Morgen
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

BREAKING

Briefing Morgen: Her er dit overblik på 2 minutter

Kæmpesats i Ambu skaber bekymring | Skatteregning til Ørsted kan svulme til dobbelt størrelse | Interpol: Pas på kriminelle bander, der vil stjæle vacciner

GODMORGEN

Ambus pengekasse er under pres, Ørsteds milliardstore skatteregning kan vokse til dobbelt størrelse, og SAS kommer med årsregnskab. Det og meget andet kan du læse om her i Finans' morgenbriefing.

Nyheder

Våbenkapløb lægger hårdt pres på Ambus pengekasse

Medicoselskabet Ambu investerer enorme summer i nyt sælgerkorps og produktudvikling, hvorfor både overskudsgrad og de frie pengestrømme er i frit fald. Der løbes utvivlsomt en betydelig risiko, vurderer flere analytikere. Den nye topchef Juan Jose Gonzalez har samtidig skilt sig af med stribevis af gamle Ambu-chefer.

Juan Jose Gonzalez er manden, der skal gøre Ambu til et mere globalt selskab. Han var i begyndelsen af sin tid som topchef flere gange ude med en melding om, at Ambu kunne blive et af Europas største medicoselskaber. I dag taler han oftere om, at Ambu skal være det mest innovative selskab. Foto: Carsten Snejbjerg.

Skatteregning til Ørsted kan svulme til dobbelt størrelse

En skatteregning til Ørsted på 6,6 mia. kr. kan vokse yderligere, hvis det danske skattevæsen udvider en sag om transfer pricing til andre havvindmølleparker end to britiske. Det siger Ørsteds skattechef, Karl Berlin, der dog understreger, at virksomheden endnu ikke har nogen indikationer på, at Skattestyrelsen vil gøre dette. Han fastholder, at virksomheden har en god sag.

Interpol: Pas på kriminelle bander, der vil stjæle vacciner. Det internationale politisamarbejde advarer om gangstere, der enten vil stjæle coronavacciner eller sælge falske varianter.

Lys for enden af tunnelen: »Vi kan begynde at se en vej ud af pandemien«. Fra midten af 2021 vil der være et bredt funderet økonomisk opsving, lyder det fra stor britisk kapitalforvalter.

Brødres landbrugsrobot har milliardpotentiale. De to brødre Jens og Kristian Warming har stor succes med deres solcelle-drevede landbrugsrobot, som efter blot et år på markedet sælges i flere europæiske lande.

Møbelkoncern i generationsskifte. Fjerde generation i familiefirmaet Carl Hansen & Søn har nu overtaget ejerskabet.

Mistanke om afgiftsfusk i Scanleasing. Konkursramte Scanleasing betalte ikke registreringsafgift på 620 leasingbiler. De holdt nemlig samme værdi i årevis, men det er umuligt, mener eksperter.

Boeing 737 Max-flyet går på vingerne efter 20 måneders karantæne. Boeing gør klar til relancering af flyet 737 Max, der fik globalt flyveforbud efter to styrt. Der er enorme summer på spil for Boeing, der derfor ruller stor PR-kampagne ud.

Det skriver andre

Olieindustrien står til næste smæk på afgifter. Næste fase af grøn skattereform ventes i 2021-2022. Tidligst i 2023 lægger regeringen op til at beslutte sig for fuldt ensartet CO2-afgift. Olieindustrien kan meget vel blive næste i rækken til at skulle betale højere afgifter som led i den “grønne skattereform”. (Børsen)

Valery Giscard d'Estaing er død. Tidligere præsident i Frankrig Valery Giscard d'Estaing, der stod bag en modernisering af landet, er død. (Ritzau)

Hovedaktør i Falck-skandale hyret som rådgiver for minister. For seks år siden var Jens Christiansen som direktør for Advice med til at udarbejde en smædekampagne mod Falck-konkurrenten Bios, hvilket førte til lammende kritik fra Konkurrencestyrelsen. Nu har boligminister Kaare Dybvad Bek ansat Jens Christiansen som særlig rådgiver. (Berlingske)

Gik du glip af...

Ved midnat tirsdag lukkede muligheden for at ansøge om at få de første tre ugers indefrosne feriepenge udbetalt. Onsdag kunne et flertal i Folketinget samtidig meddelel, at der var opnået enighed om udbetaling af de resterende to ugers feriepenge, som det bliver muligt at ansøge om til foråret.

  • Flere feriepenge på vej: Effekten på økonomien af kapitalindsprøjtningen er dog i bedste fald kortsigtet og i værste fald ligegyldig, lyder det fra flere økonomer.
  • Beregner: Se hvor mange feriepenge du har til gode.
  • Bliv klogere: Hvem fik flest af de første tre ugers feriepenge, og hvem lod dem stå?

Der kommer endnu mere gang i detailhandlen til næste år, med eller uden feriepengene, vurderer økonomer. Foto: Marie Ravn.

Indsigt

Derfor er Ib Kunøe ikke bange for at brokke sig over aktiekursen. En lav aktiekurs er den direkte anledning til, at it-selskabet Columbus er i færd med at frasælge sin softwaredivision. Formanden føler sig igen og igen kaldet til at reagere udadtil.

Finans fakta

Så voldsomt er prisen på grøn energi faldet, siden Joe Biden sidst indtog Det Hvide Hus. Der er vendt op og ned på energipriserne i løbet af et årti. Nu kan Joe Biden love en revolution med grøn energi.

Både prisen på vindkraft, solenergi og batterier til elbiler er faldet voldsomt, siden Joe Biden blev udnævnt til vicepræsident i 2009. Foto: Screenshot fra Datawrapper.

Dagens profil

Først kan man lægge arm med ham - bagefter kan man tage en øl. David Hellemann, koncerndirektør i Nykredit, har tidligere været departementschef i Finansministeriet og chef i Nordea. Han er en af få, som har prøvet at være leder på topniveau i såvel det offentlige som i det private.

David Hellemann betegnes som et socialt væsen med mange venner - også tilbage fra folkeskolen og studiet. Arkivfoto: Stine Bidstrup.

Dagens tal

210

Det lyder millionoverskuddet efter skat knap og nap på for B&O-barnebarnet Peter Frithjof Bang i det seneste regnskabsår. Han tjente 1,7 mia. kr. på salget af Navision i 2002. Siden har han forvaltet formuen godt, og i de seneste to år har han noteret trecifrede millionoverskud i sit holdingselskab.

Børs

Hvordan har markederne udviklet sig?

Her er den seneste børsberetning.

Debat

Kun én ting er sikkert i usikkerhedens årti. Det nye er ikke, at vi har problemer, der går på tværs af alle mennesker, virksomheder og nationer. Det nye er, at vores ledere har indset, at de ikke kan løse disse problemer på samme måde, som de plejer. Det fortæller Pia Lauritzen i dette debatindlæg.

Det sker i dag

SAS fremlægger et imødeset årsregnskab, og Coloplast afvikler generalforsamling. Derudover byder dagen på en opdatering af Udenrigsministeriets rejsevejledninger, ligesom der i udlandet offentliggøres økonomiske nøgletal, heriblandt ledighedstal i USA.

PS...

Blev kendt som Biker-Jens: Jens Romundstad færdig som topdirektør i Coop. For en uge siden meldte Coop en stor ledelsesrokade ud. Blandt de fratrådte er HR-direktør Jens Romundstad, som blev landskendt for 22 år siden.

BRANCHENYT
Læs også