Morgen
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Briefing Morgen: Her er dit overblik på 2 minutter

Eksperter sår tvivl om PFA's milliardfremgang: »Det er et skønmaleri« | Milliardrederi brændte sig gevaldigt – nu satser ny topchef igen | Nye beregninger: Så mange danskere er ramt af negative renter

GODMORGEN

PFA kritiseres for regnskabsgymnastik, ny Clipper Group topchef vil købe op og så har nye beregninger nu klarlagt, hvor mange danskere, der reelt betaler penge for at have penge stående i banken. Morgenens overblik er klar til dig.

Nyheder

Eksperter sår tvivl om PFA's milliardfremgang: »Det er et skønmaleri«

PFA-topchef Allan Polack glædede sig i sidste uge over en markant fremgang på et problemfyldt forsikringsområde. Nu erkender selskabet, at det kun i mindre grad skyldes en forbedret underliggende drift. Området for syge- og ulykkesforsikring har været pensionssektorens smertensbarn i årevis - og nu vil Finanstilsynet have ryddet op.

Da PFA i sidste uge fremlagde årsregnskab, fremhævede koncernchef Allan Polack den store forbedring på 1,4 mia. kr. på syge- og ulykkesområdet. Den reelle forbedring af den underliggende forretning udgør dog kun 400 mio. kr. Foto: PR

ATP har læst 10.000 ansøgninger og ansat 700 mand for at bremse coronasmitten: »Vi vil helst ikke have flere opgaver lige nu,« siger topchef Bo Foged. Mandag åbnede ATP et nyt midlertidigt callcenter for at hjælpe myndighederne i indsatsen mod de smitsomme corona-mutationer.

Boligtallene vil fortsætte med at stige.  I 2021 har boligtallene slået rekord uge efter uge. Det kan derfor tyde på, at mange boligejere, som overvejer at sælge, i denne uge vil erstatte varm kakao på en alpetop med en kop kaffe i selskab med den lokale ejendomsmægler.

Offentlig milliardfond får hård kritik af tilsyn. Innovationsfonden bliver kritiseret for at forskelsbehandle ansøgere i forbindelse med uddelinger til corona-relaterede projekter og være uopmærksom på mulig inhabilitet.

Regional genåbning er et spørgsmål om den britiske coronavariant. Der er store regionale forskelle i coronasmitten. Magnus Heunicke lægger op til, at kommuner, regioner eller landsdele kan komme i betragtning til genåbningstiltag, hvis der er styr på britisk coronavariant i området.

Bitcoin passerer en værdi på 50.000 dollars for første gang. Kryptovalutaens værdi vokser og vokser, og tirsdag nåede den et nyt højdepunkt.

Investeringschefer køber ind med arme og ben - ingen vil sidde med kontanter. Kontantbeholdningen hos de store portefølje managers har ramt det laveste niveau siden 2013.

Det skriver andre

Er­hvervs­le­de­re har mi­stet til­lid til cor­o­na­hånd­te­ring. Tilliden til regeringens coronahåndtering ser ud at have lidt et alvorligt knæk blandt landets erhvervsledere - de savner en genåbnignsplan. (Børsen - låst artikel)

Dansk Industri har en plan sådan kan vi genåbne turisme- og oplevelsesbranchen. Den er ret konkret og består af fem udfordringer og 23 mulige løsninger, som DI gerne vil præsentere for de danske politikere. (Berlingske - låst artikel)

Jaguar vil kun lave elbiler. Mange bilentusiaster er givetvis i chok. Jaguar dropper nemlig sine klassiske forbrændingsmotorer allerede om fire år, hvor mærket skal genopstå som et rendyrket elbilmærke. (Jyllands-Posten)

Gik du glip af...

»Innovation handler ikke kun om at udvikle nye metoder og apparater. Det handler også om at udvikle nye politiske strategier«.

Microsoft-grundlæggeren og multi-milliardæren Bill Gates har brugt et årti på at klimanørde for at forstå klimaforandringernes årsager og de teknologiske løsninger.

I sin nye bog "Sådan undgår vi klimakatastrofen" fremlægger han et bud på, hvordan politikere, virksomheder og forbrugere kan standse planetens kurs mod en miljømæssig katastrofe. Finans har fået lov til at bringe et uddrag af bogen.

Her kan du læse hele kapitel 10.

Bill Gates vil redde kloden med ny bog. Du kan læs kapitlet om syv mål og et skulderklap til Danmark på Finans i dag. 

Indsigt

Milliardrederi brændte sig gevaldigt – nu satser ny topchef igen. Den bratte nedtur i starten af 2020 overrumplede det danske tørslastrederi Clipper Group. »Vi så lige pludselig markedet ramme bunden på en måde, vi ikke har set før. Ikke så hurtigt, og ikke så voldsomt,« siger Amrit Peter Kalsi, der på det tidspunkt var driftsdirektør i Clipper Group.

I dag er han nyslået topchef for rederiet, og han skyder sin tørn i gang med ambitionen om forsigtigt at købe skibe og udbygge flåden. Men ikke på samme måde som sidst.

Amrit Peter Kalsi var med til at sige farvel til yderligere en fjerdedel af medarbejderne på kontorerne. Foto: Clipper group.

Finans fakta

400.000 boligejere risikerer skatteregning. Boligejere, der har lagt lån om eller har fået ny rente på F5-lånet bør tjekke deres forskudsopgørelse. Det samme gælder forældrekøbere.

Grafik: Lars Nielsen

Dagens profil

37 timer på en uge. Så lang tid brugte Mette Kirstine Thomsen for nylig på at sidde i Teams-møder. Hun havde ellers lagt en detaljeret plan for besøg til Cowis otte kontorer i hele landet, da hun som ny divisionsdirektør ville møde sine 600 medarbejdere. Det spændte den seneste coronanedlukning dog ben for.

Mette Kirstine Thomsen svømmer så vidt muligt hver lørdag formiddag. »Fordelen ved at svømme er, at hovedet er under vand. Jeg snakker så meget til hverdag, så det er rart ikke at skulle snakke.« Foto: Kasper Heden Andersen.

Dagens tal

16

De negative renter i landets banker har spredt sig som ringe i vandet, siden de i sensommeren 2019 så dagens lys for første gang. Ca. 16 pct. af landets voksne befolkning betaler nu negative renter.

Børs

De amerikanske aktiemarkederne havde været på lang weekend, men tirsdag bød igen til nye spring. Det endte dog kun med en ny lukketop til Dow Jones-indkset.  Dow Jones vandt 0,2 pct. til ny top i 31.520,44 point, mens det brede S&P 500-indeks faldt næsten 0,1 pct., og Nasdaq faldt 0,3 pct. Her er den seneste børsberetning.

Debat

Covid-19 udløser bølge af svindel i cyberspace. Et år med corona har fået kriminaliteten i cyberspace til at vokse eksplosivt. Forbryderne er fulgt med resten af befolkningen over på internettet – og de er blevet bedre, smartere, dygtigere og fremfor alt flere. Den helt store udfordring fremadrettet er, at internetsvindel ikke længere er forbeholdt IT-nørder med en dårlig moral, skriver Jan Lund.

Jan Lund er konsulent, forfatter og kommentator med base i Singapore.

Det sker i dag

  • Erhverv: Rio Tinto kommer med årsregnskab.
  • Økonomi: Boligsiden kommer med oversigt over antallet af handler i januar 2021.
  • Politik: Natos forsvarsministre mødes på videokonference. Mødet forsætter d.18.

PS...

Boligsalget skyder fortsat i vejret. I sidste uge blev der solgt 2.800 boliger. Det svarer til, at der sælges 17 boliger i timen. »Det er helt vildt. Februar var også ganske fin i 2020, men vi kommer formentligt til at se nogle endnu vildere indekser i marts og april,« siger kommunikationschef hos EDC Jan Nordmann. Priserne vil desuden fortsætte med at stige, mener ejendomsmæglere. Dog er der uenighed om en genåbning af samfundet vil påvirke priserne.

BRANCHENYT
Læs også