Morgen
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Briefing Morgen: Her er dit overblik på 2 minutter

Medicinalindustrien betaler millioner til danske læger | Store virksomheder har planer og programmer klar til genåbning efter covid-19 | Dansk industrikæmpe rykker op i grøn superliga: Kan få kæmpe indflydelse i klimakampen

GODMORGEN

Onsdag byder på en række regnskaber, når friske tal fra bl.a. Mærsk, DSV, FLSmidth og Vestas lander i dag. Så følg med her på Finans - men først overblik over morgenens vigtigste nyt.

Nyheder

Medicinalindustrien betaler millioner til danske læger

Danske læger tjener store summer på alt fra at holde foredrag til at være konsulenter. Problematisk, siger kritikere. Selvom der kan være gode argumenter for at lade medicinalindustrien betale læger for visse opgaver, viser forskningen, at konstellationen påvirker lægernes beslutninger. I Lægemiddelindustriforeningen ser man dog ingen problemer i, at læger bliver påvirket af f.eks. sponsoreret deltagelse på konferencer.

Illustration: Anders Thykier.

Store virksomheder har planer og programmer klar til genåbning efter covid-19

De har i den grad kridtet skoene i landets store virksomheder og er klar med genåbningstiltag, når verden åbner igen efter nedlukninger og restriktioner forårsaget af covid-19, fortæller en stribe topchefer i udvalgte C25-selskaber. Efter 1. halvår vil aktiviteten igen nærme sig det normale, lyder det virksomhederne. Det bliver bedre, men ikke normalt, advarer en vaccineekspert.

Collage: Anders Thykier.

Dansk industrikæmpe rykker op i grøn superliga: Kan få kæmpe indflydelse i klimakampen. FLSmidth vil reducere CO2-udledningen hos selskabets kunder i cement- og mineindustrien. I dag står cementfabrikker og minedrift tilsammen for 10 pct. af verdens CO2-udledning – eller 100 gange så meget som hele Danmark.

Kinas forbrugermyndigheder hiver Tesla ind til samtale. Tesla har klaret sig fremragende på det kinesiske marked i en tid præget af intens konkurrence. Nu advarer myndighederne firmaet om forbrugerklager på grund af bekymringer for sikkerhed. Tesla lover at gennemgå sagerne nøje.

Genåbning kan give prishop: Mange tegn peger på stærkt stigende inflation i år. Stærkt stigende fragtomkostninger og oliepriser kan være første tegn på, at inflationen står foran et ordentligt hop opad, når økonomien genåbner, vurderer eksperter.

Pizzakæde købt tilbage: Tv-kok og medstiftere må i lommerne efter »blodrødt« 2020. I forbindelse med at stifterne købte pizzakæden Gorm's tilbage, har de måttet skyde millioner ind i selskabet bag.

Dansker trækker sig fra kampen om toppost i OECD. Regeringen har forsøgt at bringe Ulrik Vestergaard Kundsen frem til jobbet som generalsekretær i OECD, men han er nu ude af det opløb og fortsætter som vicegeneralsekretær.

Rigsretssagen mod Donald Trump begyndte med hårde ord. Senatet i USA stemte i nat for at fortsætte rigsretssagen mod den tidligere præsident. Men eftersom det kræver et to-tredjedeles flertal at få dømt Donald Trump, så forekommer en dom fortsat usandsynligt.

Ny Hjælpepakke

Aftale på plads: Regeringen forlænger og udvider hjælpepakker med 9,5 mia. kr. Men aftalen får fagbevægelsen til at skælde ud: Hvorfor skal selvstændige have mere at leve for end lønmodtagere, der bliver ledige under coronakrisen, lyder kritikken.

Restauratør om nye hjælpepakker: Behandlingstiden betyder ligeså meget som beløbet. »Forskellen havde været mærkbar, hvis behandlingstiden havde været kortere,« siger Restauratør Thomas Gaarde, som ejer flere restaurenter i København.

Ny hjælpepakke giver støtte til usælgelige juleøl - men ikke skitøj i lukkede butikker. Fra dele af tøjsektoren i detailhandlen med tvangslukkede butikker er der skuffelse over, at en ny politisk aftale ikke retter sig mod store varelagre med vintertøj.

Det skriver andre

Banedanmark vil skære stillinger - præsenteres onsdag. Den statslige jernbanevirksomhed Banedanmark vil nedlægge 120 stillinger. Det erfarer Ekstra Bladet fra flere anonyme kilder. Selskabet ønsker ikke at kommetere. (Ekstra Bladet & Ritzau)

Analytiker: Danske Bank skal muligvis skære over 1000 ekstra stillinger for at nå mål. Danske Bank har planlagt at skære 1600 stillinger væk i banken. Men analytikere vurderer, at der kan blive behov for endnu flere fyringer. (Børsen - låst artikel)

Gik du glip af...

Høreapparatkoncernen Demant tog fusen på markedet med yderst optimistiske forventninger til 2021 efter et svært 2020. Her er overblik over regnskabet.

Demants topchef Søren Nielsen. Foto: Kenneth Lysbjerg Koustrup.

Finans fakta

Flere danske smykke- og skovirksomheder kører med overskud. Trods udfordringer i detailhandlen også før coronakrisen ser både de danske sko- og smykkeselskaber ud til at klare sig gennem turbulens og senest coronakrisen. I hvert fald har flere haft overskud det seneste år.

Grafik: Jesper Olesen Kilde: Modeanalysen 2021, Deloitte.

Dagens profil

»Jeg har ikke noget imod at sidde på kontoret, når de andre er gået«. Jette Christiansen møder som regel i Coops hovedsæde i Albertslund kl. 7.30, og hun tager typisk hjem ved 18-tiden. »Jeg er det, som jeg laver, og jeg elsker det, jeg gør,« fortæller Jette Christiansen, der er blevet sortimentschef for Fakta og Coop 365.

Ifølge Jette Christiansen, sortimentschef i Fakta og Coop 365, er målet på længere sigt at vinde lavprisområdet i konkurrence med bl.a. Rema 1000 og Netto. Foto: Gregers Tycho. 

Dagens tal

14

Afgiftsjustering gemt i de nye bilafgifter vil koste bilejere 14 mia. kr. De nye bilafgifter, som regeringen blev enige med SF, Enhedslisten og De Radikale om i december, betyder en ekstraregning til nuværende og fremtidige bilejere på 14,0 mia. kr. frem mod 2030.

Børs

Efter seks handelsdage i rap med solide stigninger, og efter en håndfuld rekorder, svingede de amerikanske aktier tirsdag omkring nullet. Det brede S&P 500-indeks faldt 0,1 pct. Dow Jones kravlede også marginalt i minus, mens Nasdaq derimod steg 0,1 pct. til nyt rekordniveau. Her er den seneste børsberetning.

Debat

Stormløbet på Gamestop varsler nørdernes hævn. Er stormløbet på Gamestop-aktien bare den klassiske David vs Goliath-kamp, vi for fuld udblæsning var vidne til – eller ser vi faktisk begyndelsen på noget mere og langt mere samfundsomvæltende? Læs dagens kommentar fra Natasha Friis Saxberg, direktør i IT-Branchen.

Det sker i dag

  • Erhverv: A.P. Møller-Mærsk, ALK, DFDS, DSV, FLSmidth, North Media, Rockwool International, SimCorp, Vestas, Heineken, Equinor, Coca-Cola, Société Générale, General Motors, Toyota, Uber og Teva kommer med årsregnskab. Thyssenkrupp kommer med regnskab for første kvartal.
  • Politik: Der afholdes vaccine-debat i Bruxelles, hvor EU-Parlamentet har krævet, at Ursula von der Leyen besvarer spørgsmål om EU-Kommissionens arbejde med vacciner.
  • Øvrigt: Retten i Lyngby afsiger dom i en retssag, som Finansiel Stabilitet har anlagt mod Kenneth Schwartz Thomsen, som i sin tid har storkunde i Roskilde Bank. På grund af hans store engagement i banken kræver det statslige selskab, som rydder op efter det kollapsede pengeinstitut, nu mere end en halv mia. kr. Thomsen mener at kravet et forældet.

PS...

Hvor stammer den fra? Tirsdag fremlagde WHO's ekspertgruppe de første idéer om, hvad der forårsagede coronaepidemien. Flagermus formodes fortsat at være en af kilderne, men én teori bliver afvist – tre er stadig mulige.

BRANCHENYT
Læs også