Morgen
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

BREAKING

Briefing Morgen: Her er dit overblik på 2 minutter

Dyster prognose for flytrafikken i Danmark | Tusindvis af pensionsopsparere er låst fast | Søstrene Grene samarbejder med Nemlig.com

GODMORGEN

Weekenden banker på døren, og vinterferien lakker mod enden. Finans holder dog fortsat hjulene igang og leverer fredagens første opdatering i Finans Briefing Morgen.

Nyheder

Dyster prognose for flytrafikken i Danmark

En genopretning af flytrafikken i Danmark har meget lange udsigter. Det er vurderingen i en ny prognose fra branchen. Der er brug for en ny hjælpepakke for at genstarte flytrafikken, hvis luftfarten i Danmark ikke skal sygne hen og tabe kampen til udenlandske operatører. Sådan lyder advarslen fra det kriseramte erhverv.

Der vil gå flere år, før Københavns Lufthavn har fået reetableret den oversøiske trafik. Måske først i 2026 eller 2027, siger Peter Krogsgaard, kommerciel direktør i Københavns Lufthavne A/S.

Tusindvis af pensionsopsparere er låst fast

Danskerne har mere end 1.450 mia. kr. sparet op i traditionel pension med garanti. Og de pensioner er blevet rigtig mange penge værd. Ved at slippe garantierne i et omvalg til markedsrente kan den enkeltes pensionsformue vokse med op til 50-100 pct. Men mange får ikke valget.

Søstrene Grene og Nemlig.com skal arbejde sammen. De to kendte danske brands skal nu samarbejde. Allerede fra på søndag. Det sker som led i en ny forretningsstrategi fra Søstrene Grene, som ikke afviser flere lignende samarbejder.

Sommerhussalg sparker yderkommuner ud af finanskrisens skygge. De boomende sommerhussalg har haft en positiv effekt i yderkommunerne. For første gang sælges der nu lige så mange boliger i yderkommunerne som før finanskrisen.

Vestas på opkøb: Målet er vindmølletårne i træ. Den danske vindmøllegigant Vestas tager nu det første skridt mod vindmølletårne i træ. Det sker med en investering i det svenske teknologiselskab, Modvion. Ambitionen er at producere bæredygtige og CO2-neutrale møller.

Danfoss bygger grønt datacenter og bruge det som showroom for techgiganter. Industrivirksomheden Danfoss vil gøre digitaliseringen grøn med klimavenlige datacentre. Fremover skal en fjerdedel af varmen i Danfoss' hovedkvarter komme fra overskydende varme.

Praktiserende læger tjener millioner på negative coronasvar. Landets praktiserende læger har siden juni kunne opkræve et gebyr fra regionerne, hvis de sender en mail til patienterne om, at deres coronatest er negativ.

Det skriver andre

Corona giver kæmpestigning i psykologbehandlinger. Corona og nedlukningen af samfundet stresser danskerne. Flere pensionsselskaber oplever voldsom stigning i antallet af psykologbehandlinger, og selskaberne forventer, at regningen bliver stor. (Børsen - låst artikel)

Seruminstituttet var stopklods for jagt på coronasmitte i spildevandet. Allerede i august meldte et privat firma sig klar til overvågningsopgaven, men blev afvist af Statens Serum Institut, der nu kritiseres for at fastholde sit monopol. (Berlingske – låst artikel)

USA vil støtte globalt vaccinationsprogram med milliarder. Præsident Joe Biden vil give tilsagn om fire mia. dollars til det globale vaccinationsprogram Covax. (APFP/Reuters)

Gik du glip af...

Eksperter efterlyser handling: Nye tiltag rækker ikke til at fremtidssikre danskernes pensioner. ATP bliver et ligegyldigt pensionsselskab, hvis ikke arbejdsmarkedets parter hæver indbetalingerne under kommende overenskomstforhandlinger, lyder det fra flere toneangivende eksperter.

  • Baggrunden: Danskernes årlige indbetalinger til ATP ligger fast i kroner og øre. Når indbetalingerne ikke følger med prisudviklingen, er det umuligt for ATP at sikre, at udbetalingerne til pensionisterne følger prisudviklingen. Det har ATP-pensionerne da heller ikke gjort i årevis. Dermed mister ATP-pensionerne år for år købekraft, og som tiden går, bliver de stadig mindre relevante for danskerne.
  • Den nye model: 5,2 mio. danskere kommer til at løbe en større risiko med deres pensionsopsparing. Det er konsekvensen af, at ATP vil ændre forretningsmodel. Som noget nyt skal en fjerdedel af de 80 pct., som i dag investeres sikkert af ATP, fremover også kunne investeres med risiko.
  • Vurderingen: »De tiltag, ATP kommer med, er grundlæggende fornuftige og nødvendige, men der er problemer med governance på afgørende punkter. Vi taler om en pengetank på 960 mia. kr. Der er nødt til at være uafhængige og kritiske øjne på det, den foretager sig,« siger professor Jesper Rangvid, som efterlyser et kvalificeret tilsyn.

Professor Jesper Rangvid har igennem længere tid beskæftiget sig med ATP's udfordringer og mener, at det er nødvendigt med uafhængige og kritiske øjne til at holde øje med ATP. Foto: Stine Bidstrup.

Indsigt

Jes Dorph gør TV 2's undersøgelse til en sag for Advokatnævnet. Jes Dorph-Petersen mener ikke, at undersøgelsen bag afskedigelsen af ham lever op til »basale krav om redelighed og grundighed«. TV 2 og advokatfirmaet Norrbom Vinding afviser kritikken, men eksperter betragter det 22 sider lange klageskrift som en vigtig tryktest.

Finans fakta

Derfor stiger boligpriserne under krisen. Næsten en tredjedel af danskerne har ændret deres prioriteringer for boligen under coronakrisen. Blandt børnefamilierne drejer det sig om hele 41 pct., viser en undersøgelse, som YouGov har foretaget for Sydbank. Det øgede fokus på boligen har i den grad pustet til priserne på boligmarkedet. Det er stik imod erfaringerne fra finanskrisen, der udløste det, der lignede en boligkrise.

Danskerne har fået endnu mere fokus på boligen under corona-krisen. Det sætter sig i priserne. Specielt i Region Hovedstaden har der været gevinst. Grafik: Lars Nielsen.

Dagens profil

Christian Madsen skal få Gorm's til at smage af mere. Christian Madsen vil som adm. direktør bringe mere hjerteblod ind i restaurantkæden Gorm's, som han i selskab med de øvrige stiftere har taget kontrol over. Igen. Hans fokus bliver at vende tilbage til de oprindelige dyder.

Som adm. direktør for Gorm's skal Christian Madsen fremover stå i spidsen for en restaurantkæde, der vil forsøge at vende tilbage til stifternes udgangspunkt.

Dagens tal

2,6

Frygt for fyringer. Storbritannien risikerer en længerevarende nedbrydning af økonomien på grund af coronakrisen. Omkring 2,6 mio. briter - eller 8 pct. af alle lønmodtagere - har en forventning eller frygt for, at de mister deres arbejde i løbet af de næste tre måneder.

Børs

Rentebekymring førte til nye fald på Wall Street. Det brede S&P 500 bakkede i aftes 0,4 pct. Nasdaq dalede 0,7 pct., mens Dow Jones smed 0,4 pct. Energiaktierne faldt især tungt, da de har set store stigninger hidtil i år – stadig på samlet 19 pct. Iagttagere peger på, at rentebekymringer belaster markedet i øjeblikket. Her er den seneste børsberetning.

Debat

Verden bliver aldrig den samme igen for medicinalindustrien. Industrien vil potentielt skovle penge ind, med og uden støtte fra skatteyderne, og blive det kommende årtis svar på det forriges tech-troldmænd som det absolut hotteste, erhvervslivet har at byde på, skriver Steen Rosenbak.

Steen Rosenbak, chefredaktør.

Det sker i dag

  • Erhverv: Allianz, Renault, ENI og Danone kommer med årsregnskab.
  • Økonomi: Danmarks Statistik udgiver oversigt over produktivitetsudviklingen
  • Politik: Den britiske premierminister Boris Johnson er vært ved G7-topmøde, der finder sted virtuelt.
  • Øvrigt: Modeugen i London starter i dag og varer til den 23. februar. Der vil i løbet af modeugen både blive præsenteret herre- og damekollektioner til forskellige onlinearrangementer. Coronasituationen gør, at London Fashion Week finder sted som en digital begivenhed.

PS...

Nasas rumkøretøj - med dansk teknologi - landede sikkert på Mars. Meget kunne være gå galt, da køretøjet skulle bremses fra cirka 20.000 kilometer i timen til almindelige ganghastighed ved Mars' overflade. Men det gik godt for robotten "Perseverance", som landede sikkert på den røde planet i aftes dansk tid. Dansk teknologi er blevet brugt til robotten, der skal lede efter tegn på liv på Mars.

Mars-landingen blev nøje overvåget ved NASA's Jet Propulsion Laboratory i Pasadena, Californien, USA. Foto: Reuters.

BRANCHENYT
Læs også