Morgen
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Briefing Morgen: Her er dit overblik på 2 minutter

Danske virksomheder: Vacciner skal i ekspresfart omsættes til rejsemuligheder | Coloplast-topchef opfordres til handling | Topchef forlader SAS

Rickard Gustafson er snart fortid som topchef i SAS.

GODMORGEN

B&O kommer i dag med halvårsregnskab. På Finans har vi også fokus på coronavaccinen. Både passet og planen, som følger med vaccinen, debatteres livligt i dansk erhvervsliv.

Nyheder

Danske virksomheder: Vacciner skal i ekspresfart omsættes til rejsemuligheder

Det er afgørende for både turismen og industrien, at nye vaccinepas bliver anerkendt på tværs af grænser, lyder det fra danske virksomheder. Udsigten til, at alle danskere er vaccineret i juni, skaber et lille lys for enden af tunnelen. Men vejen ud af coronakrisen er spækket med forhindringer, og pengekassen drænes i et ubehageligt tempo, lyder det fra aktører i dansk erhvervsliv. Samtidig øges presset for brug af vaccinepas til større arrangementer.

Peter Haaber, adm. direktør i Zleep Hotel, efterlyser en løsning, der gør coronavaccinerede i stand til at rejse frit. Foto: Marie Ravn

Coloplast-topchef opfordres til handling: Slip nu milliarderne løs

Det stenrige og yderst velindtjenende medicoselskab Coloplast er nødt til at kaste noget af forsigtigheden over bord, slippe en del af de mange milliarder fri og enten tilkøbe nye virksomheder eller teknologi. Det er meldingen fra flere aktører.

Topchef forlader SAS. »Jeg er både skuffet og ked af, at Rickard vil skifte væk fra hans vigtige rolle i SAS,« lyder det fra SAS' bestyrelsesformand om topchefens afgang, der sker senest til juli. Da Rickard Gustafson fortalte om sit nye job, forsøgte formand Carsten Dilling at overtale ham til at blive. Det lykkedes ikke, så nu handler det for Carsten Dilling om at fokusere på at finde den bedst mulige afløser.

Trods nedlukning: Ny fitnesskæde vil være en af landets største. Den nyopstartede fitnesskæde FitnessX fastholder sin ambition om at blive blandt landets førende fitnesscentre. Der skal opføres 100 centre på fem år. Det fortæller selskabets direktør og hovedaktionær Per Lyngbak Nielsen, der tidligere har stået i spidsen for Fitness World.

Danmark er verdens bedste sted at åbne en digital forretning. Det er ikke ligegyldigt, hvor internet-iværksættere vælger at etablere deres firmaer. Danmark er det bedste land i verden at begynde en digital virksomhed, viser ny analyse.

Udsigten til vaccine sætter gang i rejselysten. Charterselskaberne mærker markant vækst i salget fra juli, når alle danskere efter planen har fået en vaccine. Både Spies og Tui glæder sig over, at intet tyder på, at rejselysten har taget varig skade af coronakrisen.

Arla vil sælge mejerivarer for milliarder på nettet. Coronakrisen har for alvor kickstartet salget af Arlas varer på nettet, og mejerikoncernen har appetit på meget mere. Salget på nettet skal fordobles på få år, og målet er at blive førende i Europa. Til gengæld har Arla ikke ambitioner om at bruge nethandel til at sælge direkte til slutforbrugerne.

Staten har udbetalt 26,7 mia. kr. i coronahjælp. Knap 195.000 ansøgninger om midler fra de statslige hjælpepakker er gået igennem, men 8.405 ansøgninger fra virksomheder og selvstændige venter lige nu på at blive behandlet. Især lønkompensationsordningen er der udbetalt mange penge fra.

Det skriver andre

Hem­pel for­an op­købs­ral­ly: I de næste fem år vil malingproducenten Hempel fordoble omsætningen via opkøb og organisk vækst i en ambitiøs grøn vækstplan. Det skriver Børsen. (låst artikel)

Topøkonomer advarer Mette Frederiksen: Øget gæld under coronakrisen er bestemt ikke gratis. Det er gammeldags tænkning at spørge, hvordan gælden fra coronakrisen skal betales tilbage, mener statsminister Mette Frederiksen (S). Men trods uhyre lav rente er det bestemt ikke gratis at optage gæld, fremhæver topøkonomer. Det skriver Berlingske. (låst artikel)

Privatøkonomi

Coronatest og mundbind kan give skattesmæk. Jævnlige coronatest på arbejdspladsen og en kasse med mundbind til at klare offentlig transport til og fra arbejde kan betyde, at medarbejderen står til en ekstra regning fra skattevæsenet. Se her om din virksomhed rammes.

En prøvepind i næsen på arbejdsgiverens regning kan resultere i en ekstraregning fra skattevæsenet. Det samme kan mundbind til og fra arbejde betalt af arbejdsgiveren. Arkivfoto: Jacob Nybroe

Finans fakta

Her er tallene bag vaccineplanen. Planen forudsætter, at 4,8 mio. danskere over 15 år skal tilbydes vaccinen, og da alle som udgangspunkt skal have to vaccinedoser, skal Danmark - når der tages højde for spild og folk, der takker nej til vaccinationen - skaffe 8,9 mio. doser i alt. April tegner til at blive en helt afgørende måned.

»Der bliver tryk på,« forudser Jakob Kjellberg, professor i sundhedsøkonomi på det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd (VIVE).

Dagens profil

Svend-Erik Andersen har været formand for de danske fiskere siden 2009.

Udsigten til en fredelig juleferie sammen med familien blev spoleret midt på eftermiddagen den 24. december.

Da eksploderede nyheden om, at Storbritannien og EU havde indgået en brexitaftale.

Brexitaftalen indebærer, at de danske fiskere mister 25 pct. af de fisk, de hidtil har haft adgang til at fange i britiske farvande. Det svarer til, at fiskerne mister kvoter til en værdi af omkring 1,5 mia. kr.

»Desværre endte aftalen med, at briterne fik i både pose og sæk; de fik både markedsadgang og langt flere fisk end hidtil. Set med fiskeriets øjne er aftalen så dårlig, at det havde været bedre med et hårdt brexit,« siger fiskeriformanden i dette interview.

Svend-Erik Andersen bor sammen med sin hustru i Vejle. Han er far til to sønner og en datter. Foto: Søren Vendelbo

Dagens tal

8

Få kvinder i landets bankdirektioner. Der er langt mellem kvinderne i landets bankdirektioner. Kun 8 ud af 90 direktionsmedlemmer - svarende til knap 9 pct. - er kvinder. Det viser en gennemgang af direktionerne i alle landets pengeinstitutter, som Finans har foretaget. »Det er problematisk med få kvinder i bankernes direktioner, for hvis en kvinde skal ende med at sidde for enden af bordet, kræver det, at vedkommende i det mindste i en årrække har siddet med ved bordet,« siger Per Grønborg, aktieanalytiker i SEB.

Børs

Efter fredagens rekordridt satte de amerikanske markeder sig mandag, hvor især teknologiaktierne havde det svært, mens sundhedsaktierne holdt snuden oven vande, da Novo-konkurrenten Eli Lilly røg i vejret. Det brede S&P 500 faldt 0,7 pct. Indekset var dog fra handelsstart i minus med 0,9 pct. Nasdaq smed imidlertid hele 1,3 pct., mens Dow Jones tabte 0,3 pct.Her er den seneste børsberetning.

Kommentar

»Jeg har i weekenden indstillet bestyreren i min lokale discountforretning til prisen for "Årets Indløbsoplevelse". Prisen tildeles for følgende svar til en kunde, der står med en frossen and og spørger om prisen: »Kan du for helvede ikke se, at jeg har travlt?« Anders Heide Mortensen fortæller i dag en historie fra det virkelige liv. Få hele fortællingen her.

Det sker i dag

  • Erhverv: Intermail afholder generalforsamling.
  • Erhverv: B&O kommer med halvårsregnskab.
  • Kriminalitet: Retten i Kolding ventes at afholde procedure mod to mænd, en Lego-ansat og en elektriker, der er tiltalt for bedrageri mod Lego.

PS...

Vil du sende julegaven retur? Behold den bare. Vi betaler. I visse tilfælde kan det faktisk bedre betale sig for en butik at betale for varen og lade kunden beholde den. Nu har detailgiganter som Amazon og Walmart udviklet systemer, der automatisk vurderer, om det kan rent økonomisk kan betale sig.

Læs også
Top job