Morgen
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Briefing Morgen: Her er dit overblik på 2 minutter

Nedlukning sender langt færre hjem end i foråret | »Det kan føles intimiderende, når jeg som CEO spørger om noget« | ExxonMobil opretter klimadivision efter investorpres

GODMORGEN

Regnskabssæsonen tager for alvor fart her til morgen med årsregnskaberne fra bl.a. Novo Nordisk og Ørsted. Vi sidder klar ved tasterne til at holde dig opdateret.

Nyheder

Nedlukning sender langt færre hjem end i foråret

Danske virksomheder har kun sendt halvt så mange medarbejdere hjem på lønkompensation som under den første store nedlukning sidste forår, viser nye tal fra Dansk Industri. Samtidig viser en analyse fra 3F, at det især var unges deltidsjob, der blev hårdt ramt under den første coronanedlukning.

Medlemsvirksomhederne i landets største erhvervsorganisation, Dansk Industri, har indtil videre kun hjemsendt halvt så mange medarbejdere på lønkompensation som under den første store nedlukning sidste forår.

Verdens største olieselskab bruger milliarder på ny klimadivision. Presset fra kritiske investorer er blevet så stort, at verdens største private olieselskab ExxonMobil Corp. nu opretter en milliardstor forretningsenhed, der skal fokusere på lavemissionsteknologi.

Folketinget har vedtaget rigsretssag mod Inger Støjberg. Den kun sjette rigsretssag i danmarkshistorien bliver en realitet, efter et flertal i Folketinget tirsdag vedtog at rejse tiltale mod tidligere udlændingeminister Inger Støjberg (V) i sagen om de ulovlige adskillelser af unge asylpar tilbage i 2016. 139 folketingsmedlemmer stemte for. 30 stemte imod.

Terma varsler fyringsrunde. Få uger efter offentliggørelsen af en rekordstor kontrakt med U.S. Air Force varsler Terma nu en opsigelse af omtrent 50 funktionærer i Lystrup og Herlev som følge af, at to flådeprogrammer er blevet udskudt på ubestemt tid. »Hvad skal folk lave? De kan jo ikke bare sidde stille i et år,« lyder forklaringen fra topchefen.

Skal Tokyos Ol-atleter vaccineres før os andre? OL i Tokyo svæver stadig i det uvisse. Vaccinering af atleterne vil forøge chancen for, at de afholdes – men er det etisk? Mens diskussionen fortsætter, er flere lande allerede i fuld gang.

Lars Larsens højre hånd stopper efter 34 år hos Jysk-familien. Hans Henrik Kjølby har været en del af Jysk-koncernen siden 1987 og var kendt som Lars Larsens højre hånd. Nu er han stoppet på sine sidste bestyrelsesposter i koncernen.

Falck skal ikke længere køre ambulancer i Region Nordjylland. Fremover vil regionen selv stå for ambulancekørslen og patienttransporten i to ud af fire områder i regionen, mens virksomheden PreMed vil stå for de øvrige to.

Det skriver andre

Amazon-stifter stopper som topchef efter rekordår. Jeff Bezos overlader topchefposten til Andy Jassy og fortsætter som bestyrelsesformand, oplyser Amazon i forbindelse med et årsregnskab for 2020, der viser, at Amazon har nået nye højder. Sidste år øgede Amazon omsætningen med 38 procent til 2.383 mia. kroner. (Reuters)

Google øger milliardoverskud trods laveste vækst i 11 år. Alphabet kom ud af 2020 med et overskud på 40,3 milliarder dollar - eller 249 milliarder kroner. Det er en fremgang på 17 procent i forhold til 2019, viser Alphabets årsregnskab, som blev offentliggjort i aftes. (Ritzau)

Juraeksperter og SMVdanmark kritiserer både den nuværende og kommende epidemilov, fordi den ikke forholder sig til, om virksomhederne har krav på erstatning for deres tab som følge af nedlukningen. (Berlingske – låst artikel)

Studie: Ruslands vaccine er 91,6 pct. effektiv. Den russiske coronavaccine Sputnik V er efter to doser 91,6 procent effektiv mod coronavirus. Det fremgår af en analyse, der er offentliggjort i det anerkendte videnskabelige tidsskrift The Lancet. (Reuters)

Politiken og tv-selskab vil afdække sexisme og magtmisbrug på TV 2. Politiken og produktionsselskabet Impact TV vil i fællesskab afdække sexisme, sexchikane og magtmisbrug på TV2. Det sker, efter at TV2 valgte ikke at fortsætte med et dokumentarprojekt om emnet. (Politiken og TV 2)

Gik du glip af...

Regnskabssæsonen er ved at tage fart, og tirsdag fik vi et par store regnskaber. Her er dit overblik:

  • Forsigtig prognose fra Novozymes. Mens regnskabstallene for 2020 skuffede en smule, så var analytikerne især fokuserede på, hvad ledelsen i Novozymes ville melde ud om det kommende år. Og det blev til en forsigtig melding om en organisk salgsvækst i intervallet 2 til 6 pct. »Vi er klar. Vi kan ikke være mere klar,« siger topchef Ester Baiget.
  • Coloplast overrasker og lægger stærkt fra land. Det danske medicoselskab Coloplast kom langt stærkere i gang med regnskabsåret 2020/21, end markedet havde forventet. Forstå regnskabet på 2 minutter. »Det er et godt resultat og en god start,« lyder det fra topchefen.
  • Postnord vokser for første gang siden 2007. Postnords danske forretning (og problembarn) satte endelig et positivt aftryk på koncernen i 2020, hvor bundlinjen var positiv og forretningen voksede for første gang siden 2007.
  • Telenors kundevækst er i slæbegear. Med 1.000 ekstra mobilkunder gav 4. kvartal den laveste kvartalsvækst i 2020. Men det ændrer ikke på, at Telenor havde et rigtig godt år på kundefronten, hvor en kundeafgang på 62.000 mobilkunder i 2019 blev vekslet til en fremgang på 38.000.

Serie: De unge topchefer

»Det kan føles intimiderende, når jeg som CEO spørger om noget.« Først var han chef for cd'erne, så for sardinerne, og som 26-årig var han chef for over 1.000 medarbejdere. I dag er han 40 år og øverste chef for 40.000 ansatte i Coop. Mød Kræn Østergaard Nielsen, der er det seneste skud på stammen i vores serie om unge, danske topchefer.

Som 26-årig var Kræn Østergaard Nielsen divisionsdirektør i ISS. Senere blev han global indkøbsdirektør, før han skiftede til et job som konsulent i McKinsey. Konsulentjobbet har ifølge ham selv været katalysator for, at han som kun 40-årig er klar til at være topchef for en virksomhed som Coop. Foto: Gregers Tycho.

Finans fakta

Så mange er nu smittede, indlagte og vaccinerede. Coronasituationen udvikler sig konstant og har gjort det siden pandemiens indtog i Danmark. Vi forsøger her at give et aktuelt overblik over de vigtigste nøgletal.

Dagens profil

»Jeg fokuserer på, hvad der rent faktisk kan lade sig gøre.« Pernille Bang-Löwgren, ny topchef i bagerivirksomheden Lantmännen Schulstad A/S, lærte tidligt i livet om disciplin og pligter, om samhørighed og om, hvor vigtigt det er at komme til tiden. Nu handler det om at forvandle røde tal til sorte.

Pernille Bang-Löwgren bor på Østerbro med sin ægtefælle og deres døtre, Helena og Katharina. Foto: Gregers Tycho 

Dagens tal

6,8

Corona ramte eurozonen hårdt. Bruttonationalproduktet i EU faldt 6,4 pct. i 2020, da de europæiske økonomier blev ramt af coronakrisen, viser Eurostats første skøn for året. For eurozonen er faldet 6,8 pct., hvilket er det største fald, eurolandene har oplevet til dato.

Børs

Fremgang over hele linjen. De amerikanske aktier fortsatte i aftes deres optursridt ligesom i Danmark, hvor C25-indekset samlet set steg med 1,6 pct. Det brede S&P 500-indeks steg igen tirsdag med 1,4 pct., mens Dow Jones og Nasdaq begge vandt lidt mere med 1,6 pct. Her er den seneste børsberetning. (Reuters)

Nekrolog

Markant dansk erhvervsmand er død. Tidligere adm. direktør for Københavns Lufthavn og formand for bl.a. Jyllands-Posten og TV 2, Niels Boserup, er død. Han blev 77 år gammel. Niels Boserup var direktør for Københavns Lufthavne i 16 år frem til 2007, og selv om tiden i lufthavnen til tider var kaotisk, var den også succesfuld. Med Boserup i spidsen blev lufthavnen i Kastrup kåret som Europas mest effektive lufthavn. Vi tegner et portræt.

Niels Boserup blev 77 år gammel. Foto: Niels Hougaard. 

Debat

Gamestop handler om noget helt andet end Gamestop. David vs Goliat. Main Street vs Wall Street eller momentum-investering vs økonomisk analyse. Det er blot tre måder, hvor man kan sætte navne på den udvikling, som i sidste uge var på alles læber. Faktisk er det kun et meget lille fåtal af de investorer, som aktuelt leger kispus med kapitalfondene, der har en forkærlighed for investeringscasen Gamestop, mener investeringsøkonom Per Hansen.

Per Hansen, investeringsøkonom i Nordnet.

Det sker i dag

  • Erhverv: Erhverv: Novo Nordisk, Ørsted, Ringkjøbing Landbobank, Skjern Bank, Handelsbanken, GlaxoSmithKline, Ebay, Paypal, Spotify og Volvo Group kommer alle med årsregnskab.

PS...

Facebooks dilemma. Facebooks algoritmer troede, at Zetland-journalist Torben Sangild var en farlig mand og lukkede hans konto. Men fejlen hjalp ham til at forstå platformens store dilemma. For når Facebook bekæmper skadelige elementer, ryger uskyldige med i svinget.

BRANCHENYT
Læs også