Morgen
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Briefing Morgen: Her er dit overblik på 2 minutter

Amazons ekspansionschef skærper fokus på Danmark | Hver fjerde hotel og restaurant er truet af lukning | Nye strammere restriktioner rammer detailhandlen i hele Danmark

Nye restriktioner rammer nu hele landet i detailhandlen op mnod jul. Foto: Joachim Ladefoged

GODMORGEN

Amazon er lun på Danmark, hotel- og restaurantsbranchen er presset som aldrig før, og så rammer nye restriktioner nu detailhandlen. Dagens første briefing er klar.

Nyheder

Amazons ekspansionschef skærper fokus på Danmark

Efter at være trådt ind på det svenske marked vil Amazon nu bruge platformen til at investere mere i danske forbrugere og virksomheder, lyder det fra Amazons chef for europæisk ekspansion. På 22 år har Amazon sat sig på halvdelen af det tyske marked for e-handel, så nu er turen kommet til Norden.

»Vi har mange forskellige planer, så det er på et meget tidligt stadie, tror jeg,« siger Alex Ootes, Amazons chef for europæisk ekspansion, om interessen for det danske marked. Foto: Amazon.

Hver fjerde hotel og restaurant er truet af lukning

Næsten ni måneder med nedlukninger og restriktioner har tæret så hårdt på økonomien på hoteller og restauranter, at mange af dem kan blive nødt til at dreje nøglen om. Samtidig mener Horesta, at Danmark risikerer at miste turister, møder og konferencer til andre og billigere lande, når det igen bliver muligt at rejse på tværs af grænserne.

Regeringen slår til med nye coronarestriktioner i København. Med en blanding af anbefalinger og restriktioner strammer regeringen nu op på forholdene i og omkring København for at nedbringe coronasmitten. Det er 17 udvalgte kommuner, som nu står overfor særlige restriktioner.

Nye strammere restriktioner rammer detailhandlen i hele Danmark. Der må være færre kunder ad gangen i storcentre og større butikker, meddeler regeringen. Det skræmmer dog ikke branchen - der nu venter på at se de endelige krav.

Ørsted mødt med skattekrav på 6,6 mia. kr. for britiske havvindmøller. Den danske energigigant Ørsted mangler at betale samlet 6,6 mia. kr. i skat i Danmark, mener Skattestyrelsen. Ørsted er uenig og har klaget over afgørelsen.

Danskeren bag verdens bedste bøf har rekordoverskud. Den forsvarende verdensmester i at lave den bedste bøf, John Sashi Nielsen, har endnu engang leveret et pænt millionoverskud i sit investeringsselskab.

Politisk aftale om erstatning til minkavlere trækker ud. Regeringen har præsenteret en model for erstatning til minkavlerne, men de ønsker endnu ikke at løfte sløret for indholdet.

Erhvervsrejsende skal foran i vaccinekø. DI og Danske Maritime mener, at et af de første skridt mod at prioritere samfundsøkonomien med en vaccine vil være, at lade erhvervsrejsende få nemmere adgang til den.

Voi øjner muligheder i flere danske byer. Det svenske løbehjulsfirma Voi Technology har fået en investering på rundt regnet én milliard danske kroner fra den amerikanske investeringsfond Raine Groth. De kigger nu på muligheden for at få de røde elløbehjul ud i flere danske byer.

Det skriver andre

Dansk produktion vinder på ændrede forsyningskæder. Lukkede fabrikker og udfordrede logistikruter har sat fokus på risici ved globale forsyningskæder, og det sender flere ordrer mod danske underleverandører.

NNIT-boss vil købe corona-vacciner til alle 3000 ansatte. Tech-selskabets topchef vil købe covid-19-vacciner til alle ansatte samt til alle ansattes familier, men han understreger, at det skal ske på frie markedsbetingelser for ikke at stå i vejen for hospitaler og sundhedspersonale. (Itwatch - låst artikel)

Regeringens egne eksperter undrer sig over manglende inddragelse i coronaindsatsen. Nogle af landets fremmeste eksperter undrer sig nu over, at de ikke er blevet inddraget mere i regeringens coronaindsats. De er alle medlem af en ekspertgruppe, der er knyttet til det højtprofilerede varslingssystem. (Berlingske)

Gik du glip af...

Det er blevet populært at investere i brint. Tirsdag bød på hele to store investeringer.

En 2.500 kubikmeter stor tank til flydende brint står prominent på en kunstig ø uden for Kobes havn. Tankens indhold skal spille en vigtig rolle i Japans investeringer i kommende brintteknologier. Foto: Etienne Balmer/ AFP.

Tech

Danmark har fået 5G i hele landet - men hvad skal det bruges til? Hele Danmark er nu dækket af et 5G-mobilnet, efter TDC's sidte udstyrsskift. Dermed er dørene åbnet for gigabit-hastigheder i de store byer og et væld af nye muligheder for erhvervslivet, hvoraf mange først lige skal opfindes.

Podcast

Over to millioner danskere har fået feriepenge udbetalt, og dermed har i hvert fald en del af dem lagt endnu en bunke penge i banken eller over i de rekordstore pensionsopsparinger, de puger sammen. Hvad har vi gang i? I studiet: Journalist Lene Andersen og vært Lone Andersen.

Finans fakta

Langt mellem vinderne: Danskerne tabte 9,8 mia. kr. på spil i fjor. Danskerne spiller langt mindre end indbyggerne i resten af Norden. I top ligger finnerne med et årligt forbrug på knap 3.200 kr. for hver voksen.

Dagens profil

»Jeg har aldrig fortrudt, at jeg tog springet.« Martin Gaarn Thomsen skiftede fra ISS til en toppost i Rubix. Egentlig havde han ingen planer om et jobskifte, »men så ringede de direkte fra ejerne af Rubix, og det endte med, at managing director i Advent International, Shonnel Malani, til et møde sagde til mig: Du kan blive i ISS, få et guldur, gå på pension og dø en dag, eller også kan du prøve noget nyt og anderledes hos os,« fortæller Martin Gaarn Thomsen, der nu fylder 50 år.

Dagens tal

4,2 %

Der kommer gang i verdensøkonomien næste år oven på coronakrisen – men farten bliver ikke lige så høj som ventet. I en ny vækstprognose nedjusterer OECD sit estimat for væksten i den globale økonomi i 2021 fra 5 pct., til 4,2 pct.

Debat

Kinas konflikt med Australien giver billig vin i Europa. Handelskrigen mellem USA og Kina fylder og trækker de store overskrifter. På grund af de store beløb og de klare politiske signaler. Men i et rent handelsperspektiv er det den uerklærede handelskrig mellem Kina og Australien, der kommer til at rokke markederne, skriver kommentator Jan Lund.

Børs

De amerikanske aktier stiger til rekordniveauer. Vaccinehåb, solide industrital fra Kina og en mulig stimulusaftale var sandsynligvis årsagen til den øgede risikoappetit. Det brede S&P 500-indeks landede på et nyt rekordniveau efter en stigning på 1,1 pct., mens Nasdaq ligeledes lukkede i ny top, da det steg 1,3 pct. Dow Jones gik desuden frem med 0,6 pct. Her er den seneste børsberetning.

Det sker i dag

  • Økonomi: Boligsiden.dk offentliggør i dag nye tal over udbuddet på boligmarkedet per 1. december. Nationalbanken offentliggør valutareservens størrelse.
  • Politik: Åbent samråd om de politiske, juridiske og miljømæssige aspekter af minksagen.
  • Øvrigt: Kommunernes Landsforening (KL) holder en virtuel konference med titlen Digitale kommuner 2020, der sætter fokus på klima og digital inklusion.

PS...

En af New Yorks mest berømte seværdigheder ligger øde hen. Tag med NYT til Times Square og se billederne fra byen, der i 2019 slog rekord med 66,6 millioner turister, men nu - som så mange andre steder - er hårdt påvirket af coronakrisen.

Times Square i New York City. Foto: REUTERS/Eduardo Munoz.

BRANCHENYT
Læs også