Morgen
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Briefing Morgen: Her er dit overblik på 2 minutter

Skat skruer op for milliardopgør med storkoncerner | Boligejere er hardcore, når de plejer deres gæld | Mange danskere har fået en bedre privatøkonomi under coronakrisen

GODMORGEN

Vi har taget hul på en ny dag og byder blandt andet på spændende historier om Skats opgør med storkoncerner og multinationale selskaber, der har ført penge til skattely. Et opgør der nu intensiveres markant. God læselyst!

Nyheder

Skat skruer op for milliardopgør med storkoncerner

Skattestyrelsen har øget antallet af sager mod multinationale selskaber, der har ført penge i skattely. Det er en melding fra EU-Domstolen, der har givet Skat ekstra medvind til at kræve kæmpebetalinger. Så på mandag møder den amerikanske it-koncern Netapp og fem kapitalfonde op i Østre Landsret til et milliardopgør med Skat.

De fem kapitalfonde Apax, Blackstone, KKR, Permira og Providence har hovedrollerne i et dansk skatteopgør ved Østre Landsret. Kurt Björklund fra Permira ses på billedet. Foto: Jens Dige

Boligejere er hardcore, når de plejer deres gæld

Nogle vil kalde det spekulation, andre gældspleje. Danske boligejere ryster i hvert fald ikke på hænderne længere, når renterne svinger. Realkreditinstitutterne sprøjter lånetilbud ud, selv om der er lagt boliglån om for svimlende beløb de to seneste år.

Bekymring på retur: Mange danskere har fået en bedre privatøkonomi under coronakrisen. Coronaen rammer de danskere hårdt, der mister arbejdet, mens velhavere med store pensionsopsparinger og boligværdier ikke er blevet påvirket. Vi har det alt andet lige privatøkonomisk bedre i dag, lyder meldingen i en undersøgelse.

Dansk designikon får ny topchef. Den italienske adm. direktør, Fransesco Pesci, træder pludseligt tilbage. I stedet er det finansdirektør Mehul Tank der skal styre det over 100 år gamle designklenodie gennem krisen.

Innovativ platform vil børsnoteres og tredoble omsætningen i 2021. Den digitale platform Valuer sigter efter at lade sig børsnotere på First North Premier i slutningen af februar og vil tredoble omsætningen i 2021.

EU vil tillade mere statsstøtte til coronakrise ramte virksomheder. Kommissionen vil hæve loftet over, hvor meget virksomhederne kan få i støtte fra statslige hjælpepakker. Det sker efter kritik fra bl.a. Danmark.

Trods smittefarlig virusvariant fortsætter danskere med at rejse til Dubai. Politikere og eksperter argumenterer for at indføre krav om test og karantæne, når rejsende krydser den danske grænse, for at holde nye coronamutationer ude.

Danskerne er blevet markant bedre til at betale deres regninger. RKI-registret over dårlige betalere toppede i januar 2014 med knap 233.000 danskere registreret, mens det tal ved det netop overståede årsskifte var 5-6 pct. lavere end ved forrige årsskifte. Se listen over, hvor mange skyldnere der er i din kommune.

Det skriver andre

Statsministeren: Vi får behov for en reformkurs igen. Mette Frederiksen gør det endegyldigt klart, at regeringen vil øge den strukturelle beskæftigelse med mindst 10.000 personer. Arbejdet går i gang til sommer, lyder meldingen fra statsministeren. (Børsen - låst artikel)

Vismænd: Plan for Co2-afgift skal bane grøn vej. De økonomiske vismænd kommer med en kraftig opfordring til politikerne om at lægge sig fast på en CO2-afgift frem mod 2030.

Gik du glip af...

Kongen af Kinas online shopping: På tre minutter solgte Li Jiaqi ansigtscreme for 6 millioner kroner. Kinas online shopping fortsætter sin himmelflugt. Men ikke kun på grund af landets enorme befolkning. Massiv innovation driver i lige så høj grad værket.

Interview

Debatten om de sociale mediers udelukkelse af Donald Trump er forfejlet, mener mediesociolog og professor Anja Bechmann fra Aarhus Universitet.

»Jeg synes ikke, man kan hævde, at ytringsfriheden er sat ud af spil rent juridisk. De her fora er jo ikke offentlige instanser, men udbydes af private kommercielle selskaber, som har hver deres retningslinjer for, hvordan man bør agere hos dem. Det er de i deres frie ret til at gøre, og de kan selv bestemme, hvem de vil have i deres fællesskab og hvem de ikke vil have,« siger Anja Bechmann og påpeger, at traditionelle medier som for eksempel aviser jo også går ind og redigerer deres indhold, og som regel heller ikke lader alt for ekstreme parter komme til orde.

»Det man kan sige er, at det bliver en udfordring for diversiteten i holdninger, hvis de sociale medier begynder at fjerne konti og indhold bredt og derved får visse aktører til at tie. Det giver en udfordring for vores deltagende demokrati, som skulle være idealet online,« siger Anja Bechmann.

Ifølge professoren er problemet et andet. Faktisk er der to.

Læs hele interviewet her.

Ifølge mediesociolog og professor ved Aarhus Universitet, Anja Bechmann, er det forfejlet at snakke om knægtelse af ytringsfriheden, når de sociale medier udelukker Donald Trump. Politikerne bør fokusere på andre ting. Foto: Greg McQueen.

Finans fakta

Negativ rente på flekslån op til 10 år: Her er det billigste. Der er stadig flere gode grunde til at vælge flekslån. Bortset fra F10-lånet har alle flekslån nu negativ rente. Det er sket før, men denne gang i mere ubemærkethed, da fokus på lån med fast rente er så stort.

Aktuelle rentesatser for flekslån. Den effektive rente er inklusive bidrag. Arkivfoto: Jens Dresling.

Dagens profil

Caroline Morell Bøstrup Asmussen er en af de danskere, der er blevet i London og har trodset brexit og hårde coronarestriktioner, mens mange af hendes danske venner det seneste år er vendt hjem til Danmark. »Jeg er blevet, men overvejer hele tiden, om London stadig er det rigtige for mig,« siger hun.

Caroline Morell Bøstrup Asmussen er ofte tilknyttet en virksomhed eller et projekt i 6-18 måneder. Foto: Privat.

Dagens tal

7,2

Tryg er tættere på et af de største danske opkøb nogensinde. Mandag stemte aktionærer fra Tryg og RSA Insurance Group ja til et salg til en værdi af 7,2 mia. pund. Sammen med canadiske Intact vil Tryg overtage RSAs aktiviteter i Sverige og Norge samt dele et finansielt ejerskab af danske Codan.

Børs

De finansielle markeder i USA holdt mandag lukket på grund af helligdagen Martin Luther King Day. Dermed kan investorerne trække lidt luft ind, inden det går løs senere på ugen med regnskaber fra en række store amerikanske virksomheder. På det danske marked blev Bavarian Nordic den ubestridte sejrherre i C25-indekset mandag. Samlet steg eliteindekset med 0,6 pct.

Debat

Hvem skal vi vaccinere først? En rejsemontør eller en kræftpatient? »Hvis man gerne vil have slået sine tænder ud med et knojern og brækket armene til dessert, skal man bare række fingeren op og bede om en stor portion coronavaccine til sig selv og sine venner. Det var, hvad Dansk Industri gjorde lige op til weekenden.« Læs dagens klumme fra Anders Heide Mortensen.

Anders Heide Mortensen er kommentator og kommunikationsrådgiver.

Det sker i dag

  • Erhverv: Goldman Sachs og Netflix kommer med årsregnskab.
  • Udland: EU's finans- og økonomiministre mødes til rådsmøde i EU.

PS...

De nye regler for håndværkerfradrag gælder kun i år. Håndværkerfradraget ændres igen, men foreløbig kun i år. Fradraget skal puste gang i håndværker- og servicebranchen efter coronapandemien, og der er tale om betydelige forbedringer, viser en analyse, som revisionsselskabet, BDO, har foretaget. Her kan du se, hvordan de nye beløbsgrænser se ud.

Energirenovering af boligen er en sikker vinder, hvis man skal have fuld udbytte af håndværkerfradraget.

Læs også
Top job