Morgen
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Briefing Morgen: Her er dit overblik på 2 minutter

Finanskæmper vil kapre konsulenternes klimakunder | Danske Invest og Jyske Invest halter bagefter på afkast | Ny serie: Følg talenternes uddannelsesrejse

GODMORGEN

Det er blevet forår, og genåbningen af Danmark er nået til nogle af butikkerne. Men før, du smutter ud og shopper, så sørg lige for at blive opdateret på de vigtigste nyheder fra Finans. De kommer her. God fornøjelse.

Nyheder

Finanskæmper vil kapre konsulenternes klimakunder

Veldokumenteret samfundsansvar baner vej for billigere finansiering for virksomheder. Nykredit og Nordea er derfor begyndt at rådgive virksomheder om ESG-rating, der kan føre til billigere lån. ESG står for: Environmental, Social and Governance. »Man har simpelthen lavere kapitalomkostninger, når man har en god ESG-rating,« siger Nykredits koncerndirektør, Tonny Thierry Andersen, der har etableret en ny specialenhed, som skal rådgive virksomhedskunder.

Nykredits koncerndirektør, Tonny Thierry Andersen, vil udfordre konsulenthusene med en ny specialenhed. Foto: Nykredit.

Danske Invest og Jyske Invest halter bagefter på afkast i det første coronaår

Fonde fra Danske Invest og Jyske Invest har måttet se sig slået af mange konkurrenter i det turbulente investeringsår, efter corona-panikken satte ind. Mens nogle investeringsfonde har mere end fordoblet investorernes formue, har andre tabt stort i et investeringsår, hvor alt blev vendt på hovedet.

Udveksling på eliteniveau skal ruste studerende til det multikulturelle erhvervslivs nye krav. En lille gruppe CBS-studerende er blevet udvalgt til et eliteprogram, der giver dem mulighed for at studere i Hongkong og USA. Udvekslingen kan give et værdifuldt indblik i de kulturelle forskelle indenfor ledelse, påpeger talentmanager hos A.P. Møller-Mærsk.

FINANS følger over 18 måneder de elitestuderende fra Globe-programmet på CBS på deres personlige rejser fra Hong Kong over København til USA – fra talent til en del af dansk erhvervslivs fremtid. Følg dem her.

Familieejet virksomhed sætter regnskabsrekord. Den aarhusianske familievirksomhed Guldmann, der leverer sundhedsudstyr til hele verden, har nået historisk gode resultater på både top- og bundlinje, viser et nyt regnskab.

Populær kryptoplatform vil på børsen. Coinbase, der er en platform til køb og salg af kryptovalutaer, har indgivet en ansøgning til de amerikanske børsmyndigheder om at blive noteret på Nasdaq og værdiansættes ifølge Financial Times til svimlende 100 mia. dollar. I børsnoteringen advares der desuden om Satoshi Nakamoto, den anonyme bitcoin-skaber, der kan have en afgørende betydning for valutaen.

Nogle boligejere vinder på højere renter. Det er blevet populært at konvertere opad. Har man et bestemt lån kan man købe sin restgæld til en lavere kurs og erstatte den med et lån med en højere rente. - men det kan blive dyrt på længere sigt.

Skibsvirksomhed leverer millionfremgang. Det familieejede skibsværft Fayard har efter flere års tilbagegang vendt skuden og leveret millionfremgang på både top- og bundlinjen.

Høj vækst erstattet af afmatning i byggefirma. Skou Gruppen, der er en af de større spillere i den danske byggebranche, har på få år halveret overskuddet.

Tænketank kaster en bombe under regeringens klimaplan. Planerne om at opfange og lagre CO2 (CCS) i den danske undergrund risikerer at ende som en fejlinvestering til 16 mia. kr., lyder advarslen fra erhvervs-tænkekanten Axcelfuture.

Det skriver andre

Buffett afslører forventninger til 2021. Lørdag offentliggjorde Warren Buffetts selskab Berkshire Hathaway regnskab for 2020, og traditionen tro udsendte den 90-årige stjerneinvestor et brev til aktionærerne med gode råd til investeringer og opfordrede investorer til aldrig at satse mod USA. (Reuters)

USA godkender enkeltdosis-vaccine. Den amerikanske lægemiddelstyrelse, FDA, gav lørdag en betinget godkendelse til en covid-19-vaccine udviklet af det amerikanske medicinalfirma Johnson & Johnson. (Forbes)

Norsk oliefond ejer for milliarder i selskaber på Caymanøerne. Selvom Norges Oliefond har solgt ud af sine aktiver på Caymanøerne, ejer den fortsat aktier til en værdi af 200 mia. kr. i området, som flere organisationer betragter som et skattely. (E24)

Trump er tilbage i spidsen for Republikanerne, men han kæmper med en alvorlig udfordring. For første gang siden afskeden med det Hvide Hus holdt Donald Trump søndag tale for sine begejstrede støtter. Ekspræsidenten har stærk opbakning hos Republikanerne, men det er usikkert, hvad han kan bruge magten til. (Jyllands-Posten)

Gik du glip af...

Opgør med store milliardunderskud kan blive en alvorlig bet for PFA. I bestræbelserne på at komme pensionsselskabernes store milliardunderskud på syge- og ulykkesforsikring til livs overvejer Finanstilsynet at stække brugen af kundekapital.

  • Baggrunden: Der har i årevis været store underskud på syge- og ulykkesforsikring (SUL) i pensionssektoren.

    Alene landets største pensionsselskab, PFA, har siden 2015 tabt 5,8 mia. kr. Heraf har kundernes kollektive kundekapital dækket i niveauet 4 mia. kr. De store underskud øger risikoen for, at rabatter på forsikringer til nogle kunder systematisk finansieres af andre kunders betaling for at få pensionen forvaltet.
    Udfordringen: Finanstilsynets nye regler omfatter syge- og ulykkesforsikringer, men ét pensionsselskab, Velliv, skiller sig ud ved at køre kundernes forsikringsdækninger som livsforsikringer. Velliv vil derfor ikke være omfattet af de begrænsninger, som Finanstilsynet er på vej med inden for syge- og ulykkesforsikringer.

Anders Damgaard er koncernfinansdirektør i PFA Pension. Han erkender, at der kan ske en omfordeling mellem kunderne med den nuværende model. Arkivfoto.

Indsigt

Starship og Starlink: SpaceX’s to ‘Manhattan Projekter’.

Analytikeren Adam Jonas er mere end almindeligt glad for SpaceX: »Prøv du at finde noget federe end at se en raket på den størrelse flyve af sted og lande,« udtalte han til erhvervsmediet CNBC tidligere på måneden.

Og tilføjede med et glimt i øjet:

»Om det så er med eller uden succes.«

For det var SpaceX’s to sidste raketopsendelser ikke. I hvert fald ikke, hvis kriteriet er, at raketten ikke eksploderer i et flammehav under landing. Eller, som grundlæggeren Elon Musk eufemistisk advarede inden opsendelserne, at raketterne »pludselig skilles ad på hastig og uplanlagt vis«.

SpaceX har allerede ændret den moderne rumfart. Med Starship og Starlink vil det ændre verden. De to enorme projekter ligger til grund for investorernes eufori.

Elon Musk jubler efter opsendelsen af astronauter til Den Internationale Rumstation i maj sidste år. Det var en milepæl i kommerciel rumfart, men SpaceX’s ambitioner er langt større endnu. Det handler dog ikke kun om at kolonisere Mars – firmaets plan er lidt mere jordnære, men ikke mindre banebrydende. Foto: Reuters/Steve Nesius /Ritzau Scanpix.

Finans fakta

Ledere sætter medarbejdernes trivsel højere. Medarbejdernes mentale og fysiske helbred er rykket op på listen over de største prioriter blandt ledere. Samlet set svarer 30 pct. af lederne i en ny analyse, at de gerne vil udvikle deres evner i forhold til at sikre medarbejdertrivslen.

Nedlukningerne har sendt flere hjem og arbejde, og det udfordrer trivslen for nogle.

Dagens profil

Nicolai Krøyer var som gæst kritisk over for den lufthavn, han nu står i spidsen for. Nicolai Krøyer har som forretningsmand og privatperson mange gange været i Aarhus Airport, og på vej ud til sin flyafgang har han i flere tilfælde tænkt, at der var plads til forbedring. »Servicen og stemningen i lufthavnen har været god og imødekommende, men jeg har savnet noget lækkerhed i faciliteter og omgivelser,« konstaterer han. Nu er Nicolai Krøyer som ny adm. direktør i Aarhus Airport den øverst ansvarlige for, at gæsterne får den bedst mulige oplevelse. Og så skal passagertallet fordobles frem imod 2024.

Næstformanden i bestyrelsen for Aarhus Airport mener, at Nicolai Krøyer kan tage lufthavnen til nye højder. Foto: Søren Vendelbo.

Dagens tal

13

Den danske tøjkoncern Godske Group har i seneste regnskab tabt over 13 mio. kr. Den familieejede tøjkoncern Godske Group, der står bag flere selvstændige modebrands målrettet kvinder, har for første gang i otte år røde tal på bundlinjen. Det viser selskabets seneste regnskab for 2019/2020. Ifølge regnskabet tabte Godske Group over 13 mio. kr. efter skat i perioden mod et overskud på 15,2 mio. kr. efter skat regnskabsåret forinden. Samtidig tog virksomhedens omsætning et dyk nedad og landede på 278 mio. kr. mod en omsætning på omkring 350 mio. kr. regnskabsårene forinden.

Debat

En forandret verden venter efter corona. Når vi rammer 2030, vil vi kigge tilbage på 20’erne som et årti med digital og grøn revolution, men måske også med endnu større forskelle mellem rige og fattige lande og en ungdomsgeneration, der står til at skulle betale regningen i mange år fremover, skriver Tine Choi, chefstrateg i PFA.

Det sker denne uge

Foråret bliver i år skudt i gang med en lille genåbning af landets detailhandel med forskellige regionale bestemmelser. For mange af butikkerne bliver det første gang, at de kan tage imod kunder i år. I Luxemborg afsiger EU-domstolen torsdag dom i en ankesag om ulovlig statsstøtte i form af skattefritagelser til fire spanske fodboldklubber, bl.a. Real Madrid og Barcelona. I 2016 dømte daværende konkurrencekommisær Margrethe Vestager og EU-kommissionen de fire klubber til at tilbagebetale millioner til staten. Dommen blev omstødt i første instans i EU-domstolen. Nu er sagen altså anket til EU-domstolens øverste instans. Her er, hvad ugen ellers bringer.

PS...

Man kan tjene gode penge på at arrangere et frieri. I hvert fald i USA, hvor en ny industri har set dagens lys ifølge Businessinsider. Mediet har talt med iværksætter Heather Vaugn, der hjælper med at skabe de helt rigtige rammer, når en bejler vil fri til sin udkårne. Prisen er helt op til 100.000 dollars - men så foregår det også på en privat ø. (Businessinsider)

BRANCHENYT
Læs også