Morgen
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Briefing Morgen: Her er dit overblik på 2 minutter

Mærsk-guldæg skal genrejses med grøn energirevolution | Danskerne bruger pensionen for hurtigt | Nu kommer vaccinen til Danmark

GODMORGEN

Her er, hvad du skal vide.

Nyheder

Topchef vil genrejse tidligere Mærsk-guldæg ved at omfavne grøn energirevolution

De fossile brændstoffers æra rinder ud, og det får Maersk Drilling til at granske mulighederne for at træde ind i helt nye hjørner af energi-industrien som havproduceret brint, fortæller topchef Jørn Madsen.

Adm. direktør Jørn Madsen er gået i gang med at transformere borerigselskabet Maersk Drilling, så det også eksisterer om 50 år. Foto: Stine Bidstrup.

Danskerne bruger pensionen for hurtigt

Skønt vi i gennemsnit ventes at leve over 20 år som folkepensionister, får mange opsparingen ud over 10 år. Danskerne undervurderer deres levetid og stadig flere med opsparing i ratepension risikerer at løbe tør for penge.

Den tidligere sygeplejerske Birthe Nielsen er et levende bevis på, at man som 82-årig ikke behøver at sidde inaktiv i en stol. Foto: Gregers Tycho.

Dansk økonomi snubler ind i 2021: Opsvinget er slået tilbage til start. Nedlukningen rammer flere detailjobs end i foråret, rammer på et drilsk tidspunkt og smadrer opsvinget langt ind i 2021.

Stress og sagspukler fylder hos serviceerhverv før nedlukning. Økonomi og usikkerhed er tilsyneladende ikke det eneste, der præger de liberale serviceerhverv før nedlukningen. Stress og sagspukler ser også ud til at være en del af pakken at dømme ud fra en rundringning dagen efter statsminister Mette Frederiksens nye formaninger.

Stenrig pengetank har sat skeptikerne på plads. Novo Holdings har under Kasim Kutays ledelse spredt sig mere over verden og har samtidig internationaliseret hele pengetanken. Noget, som kritikerne ikke troede ville lade sig gøre. »Jeg mener, vi har vist, at de tog fejl.«

Første vaccinationer måske før 27. december. EU's kommissionsformand sagde torsdag, at vaccinationer mod covid-19 påbegyndes i hele EU fra 27. december. Men forhåbentlig kan de første vaccinationer gives endnu tidligere, mener statsminister Mette Frederiksen. Planen er, at de danske vaccinecentre skal ligge i de store byer.

Systematic er nu størst i udlandet. De internationale ordrer tegner sig for første gang for hovedparten af aktiviteten hos softwareselskabet Systematic, der har udvidet sin milliardforretning under krisen.

Female Invest udvider med kendte navne. De tre kvinder, der sammen udgør Female Invest, har netop lukket en investeringsrunde. De sælger for første gang ud af virksomheden, men det er ikke til hvem som helst.

Dansk barkoncern køber op i kriseramt britisk natteliv. Rekom Group, som står bag mere end 130 barer og klubber i Danmark, Finland og Norge, har nu overtaget 42 britiske barer og natklubber, som hidtil har været ejet af Storbritanniens største operatør på området, Deltic.

Det skriver andre

Ekspertudvalg i USA anbefaler godkendelse af Moderna-vaccine. Coronavaccine fra Moderna har fået grønt lys til en nødgodkendelse af et ekspertpanel under USA's lægemiddelstyrelse. (CNBC)

Dansk hunde-startup børsnoteres i USA. Firmaet Bark, der er medstiftet af danske Henrik Werdelin, kan snart være at finde på børsen i USA med en værdiansættelse på knap 10 mia. kr. (Wall Street Journal)

Regeringen vil nedjustere vækstskøn for 2021 markant. Hvor BNP-væksten for 2021 i august blev forudset til at være 4,2 pct. næste år, ventes den nu at blive 2,8 pct. ifølge en redegørelse, som Børsen har læst, og som ventes at blive fremlagt af regeringen fredag. (Børsen)

Joe Biden varsler hård kurs efter omsiggribende hackerangreb. Et stort hackerangreb, der har stået på i USA, omfatter også USA's energiministerium. Flere dele af regeringen har været ramt siden marts, og USA's kommende præsident leverer en advarsel.

Gik du glip af...

Danmark blev næsten lukket helt ned på statsministerens pressemøde onsdag aften. Her er de vigtigste detaljer og reaktioner.

  • Hjælpepakke modtages positivt. Der er stor tilfredshed hos en række erhvervsorganisationer med den seneste corona-hjælpepakke, men der er bekymring over, at tidligere pakker er strandet i EU-systemet.
  • Kunder rykker mod Bilka. Mens Ikea og Bauhaus blev lukket ned med det samme, så kan Bilka fortsat sælge dyner, tøj og værktøj frem til jul, da de 18 Bilka-varehuse regnes som dagligvarebutikker uanset størrelse.
  • Stop for hjemmelevering af julegaver. Distributører kæmper med så store mængder julepakker, at GLS opfordrer erhvervskunder til at stoppe med at tilbyde hjemmelevering frem til 3. januar.
  • Tvangslukkede storcentre har åbne døre. Som led i nedlukningen af detailhandlen er der indført en undtagelse: Lukkede storcentre og andre butikker må fortsat udlevere varer, som kunder har købt digitalt.

Indsigt

Olien forsvinder. Et laboratorium for idémagere skal bringe Maersk Drilling de første spæde skridt mod en ny virkelighed. Omgivet af plancher, post-its og kreative påhit har journalist Leonora Beck besøgt et farverigt afsnit af Maersk Drillings hovedkontor uden for København.

Innovationsdirektør Marika Reis og topchef Jørn Madsen opfordrer regeringen til at indføre afgifter på CO2-udledning. Ellers er der intet incitament til at lagre CO2'en i undergrunden. Foto: Stine Bidstrup.

Finans fakta

Sådan gik det sidst Danmark lukkede ned. Mere end en kvart million danskere blev sendt hjem på lønkompensation i kølvandet på nedlukningen i marts, men henover sommeren begyndte det at lysne for ledigheden og beskæftigelsen. Vi har set på tallene.

Dagens profil

Henning Dyremose har stadig flere jern i ilden. Henning Dyremose har prøvet mere end de fleste: Ministerposter, et spektakulært opgør om formandsposten i Det Konservative Folkeparti og magtfulde stillinger i dansk erhvervsliv. Nu er hans fokus på investeringer - og familien, der kan fejre hans 75 års fødselsdag på tirsdag.

Henning Dyremose bliver 75 år. Den garderhøje fødselar forlod i 2008 TDC efter 10 år som topchef og et år som bestyrelsesformand. Foto: Gregers Tycho.

Dagens tal

4.034

For første gang rundede dagens coronatal 4.000, da 4.034 danskere blev bekræftet smittet med covid-19 fra onsdag til torsdag. Det er det hidtil højeste antal på et døgn.

Børs

Nye rekorder på Wall Street efter fornyet tro på økonomisk hjælpepakke. S&P 500 endte aktiedagen med en stigning på 0,6 pct., mens Dow Jones steg 0,5 pct. Det teknologitunge Nasdaq-indeks lukkede med en stigning på 0,8 pct. Dermed landede alle tre indeks på nye rekordniveauer. Investorerne har ifølge iagttagerne nu en meget stærk tro på, at de amerikanske politikere kan nå til enighed om en økonomisk hjælpepakke. Her er den seneste børsberetning.

Debat

Slutspurten om brexit styrker EU og det indre marked. På kort sigt vinder dansk erhvervsliv intet ved brexit, men de seneste ugers hårde forhandlinger har styrket fundamentet under den europæiske union og dens indre marked, mener chefredaktør Steen Rosenbak.

Det sker i dag

  • Erhverv: Tryg holder ekstraordinær generalforsamling.
  • Erhverv: Nike kommer med halvårsregnskab.
  • Økonomi: Boligsiden offentliggør oversigt over handelsaktiviteten i november.
  • Politik: Der er møde i Folketingssalen hvor bl.a. andenbehandling af retten til tidlig pension vil foregå.

PS...

Hvilken sportsmand har tjent flest penge? Tag med på en fascinerende gennemgang af de seneste 30 års bedst indtjenende atleter. Spoiler alert: Det er ikke så dumt at være god til at bokse.

Kilde: Statistic for Everyone.

BRANCHENYT
Læs også