Morgen
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Briefing Morgen: Her er dit overblik på 2 minutter

Frustreret ejendomsinvestor rejser en milliard kroner til nye grønne løsninger | Eksperternes vurdering er klar: Dette kan genåbne forsvarligt | Kæmpe fabrik ved Esbjerg skal forvandle vindenergi til grønt brændstof og gødning

GODMORGEN

Den særlige ekspertgruppes beregninger viser, at der er plads til en vis genåbning i Danmark de kommende uger. En fabrik til 7,5 mia. kr. ved Esbjerg bliver den største af sin art i Europa og kan erstatte hele landbrugets import af kunstgødning. Og så har ejendomsinvestor Mikkel Bülow-Lehnsby rejst næsten 1 mia. kr. til at jagte de løsninger, som kan omstille en fodslæbende og traditionsbunden ejendomsbranche. Læs om dette og meget andet i tirsdagens morgenbriefing.

Nyheder

Frustreret ejendomsinvestor rejser en milliard kroner til nye grønne løsninger

Den danske ejendomsinvestor Mikkel Bülow-Lehnsby vil sætte turbo på udviklingen af nye teknologier til fremtidens CO2-neutrale storbyer. Som initiativtager til den nye grønne venturefond 2150 har han og ejendomsselskabet NREP derfor rejst næsten 1 mia. kr. til at jagte de løsninger, som kan omstille en fodslæbende og traditionsbunden ejendomsbranche. Manden bag den nye grøn milliardfond: »Det er da ret fedt, at vores første investering lige er blevet promoveret af Bill Gates i 60 Minutes«.

Bestyrelsesformand i ejendomsselskabet NREP, Mikkel Bülow-Lehnsby, er initiativtager til en ny milliardfond, der skal gøre storbyerne grønne. Foto: Nicolai Lorenzen.

Eksperternes vurdering er klar: Dette kan genåbne forsvarligt

Der lyder optimistiske toner fra regeringen hvad angår en gradvis genåbning af det danske samfund. Ekspertgruppens beregninger viser, at der er plads til en vis genåbning de kommende uger. Dobbelt så langt mellem kunderne - eller mere - er kravet fra regeringens eksperter for at genåbne butikker 1. marts. Få overblikket her.

Kæmpe fabrik skal forvandle vindenergi til grønt brændstof og gødning. En kæmpe fabrik ved Esbjerg skal producere grønt brændstof til skibsindustrien og miljøvenlig gødning til landbruget. Fabrikken til 7,5 mia. kr. er den største af sin art i Europa og kan erstatte hele landbrugets import af kunstgødning.

Virksomheder opgiver at forsikre deres topchefer. Det er blevet så dyrt - og i nogle tilfælde umuligt - at forsikre topchefer mod eventuelle erstatningskrav fra f.eks. utilfredse aktionærer, at nogle af de største danske selskaber opgiver. I stedet tager f.eks. Novo Nordisk, Danske Bank og Tryg hele eller dele af risikoen på sig.

Securitas køber Dansk Brandteknik i stor millionhandel. Securitas har købt Dansk Brandteknik, der er landets næststørste aktør indenfor brand og sikkerhed, i en handel til en værdi af 110 mio. kr.

Februar er dyrest, mens november er billigst for forbrugerne, viser undersøgelse fra Pricerunner. Analysen viser, at februar er den dyreste måned at være forbruger i. Omvendt er november den billigste måned, og der kan være stor prisforskel.

Det skriver andre

Erhvervslivet frygter skrækscenarie efter ny åbning. Mens erhvervslivet jubler ved udsigten til den kommende genåbning, frygter især restauranter risikoen for, at der kan blive lukket ned igen efter kort tid, hvis smitten tager fart. (Berlingske – låst artikel)

Boris Johnson har en plan: Til sommer kan briterne leve et næsten normalt liv. Hvis vaccineplanen holder, hospitalerne kan klare det, og mutationer ikke breder sig, kan briterne se frem til en næsten normal sommer. (Jyllands-Posten)

Årsløn på 23 mia. kroner: 72-årig udpeges som den bedst lønnede hedgefondmanager. Mens corona’en gjorde 2020 til et skidt år for mange, var det et vidunderligt år for topfigurerne i mange af de største hedgefonde. (Reuters)

Gik du glip af...

»Et angreb på Sverige«: Svensk momssvindelsag for milliarder har tråde til Danmark. En person med dansk og svensk statsborgerskab er tiltalt i Sveriges hidtil største sag om momssvindel med bl.a mobiltelefoner. I alt omfatter sagen mulig momssvig for 2 mia. kr. Telefonerne fra svindlen blev ifølge det svenske efterforskningsmateriale afsat ved handler med flere danske firmaer.

Privatøkonomi

Gyldent boliglån sendt ud i kulden. Den seneste måneds bratte kursfald er i høj grad kommet bag på bankerne og realkreditinstitutterne. Kursfaldene betyder, at begge 30-årige 0,5 pct.-lån er helt ude af spil på grund af kurser omkring 93. Optager man et sådant, er kurstabet for stort, og det kan ramme hårdt, hvis renterne falder igen.

Finans fakta

23 er det nye magiske klimatal i dansk politik. Danmarks CO2e-udledning er faldet 40 pct. siden 1990. Det er den gode nyhed. Den dårlige er, at Danmark fortsat mangler at skære godt 23 mio. ton af den årlige CO2e-udledning for at nå det magiske 2030-mål.

Dagens profil

Anders Enevoldsen fra Booztlet ser store vækstmuligheder. Anders Enevoldsens ambition er, at Booztlet om fem år har en milliardomsætning. Bootzlet er storebroderen Boozts platform for udsalgsvarer, typisk kollektioner fra sidste år. »Mens dette outletmarked er stort i USA, er det fortsat på et lavt niveau i Danmark. Derfor ser vi store vækstmuligheder.«

Anders Enevoldsen kom til Boozt i 2018. Forinden havde han i 10 år arbejdet med at vurdere markeder og virksomheder Foto: Lars Krabbe. 

Dagens tal

1.000

Vi anmeldte 1.000 bilskader om dagen i 2020. Man skulle tro, at antallet af bilskader ville falde drastisk, når bilerne pga hjemmearbejde har holdt stille i carporten sidste år, men nye tal fra Forsikring & Pension viser, at vi anmeldte næsten 1.000 bilskader hver dag. Det samlede antal bilskader i coronaåret 2020 endte på 353.000.

Børs

Råvarer på fremmarch på bekostning af teknologi. De amerikanske aktier faldt mandag, da det især gik ud over teknologiaktierne. Det brede S&P 500-indeks faldt 0,8 pct., mens teknologiaktierne i Nasdaq-indekset samlet set tabte 2,5 pct. Dow Jones vandt dog 0,1 pct. Ifølge iagttagere er det atter en gang frygten for stigende renter, som belaster en af sidste års store vindere, teknologi, mens råvarerne hopper frem, fordi investorerne satser på fremgang i økonomien og dermed stigende priser. Her er den seneste børsberetning.

Debat

Ny forskning: Løvens Hule viser faktisk ikke virkeligheden. »Nogle gange formår videnskaben at se ting, vi andre ikke ser. Bare sådan. For eksempel at "Løvens Hule" tegner et billede af iværksættere som stræbere, der går efter vækst, vækst, vækst og arbejder i døgndrift. Av. Den sad.« Læs hele Anders Heide Mortensens klumme her.

Anders Heide Mortensen, kommentator og kommunikationsrådgiver.

Det sker i dag

  • Erhverv:  Aarhus Elite og Intuit kommer med halvårsregnskab, mens DFDS, Genmab, Jyske Bank, Topsil Semiconductor, Djursland Bank, Lollands Bank, Nordfyns Bank, Vestjysk Bank, Home Depot og HSBC kommer med årsregnskab.
  • Politik: Det afholdes åbent samråd om covid-19-hjælpepakker til den danske rejsebranche og oplevelsesøkonomi.

PS...

Danskers bitcoin-løn i optur. Ishockeyspilleren Nikolaj Rosenthal er gennem tre år blevet aflønnet i bitcoins frem for danske kroner. Det seneste ridt i bitcoin-kursen gør dermed hans aftale markant mere værd. »Der er ingen tvivl om, at min aflønning har en langt højere værdi nu, end hvis jeg var lønnet i danske kroner,« siger han til Finans.

Nikolaj Rosenthal blev verdens første sportsudøver til at få udbetalt sin løn i bitcoins. Foto: Screendump fra youtube/Rungsted Seier Capital.

BRANCHENYT
Læs også