Morgen

Briefing Morgen: Her er dit overblik på 2 minutter

Novo topper listen over betalinger til danske læger | Flying Tigers stifter er nu helt ude af livsværket | Virus eller ej: Transportkoncerner står til at vinde stort i 2021

GODMORGEN

Endnu en regnskabstung dag truer med tal fra en hele række finansvirksomheder, Arla og DSB. Men først får du lige et hurtigt nyhedsoverblik.

Nyheder

Novo topper listen over betalinger til danske læger – skarpt forfulgt af store udenlandske koncerner

Knap hver tiende krone betalt til danske læger og øvrigt sundhedspersonale for alt fra foredrag til rådgivning og andet kommer fra det danske medicinalflagskib Novo Nordisk. Det viser data, som Finans har fået adgang til via Lægemiddelstyrelsen.

Novo er det selskab, der betaler flest penge for at samarbejde med danske læger. Til sammenligning sniger Danmarks næststørste medicinalselskab, Lundbeck, sig kun lige akkurat ind i top-15 over de største betalere. Illustration: Anders Thykier

Flying Tigers stifter er nu helt ude af livsværket

Flying Tiger Copenhagen får nye ejere. Kapitalfonden EQT og stifteren Lennart Lajboshitz overdrager ejerskabet til et dansk investeringsselskab og den nuværende ledelse. Nu skal der skubbes fart i genrejsningen af den danske butikskæde, fortæller adm. direktør Martin Jermiin.

Martin Jermiin blev i foråret 2019 ny adm. direktør for detailkæden Flying Tiger Copenhagen efter tidligere bl.a. at have været ansat hos McKinsey. Foto: Gregers Tycho.

Virus eller ej: Transportkoncerner står til at vinde stort i 2021. Ligegyldigt hvordan pandemien arter sig i 2021, bliver det sandsynligvis et vinderår for Mærsk, DSV og andre transportkoncerner, som profiterer på både kaos og vækst.

ALK-topchef vil skabe allergiselskabet over dem alle. Allergikoncernen ALK vil i selskabets nye strategi udvide paletten ganske markant, men topchef Carsten Hellmann lover, at det ikke bliver på bekostning af selskabets evne til at tjene penge.

Rockwool afslører topchefens hemmelige løn. Indtil nu har Rockwool hemmeligholdt, hvad selskabets adm. direktør Jens Birgersson tjener. Men det har nye EU-regler lavet om på.

Grøn bilforhandler kæmper med bilafgifter og tvungen nedlukning. Det Grønne Autohus i Hvidovre føler sig ualmindeligt hårdt ramt. Foruden en coronanedlukning betyder nye bilafgifter, at bilhuset frem til juni skal afregne afgifter, som kun eksisterer på papiret.

Nu viser jobmarkedet svaghedstegn. En af pandemiens solstrålehistorier - jobmarkedet - ser nu ud til at sætte farten ned i takt med, at nedlukningen trækker ud.

Firma bag vulkansk aske til glatte veje er gået konkurs. Firmaet EcoGrip, der havde Chr. Olesen og Lagkagehuset-stifter Ole Kristoffersen i ejerkredsen, er gået konkurs. Men det har ikke fået den tidligere direktør til at give op.

Ejendomsspekulant dømt til at betale halv milliard. Ejendomsinvestoren Kenneth Schwartz Thomsen dømmes til at betale 565 millioner kroner efter krakket i Roskilde Bank. Sådan lød en dom afsagt af Retten i Lyngby onsdag.

Kunderne strømmer ind hos DLG. Tyske byggemarkeder og tankstationer har udviklet sig til en guldgrube for DLG. Den landmandsejede koncern er vokset og leverer sit bedste resultat nogensinde.

Afmålt reaktion på dansk coronapas. Et coronapas skal ifølge regeringen gøre det lettere for danske erhvervsfolk at rejse rundt i verden, men foreløbig er reaktionen fra vores største samhandelslande afmålt. Et coronapas ændrer nemlig ikke på rejsemulighederne her og nu.

Ørsted indgår joint venture polakker. Ørsted har underskrevet en aftale med polske PGE om at etablere et 50/50-joint venture, der skal udvikle, opføre og drive to havvindprojekter i Østersøen.

Tesla udvider i Danmark. Odense bliver omdrejningspunktet i en udvidet strategi for bilproducenten Tesla, der allerede i sommeren 2021 vil lave et nyt servicecenter på Fyn. Samtidig har bilfabrikanten otte nye hurtigladerstationer på tegnebrættet i år.

Det skriver andre

Ny lov skal afsløre, når Søren Brostrøm er uenig med Mette Frederiksen. En særlig opfindelse i en ny epidemilov skal sikre, at det ikke sker igen. Men eksperter tvivler på, at loven vil skabe den gennemsigtighed, som politikerne ønsker. (Jyllands-Posten)

Regeringen dumper egen strategi for lyntest efter ni dage. Regeringen er på vej med ny strategi for lyntest, efter den gamle er brudt sammen. Brug test på private arbejdspladser, lyder det fra politikere og en ekspert. (Jyllands-Posten)

Ubers madudbringningsindtægter steg med 19 procent på grund af corona. Verdens største kørselstjeneste melder, at indtægterne i køre- og leveringsvirksomheden steg markant i fjerde kvartal af 2020, og det forventer at nå sit mål for året. (Reuters)

Gik du glip af...

Det væltede ind med regnskaber onsdag. Her har du et overblik:

Finans fakta

Boligejere med fast rente kan falde i gældsfælde. Lån med fast rente beskytter din boliggæld, hvis renten stiger. Det er rigtigt. Men der er en undervurderet bagside. For hvis renten falder yderligere - og hvem kan udelukke det - vil restgælden stige markant selv på et lån med fast rente.

Tech

Tech-ambassadøren har fremlagt en ny strategi. Techgiganterne skal tage et samfundsansvar og operere på mere fair vilkår. Sådan lød det fra tech-ambassadør Anne Marie Engtoft og udenrigsminister Jeppe Kofod, da de onsdag eftermiddag præsenterede en ny strategi for Danmarks diplomatisk tilstedeværelse i Silicon Valley. Her er essensen af strategien.

Tech-ambassadør Anne Marie Engtoft præsenterede onsdag sin nye strategi. Foto: Gregers Tycho. 

Dagens profil

»Jeg er blot en kraftigere og mere bredskuldret udgave af min far.« Jakob Lundgaard ville være forfatter og skrive tykke bøger i stil med amerikanske John Irvings både tragikomiske og spændende romanunivers. I stedet blev han, hvad han havde forsvoret ikke at ville være: Konsulent og headhunter.

Jakob Lundgaard indrømmer gerne, at det kniber med at lægge arbejdet fra sig, når han holder fri.

Dagens tal

7,4

Rentefrie lån for milliarder. Indtil videre har 27.000 virksomheder fået godkendt lån for cirka 7,4 milliarder kroner som en del af hjælpepakkerne, oplyser Skatteministeriet.

Børs

Uroligt marked påvirket af inflationstal. Alle tre ledende aktieindeks i USA svingede fra plus til minus for til sidst af lande tæt på udgangspunktet. Den negative stemning kom lige efter inflationstallene fra USA for januar. Senere talte formand Powell fra Federal Reserve og gik langt for at understrege, at centralbanken ikke vil trække sin støtte til økonomien foreløbigt. Her er den seneste børsberetning.

Debat

Sådan overvinder du corona-blues. »Jeg trænger til at se mennesker, diskutere, blive begejstret, blive udfordret og mærke nærværet med andre end min nærmeste familie. Jeg er momentant ved at blive ramt af corona-blues.« Sådan skriver Louise Orbesen, der mener, at den vigtigste modgift er evnen til at være i nuet

Louise Orbesen, partner i rådgivningsvirksomheden Leading Humans. Tidl. konsulent hos McKinsey & Co og Boston Consulting Group.

Louise Orbesen, partner i rådgivningsvirksomheden Leading Humans. Tidl. konsulent hos McKinsey & Co og Boston Consulting Group.

Det sker i dag

  • Erhverv: Alm. Brand, Nykredit, GN Store Nord, ATP, DSB, Arla, Gyldendal, Solar, Spar Nord Bank, Sparekassen Sjælland og Astrazeneca kommer med årsregnskab.
  • Politik: Der afholdes åbent samråd med indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad om stigende udgifter til teknisk byggesagsbehandling.

PS...

Hackere har frarøvet millioner i kryptovaluta fra kendisser. 10 personer er blevet anholdt under mistanke for gennem hackerangreb at frarøve en lang række ofre over 100 mio. dollars i kryptovaluta. Blandt de hackede er ifølge Europol en række fremtrædende personer i USA - herunder kendte musikere, sportsudøvere og influencere.

Carsten Werge stopper som fodboldkommentator. Han har været et fast indslag til Champions League-kampene i mange år, men nu dropper Carsten Werge mikrofonen på TV3 og bliver i stedet fodboldredaktør på TV 2.

Foto: Jens Panduro.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.