Morgen

Briefing Morgen: Her er dit overblik på 2 minutter

Nordea og Danske Bank beskyldes for klimasvigt | Danskernes pensioner blev 263 mia. kr. mindre værd på få uger | Håndboldherrerne gjorde det igen

GODMORGEN

Og velkommen til en uge, der i den grad står i regnskabernes tegn. En stor del af de største danske C25-selskaber kommer med friske tal. Men til at starte med gælder det ugens første opdatering i form af Briefing Morgen fra Finans.

Nyheder

Nordea og Danske Bank beskyldes for klimasvigt

Danske Bank og Nordea understøtter olie-, gas- og kulselskaber med investeringer og lån for over 150 mia. kr., konkluderer en ny rapport fra en gruppe af danske og udenlandske ngo'er. Rapporten kommer bare otte måneder efter, de to storbanker over for Finans forsikrede, at de ville stramme op på deres screeningsprocesser i forhold til fossile energiselskaber. Nu varsler Danske Bank en ny og strammere politik for kul-selskaber inden sommer.

Danske Bank varsler en ny udlånspolitik til sommer, der tager klima-aftrykket i betragtning, når banken skal låne penge ud.  Arkivfoto: Reuters/David Gray

Danskernes pensioner blev 263 mia. kr. mindre værd på få uger

En ny opgørelse fra Forsikring & Pension afslører, hvor giftig corona-krisens første hug var for de danske pensionsopsparere. Skønt tabene er tjent ind igen, og pensionerne er tilbage i plus, opfordrer professor Jesper Rangvid, CBS, danskere med opsparing i markedsrente til at være opmærksomme nu, hvor der tales om stigende risiko for prisbobler.

Renten presset i bund: Udenlandske investorer støvsuger markedet for boligobligationer. Lån med fast rente er historisk billige, og det er der én god grund til: Udenlandske investorer støvsuger markedet for obligationerne bag disse lån.

Håndboldherrerne gjorde det igen. De fleste har nok hørt eller måske endda set det. Men derfor nævner vi det alligevel, for der er grund til at kippe med flaget og være stolt. Med en finalesejr på to mål over Sverige sikrede de danske håndboldherrer sig VM-guldet for anden gang i træk. Samtidig blev Mikkel Hansen kåret til turneringens mest værdifulde spiller.

Det begynder at være op ad bakke. Hjemmearbejde, hjemmeundervisning, omfattende nedlukning af arbejdspladserne og begrænsninger i det sociale liv tærer. Og nu viser en undersøgelse fra ingeniørforeningen IDA blandt 1500 medlemmer, at både trivsel og effektivitet har lidt et knæk under den anden bølge af corona. 

Ikea tjener igen rekordmange penge. Nedlukninger og hjemsendelser har ikke lagt en dæmper på danskernes interesse for svenske saml-selv-møbler - nærmere tværtimod. Ikea Danmark har igen i år rekordomsætning til trods for, at møbelgigantens varehuse har været lukket ned i store dele af regnskabsåret på grund af coronarestriktioner.

Han er den eneste i "Løvens Hule", der kun bruger egne penge. I tv-programmet "Løvens Hule" er der langt flere løver, end man tror. Jan Lehrmann er den eneste, der de seneste sæsoner alene har investeret egne midler. Men snart åbner han døren for nye medinvestorer.

Myanmars militær har anholdt Aung San Suu Kyi som led i kup. Efter anholdelser af politiske topfigurer i Myanmar meddeler hæren, at den har taget kontrol over landet.

Det skriver andre

Tysk militær hjælper Portugal. I Portugal er coronakrisen nu ekskaleret i en grad, der har fået landet til at anmode Tyskland om hjælp. Stort set alle intensivsenge i landet er optaget, og det tyske forsvar kommer nu til undsætning med lægehold og respiratorer. (Spiegel)

Coronaudbrud bremser Kinas vækst. Nye coronaudbrud lægger nu en dæmper på væksten i Kina. Det såkaldte PMI indeks, der afspejler aktivitesniveauet i landets fabrikker, faldt i januar til 51,3. Faldet er ifølge Reuters større end forventet. (Reuters)

Spaniens økonomi banket baglæns. Coronakrisen har udløst det største tilbageslag for spansk økonomi siden borgerkrigen i 1930’erne. Samlet set krympede spansk økonomi med 11 pct. i 2020, hvilket især skyldes et tilbageslag på 17,8 pct. under den langvarige nedlukning i andet kvartal (El Pais)

Storbritannien på vej mod ny handelsaftale. Få uger efter at det lykkedes at indgå en handelsaftale med EU, retter Storbritannien nu blikket mod fjernere horisonter og søger optagelse i frihandelsaftalen CPTPP. Aftalen omfatter 11 lande omkring Stillehavet – herunder Canada, Australien og Japan. De 11 lande vil få stort set toldfri adgang til det britiske marked (Reuters)

Fragtprisen på varer fra Kina rammer rekordhøjt niveau. Rundt om i Europa opstår der varemangel i takt med at de kinesiske fragtpriser fortsætter med at stige. Og nu har priserne altså ramt et rekordhøjt niveau. På bare otte uger er fragtpriserne på varer, der kommer fra Kina med containerskib mere end firedoblet. Årsagen til dette er, at Kina lige nu oplever en mangel på tommer containere, hvilket har skærpet konkurrencen om at få plads på de skibe, der er til rådighed. (Dagens Industri)

Gik du glip af...

Ny kundemåling: Danske Banks kunder er historisk utilfredse. Danske Banks kunder reagerer kraftigt på sager om dårlig investeringsrådgivning og ulovlig gældsinddrivelse. Ærkerivalen Nordea har til gengæld fået vendt skuden efter flere år med store problemer.

  • Baggrunden: Voxmeter har i årets største kundetilfredshedsmåling interviewet 62.000 danskere om deres primære bankforbindelse i løbet af 2020. Herfra udregnes bankernes såkaldte CEM-score, der måler den samlede kundetilfredshed, og her scorer Danske Bank historisk lavt.
  • Responsen: »Jeg kan godt forstå vores kunder. Vi har haft tre kæmpe sager, som alle har været dumme, og det giver et stort gok i nødden, men den nye ledelse har tydeligt signaleret, at nu skal der ryddes op, alle sten skal vendes, og alt skal frem i lyset, og det er det arbejde, som vi er i fuld gang med,« siger Thomas Mitchell, privatkundechef i Danske Bank.
  • Succeshistorien: To banker ejet af fagforeninger og en ejet af kunderne er blandt de fem banker, der har vundet flest kunder de seneste tre år. Arbejdernes Landsbank har erobret klart flest privatkunder i perioden med en nettotilgang på knap 44.000. Topchefen for Danmarks mest succesfulde privatkundebank forklarer, hvad der ligger bag.

Gert R. Jonassen, ordførende direktør. Arbejdernes Landsbank. Foto: Justin Hummerston.

Indsigt

Eventyrlysten sendte han til Asien - pludselig stod han som 25-årig i rollen som topchef for 400 ansatte. Sammen med et par studiekammerater rejste Torben Rosenkrantz-Theil fra studiebyen London til Asien. Eventyret lokkede. Kammeraterne ville opleve en ny verdensdel, men anede ikke, hvad de gik ind til.

»Unge og frygtløse kastede vi os bare ud i det. Men lynhurtigt fandt vi ud af, at vi havde begivet os ud i noget, der var langt mere alvorligt end ungdommens sult efter eventyr,« fortæller Torben Rosenkrantz-Theil.

Allerede som 25-årig bragte han sig selv i spil som direktør for et indonesisk elskab og blev det. 20 år og mange lærerig fejl senere er han stadig adm. direktør, men for et væsentligt større selskab.

Læs også de øvrige historier i Finans' serie "De unge topchefer".

Finans fakta

Usikkerhed er de unge lederes største fjende. I begyndelsen af lederkarrieren er det især usikkerhed omkring rollen som chef, der spænder ben for de unge ledere. Det viser en undersøgelse fra fagorganisationen Lederne. Det handler om at blive gode venner med tvivlen og søge vejledning fra rollemodeller, lyder det fra ledelsesrådgivere.

Tæt på hver anden unge leder føler sig usikker i begyndelsen af lederkarrieren, og over hver femte føler sig alene, viser en rundspørge blandt 1011 ledere i alderen 18-35 år. Grafik: Sille Wulff Mortensen.

Dagens profil

Grafiker og investor lærer fra sig: »Jeg tror faktisk, at kvinder godt kan leve med at blive rige langsomt«. I USA er det blevet en bevægelse, der går under navnet FIRE. Financially Independent Retire Early - eller økonomisk uafhængig og tidligt på pension. Ann-Christina Lykke tænder på den del, der handler om økonomisk uafhængig. Tanken om tidlig pension tiltaler derimod ikke halvdelen af duoen bag selskabet Moneypenny and more. »De, der lever længst, er dem, der arbejder hele livet,« siger 45-årige Ann-Christina Lykke, som med succes har været med til at opbygge et aktiefællesskab for kvinder.

Ann-Christina Lykke er en af kvinderne bag Moneypenny and more, der lærer kvinder om investeringer. Foto: Søren Vendelbo.

Dagens tal

6

Så mange medaljer har de danske herrer vundet ved VM i håndbold. De seneste to af guld - ved de seneste to slutrunder. Inden da var det blevet til tre sølv og en bronze. Fem af de seks medlajer er vundet ved de seneste otte slutrunder, mens den første medalje - af sølv - blev vundet tilbage ved VM i 1967. Frankrig er alle tiders mest vindende nation i VM-sammenhæng med seks verdensmesterskaber.

Debat

Ny nedlukning koster dyrt, men der er håb forude. Som ventet blev de hjemlige restriktioner forlænget, da statsministeren med ledsagere holdt pressemøde i torsdags. Prioriteringen er sikkert fornuftig nok ud fra et hospitalsfagligt perspektiv. Men det har altså også sin pris at forlænge nedlukningen. Både økonomisk, men også mentalt og socialt. For der er ingen tvivl om, at coronatrætheden nu for alvor er ved at melde sig i befolkningen. Set gennem økonomens briller, er der dog grund til at udvise en vis optimisme for fremtiden, skriver Helge J. Pedersen er cheføkonom i Nordea.

Det sker denne uge

De store selskabers regnskaber hagler ned over ugens kalender. Novo Nordisk, Ørsted, Carlsberg og Pfizer er nogle af dem, der står bag årsregnskaberne denne uge. Det er også en uge, der byder på en del store retssager, bl.a. ventes retten i Kolding at afsige dom i en sag, hvor to mænd er tiltalt for at have bedraget for 17 mio. kr. mod Lego. Den ene af de to mænd er tidligere ansat i koncernen. Her er, hvad ugen bringer.

PS...

Messis milliardløn afsløret. Fodboldstjernen Lionel Messi hæver en milliardløn, som nok kan få de fleste topchefer til at blegne af misundelse. Den spanske avis Mundo Deportivo er kommet i besiddelse af Messis kontrakt og afslører, at boldkunstneren i perioden 2017-2021 har udsigt til en samlet løn på op til 555 mio. euro svarende til 4,13 mia. kr. Trods den fyrstelige gage har Messi tidligere indikeret, at han ønsker at forlade Barcelona. Den catalanske storklub beklager i en pressemeddelelse offentliggørelsen af Messis kontrakt, men afviser ikke indholdet i artiklen fra Mundo Deportivo.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.