Morgen
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Briefing Morgen: Her er dit overblik på 2 minutter

Bæredygtige fonde trækker milliardindskud | Flere klager over virksomheders grønne budskaber | Anklaget for »brandudsalg« inden konkurs

GODMORGEN

Første dag tilbage på arbejdet for de fleste efter nytåret. Et arbejde, der for rigtig manges vedkommende klares hjemmefra. Og hvor man samtidig her kan starte dagen op med at få et overblik over de bedste og seneste nyheder og historier fra Finans.

Nyheder

Bæredygtige fonde tromler frem og trækker store milliardindskud

Selv inden årets sidste investeringer er gjort op, står det klart, at 2020 blev et nyt rekordår for penge sat i bæredygtige fonde. Allerede efter 3. kvartal var der på verdensplan skudt 25 pct. flere penge ind globalt end i hele 2019. Og ifølge bl.a. analysehuset Morningstar vil tempoet kun øges i de kommende år. Men trods succesen er mange private investorer dog stadig mådeholdne.
 

Pengene vælter ind i bæredygtige investeringsfonde. Det sker især i Europa, hvor EU vil investere kraftigt i omstilling til grønnere energi, og dermed udfase kraftværker som dette i tyske Jänschwalde tæt på grænsen til Polen, der fyrer med brunkul. Arkivfoto: AP/Patrick Pleul

Flere klager over virksomheders grønne budskaber

Antallet af klager over virksomheders brug af klimavenlige budskaber i markedsføringen er steget markant. Forbrugerne vil ikke acceptere, at virksomhederne smører for tykt på, når de sælger produkter som grønne, lyder det fra bæredygtighedsorganisationer.

Erhvervsrejser til Storbritannien frarådes nu. En smitsom variant af coronavirus får myndighederne til at fraråde alle rejser til Storbritannien i to uger.

Mobilepay slår rekord med milliardoverførsler i 2020. Den danske betalingsapp Mobilepay har haft et forrygende år. Ifølge Mobilepay selv, løber der i gennemsnit tæt på en mio. betalinger gennem appen hver dag, og i 2020 ender danskerne med at have overført i omegnen af 123 mia. kr. via Mobilepay. Det er omkring 20 pct. mere end forrige år.

To scenarier kan sende aktierne i hver sin retning i 2021. De fleste investorer forbereder sig på en aktiefest i 2021, men hvis coronakrisen har lært dem én ting, så er det at forvente det uventede. Storbanken Nordea arbejder derfor med to alternativer, som afviger fra dens hovedscenarie for næste år.

Bilforhandler anklaget for »brandudsalg« inden konkurs. Nicklas Ahlgren, manden bag bilforhandleren med »Danmarks billigste priser«, holdt tilsyneladende et vildt ophørsudsalg, umiddelbart inden virksomhederne Ahlgren & Andersen Automobiler og Engros Biler Danmark blev begæret konkurs. Det er sket som et led i det, kurator kalder en »grov kapitaludtømning« af Nicklas Ahlgrens virksomheder, fremgår det af kreditorskrivelsen i konkursboet.

Det kniber med den virtuelle kommunikation mellem virksomhedsledere og hjemsendte medarbejdere, viser en ny undersøgelse fra kommunikationsbureauret KREAB. To ud af tre ledere er usikre på, hvordan de skal kommunikere til deres ansatte, når arbejdsgangene og møder foregår virtuelt fra skærm til skærm.

Det skriver andre

Bitcoin i kursfest. Kryptovalutaen Bitcoin fortsætter med at sætte nye rekorder. Kursen har nu passeret 30.000 dollars, og dermed er værdien firdoblet i det seneste år. (BBC.com)

Tesla med salgsboom. Elbilproducenten Tesla øgede salget af elbiler med 36 pct. i 2020. I alt rullede 499.500 biler ud fra fabrikkerne. Dermed nåede Tesla lige netop ikke målet om 500.000 biler. (AP News)

Vaccine er boost for Israels økonomi. Israel forventer en højere økonomisk vækst, efter at landet hurtigt har fået vaccineret godt 10 pct. af befolkningen. Det er hurtigere end noget andet land. (Bloomberg).

Opec er klar til at skrue op. Opec-landene og dets allierede er parate til at justere i planerne for en gradvis stigning i olieproduktionen afhængig af markedsomstændighederne. Det oplyser Opec's generalsekretær Mohammad Barkindo. (Reuters).

Nordmænd købte rekordmange hytter. Nordmænd elsker deres hytter på fjeldet og ved søerne, og under coronakrisen har interessen slået alle rekorder. Der blev solgt godt 14.000 fritidsboliger, og det er 25 pct. flere end i 2019.(E24.no)

Gik du glip af...

Af årets bedste historier fra Finans? Så kan du få dem præsenteret her i stærkt overblik. Her kan du bl.a. andet læse om:

Ejer af firmaet “Lakrids by Bulow” Johan Bülow i sit hjem på Frederiksberg til en sommerserie, hvor en række erhvervsledere fortæller om et personligt vendepunkt. Foto: Gregers Tycho.  

Indsigt

Mads Havstrup sælger flest sommerhuse i Danmark. De fleste ved godt, at boligsalget i 2020 stik mod forudsigelser og forventninger er braget op og har slået alle forventninger - ikke mindst sommerhussalget. Men der er altså stadig nogle, der er bedre til det end andre. Faktisk er den 54-årige ejendomsmægler Mads Havstrup fra Nr. Nebel i Vestjylland medejer af den ejendomsmæglerforretning i Danmark, der har solgt flest fritidshuse i det coronaprægede 2020.

2020 har været et forrygende år for ejendomsmæglerne - det gælder også Mads Havstrup, der er medindehaver af Danmarks bedst sælgende mægler af fritidshuse. Foto: Casper Dalhoff.

Finans fakta

Nogle flyselskabder havde mere succes i julen en andre. SAS var blandt de flyselskaber, som fløj mest og havde den mindste tilbagegang i juleferien. De fleste operatører mistede langt over halvdelen af trafikken, og der er langt til normale tilstande.

De travleste flyselskaber i en coronaplaget juletid. Grafik: Jens Erik Rasmussen.

Dagens profil

»Nogle af de store banker syntes, vi var voldsomt irriterende«. For John Norden er det helt i orden at være irriterende. Siden hans hjertebarn, Mybanker, så dagens lys i 2000, har den uvildige bankportal skabt røre i den danske bankverden. I dag er han helt ude af Mybanker og har stiftet selskabet Norden CEF, der hjælper mindre selskaber på børsen, og så fylder han 60 år mandag.

John Norden har været en af Danmarks mest brugte bankeksperter. Han er kendt for at sige tingene lige ud og ikke mindst for sit lattermilde væsen. Foto:Arkiv.

Dagens tal

142

Så vanvittigt mange milliarder dollars steg Tesla-ejer Elon Musks formue med i 2020. Det bringer ham ind på en klar førsteplads over personen med den størst stigende formue. Ved indgangen til 2020 var han nummer 35 på listen over verdens rigeste. Nu bider han for alvor Amazons Jeff Bezos i haserne til førstepladsen.

Debat

2020 er slut - nu venter normaliseringen, skriver Otto Friedrichsen, aktiechef og partner i Formuepleje. Hovedscenariet for 2021 vil på mange områder være defineret af normaliseringsprocessen efter covid-19. Effektive vacciner distribueres i øjeblikket, og immuniteten vil over de kommende måneder definere graden og ikke mindst normaliseringens hastighed.

Det sker denne uge

2021 starter stille og roligt op uden de store begivenheder. Der kommer tal for boligudbud på boligmarkedet og  tal for bl.a. arbejdsløsheden i Tyskland. Og så lander der onsdag konjunkturbarometer for erhvervslivet i december 2020. Sidst på ugen offentliggøres det amerikanske tal for jobskabelse uden for landbruget - det såkaldte "kongetal", som er en vigtig strømpil for den amerikanske økonomi. Sidst og ikke mindst afgøres det vigtige senatsvalg i Georgia i denne uge, som kommer til at afgøre om USA's nye præsident Joe Biden får demokratisk flertal i begge kamre. 

PS...

Toiletpapir var bedste produkt i 2020. Det amerikanske erhvervsmagasin Forbes har kåret årets mest hotte produkt i detailhandlen. Valget faldt på toiletpapir. Alle ville have det, og mange butikker løb tør. Ifølge et analysefirma steg salget med 22 pct.  Det må være alt det hjemmearbejde.

Læs også
Top job