Morgen
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Briefing Morgen: Her er dit overblik på 2 minutter

Direktører blev undersøgt for cv-fusk: Det fik Adidas-topchef Kasper Rørsted til at finde rettepennen frem. | Stor skattesag optrevlet: Danske virksomheder afsløret i at fifle med brændstofafgifter | Waturu nedjusterer forventninger efter »negative artikler om selskabet«

GODMORGEN

Direktører undersøgt for cv-fusk, og så samler vi op på både minksagen og regnskabet fra forsikringsgiganten Tryg. God fornøjelse.

Nyheder

Stor skattesag optrevlet: Danske virksomheder afsløret i at fifle med brændstofafgifter for mindst 240 mio. kr.

Skattestyrelsen har i samarbejde med Europol og en række europæiske lande stoppet svindel med moms og afgifter på olie og sendt skatteopkrævning på en kvart milliard kroner til de involverede virksomheder.

Direktører blev undersøgt for cv-fusk: Det fik Adidas-topchef Kasper Rørsted til at finde rettepennen frem.

Kasper Rørsteds CV stemte ikke overens med virkeligheden, og såvel Nestlé som Adidas har nu rettet oplysninger om Rørsteds uddannelsesmæssige baggrund på deres hjemmesider.

En af Danmarks højest placerede topchefer, koncernchef i Adidas Kasper Rørsted, har ændret i sit officielle CV hos arbejdsgiverne Nestlé og Adidas. Det skete efter henvendelse fra tysk journalist. Foto: Stine Bidstrup.

Waturu nedjusterer forventninger efter »negative artikler om selskabet«. Greentechvirksomheden skærer omtrent halvdelen af forventningerne til omsætningen. »Nedjusteringen sker med udgangspunkt i selskabets nuværende situation, hvor der igennem en længere periode er skrevet negative artikler om selskabet,« lyder det i meddelelsen.

Cheføkonomer er stærkt bekymrede over den stigende ulighed. Uligheden er blevet permament forværret under coronapandemien, mener World Economic Forums panel af cheføkonomer.

Coop vil forgylde butikschefer i kampen om kunderne. Dagligvarekoncernen åbner yderligere 20 butikker i den nye kæde Coop 365, der skal genvinde salg inden for discount. Samtidig går Coop nye veje i koncernens vanlige butiksdrift.

Fitnesskæde risikerer konkurs. Coronakrisen og et fald i antallet af medlemmer har sendt fitnesskæden Repeat til tælling. Ifølge stifter Rasmus Ingerslev er det derfor ikke sikkert, at kæden åbner igen.

Efter minkavlerne venter milliard erstatning til Brexit-ramte fiskere. Brexit-aftalen kapper op til 43 pct. af værdien af de kvoter, som danske fiskere har købt og baseret deres virksomhed på. Nu forventer fiskerne "fuld erstatning".

Brexit forringer mulighed for britiske studieophold. Danske studerende har markant ringere mulighed for at tage på udvekslingsophold i Storbritannien efter det britiske exit fra EU, oplyser uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen.

Var på fodboldlandsholdet: Ejendomme har gjort ham til mangemillionær. Jakob Friis-Hansen ejer stribevis af københavnske ejendomme gennem sit firma. Det har lige ført til et overskud på 54 mio. kr. i et nyt regnskab fra firmaet.

Minksagen

Kompensation: Banker og realkredit har 6 mia. kr. til gode hos minkavlere. En tredjedel af minkavlernes kompensation kan ende i finanssektoren, viser gældstal for sektoren. Så meget er brugt på de andre hjælpepakker - og sådan er minkaftalen skruet sammen: Her er de ubesvarede spørgsmål.

Restaurant-formand: Minkaftale må føre til bedre corona-ordninger. Andre dele af erhvervslivet er på minkavlernes vegne tilfredse med, at flertallet i Folketinget åbner pakke med milliarderstatning. Samtidig udtrykkes fra en brancheformand forventning om, at kompensationsordninger i krisen styrkes for andre brancher.

Tre måneder med spekulationer og søvnløshed er omme. Niels Christian Poulsen driver sammen med sønnen ni minkfarme ved Ringkøbing. De havde håbet at kunne fortsætte i branchen på den anden side af coronakrisen. Med en ny politisk aftale om erstatning er de dog på vej mod et fuldt stop for pelsavl. Også minkformand Tage Pedersen er tilfreds med, at et flertal i Folketinget nu vil betale milliarder for lukning af erhvervet.

Niels Christian Poulsen har sammen med sønnen ni minkfarme omkring Ringkøbing i Vestjylland. Foto: Astrid Dalum. 

Det skriver andre

Fi­nan­stil­sy­net fryg­ter til­lids­kri­se mere end cor­o­na. Ifølge Finanstilsynets direktør Jesper Berg er centralbankerne, inklusive Den Europæiske Centralbank, ved at løbe tør for våben i kampen for at holde økonomierne oppe med en lempelig pengepolitik. (Børsen - låst artikel)

Hver 10. virksomhed frygter snarlig lukning og fyringer, viser en undersøgelse fra Dansk Erhverv, som fokuserer på de fyringer og konkurser, der truer mange nedlukkede virksomheder. (Berlingske – låst artikel)

Hjemmearbejde under corona giver Microsoft skyhøj omsætning. Microsoft oplevede i sit andet kvartal en stigning i omsætningen på hele 20 procent til 43,08 mia. dollars, fremgår det af selskabets regnskab for andet kvartal, som blev offentliggjort onsdag aften. (Reuters/Ritzau)

Gik du glip af...

Forsikringskoncernen Tryg leverede en stærk afslutning på 2020 - få overblikket over tirsdagens regnskab her.

Morten Hübbe, koncernchef i Tryg. Foto: Gregers Tycho.

Serie: De unge topchefer

Det er ham, der bringer begrebet op. Vi mødes til interview i den virksomhed, han stiftede for fem år siden, og som i dag har mere end 200 ansatte. En bank, der blev stiftet i trods, og som nu har mere end 200.000 kunder og planer om at erobre hele Norden. »Det lyder måske skørt, men det hele kan godt virke lidt uvirkeligt nogle gange. Det er sådan et imposter-syndrom, jeg nok lider lidt af,« siger han. 38-årige Ken Villum Klausen er adm. direktør i Lunar, som han stiftede efter at have solgt en anden techvirksomhed for et trecifret millionbeløb.

»Jeg bruger meget tid på at italesætte, at det, vi er i gang med, ikke bare er virkelig svært, det er næsten umuligt.«. Foto: Gregers Tycho

Læs hele serien 'De unge topchefer' her.

Finans fakta

Corona har gjort os til mere kritiske onlineforbrugere. Månederne med hele og delvise nedlukninger af samfundet har lært danskerne at være mere kritiske forbrugere online. Det viser en ny undersøgelse, som analyseinstituttet Wilke har lavet for Business Danmark på baggrund af svar fra 1077 repræsentativt udvalgte danskere. Vores krav til onlinebutikkerne og vores brug af online-prissammenligninger og anmeldelser er vokset.

1) Seks ud af 10 svarede i november, at de har fravalgt et produkt eller en bestemt butik og webshop efter at have tjekket brugeranmeldelser på nettet. Samme spørgsmål blev stillet i maj 2019 og her svarede 50 pct., at de havde droppet et køb efter at have læst kritiske brugeranmeldelser.

2) Onlinekunderne lægger ifølge undersøgelsen mest vægt på, at der er mulighed for at returnere eller få penge retur, at de kan returnere gratis og at leveringen er hurtig. Grafik: Sille Wulff Mortensen.

Dagens profil

Han fik 10 år til at nå i mål, men fik kun brug for godt halvdelen. Anders Hestbech blev i efteråret 2014 adm. direktør i Købstædernes Forsikring, der blev oprettet af Kong Frederik V i 1761 og er landets ældste overlevende forsikringsselskab. Et halvt år efter sin tiltræden var han og bestyrelsen klar med en 10-års plan, der skulle fordoble indtjeningen i 2025. Men allerede da rådhusklokkerne ringede 2021 ind, kunne Anders Hestbech vinge den opgave af: Mission accomplished.

Anders Hestbech vil ikke acceptere en nulfejlskultur, for så udvikler virksomheden sig ikke i takt med kunderne. Foto: Büro Jantzen.

Dagens tal

5,5

Udrulningen af vacciner mod coronasmitten kommer til at give et positivt løft til økonomien i verden. Det forudser Den Internationale Valutafond, IMF, i en ny opdatering af udsigterne for økonomien i verden, hvor forventningene til væksten i verdensøkonomien løftes fra 5,2 til 5,5 pct. i 2021.

Børs

Tirsdag var en af de helt store regnskabsdage i USA, og en række stor navne lagde allerede fra morgenstunden tal frem. Tirsdagens allerstørste stjerne kom dog først efter lukningen, da Microsoft skulle offentliggøre sine tal. De amerikanske markeder lå derfor noget i venteposition med en relativt flad retning. S&P 500-indekset aflyste imidlertid til sidst dog muligheden for endnu en rekord og faldt 0,2 pct. Nasdaq smed også 0,1 pct., mens Dow Jones gik tilsvarende tilbage. Læs seneste børsberetning.

Debat

Kina overhaler USA som investorernes kæledægge. Nu har Kina overhalet USA på et nyt område. I søndags kunne FN i en årlig rapport om Klodens tilstand konstatere, at Kina i 2020 var verdens største modtager af udenlandske investeringer – en position der i mands minde har været forbeholdt USA, skriver kommentator Jan Lund fra Singapore.

Det sker i dag

  • Erhverv: Ambu, Rias og Apple kommer med regnskab for første kvartal, mens SEB, Tesla, Facebook og Boeing kommer med årsregnskab. Per Aarsleff og Rias afholder generalforsamling.
  • Økonomi: Federal Reserves rentemøde afsluttes og Jerome Powell holder derefter pressemøde.
  • Politik: Fødevareminister Rasmus Prehn er i dag kaldt i samråd om fremtidens landbrug i Danmark.

PS...

Hvem bliver ny topchef i SAS? I hvert fald ikke Lars Sandahl Sørensen. Trods sin fortid som højtplaceret i flyselskabet, afviser DI-topchefen nu selv rygter om, at han var på vej til SAS.

Læs også
Top job