Morgen
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

BREAKING

Briefing Morgen: Her er dit overblik på 2 minutter

Pakkefirmaer i Danmark ruster sig til markedspres fra Amazon | Gassen går af den grønne ballon i kølediskene | Ørsted opjusterer med en milliard mere end ventet

GODMORGEN

Sent tirsdag kom en opjustering fra Ørsted - men analytiker mener, at forventninger til 2021 skuffer og tror på aktiedyk. Og så samler vi op på både B&O's regnskab og SAS-topchefens afgang. God fornøjelse.

Nyheder

Pakkefirmaer i Danmark ruster sig til markedspres fra Amazon

Amazon er trådt ind på det svenske marked, og det vil lægge pres på den nordiske pakkelogistiksektor på en række parametre. Sådan lyder forventningen fra en bred skare af spillere i branchen, som gør sig klar til nye tider i pakkeindustrien.

Svenske logistikspillere skal med Amazons indtog fremadrettet levere hurtigere og bedre service til gode priser, lyder forventningen. Foto: AP

Gassen går af den grønne ballon i kølediskene

Efter flere år med vilde vækstrater er salget af plantefars styrtdykket under coronakrisen. I Salling Group er salget af det grønne kødalternativ halveret, og i Coop er salget faldet med en tredjedel. Samtidig har der i 2020 for første gang i mange år været vækst i salget af rigtigt kød.

Ørsted opjusterer med en milliard mere end ventet. Sidste måned af 2020 satte turbo på indtjeningen hos Ørsted, der nu forventer at levere mere end 1 mia. kr. ekstra på driftsresultatet end tidligere udmeldt. Ifølge analytiker skuffer Ørsted dog fælt med nye forventninger – han spår aktiedyk.

Novo stopper millionbetalinger til amerikanske politikere. Medicinalkoncernen Novo Nordisk tager nu konsekvensen af den politiske situation i USA og stopper millionbetalingerne til de amerikanske politikere. I samme forbindelse pointerer det danske medicinalselskab, at det »fordømmer« sidste uges angreb på den amerikanske kongres.

Chefstrateg hejser advarselsflag. Coronakrisen kan være kimen til en uholdbar udvikling på finansmarkederne. Sådan lyder vurderingen i ét af landets største pensionsselskaber, hvor man venter fremgang på aktiemarkedet dette år, men samtidig hejser advarselsflaget for udviklingen på længere sigt.

Gigabit skifter direktør og gør klar til yderligere vækst. Som en led i en større vækstplan har den danske internetudbyder Gigabit fået ny direktør og tilført kapital på 50 mio. kr. til virksomheden. Det skal sikre selskabet markedsandele på især Sjælland.

Desperate minkavlere venter stadig: Staten skylder 4-5 mia. kr. Kassen er ved at være tom på mange danske minkfarme, som ligger øde hen efter regeringens ordre om aflivning af alle dyrene. Minkavlerne blev lovet erstatning, men har stadig ikke fået en krone.

B&O-chefen holder snuden i sporet: »Vi har ikke ressourcer nok til at erobre hele verden på én gang«. B&O opnåede i det sidste kvartal af 2020 en vækst på 10,5 pct. og synes at have opbygget et momentum. Men det handler fortsat om at fokusere på få lande, fortæller topchefen Kristian Teär.

Tyskland lukker kæmpe illegalt narko-kryptomarked med dansk hjælp. Verdens muligvis største ulovlige onlinemarked for handel med bl.a. narkotika er nu fortid, og en person er anholdt i Tyskland nær den danske grænse.

Det skriver andre

Ør­sted sen­der skarp ad­var­sel mod ener­gi­øer: Frygter det bli­ver havvin­dens IC4-sag, lyder det. Store økonomiske spillere strides om teknologien i danmarkshistoriens dyreste anlægsprojekt, mens minister er tavs om kommende udbud (Børsen - låst artikel)

Folketinget er parat til at træde på en af Kinas ømmeste tæer. Med et nyt forslag om Taiwan i WHO går et dansk politisk flertal ind på et område, som er en »absolut kerneinteresse« for Kina, forklarer en ekspert. Kina vil kun acceptere Taiwan i WHO, hvis landets regering er mere Kina-venlig. (Jyllands-Posten)

McConnell ser gerne rigsret. Den republikanske leder Mitch McConnell i USA udtrykker tilfredshed med, at demokrater vil gå videre med en "impeachment-sag" mod præsident Trump. (New York Times) Trump selv afviser, at han vil kunne fjernes fra embedet. (Ritzau)

Gik du glip af...

Topchefen i SAS, Rickard Gustafson, meddelte mandag aften, at han forlader det skandinaviske flyselskab senest til juli.

  • Eftermælet: Gennem 10 år har Rickard Gustafson stået i spidsen for SAS - en tid, som har været præget af kriser, men også en genoprejsning af selskabet. »Jeg forsøgte at overtale ham til at blive, fordi han ikke får et mere spændende job, men det lykkedes ikke denne gang,« siger SAS-formand Carsten Dilling.
  • Efterfølgeren: Der er endnu ikke sat navn på, men en kommende topchef i SAS skal kunne håndtere lidt af hvert. Eksperter peger på, at SAS muligvis må flyve til udlandet for at finde en, der kan afløse Rickard Gustafson.
  • Udfordringerne: Tidspunktet kunne næsten ikke være værre for SAS. Flyselskabet er som resten af luftfarten hårdt ramt af coronakrisen. Men selv når pandemien slipper sit greb, og rejselysten atter bliver sluppet løs, så venter en ny og barsk virkelighed.

Der er bred anerkendelse af, at Rickard Gustafson har gjort en stor forskel i SAS. Foto: Joachim Ladefoged.

Indsigt

Amazon er rullet ind i Norden - skal pakkeleverandørerne frygte ankomsten?

I begyndelsen profiterede de amerikanske pakkeleverandører Fedex og UPS på Amazons vilde vækstambitioner. Men den tidligere så lovende situation ser dog langt fra så fordelagtig ud længere.

Over de seneste årtier har USA’s største e-handelskoncern bygget sig en så magtfuld platform, at spændingerne mellem Amazon og landets pakkeleverandører sender stød gennem sektoren.

Og mens Amazon udvider sin maskine og træder ind på marked efter marked i Europa, står pakkeleverandørerne på de nye markeder og frygter selvsamme udvikling.

Jeff Bezos er stifter af og topchef for Amazon. Over hele linjen forventer både logistikselskaber og branchekendere, at Amazon har planer om at træde ind i resten af Skandinavien efter indtoget i Sverige for nylig. Foto: AP/Reed Saxon

Finans fakta

Aktien er på himmelflugt: Vil Mærsk nå sin all time high i 2021? Mærsk-aktien er tredoblet siden coronakrisens sendte aktiemarkedet i bund. Nu er kursen godt på vej til at slå sin egen rekord.

Grafik: Leonora Beck

Dagens profil

Nina Fisker Olesen er så glad for sit arbejde og sit fag, at hun sammen med veninden og kollegaen Merle Victoria Price under navnet ”Kvinder i finans” laver et fremstød blandt andre kvinder. De lagde for med et lille netværk på otte kvinder, som alle arbejder inden for kapitalfonde eller lignende. »Nu har det grebet om sig, og der er oprettet andre grupper, så der er fire i alt,« siger hun.

Nina Fisker Olesen, der er investment director i Kirk Kapital, er vild med at arbejde i den hårde del af finansverdenen. Og hun vil gerne have flere kvinder med. Foto: Gregers Tycho

Dagens tal

18

Hvis man søger om at få del i nogle af de økonomiske hjælpepakker, som Folketinget har vedtaget, kan man med en rimelig forventning have svar senest inden for 18 dage. Sådan lød det fra fungerende erhvervsminister, Dan Jørgensen, på et samråd i Folketinget tirsdag.

Børs

Det endte med et lille nøk opad for tirsdagshandlen i USA. Investorerne syntes at holde fokus på stimulus og de coronavacciner, der er på vej - og efter fald mandag, oplevede Tesla igen en optur og hentede en gevinst på 4,7 pct. Det blev til en marginal stigning for det brede S&P 500-indeks, mens Dow Jones steg 0,2 pct. og Nasdaq med 0,3 pct. Her er den seneste børsberetning.

Debat

Corona-boom i salget af elektronik har ramt bilindustrien. »Under coronakrisen har verden købt så mange mobiltelefoner, computerspil og andet avanceret elektronisk udstyr, at det nu går ud over bilindustrien. Den overraskende sammenhæng er en afspejling af en asymmetrisk udvikling, som vil slå igennem på andre områder i det kommende år,« skriver Jan Lund, der er konsulent, forfatter og kommentator med base i Singapore.

Det sker i dag

  • Erhverv: Den Jyske Sparekasse og Vestjysk Bank afholder begge ekstraordinær generalforsamling.
  • Økonomi: Danmarks Statisik udkommer i dag med opgørelse over antallet af tvangsauktioner i december 2020.

PS...

Mindre kendte apps får millioner af downloads efter WhatsApp-ændring. Fremadrettet skal WhatsApps milliarder af brugere acceptere, at appen deler personlige informationer med moderselskabet Facebook - og det har gjort andre mindre apps populære - f.eks. Signal, der på fire dage for nylig blev downloadet ca. 7,5 mio. gange - en stigning på 4.200 pct. i forhold til ugen forinden.

BRANCHENYT
Læs også