Morgen
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Briefing Morgen: Her er dit overblik på 2 minutter

Eksperter advarer om mangel på kompetente topchefer | Skat i milliardopgør med tidligere TDC-ejere | Fem danske virksomheder er kommet på global hitliste

GODMORGEN

Og velkommen til uge 4, hvor vi tager hul på en ny serie her på Finans. "De unge topchefer" hedder den. Midt i en pandemiramt virkelighed har lederskab næppe været væsentligere i de danske virksomheder. Men hvad er god ledelse anno 2021? Det har Finans bedt ni unge, markante topchefer under 46 år give deres bud på i en interviewserie, hvor de fortæller om deres erfaringer og syn på rollen som CEO. Du kan læse de første artikler i serien samt dagens andre nyheder herunder. God fornøjelse.

Nyheder

Unge fravælger ledelse: Eksperter advarer om mangel på kompetente topchefer

De unge holder sig i stigende grad fra at gå ledelsesvejen. Antallet af ledere under 35 år er faldet markant i løbet af 10 år. Det vækker bekymring for, at bestemte brancher helt vil mangle kompetente kandidater til chefstillinger i fremtiden. Men magt, prestige og penge er tilsyneladende ikke længere nok. Skal de unge vælge at sigte mod et liv som topleder, skal de på samme tid udfordres og holdes i hånden. Læs også om den 43-årige topchef Jacob Aarup-Andersen, som lægger vægt på at undgå panik og på at finde de rette folk til at drive den revolution, han står for.

Servicekoncernen ISS med Jacob Aarup-Andersen i front forsøger at udvikle sine egne ledere via særlige graduate-programmer. Det kan der blive behov for i de kommende år. Foto: Gregers Tycho.

Skat i milliardopgør med tidligere TDC-ejere

Skat mener, at fem kapitalfonde, der tidligere ejede TDC, skal betale over en milliard kroner i skat af pengeoverførsler til Luxembourg. Det viser dokumenter fra EU-Domstolen og en retssag, der mandag indledes i Østre Landsret.

Fem danske virksomheder på global hitliste. På en ny liste over verdens 100 mest bæredygtige selskaber findes fem danske. Bedst placeret er Ørsted, der rangerer på en andenplads.

Jorden skrider under småinvestorer: Populær aktiestrategi møder modvind. Det bliver meget sværere for danske småinvestorer at opnå gode gevinster i 2021 i takt med, at finansmarkedet mister sin tydelige retning, advarer strateger.

Stephanie Lose officielt valgt som Venstres nye næstformand. Forgængeren Inger Støjberg proklamerede på partiets landsmøde søndag, at hun mener, at partiet er på vej i en retning, hun ikke bryder sig om.

Regeringen vil samle flertal i Folketinget for et nyt krav om karantæne ved indrejse til Danmark. Dansk Industri forsøger nu at friholde erhvervsrejsende med et konkret forslag til, hvordan karantæneregler kan udformes.

Xi Jingping åbner årsmødet i World Economic Forum. Blandt de flere end 2.000 deltagere er mange tunge erhvervsledere, også fra Danmark, men ingen ministre. Årsmødet i World Economic Forum bliver ikke som nogen af de foregående.

2020 blev det værste år for charterbranchen nogensinde. Antallet af danskere, som rejste på charterferie faldt med mere end 80 pct., men midt i nedturen bevarede Spies førstepladsen.

Det skriver andre

Britiske myndigheder anbefaler virksomheder at åbne butikker i EU. Britiske virksomheder oplever problemer med ekstra gebyrer, mere papirarbejde og told, når de eksporterer varer til EU-lande, efter Brexit trådte i kraft 1. januar 2021. (The Guardian)

Omkring hver trettende amerikaner er eller har været bekræftet smittet med coronavirus. USA har over 25 millioner tilfælde af coronasmitte målt siden det første smittetilfælde blev bekræftet i landet for omkring et år siden. Det viser en opgørelse fra Johns Hopkins University søndag. Dertil kommer formentlig et ukendt antal, som har været smittet uden at vide det. (AFP/Ritzau)

Tæt på hver tredje nye bil, der ruller ud fra bilforhandlerne i 2021, vil være en el- eller hybridbil. Det vurderer flere af bilbranchens aktører, herunder Semler Gruppen. (Børsen - låst artikel)

Flere personer mistænkes for afbrænding af statsministerdukke. Politiet havde søndag anholdt tre for afbrænding af dukke forestillende statsminister Mette Frederiksen under en demonstration i København mod de gældende coronarestriktioner. (Ritzau)

Sveriges indrejseforbud over for Danmark forlænges til 14. februar. Samtidig har den svenske regering på et ekstraordinært møde indført indrejseforbud fra Norge også gældende indtil 14. februar. (TT/Ritzau)

Forbrugerrådet Tænk og FDM foreslår udvidelse af reklamationsretten. Den skal i stedet for to gælde seks år på blandt andet biler, hvidevarer og elektronik, lyder det. Dansk Erhverv er imod. (Ritzau)

Boeing vil inden 2030 have fly udelukkende på biobrændstof. Det fremgår af en ny strategi for bæredygtighed i selskabet. (Reuters)

Gik du glip af...

Storbyerne overhalet: Boligmarkedet rykker mest i Udkantsdanmark. De seneste år har væksten i boligsalget overraskende nok været størst i landdistrikterne. Men priserne har haft sværere ved at følge med.

  • Tallene: De seneste fem år er antallet af bolighandler på landsplan steget med 37 pct. Men det dækker over, at salget er gået tilbage i København og på Frederiksberg og kun steget beskedent i Aarhus, Odense og Aalborg. Samtidig er det mere end fordoblet i kommuner som Lemvig, Lolland og Langeland.
  • Reaktionen: EDC’s ejendomsmægler i Lemvig har solgt rekordmange boliger i 2020 og sælger nu flere boliger, end han får til salg. Vi mangler ganske enkelt varer på hylderne.
  • En anden vinkel: Årets boligsalg er det højeste de seneste 20 år. Kun to ejendomsmæglere fra København og Aarhus er med på top 10-listen over flest salg. Her er landets bedst sælgende ejendomsmæglere.

Det går godt med at sælge boliger i landets yderkommuner. Lars Lyng, indehaver af EDC Lemvig, står her ved et sommerhus, han tidligere har solgt lidt uden for Lemvig. Foto: Joachim Ladefoged.

Finans fakta

Dårlig idé at indbetale ekstra på pensionen, hvis man vil købe bolig. Selv bevilgede kassekreditter, uanset om man bruger dem eller ej, tæller med, når banker og realkreditinstitutter skal beregne boligkøbernes gældsfaktor. Mange danskere betaler bevidst mere ind på deres pension, end de behøver. Men for dem, der overvejer at købe bolig, er det måske en dårlig idé.

Gæld er en af de faktorer, som kan betyde, at Finanstilsynet kræver, at boligkøberen får et såkaldt sikkert lån. Hvis ens økonomi ligger på kanten til at blive kreditgodkendt til en bolig i storbyerne, skal man ikke binde sine kontanter i eksempelvis pensioner. Skema: Lars Nielsen.

Dagens profil

Realkreditdirektør: »Vi kunne tælle de overtagne panter på tvangsauktioner i flere tusinder«. Kartoffelkur, finanskrise og coronapandemi. Henrik Blavnsfeldt, som mandag fylder 60 år, har oplevet flere kriser og deres konsekvenser på boligmarkedet på tæt hold, siden han i 1988 gjorde karriere i den realkreditsektor, han har arbejdet i lige siden. Mens coronapandemien stort set ikke har påvirket boligmarkedet udover at sætte skub i salget af fritidshuse, var kartoffelkuren og den økonomiske smalhals fra 1986 til 1993 anderledes hård kost.

Henrik Blavnsfeldt, underdirektør i Realkredit Danmark. Arkivfoto.

Dagens tal

1

”Løvens Hule”-investorer er købt ud af Pierrot la Lune for 1 kr. Christian Stadil, Jesper Buch og Peter Warnøe er ikke længere en del af børnetøjsbrandet Pierrot la Lune, der er skabt af møbelarkitekten Børge Mogensens børnebørn. For to år siden stormede den ambitiøse iværksætter Emilie Ventujol ellers sammen med sin bror Rasmus Mogensen over skærmen i DR-programmet ”Løvens Hule” og sikrede sig en investering på samlet 750.000 kr. Samtlige ”Løvens Hule”-investorer har nu forladt selskabet og aktierne er sendt tilbage til founder for 1 kr.

Debat

Topøkonomer: Her er de største samfundsøkonomiske gevinster ved genåbning. I takt med at presset på sundhedsvæsenet aftager, vil der være plads til at lempe dele af de nuværende restriktioner. Der er mange hensyn, der skal tages i afvejningen af, hvad der er vigtigst at få åbnet først, konstaterer Torben M. Andersen, professor, Aarhus Universitet, Michael Svarer, professor, Aarhus Universitet og senior fellow, Kraka og Jes Søgaard, professor, Syddansk Universitet i et fælles debatindlæg.

Torben M. Andersen, professor, Aarhus Universitet, Michael Svarer, professor, Aarhus Universitet og senior fellow, Kraka og Jes Søgaard, professor, Syddansk Universitet.

Det sker denne uge

Velkommen til uge 4, hvor regnskaberne så småt begynder at drysse ud fra de danske virksomheder. Bl.a. Ambu og Falck kommer med regnskaber.

Det er også i denne uge, at der ventes at falde dom i Københavns Byret, hvor Tivolis har anlagt sag mod Metroselskabet. Tivoli protesterer over, at der som led i Cityringen bores en tunnel under Vesterbrogade i København, hvilket karambolerer med gravearbejde, som forlystelsesparken havde planlagt. Tivoli hævder, at en beslutning truffet af Ekspropriationskommissionen er både ulovlig og ugyldig.

Og så er det også i denne uge, at EU’s vaccineagentur, EMA, mødes for at behandle ansøgningen for coronavaccinen fra AstraZeneca. Hvis EMA anbefaler vaccinen, skal EU-Kommissionen bagefter formelt godkende vaccinen til brug i EU-landene. Her er, hvad ugen bringer.

PS...

En æra sluttede i mere end en forstand, da Donald Trump tog afsked med det hvide hus i Washington. Han var generelt god for milliardærerne i USA, skriver magasinet Forbes, og ingen mere end Elon Musk. Fra Donald Trump tiltrådte 20. januar 2017 og til hans regeringstid sluttede 19. januar 2021, er Tesla-stifterens formue vokset mere end 170 mia. dollar, lyder udregningen. Aktierne i Tesla er steget 1625 pct. i den periode, og Musk er nu den næstrigeste person i verden med en formue på 184 mia. dollar – 6 mia. dollar mindre klodens absolut rigeste, Jeff Bezos (Forbes)

BRANCHENYT
Læs også