Morgen
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Briefing Morgen: Her er dit overblik på 2 minutter

Eksperter advarer: Aktieråd fra amatører kan puste til finansbobler | Advarselslamperne blinkede længe inden historisk rejsekrak | Op mod 19 mia. kr. på vej mod lukket minkbranche

GODMORGEN

Der er en politisk aftale på plads om erstatning til minkindustrien. Det og meget andet kan du læse mere om her i Finans' morgenbriefing.

Nyheder

Eksperter advarer: Aktieråd fra amatører kan puste til finansbobler

Interessen for aktietip på de sociale medier er eksploderet, siger Dansk Aktionærforening. Eksperter opfordrer private til at være kildekritiske. Læs også om Daniel Pedersen, som på kun et år har fået over 32.500 følgere på sin Youtube-kanal, Daniels Pengetips. Nu lever han af at give aktietips til sine følgere, men gør også meget ud af at fortælle om risikoen ved aktier.

Småinvestorerne fik en gylden mulighed for at komme ind på aktiemarkedet, da kurserne som følge af coronapandemien styrtdykkede i marts 2020. Den 26-årige fynbo Daniel Pedersen lever af at investere og give aktietips til sine følgere på Youtube. Foto: Benny Kjølhede.

Advarselslamperne blinkede længe inden historisk rejsekrak

Der gik voldsomme rystelser igennem rejsebranchen, da TravelCo Nordic, som blandt andet stod bag Bravo Tours, gik konkurs i oktober sidste år. Danmarkshistoriens største rejsekrak koster Rejsegarantifonden og branchen 150 mio. kr. Men konkursen var under opsejling længe, inden coronakrisen. Det viser en gennemgang af selskabernes regnskaber, som Finans har foretaget.

Op mod 19 mia. kr. på vej mod lukket minkbranche. Efter flere måneders forhandlinger landede i aftes en historisk kompensationsordning til de danske minkavlerne, der i efteråret blev tvunget til at aflive deres mink. Aftalen forventes at koste mellem 15,6 og 18,8 mia. kr. og skal blandt andet dække avlernes tabte fortjeneste frem til 2030.

Knækket kurve er »et stærkt bevis« på vacciners effekt. Danske forskere er opløftede over tal fra Israel, der viser, at vaccinerede ældre over 60 år blev markant mindre inficerede og syge af coronavirus sammenlignet med en kontrolgruppe.

Stifter sælger ud og forlader dansk cannabiskoncern. Et børsnoteret canadisk selskab overtager nu alle aktier i den danske cannabiskoncern Aurora Nordic Cannabis. Stifteren Mads Pedersen sælger sin ejerandel og forlader ledelsen af selskabet.

Regeringen vil fjerne omstridt skat på tilbagebetalte støttepenge. Tusindvis af selskaber slipper nu for en paradoksal skatteregning oven på deres frivillige tilbagebetaling af coronastøtte. I begyndelsen af februar fremsætter skatteminister Morten Bødskov et lovforslag, som med tilbagevirkende kraft vil rive skatteregningen midt over for de selskaber, der af egen vilje returnerer krisekompensationen fra staten.

Cykelsucces har fundet ny direktør. Det danske cykelfirma A. Winther, som siden 1932 har solgt et hav af cykler i ind- og udland, har fundet en afløser på direktørposten efter den nu afgående Anders Winther. Det bliver Mette Winther, der er datter af den nu tidligere direktør, der sad i direktørstolen gennem 45 år. Mette Winther bliver dermed den fjerde generation i Winther-familien til at lede firmaet.

Det skriver andre

Kapitalfond ønsker at sælge Tiger-kæde tilbage. Kapitalfonden EQT har angiveligt spurgt Tiger-stifter Lennart Lajboschitz, om han vil købe kæden tilbage. Det ser ifølge EQT ikke godt ud med Tigers indtjening i 2020. (Børsen - låst artikel)

Nedlukkede butikker angriber supermarkeder for skæv konkurrence. Butikkerne kalder det konkurrenceforvridende og frygter konsekvenserne af den manglende omsætning under coronakrisen. (Berlingske – låst artikel)

Medie: Tyskland frygter EU-afslag for ny covid-vaccine til ældre. AstraZeneca afviser forlydender i tyske medier om, at vaccinen skulle have dårlig virkning hos ældre personer. (Reuters/Ritzau)

Janet Yellen bliver USA's første kvindelige finansminister. 74-årige Janet Yellen er ved en afstemning i Senatet sent i aftes dansk tid blevet godkendt som USA's finansminister. (Ritzau)

Gik du glip af...

Jacob Aarup-Andersen: »Når du har været tæt på at stå af, sætter du lidt mere pris på livet«. Et slagtilfælde har gjort det svært for Jacob Aarup-Andersen at blive slået ud af problemer:

»Når du har været tæt på at stå af, sætter du lidt mere pris på livet som helhed, både på godt og ondt. Alternativet er trods alt værre,« siger den i dag 43-årige ISS-topchef, der slap fra hændelsen uden mén.

Som topchef lægger han vægt på at undgå panik og på at finde de rette folk til at drive den revolution, han står for.

Læs også de øvrige historier i temaserien "De unge topchefer", hvor Finans har bedt ni unge, markante topchefer under 46 år give deres bud på god ledelse anno 2021 og deres erfaringer og syn på rollen som CEO.

I gymnasiet troede Jacob Aarup-Andersen, at han ville læse filosofi på universitet. Men han blev løbende mere og interesseret i økonomi og den finansielle verden. Foto: Gregers Tycho.

Davos

Store virksomheder sender klimaregningen videre. World Economic Forum ser med stigende bekymring på, at de store virksomheder opstiller mål for, hvornår de skal være klimaneutrale samt mål i forhold til FN’s Verdensmål for bæredygtig udvikling og ESG-målsætninger, som derpå trækkes ned over deres underleverandører som et fait accompli. Det vil sige, at underleverandørerne, der i overvejende grad er små og mellemstore virksomheder, vil blive tvunget til at levere en stor del af den klima- og ESG-indsats, som de store virksomheder lover investorerne.

Finans fakta

Sådan får de fleste unge ledere deres første lederjob. Det er snarere reglen end undtagelsen, at de første ledelseserfaringer kommer som en forfremmelse i den virksomhed, man allerede er medarbejder i. Det viser tal fra Lederne, som har spurgt over 1000 ledere i alderen 18-35 år.

Grafik: Sille Wulff Mortensen.

Dagens profil

Mette Maix har fundet sig selv igen. Mette Maix havde dage, da hun tænkte, at det aldrig ville gå godt, og dage, hvor hun sagde til sig selv, at det nok skulle gå. Det var dengang, da hun havde trukket sig fra jobbet som adm. direktør i selskabet bag butikskæden Flying Tiger uden at have et andet job på hånden. Nu ser hun tilbage på den tid som både angstprovokerende og opløftende.

Mette Maix har tidligere været en lederskikkelse i Coop, Føtex, Tesco, Berlingske Media og Flying Tiger. Foto: Stine Bidstrup.

Dagens tal

35

Millioner af digitale bøger blev revet af Ereolens hylder i 2020. Den digitale bibliotekstjeneste Ereolen har de seneste år set konstant fremgang i udlånet af både lyd- og e-bøger, men i 2020 blev der for alvor smidt kul på kedlerne. Udlånet via Ereolen passerede milepælene på fem og seks mio. titler i årets løb - hvor der i 2019 blev foretaget 4,83 mio. lån, steg tallet til 6,5 mio. sidste år. I procentsats giver det en stigning på lige knap 35 pct.

Børs

Nye rekorder efter urolig dag på Wall Street. Det bølgende frem og tilbage på Wall Street mandag, hvor det endte med et par rekorder. Det brede S&P 500-indeks sluttede med et plus på 0,4 pct. i ny rekord. Nasdaq steg med 0,7 pct. og ramte ligeledes rekordniveau. Dow Jones mistede derimod 0,1 pct. Her er den seneste børsberetning. (Reuters)

Debat

Tænk, hvis folk bare sagde, at de var blevet fyret. »Jeg vil ikke kalde al paratheden til ”nye rejser” og ”nye kapitler”, efter en periode ”med at reflektere og kontemplere” for et overgreb på sproget. Det ord er for svagt. Vi er ovre i Ministeriet for Sandhed.« Anders Heide Mortensen har vist været en tur på Linkedin, inden han skrev dagens klumme.

Anders Heide Mortensen er kommentator og kommunikationsrådgiver.

Det sker i dag

  • Erhverv: Starbucks kommer med regnskab for første kvartal, Microsoft kommer med halvårsregnskab, mens Tryg, Johnson & Johnson, Norvatis, American Express, General Electric og Lockheed Martin kommer med årsregnskab.
  • Udland: Federal Reserve holder rentemøde, som fortsætter til onsdag.
  • Udland: IMF fremlægger en opdateret prognose for verdensøkonomien.
  • Udland: Det årlige World Economic Forum, Verdens Økonomisk Forum, som holdes i Davos-Klosters i Schweiz, er udskudt til maj. I stedet er der arrangeret et virtuelt møde, Davos Agenda, der løber over fem dage, der starter med tale fra forbundskansler, Angela Merkel, og Frankrigs præsident, Emmanuel Macron.

PS...

Ølmastodont dropper Super Bowl. Den amerikanske bryggerigigant Budweiser dropper for første gang i 37 år at reklamere på et af årets helt store både sports- og mediebegivenheder i USA, Superbowl. Budweiser vil hellere bruge pengene på at skabe opmærksomhed omkring coronavacciner.Sidste år var der 102 mio. seere, der fulgte med, da Super Bowl blev vist i TV. Men det for første gang i 37 år uden Budweiser-reklamer i år. Heller ikke Coca-Cola eller Pepsi vil have reklamer ved dette års Super Bowl. Foto: Whitney Curtis/Bloomberg.
BRANCHENYT
Læs også