Morgen
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Briefing Morgen: Her er dit overblik på 2 minutter

Nemlig.com udvider i Jylland med rekordstor investering | Vellivs ejer overvejede en kapitaludvidelse | 30 års afdragsfrihed er nu historisk billigt

GODMORGEN

Nu uge med masser af nyheder klar til dig i Finans Briefing Morgen - god læselyst.

Nyheder

Nemlig.com udvider i Jylland med rekordstor investering

Nemlig.com vil tættere på kunderne vest for Storebælt og åbner stort logistikcenter i Aarhus. Inden for to til tre år skal onlinesupermarkedet ansætte 1000 nye medarbejdere i den jyske hovedstad.

Onlinesupermarkedet Nemlig.com buldrer afsted og har for første gang overskud under coronakrisen. Topchef og stifter af Nemlig.com Stefan Plenge er her fotograferet på virksomhedens hovedkontor i Brøndby. Fotograf: Charlotte de la Fuente.

Hemmeligt mødereferat afslører: Pensionsselskabet Vellivs ejer overvejede en kapitaludvidelse

Sidste år overvejede bestyrelsen i Velliv Foreningen at skyde nye penge ind i pensionsselskabet Velliv, som ca. 350.000 danskere sparer op i. Det fremgår af et fortroligt referat, som Finans har fået indsigt i. Formand Peter Gæmelke om den mulige kapitaludvidelse i Velliv: »Det er en helt anden situation nu«.

Peter Gæmelke, formand for Foreningen Velliv, peger på, at hele Danmark er under pres. Foto: Gregers Tycho.

Stor dansk investeringsforening er først med CO2-neutrale fonde. Bankinvest vil købe klimakompensation i sine to bæredygtige fonde med en samlet formue på over 10 mia. kr., men Forbrugerrådet er skeptisk.

Det kan være nødvendigt at skifte job i år. Det er kun halvdelen af danskerne, som med sikkerhed forventer, at de vil have det samme job om et år. Hver femte forventer, at de helt sikkert eller meget sandsynligt vil skifte job i 2021. Det viser en ny undersøgelse.

Det har været et rigtig godt år for Porsche. Porsche Taycan strøg direkte ind på listen over mest solgte elbiler i Danmark i 2020. »Vi har haft en markant fremgang i salg, særligt efter vi introducerede Taycan,« fortæller Peter Jurland, der er PR- og marketing manager i Porsche Danmark.

Porsches første elbil, Taycan, blev tilgængelig på det danske marked i januar 2020. Foto: PR/Porsche

30 års afdragsfrihed er nu historisk billigt. Et lån med 30 års afdragsfrihed og næsten ingen kurstab. Sådan er situationen i øjeblikket med de rekordlave renter. Alle realkreditinstitutter har nu et sådant lån, og det er ifølge beregninger oplagt for ældre, der har brug for at spare ned fremfor at spare op.

Dansk pensionskasse i klimakamp mod international storbank. Storbanken HSBC skal holde op med at finansiere kulkraftværker og anden fossil energiproduktion, hvis det står til en gruppe af 15 institutionelle investorer inklusiv danske Akademikerpension.

Det skriver andre

Statsministeren forventer fortsat nedlukning efter 17. januar. Det er ikke særlig sandsynligt, at dele af de nuværende restriktioner mod coronavirus ophæves efter den 17. januar, hvor de er sat til at udløbe. Danskere skal forberede sig på restriktioner hele vinteren, fortalte Mette Frederiksen søndag aften i et interview med TV2.

USA’s præsident Donald Trump risikerer endnu en gang at få en rigsretssag på halsen. En større gruppe af demokrater vil efter sidste uges angreb i kongresbygningen allerede mandag påbegynde processen, skriver flere medier, og tilslutningen vokser. (CNN, Financial Times, Wall Street Journal)

Amazon, Google og Apple bandlyser Parler fra deres platforme. Begrundelsen er, at det sociale netværk, der er populært blandt højreorienterede, ikke i tilstrækkelig grad har modereret indhold, som opfordrer eller opildner til vold. Det sker i kølvandet på, at Twitter og Facebook har suspenderet Donald Trumps Twitter-konto. (Financial Times)

Japan har fundet endnu en mutation af coronavirussen. Den ligner på en række punkter den britiske og sydafrikanske mutation, men hvor smitsom den nye variant er, vides endnu ikke. (Bloomberg)

Et Boeing-fly af en ældre model styrtede lørdag ned uden for den indonesiske hovedstad Jakarta. Det er dårlig timing for Boeing, der forsøger at rette op på sit omdømme efter to flystyrt med modellen 737 Max. (Reuters)

Indsigt

Er man iværksætter, er det nok bedre at satse på en ny virksomhed inden for solenergi end i oliebranchen. Og på samme måde gælder det om at kunne se fremad på mange andre områder, når man planter frøene til nye, små virksomheder, der gerne skal vokse sig store.

Hvordan bliver vores arbejdsmarked? Vores uddannelse? Vores måde at skrue et liv sammen på generelt?

Det skal Stefano Zorzi gerne ramme rigtigt med, for som ’head of creation’ hos Founders skal han finde på ideer til nye virksomheder, der også er brug for om 10 og 20 år.

»Vi skal skabe nye virksomheder hvert år, så vi er nødt til hele tiden at spørge ’hvad er der brug for i fremtiden?’ Og hvordan kan tech-iværksættere hjælpe folk ind i fremtiden og være med til at skabe fremtiden?« spørger han.

Læs hele vores interview med Stefano Zorzi.

»Vi håber, vi kan ramme fremtidens arbejdsmarked. Det handler for os ikke om at ødelægge den gamle verden, men om at være med på den nye. For alting ændrer sig – og i den proces er der muligheder for at starte nye selskaber,« siger Stefano Zorzi.  Foto: Gregers Tycho 

Finans fakta

Mange selskaber flyver med halvtomme fly under coronakrisen. Europas flyselskaber har under coronakrisen fløjet med halvtomme fly. Ofte har mere end halvdelen af sæderne på flyene været uden betalende passagerer. Det er en markant ændring i forhold til året før, da mange selskaber havde en belægning på 80-90 pct. eller mere. SAS er blandt de dårligste til at fylde flyene, og den samlede oversigt over selskaberne kan ses ved at følge linket her.

Det er covid 19 pandemien, som har tømt flyene. Flyselskaberne har haft meget vanskeligt ved at bedømme efterspørgslen og rejselysten, og de har derfor fløjet for mange ruter med for store fly og for mange sæder. Grafik: Jens Erik Rasmussen.

Dagens profil

Chef for robotfirma: »Jeg vil gerne være med til at nedbryde de barrierer, der hersker om servicerobotter«. Lone Jager Lindquist skiftede for nylig fra bestyrelsesformand til adm. direktør for PTR Robots, der har udviklet en særlig servicerobot. Som CEO for en startupvirksomhed som denne forsøger hun at vide 100 pct., hvad kunderne mener og siger om produktet. Den dynamik og agilitet, som ligger i at lytte til kunder og deres udfordringer, er superspændende, lyder meldingen fra hovedpersonen i dette portræt.

Lone Jager Lindquists mål er først at etablere en ny kategori af servicerobotter til sundhedsvæsenet og herefter komme til at dominere denne kategori med såkaldte multipurposerobotter. Foto: Kasper Heden Andersen.

Dagens tal

7,3

Danskernes køb med kort voksede med 7,3 pct. i de sidste syv måneder af 2020. Nets har siden juni uge for uge fulgt danskernes forbrug ved at analysere køb med dankort og betalingskort. Samlet set steg forbruget i perioden med 7,3 pct. sammenlignet med det historiske gennemsnit. Der er dog kæmpestor forskel på, hvordan forskellige erhverv er blevet ramt af coronakrisen.

Debat

Gratis penge så langt aktieøjet rækker. Investorerne har gode tider. Tiden med gratis penge kommer til at vare længe endnu, og det kommer ikke mindst aktieopsparerne til gode. Men der er faresignaler, skriver Per Hansen, investeringsøkonom Nordnet.

Det sker denne uge

Velkommen til anden uge af 2021. Denne uge skydes den amerikanske regnskabssæson i gang med årsregnskab fra de tre storbanker JPMorgan Chase, Citigroup og Wells Fargo. Herhjemme kommer B&O med halvårsregnskab og Chr. Hansen med kvartalsregnskab. Her er, hvad ugen bringer.

PS...

Einsteins revolutionerende teori om lys blev startskuddet til verdenssamfundets forvandling. The Economist har undersøgt, hvordan forståelsen af lys har ført til et århundrede af innovation – en rejse, der kun lige er begyndt.

BRANCHENYT
Læs også