA stod torsdag traditionen tro på fridag og Thanksgiving. Det betyder også, at de amerikanske aktiemarkeder holdt lukket torsdag, og fredag kører på halvt blus med en halv handelsdag på de amerikanske børser. Herhjemme trak et regnskab fra Rockwool og et jysk bankbryllup de helt store overskrifter på det danske aktiemarked torsdag. Rockwool endte med et lille fald efter en indledende stigning. Generelt endte C25-indekset handelsdagen med en fremgang på 0,6 pct., hvor Ambu og Genmab var med til at hanke op i indekset.

Her er den seneste børsberetning.

Debat

5 råd der kan redde Danmarks vaklende klimapolitik. Regeringen er kommet særdeles skidt fra start i klimakampen med et skatteudspil, der i det store billede ikke får nogen betydning for udledningen af skadelige drivhusgasser.

Set herfra er der tale om en systemfejl i regeringens tilgang til klimapolitikken, så her følger fem gode råd for det tilfælde, at statsministeren skulle få ambitioner om at bringe sin vaklende klimapolitik over for erhvervslivet tilbage på sporet:

 1. Forureneren skal betale
 2. Tempo, tempo, tempo - det haster
 3. Skab faste, langsigtede rammer
 4. Understøt forskning med maksimal klimaeffekt
 5. Stil krav til erhvervslivets klimarapportering

Fem forholdsvis simple veje med garanteret effekt. Hidtil har regeringen ikke betrådt en eneste af dem. Eftertiden vil dømme Danmarks politiske lederskab anno 2020 hårdt, hvis Folketingets såkaldt grønne flertal ikke får styr på sine prioriteringer og leverer den klimareform, som kommende generationer skal leve af og med. Finans' chefredaktør, Steen Rosenbak, uddyber sine fem gode råd i dagens kommentar.

Det sker i dag

 • Erhverv: Glunz & Jensen kommer med halvårsregnskab, mens Victoria Properties kommer med regnskab for tredje kvartal.
 • Kriminalitet: Sagen om påstået industrispionage i Velux behandles fortsat i Retten i Helsingør. Finans følger sagen.
 • Andet: Det er i dag black friday, som byder på slagtilbud i ind- og udland.

PS...

Pas på de falske tilbud på black friday. I dag går hele Danmark på jagt efter gode tilbud, men du skal være på vagt. En ny analyse viser nemlig, at hele syv af 10 butikker har sat priserne op siden september for så at sætte dem ned igen i dag.

BRANCHENYT
Læs også