Morgen
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Briefing Morgen: Her er dit overblik på 2 minutter

Danmark forsøgte sololøb med indkøb af vacciner | Undrer sig over Vellivs enorme forventninger | Regeringen forlænger restriktioner i yderliger tre uger

GODMORGEN

Regnskab fra ingrediensproducenten Chr. Hansen, men ellers ikke det store på programmet - så lad os starte dagen med at servere et stærkt mix af nyheder og gode historier i Finans Briefing Morgen.

Nyheder

Myndigheder forsøgte at få en vaccineaftale uden om EU

De danske sundhedsmyndighederne undersøgte muligheden for at få vacciner til Danmark ved at indgå en særaftale med Pfizer. Lægemiddelstyrelsen og SSI foreslog at bytte sundhedsdata for flere og hurtigere leverancer af coronavacciner. Aftalen skulle sætte fart i vacciner: Nu må vi vente som alle andre.

Direktør i Statens Serum Institut fortæller, at danske sundhedsmyndighederne undersøgte muligheden for at få vacciner til Danmark ved at indgå en særaftale med Pfizer. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix.

Eksperter undrer sig: Velliv forventer en enorm fremtidig indtjening

Pensionsselskabet Velliv har langt mere optimisiske forventninger til, hvad selskabet i fremtiden vil tjene på sine kunder, end konkurrenterne. Forventningen til indtjeningen stikker så meget ud, at to eksperter sår tvivl om, hvorvidt den holder stik. Velliv erkender: Ingen tvivl om, at vores solvensoverdækning ser lavere ud end andres.

Danmark holder lukket i endnu tre uger. Yderligere tre uger skal danskerne blive hjemme så meget som muligt, skolebørnene skal lære via computer, og der bliver hverken åbnet for en tur i biffen eller på café. Sådan tegner den nærmeste fremtid, efter regeringen onsdag offentliggjorde beslutningen om at forlænge de nuværende restriktioner.  Den forlængede nedlukning giver panderynker i detailbutikkerne, fordi likviditeten begynder at løbe tør mange steder. En tsunami af ansøgninger om kompensation fra danske hoteller er på vej mod styrelsen, og med den forlængede nedlukning af Danmark haster opgaven ekstra meget med at behandle dem, advarer Horesta. 

Statskassen har udsigt til en milliardregning fra snesevis af industrivirksomheder og foderselskaber, som er lammet efter lukningen af den danske minkbranche. Virksomhederne har mistet alle indtægter, men har stadig masser af udgifter. Nu venter de på ekspropriation.

Oliepriserne tordner op - og det kan meget vel fortsætte. Det kan blive del dyrere at være bilejer, hvis oliepriserne fortsætter den seneste uges stigning. Siden ministermødet for en uge siden mellem Organisationen af Olieeksporterende Lande (Opec) og samarbejdspartnerne i Opec+, er priserne på råolie steget med mere end 10 pct., og yderligere stigninger er i vente.

Whatsapp-brugere flygter til konkurrenter efter databommert. Omstridte ændringer i datapolitikken hos den Facebook-ejede Whatsapp betyder, at rivalerne oplever et boom i nye brugere.

Det skriver andre

Ro­bert Mær­sk Ug­g­la me­ner, at Dan­ske Banks le­del­se bør få ar­bejds­ro og fryg­ter for ef­fek­ten af bank­re­gu­le­ring: Det bli­ver en svær op­ga­ve at re­k­rut­te­re de rig­ti­ge, lyder meldingen i et interview med topchefen fra A.P. Møller Holding. (Børsen – låst artikel)

Historisk: Donald Trump skal for rigsret for anden gang. Repræsentanternes Hus - herunder flere republikanere - har stemt for at indlede rigsretssag mod Donald Trump. (BBC News)

EU-forslag sender 1,7 mia. til danske fiskere og brexit-ramte. Danmark står ifølge et forslag fra EU-Kommissionen til at få 1,74 milliarder kroner i år fra en særlig EU-pulje, der skal hjælpe medlemslandene med at afbøde omkostningerne ved brexit. Yderligere penge fordeles senere. (Ritzau)

Gik du glip af...

Gårsdagen historie om gassen, der er gået af den grønne ballon i kølediskene? Så får du hovedpointerne her.

Efter flere år med høj vækst har salget af plantefars taget et stort dyk under coronakrisen. Det rammer producenter som Naturli' Foods. Her vurderer adm. direktør Henrik Lund, at forbrugerne under krisen mistede lysten til at prøve noget nyt. Foto: Morten Lau-Nielsen.

Indsigt

Det er meget usædvanligt, at chefer for landets supermarkeder går på direkte tv sammen med regeringen. Endda for at appellere til danskerne om, at der er mad nok til alle. Sådan var situationen dog tirsdag 17. marts 2020. Én uge efter at Danmark var ramt af den første nedlukning i coronakrisen. Tomas Pietrangeli, adm. direktør i købmandskoncernen Dagrofa, ser på linje med konkurrenterne tilbage på et kriseår med fuld fart i dagligvaresalget. Pandemien har dog stillet nye krav til hans evner som topchef og ledelsesværktøjerne.

Tomas Pietrangeli ser, at trends får ny fart under pandemien og flere af dem styrker ifølge ham Dagrofa. Foto: Gregers Tycho.

Dagens profil

Mikkel Egelund Jensen blev efter otte måneder som marketingsansvarlig i Dermapharm sat i spidsen for selskabet i en alder af blot 35 år. Her 15 år senere har han gjort virksomheden, der producerer produkter til personlig pleje under brandet Derma for blandt andet Coop og Matas, fået en sund og velkørende forretning op og stå - som han nu også selv er medejer af - og så fylder han 50 torsdag.

Mikkel Egelund Jensen er glad for filmen "Druk", som med hans ord »har gode vinkler på et emne, som ellers altid bliver fremstillet fra dets dårlige side.« Foto: Anita Graversen.

Dagens tal

1400

Det er så få ejerlejligheder, der i øjeblikket er til salg i København. Tallet er så lavt, at man kan risikere snart at må melde om udsolgt, hvilket er helt usædvanligt. Lige så bemærkelsesværdigt er det, at udviklingen stort set er sket inden for bare et år - hvor priserne på ejerlejlighederne i øvrigt er steget med hele 11.9 pct.

Børs

Teknologiaktierne trak op på Wall Street. Det brede S&P 500-indeks steg 0,2 pct., mens Dow Jones for anden dag i træk opgav sit rekordforsøg og faldt marginalt. Til gengæld gik Nasdaq op med 0,4 pct. Intel-aktien var med i toppen med et plus på 7,0 pct. Markedet blev ifølge iagttagere holdt oppe af håb om yderligere stimulus, samtidig med at fortsat lav inflation i december dæmpede frygten for tidlige renteforhøjelser. Her er den seneste børsberetning.

Debat

Ledere er hundeangste for at stille dumme spørgsmål. Chefer fortæller gerne hinanden, at god ledelse handler om at stille gode spørgsmål. Ikke fordi de tror, at gode spørgsmål fører til gode resultater men fordi, de er bange for at stille dumme spørgsmål, skriver Pia Lauritzen, ph.d. og metodeansvarlig i Qvest.io.

Det sker i dag

  • Erhverv: Chr. Hansen Holding kommer med regnskab for første kvartal, mens Blackrock kommer med årsregnskab.
  • Politik: Rasmus Prehn, er kaldt i åbent samråd om, hvordan det går med udbetalingen af kompensation til minkavlerne.
  • Kriminalitet: Retten i Holstebro indleder retssagen mod en nordjysk storfisker, der sammen med en advokat, en revisor og flere andre personer er tiltalt for ulovlig overdragelse af fiskekvoter og stråmandsvirksomhed. Sagen ventes afsluttet i juni.

PS...

Udviklingen af en coronavaccine har gjort det tyske ægtepar Özlem Türeci and Uğur Şahin til verdensstjerner, efter at deres firma BioNtech sammen med Pfizer var de første til at få godkendt en vaccine. Men der stopper ægteparret ikke. De mener også, de er tæt på et gennembrud inden for kræftbehandling.

Læs også
Top job