Morgen
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Briefing Morgen: Her er dit overblik på 2 minutter

Novos dystre meldinger er gjort til skamme: »Vi står stærkere i USA, end vi har gjort i en række år« | Spies får tilført millioner | Kuldechokket i Texas skræmmer den globale energiindustri

GODMORGEN

Regeringen forventes i dag at melde ud, hvorvidt der kan lempes restriktioner, og hvilke restriktioner, det bliver. Blå blok er ude af forhandlingerne. Følg udviklingen i dag på Finans - men først morgenens nyhedsoverblik. God fornøjelse.

Nyheder

Novos dystre meldinger er gjort til skamme: »Vi står stærkere i USA, end vi har gjort i en række år«

Medicinalselskabet Novo Nordisks største enkeltstående forretning har på nærmest rekordtid vist sig langt stærkere, end selskabet selv forventede. Der bliver næppe tale om store revolutioner på det amerikanske medicinmarked trods det politiske magtskifte i USA, men den nye præsident, Joe Biden, vil nok kunne få gennemført nogle ændringer, mener topchef Lars Fruergaard.

Topchef i Novo Nordisk, Lars Fruergaard Jørgensen, har kunnet se den amerikanske division klare sig bedre end forventet. Foto: Stine Bidstrup. 

Spies får tilført millioner: »Ser lys for enden af tunnelen«.

Danmarks største rejseselskab får frisk kapital fra sin ejer, hvis moderselskab i Danmark samtidig skifter navn og direktør.

Blå blok er ude af forhandlinger om genåbning. Oppositionen føler sig brugt i en magtdemonstration af regeringen i forhandlinger om genåbning.

Dansk mobilspil i toppen hos Apple - har nu fået millioninvestering. For fjerde uge i træk ligger Danske Umami Games i top 3 på Apples hitliste over mest downloadede spil.

Danskerne har fået nemmere ved at få pengene til at slå til. Andelen af danskere, der er udfordrede på privatøkonomien, er på det laveste niveau siden 2008.

Investorer skal indstille sig på mere turbulens de kommende måneder. Investorerne skal forberede sig på mere aktieuro, end de har været vant til under coronakrisen, hvor lave renter har fået kurserne til at skyde i vejret.

Genmab spiller forsigtigt ud og skruer voldsomt op for omkostningerne. Biotekselskabet Genmab vil i 2021 i den grad sætte fut under kedlerne, når det handler om forskning og udvikling. Genmab-topchefen er usikker på, hvornår det store juridiske slagsmål med partneren Janssen finder sin afslutning, men det kan allerede blive i år.

Iran giver Biden den kolde skulder. Ny rørledning skal føre Irans olieeksport uden om Hormuz Strædet, og det styrker positionen, hvis forhandlingerne om atomaftalen genoptages.

Folketinget har vedtaget en ny epidemilov. Efter afstemningen i aftes står det dermed klart, at regeringen har fået opbakning til loven, der skal erstatte hastelovene fra marts 2020 og være rammen for bekæmpelsen af resten af coronapandemien.

Det skriver andre

EU-kilde: AstraZeneca kan ikke levere lovet antal vacciner. Medicinalselskabet AstraZeneca har lovet at levere 180 millioner vaccinedoser til EU i andet kvartal i år. Men det kommer kun til at levere lidt under det halve. (Reuters)

Københavnsk klimaknytnæve vil skyde enorme mængder CO2 i undergrunden. Nu går en række af hovedstadens største forsyningsselskaber sammen om at fange og lagre tre millioner ton CO2 om året. Klimaminister Dan Jørgensen (S) bedyrer, at regeringen vil gøre alt, hvad man kan, for at forløse teknologiens potentiale. (Berlingske – låst artikel)

Genåbningsforslag frustrerer storcentre og detailgiganter. Hvis det står til regeringen, kan butikker i gaderne snart slå dørene op, mens dem i storcentrene fortsat må vente: “Konkurrencemæssigt er det håbløst”, lyder reaktionen. (Børsen - låst artikel)

Forskere sår tvivl om tal bag regeringens genåbningsplan. States Seruminstitut erkender, at dets tals tidligere ”er skudt lidt over målet”. Forskere retter kritik af usikre beregninger bag pessimistisk prognose. (Berlingske – låst artikel)

Gik du glip af...

Detailbranchen venter spændt på regeringens meldinger. Nogle butikker må åbne, andre må nok forblive lukket. I dag vil regeringen melde endeligt ud om den kommende genåbning.

Rikki Vanggaard driver egen tøjbutik i Herning og glæder sig til en snarlig genåbning. Foto: Joachim Ladefoged.

Explainer

Kuldechokket i Texas skræmmer den globale energiindustri. Klimaforandringerne er en realitet, og temperaturerne kender kun én vej: Op. Også i den amerikanske stat Texas, hvor sol og danske sommertemperaturer ikke er usædvanlige i februar. Finans' globale redaktør har set på sagen.

Juan De La Cruz er i færd med at reparere en frostsprængt vandledning i Galveston, Texas. Det værste vintervejr i en menneskealder har fået præsident Joe Biden til at erklærede dele af staten i undtagelsestilstand, da millioner af texanere har været uden elektricitet, vand og fødevarer. Foto: AFP/Thomas Shea. 

Finans fakta

Alle jubler over Power-to-X: Forstå problemet og potentialet i to grafer. Begejstringen over over potentialet i det grønne brændstof Power-to-X (PtX) er bestemt ikke blevet mindre, efter Copenhagen Infrastructure Partners (CIP) har præsenteret planerne om at bygge en fabrik til 7,5 mia. kr. ved Esbjerg, som skal forvandle vindenergi til gødning og PtX. Politikerne jubler, fordi PtX er en vigtig nøgle til at få nulstillet CO2-udledningen fra den tunge del af transportsektoren. Selskaber som Mærsk og DSV jubler, fordi der her er en teknologi, som tilsyneladende kan løse deres ellers pænt uoverskuelige klimaudfordring.

Kilde: Dansk Energi, 2020. Grafik: Jakob Martini.

Dagens profil

Et opkald ændrede karrierevejen: »Han sagde: Du er nødt til at komme og hjælpe mig«. Enden på det hele blev, at Knud Flemming Madsen købte 40 pct. af den problemramte gummifabrik, i dag AVK Gummi, og med investeringen fulgte jobbet som direktør. Mød Knud Flemming Madsen, der torsdag fylder 70 år.

Knud Flemming Madsen har været en fast del af topledelsen i industrikoncernen AVK i Galten ved Aarhus siden 1980, selv om han oprindelig stilede efter noget helt andet. Foto: Joachim Ladefoged.

Dagens tal

93

Danmark runder en halv million vaccinationsstik - 93 procent mangler endnu. Fredag gennemfører regionerne et forsøg, der skal vise, om de er klar til at sætte vaccinationstempoet markant op.

Børs

Indledende nedtur blev vendt til fremgang. Det brede S&P 500-indeks endte i aftes med en fremgang på 0,1 pct., selv om det tidligere var i minus med hele 1,8 pct. Teknologitunge Nasdaq faldt 0,5 pct., men det var også en del bedre end et indledende minus på 3,9 pct. Dow Jones steg yderst marginalt. C25 faldt tirsdag med 1,8 pct. - og i det store billede fortsatte mandagens nedtur, der endte med et fald på 1,9 pct. Her er den seneste børsberetning.

Debat

Vaccinepas bliver nøglen til drømmeferien. Der er allerede solgt flere end 60 pakkerejser fra Storbritannien til Thailand i påsken, og flere indiske familier har bestilt bryllupper i løbet af foråret. Men alle vil være afhængige af vaccinationer. Med nødlidende Thailand som rollemodel arbejder den globale turistindustri på en genåbning, der tidligst får luft under vingerne i 2022, skriver kommentator Jan Lund.

Det sker i dag

  • Erhverv: Luxor kommer med regnskab for første kvartal, mens MTHøjgaard Holding, NKT Holding, TCM og Hvidbjerg Bank. Det danske biotekselskab FluoGuide har første handelsdag på Nasdaq First North.
  • Økonomi: Danmarks Statistik kommer i dag med detailomsætningsindeks for januar 2021. De tyske BNP-tal for hele 2020 offentliggøres.
  • Politik: Onsdag vil regeringen melde ud om, hvorvidt der kan lempes restriktioner, og hvilke restriktioner der vil blive forlænget efter den 28. februar 2021.

PS...

Jyllands-Posten får ny chefredaktør. Jyllands-Posten udvider nu sin chefredaktion med den 35-årige politiske redaktør Marchen Neel Gjertsen, der både skal være med til at styrke dagbladets digitale profil og offentlige tilstedeværelse. Du kan lære Marchen Neel Gjertsen bedre at kende i dette portræt.

Marchen Neel Gjertsen bliver nu en del af Jyllands-Postens chefredaktion side om side med Jacob Nybroe (ansv.) og Steen Rosenbak. 

BRANCHENYT
Læs også