Morgen
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Briefing Morgen: Her er dit overblik på 2 minutter

Nemlig.com vil investere trecifret millionbeløb | Danskerne skyder ekstra penge ind på pensionsopsparingen | Kapitalfond gafler Tryg-chef til lovende børskandidater

Topchef og stifter af Nemlig.com Stefan Plenge er igen klar til at investere i selskabet. Fotograf: Charlotte de la Fuente

GODMORGEN

Onlinesupermarkedet Nemlig.com vil satse stort med trecifret millioninvestering, danskere sender flere penge ind på pensionskontoen og så har Amazon i år ansat 1.400 nye medarbejdere - hver dag. Det og meget mere i ugens første briefing fra Finans.

Nyheder

Nemlig.com vil investere trecifret millionbeløb i den digitale dagligvarehandel

Anders Holch Povlsen og Stefan Plenge har for første gang plus på driften i deres fælles onlineforretning, Nemlig.com. Det giver ejerne mod på at investere endnu mere. Pengene skal bl.a. bruges til at forbedre indkøbsoplevelsen og udvide sortimentet. Det sker i et år, hvor virksomheden har meldt sig ind den eksklusive klub af danske virksomheder med mere end 1.000 medarbejdere. Onlinesupermarkedet har oven i købet ansat de 1.000 medarbejdere i løbet af bare et år.

Stefan Plenge er adm. direktør, stifter og medejer af Nemlig.com. Han har haft travlt, efter at coronakrisen har bidraget til ændrede indkøbsvaner og givet onlinesupermarkedet et længe ventet gennembrud. Foto: Charlotte de la Fuente

Danskerne skyder ekstra penge ind på pensionsopsparingen

Med få uger tilbage af 2020 tyder alt på et nyt rekordår for frivillig opsparing til pension herhjemme. Pensionsselskaber med tilsammen mere end 2,4 mio opsparere i Danmark melder om stigende indbetalinger trods voldsomme kursudsving og højere arbejdsløshed. Samlet set så økonomerne dog gerne, at de snusfornuftige danskere brugte lidt flere penge.

Kapitalfond gafler Tryg-chef til lovende børskandidater. Kapitalfonden Nordic Capital har hyret Trygs topchef Morten Hübbe som formand til firmaerne Conscia og Siteimprove, som i øjeblikket arbejder på henholdsvis en europæisk og en global ekspansion. Det er to af Danmarks hurtigstvoksende techselskaber, der begge er oplagte emner til børsen.

Danske virksomheder får skub til at udnytte kunstig intelligens. Kunstig intelligens har et enormt potentiale, men danske SMV’er afholder sig fra at investere i teknologien. Det har nu fået flere organisationer til at samarbejde om at give gratis rådgivning.

Pressalit er en af de mellemstore danske koncerner, som er lykkedes med at implementere kunstig intelligens i arbejdet. »Værdien ligger i, at vi kan servicere kunderne på en nem og innovativ måde,« fortæller Angela K. Leth, Business Development Manager i Pressalit. Foto: Marie Ravn

Sådan træffer verdens rigeste mand vigtige beslutninger. Jeff Bezos åbner i en netop udgivet bog op for nogle af sine rutiner som øverste beslutningstager i en af verdens mest værdifulde virksomheder.

Rigspolitiet stævner tidligere chef: Vil have gyldent håndtryk tilbage. Efter omfattende efterforskning, vælger Rigspolitiet nu at stævne en tidligere afdelingschef for at få hende til at tilbagebetale sit gyldne håndtryk på 1,4 mio. kr.

Næsten 100.000 danskere tjener nu mere end 1 million om året. Antallet af danskere, der har en indkomst på over 1 mio. kr. om året, fortsætter med at vokse, viser nye tal.

Det skriver andre

Skandalebyggeri: Partier vil redde Københavns Universitet fra dyr ekstraregning. Ingeniørforeningen IDA opfordrer Københavns Universitet til at købe Niels Bohr Bygningen, der har udsigt til voldsom huslejestigning. Forslaget møder bred opbakning fra flere af partiernes forskningsordførere. (Politiken)

Logistikken til vaccine-udrulning er gjort klar. Selvom ingen vaccine endnu er godkendt af myndighederne, forventes det i USA at ske inden for få uger. Derfor er der allerede nu et stort logistikarbejde i gang, hvor flyselskaber allerede er i gang med test-vaccineflyvning, og apoteker køber særlige frysere. De to første bud på vacciner skal nemlig opbevares ved minus 70 grader. (Wall Street Journal (låst artikel), ABC News)

Skæbneuge for brexit-forhandlinger begynder. Denne uge bliver reelt den sidste med forhandlinger om en handelsaftale, siger Dominic Raab, Storbritanniens udenrigsminister, godt en måned før brexit rammer al handel over den britiske grænse. Fiskeri i britiske farvande er stadig et stort stridspunkt. (Reuters)

Amerikansk skiferolie er i knæ. Coronakrisen sendte i foråret behovet for olie i bund, men den stigende efterspørgsel siden da har ikke tilsmilet skiferolien fra USA. Branchen er nu hårdt ramt af konkurser og tynget af gæld og forventes ikke at kunne rejse sig igen til fordums storhed. (Bloomberg)

Netflix begynder at betale skat i Storbritannien. Videotjenesten har indtil nu kun betalt symbolske beløb i skat i landet på trods af en årlig omsætning på ca. 10 mia. kr. fra britiske abonnenter. Skiftet er seneste tegn på en langt hårdere europæisk kurs mod amerikanske tech-giganter, der bl.a. nu i flere EU-lande skal betale en andel af omsætningen i skat. (The Guardian)

Russerne genoptager arbejdet på gasledningen Nord Stream 2. Efter et års pause, og med massivt amerikansk pres imod sig, fortsætter arbejdet nu på den omstridte gasforbindelse mellem Rusland og Tyskland i tysk farvand. Ud af 1.230 km gasledning mangler nu kun 75, heraf 60 i dansk farvand, som Danmark har givet grønt lys til. (NDR)

Opec-møde

Udsigten til vacciner sætter Opec i et alvorlig dilemma. Fra årsskiftet skal olieproduktionen efter planen sættes i vejret, men er vaccinerne mod covid-19 så effektive som lovet, og hvor positiv bliver den økonomiske reaktion? Siden begyndelsen af juni har prisen på råolie fra Nordsøen, der er retningsgivende for en stor del af den globale oliehandel, bevæget sig i et snævert interval lige over 40 dollars pr. tønde – langt under de 75 dollars pr. tønde, som flertallet af Opec-lande gerne ser. Det afgørende spørgsmål på Opec-ministermødet i dag og det efterfølgende møde i morgen med organisationens samarbejdspartnere i Opec+, er om produktionsbegrænsningen skal fortsætte uændret i 1. halvår af 2021?

Indsigt

Trodser corona: Airbnb er på vej på børsen i storform. De fleste dele af rejsebranchen er stadig hårdt ramt med fly, der står stille, og hotelværelser, der står tomme. Men hos Airbnb går det godt. Den amerikanske internetplatform har genoptaget den børsnotering, som blev aflyst i foråret, og årets 3. kvartal bød på et overskud på 1,4 mia. kr. Den endelige dato for børsnoteringen er ikke meldt ud, udover at det bliver i december. Men tilbage står spørgsmålet: Hvordan kunne Airbnb bare lige ryste en coronakrise af sig?

Stifter og direktør Brian Chesky kunne heller ikke helt selv tro på det, da han i juli kunne fortælle sine medarbejdere, at pendulet hurtigt var suset den anden vej for Airbnb. Kunderne strømmede ind igen. Foto: Eric Risberg/AP.

Podcast

En knivskarp finansminister med en overvældende opgave. Janet Yellen er udpeget til at tage den tunge post som finansminister i Joe Bidens kommende regering. Hun har tidligere siddet på posten som chef for den amerikanske centralbank Federal Reserve. Men er hun en finansminister, de finansielle markeder glæder sig til at få? Det forsøger vi at svare på i dagens podcast.

Gik du glip af...

Den nu tidligere træner i FCK, Ståle Solbakken, har i et stort intervew kritiseret ledelse i FCK efter sin fyring fra klubben. Foto: Jens Dresling

Finans fakta

Amazon har ansat 1.400 nye medarbejdere hver dag siden januar. I løbet af ti måneder er der ansat 427.000 nye medarbejdere, så der nu er over 1,2 mio. på lønningslisten. Men reelt er tallet endnu højere.

En af coronakrisens helt store vindere er Amazon. Grafik: Jesper Kildebogaard

Dagens profil

Engang levede Jeppe Frandsen ud fra en filosofi om, at man bør skifte arbejdsplads hvert tredje år. Det var før, han kom til Canon og stiftede bekendtskab med japansk planlægning. Der er visse fordele ved at arbejde i en virksomhed, der lægger planer ikke bare fem eller 10 år, men 30 år ud i fremtiden, mener han.

Jeppe Frandsen fylder 60 år i dag og er med egne ord nået til et sted i livet, hvor han er begyndt at overveje, hvad de sidste år af karrieren skal bruges på. Pilen peger på bestyrelsesvejen. Foto Gregers Tycho.

Dagens tal

1

Tesla ligger nr 1. Især et selskab skiller sig ud, når danskerne søger på oplysninger om et selskabs aktier. Den suveræne topscorer er Tesla. I den seneste måned var der 67.300 søgninger på Teslas aktier – ”Tesla Stock”. Det svarer til 2.243 online søgninger om dagen.

Debat

Aktieinvestorer har set lyset for enden af tunnelen. Overraskende stærke vaccinenyheder fra en række store medicinalselskaber over de seneste uger har i den grad sat skub i aktiemarkedet og styrket investorernes tro på fremtiden. Bevægelsen mod lyset sker i krydsfeltet mellem nyt om kommende vacciner og det aktuelle smittetryk, skriver Otto Friedrichsen, aktiechef og partner i Formuepleje.

Det sker denne uge

Vi tager hul på årets sidste måned, der blandt andet byder på årsregnskab fra SAS efter et historisk kaotisk år for hele luftfartsbranchen. Og så afsiger Højesteret dom i navnestriden om Ørsted. Efterkommerne af videnskabsmanden H.C. Ørsted er utilfredse med, at de ikke blev spurgt, da Ørsted i 2017 skiftede navn fra Dong. Her er, hvad ugen bringer.

PS...

Videomøder er blevet en del af hverdagen, men der er stadig ulemper. Dem prøver en række virksomheder at løse med kunstig intelligens, for eksempel ved at holde øje med, om folk er interesserede i det, der bliver sagt og sige fra, når det bliver for kedeligt. Et lille, anerkendende nik hos dem, der lytter, bliver også registreret og omsat til en stor thumbs-up, rapporterer tech-magasinet Wired.

BRANCHENYT
Læs også