Morgen
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Briefing Morgen: Her er dit overblik på 2 minutter

Desperationen vokser i kriseramte virksomheder  | Holder øje med private investorer efter aktie-stormløb | Nedlukning vil vare hele vinteren

GODMORGEN

Sidste arbejdsdag før weekenden rammer og igen i dag med fokus på forlænget nedlukning og regnskaber, hvor bl.a. NNIT, Telia og H&M kommer med årsregnskab. Først en opdatering i Briefing Morgen fra Finans - god læselyst!

Nyheder

Desperationen vokser i kriseramte virksomheder 

Desperationen stiger i de brancher, der er lukket eller underlagt restriktioner på grund af covid-19 - ikke mindst efter gårsdagens forlængelse af nedlukningen. Men lige nu er den største hovedpine faktisk en anden nemlig udskudt moms. 1. marts skal tusindvis af virksomheder afregne moms for et ukendt milliardbeløb, hvis altså ikke regeringen udskyder denne deadline igen. Udfordringen gælder især detailhandlen, hoteller og restauranter. Deres likviditet er så hårdt belastet, at det for mange er umuligt at betale regningen 1. marts. I tøjbranchen frygter man derudover, at meget store nedskrivninger på f.eks. usolgt vintertøj vil presse likviditeten.

Dansk Erhvervs direktør Brian Mikkelsen presser på for at finde en løsning, så danske virksomheder ikke knækker nakken, når der skal betales udskudt moms den 1. marts. Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix.

Finanstilsynet holder øje med private investorer efter stormløb mod aktier

De danske børsmyndigheder har rettet blikket mod private investorer på sociale medier efter den seneste uges stormløb mod en række aktier, som har sendt rystelser gennem finansmarkedet. Finanstilsynet og fondsbørsen er begge opmærksomme på, at flokke af privatinvestorer på nettet nu har fået en størrelse, hvor de for alvor kan rykke kurserne.

Nedlukning vil vare hele vinteren. De coronarestriktioner, der stod til at udløbe den 7. februar, bliver forlænget. Det slog statsminister Mette Frederiksen fast på et pressemøde torsdag aften. Restriktionerne forlænges til den 28. februar, og vil derfor indtil videre gælde indtil vinteren ifølge kalenderen er slut. Dog kan de mindste skolebørn måske se frem til at komme tilbage i skolen tidligere. Statsministeren åbner for at udskyde momsbetalingsdeadlinen igen, men i dansk erhvervsliv er man mildest talt frustreret over forlængelsen af restriktionerne. En hjælpepakke på 170 mia. kroner til virksomheder ventes at blive præsenteret fredag morgen.

Største stigning i realkreditudlånet i 13 år. Nye tal fra Nationalbanken viser en stor stigning i realkreditudlånet i 2020. Stigningen er faktisk den største siden 2007. Det er specielt én lånetype danskerne favoriserer. Ved udgangen af 2020 var mængden af fastforrentede lån vokset med 111,9 mia. kroner gennem året, mens variabelt forrentede lån ligefrem gik tilbage med 36 mia. kroner.

Kendt erhvervsmand taber millioner på madmarkeder og design. Lukkede butikker, tomme restauranter og investeringer i udvikling og vækst har sendt den aarhusianske erhvervsmand Frantz Longhis forretning på noget af en rutsjebanetur. Ifølge regnskabet har den mangeårige erhvervsmand samlet tabt over 30 mio. kr. efter skat mod et overskud på 81 mio. efter skat i samme periode året forinden.

Teams. Zoom. GoTo. Attendee. For millioner af mennesker verden over er de digitale mødeplatforme blevet en del af hverdagen under coronapandemien, hvor man arbejder hjemmefra. Men næsten halvdelen af verdens befolkning har ingen internetadgang, og selv i den industrialiserede verden mener halvdelen af befolkning, at bredbåndsforbindelser er for dyre.

Det skriver andre

Lars Lar­sen-fa­mi­li­en vil op­kø­be gam­le fa­mi­lie­virk­som­he­der for mil­li­ar­der. Med et tocifret milliardbudget vil Lars Larsens arvinger købe sig ind i familiedynastier. “Vi kommer ikke med en skabelon og banker ned over hovedet,” lyder meldingen. (Børsen - låst artikel)

Politikere strides om udbytte til bankaktionærer. Er det et sundhedstegn eller uforsvarlighed, når en stribe banker vil genoptage betalingen af udbytte til aktionærerne i 2021? Partierne på Christiansborg er dybt uenige. (Berlingske – låst artikel)

Gik du glip af...

Gårsdagens regnskaber fra Lars Larsen Group og Netcompany? Så kommer hovedpunkterne her:

Netcompanys topchef og stifter André Rogaczewski er tidligere blevet kaldt dansk erhvervslivs rockstjerne. Og selvom væksten stadig er tocifret og omsætningen nærmer sig 3 mia. kr., så er han blevet mere forsigtig. Foto: PR.

Indsigt

Et enormt fokus på individuel præstation hører fortiden til, lyder det fra danske Christoffer Lorenzen, der står i spidsen for en fremadstormende svensk medicinalvirksomhed. Fælleskab og tillid er nøgleord for ham. Læs om Christoffer Lorentzens bemærkelsesværdige fokusskift i en allerede ung alder som topchef, og læs mange andre beretninger fra den unge generation af leder i vores serie de unge topchefer.

Christoffer Lorenzen cykler og løber stadig i sin fritid, men træner ikke op til maratonløb. Han er også medlem af et saunalag, der sidst vinterbadede før coronapandemien. Foto: Gregers Tycho.

Dagens profil

Frederik Heegaard kom ved et tilfælde ind i branchen for udlejning af feriehuse. Siden tjente han cirka en halv mia. kr. på salget af Novasol. Først solgte han 75 pct. af Novasol og tjente et trecifret millionbeløb. Blot to år senere solgte han resten af sine aktier i firmaet for et tilsvarende stort millionbeløb. Læs om den tidligere sommerhusmogul, der fylder fylder 75 år  på mandag.

Frederik Heegaard tjener i dag primært penge på at investere i aktier, ejendomme og kapitalfonde. Dertil kommer con amoreprojekter. Foto: Gregers Tycho. 

Dagens tal

136

Det er antallet af milliarder, som danskerne betaler renter af i form af negative renter på deres indlånskonti. Tallet kommer fra Nationalbanken, som har lavet en opgørelse i oktober 2020. Den viser samtidig, at det er ca. 100 mia. kr. mere end ved sidste opgørelse i februar 2020.

Børs

Aktierne i opløftende u-vending. De danske aktier i C25-indekset indhentede tabt terræn torsdag og lukkede dagen i en samlet fremgang. Det samme skete på Wall Street, idet det brede S&P 500-indeks vendte et minus på 2,1 pct. til et plus på 1,0 pct. Dow Jones gik også op med 1,0 pct., og Nasdaq vandt 0,5 pct.  Roen sænkede sig, da der blev indført restriktioner på spekulationerne, som har udløst usikkerhed de seneste dage. Her er den seneste børsberetning.

Debat

Arbejdsmarkedet har altid været kampplads for armlægning mellem generationer. Men såvel empirien som de mange, helt uvidenskabelige, samtaler, jeg igennem de seneste år har ført med midaldrende erhvervsledere, tyder på, at kløften kun er blevet større. Med andre ord så knager det og brager i dansk erhvervslivs generationskløft, og i værste fald vil den koste os en hel generation af dygtige ledere, skriver Finans´chefredaktør Steen Rosenbak.

Det sker i dag

  • Erhverv: Luxor afholder generalforsamling.
  • Erhverv: Siemens Gamesa kommer med regnskab for første kvartal, Astellas Pharma kommer med regnskab for tredje kvartal, mens NNIT, Telia, Dupont, Caterpillar, Eli Lilly, Hennes & Mauritz kommer med årsregnskab
  • Politik: Et ekspertudvalg kommer med evaluering af regeringens og myndighedernes coronahåndtering. Udvalget skal blandt andet vurdere, om der er begået fejl undervejs.
  • Udland: EMA mødes for at behandle ansøgningen for coronavaccinen fra AstraZeneca.

PS...

Det er 135 år siden, i 1886, den tyske ingeniør Karl Benz fik patent på sin trehjulede 'motorwagen', som er den første reelle bil. Siden er der sket lidt  - prøv bare at se herunder.

Den første bil i verden produceret af Karl Benz for 135 år siden og en Mercedes AMG anno 2020. Foto: Mercedes Benz.

Læs også
Top job