Morgen
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Briefing Morgen: Her er dit overblik på 2 minutter

Politiet lod virksomheder gå fri af retssag: Nu trækker de nye spor af skattegæld efter sig | Investorer advarer om brandvarmt børsmarked | Danske investeringsfonde får baghjul på bæredygtighed

GODMORGEN

Gennem mere end et år har Finans og Information fulgt sporene fra en omfattende sag om moms- og skattesvindel og nu fundet et helt nyt kompleks af formodet moms- og skattesvig med 168 af de samme aktører. Dette og meget andet kan du læse mere om i tirsdagens morgenbriefing fra Finans.

Nyheder

Politiet lod virksomheder gå fri af retssag: Nu trækker de nye spor af skattegæld efter sig

Op mod 900 firmaer indgik i danmarkshistoriens mest omfattende svindelsag, men de blev af ressourcehensyn ikke en del af sagen. Efterfølgende kan 168 af dem forbindes til virksomheder, der har efterladt ny moms- og skattegæld for mere end 300 mio. kr. Bagmandspolitiet vil øge indsatsen over for moms- og skattesvindel med en ny trebenet strategi. Et konkursramt elektrikerfirma, der var under mistanke for at deltage i økonomisk kriminalitet, og hvis direktør blev likvideret på åben gade, står som en central brik i Finans' og Informations afsløring af det nye kompleks af konkursramte selskaber, der skylder det offentlige 300 mio. kr.

17 mænd er anklagede for at stå bag det formodede svindelsystem, som politiet har døbt Operation Greed. Finans og Information fulgte sporene fra sagen og har afdækket nye formodede svindelvirksomheder med moms- og skattegæld for flere hundrede millioner kroner. Illustration: Anders Thykier

Investorer advarer om brandvarmt børsmarked: »Det minder lidt om Wolf of Wall Street«

Nasdaq lukker for mange selskaber med tvivlsomme værdiansættelser og forretningsmodeller ind på børsen, lyder kritikken fra flere sider. Børsen afviser alle anklager om underlødige noteringer. Investorerne ved godt, at det er forbundet med højere risiko at investere på minibørsen First North, lyder det fra Nasdaq-chef. Han fortryder ikke nogen af de selskaber, der er kommet i kurslisterne.

Danske investeringsfonde får baghjul på bæredygtighed. Danske banker vil føre an i grøn omstilling, men lander i det europæiske midterfelt i ny kåring, som er foretaget af det internationale klimainitiativ Carbon Disclosure Project.

Danske Panama-firmaer erklæret konkurs. Oplysninger fra de såkaldte Panama Papers har ført til, at flere Panama-selskaber nu er blevet erklæret konkurs i Danmark, og flere konkurser kan være på vej.

Ingeniørkæmpe når ny rekord i coronaramt år. Trods coronakrise og beskeden vækst lander ingeniørkæmpen Cowi i 2020 den bedste lønsomhed nogensinde i virksomhedens godt 90-årige historie. Også fremtiden ser lys ud.

Stjernerestaurant i millionoverskud trods corona. Wassim Hallals Michelin-restaurant Frederikshøj har nu 14 gange i træk haft overskud. Restauranten forventer fremgang i indeværende regnskabsår.

Motorvejskæde tjener langt færre penge og vil lukke restauranter. Monarch, som driver en kæde af restauranter langs de danske motorveje, er ramt af coronarestriktioner og færre bilister.

Joe Biden går i kødet på Amazon. Den amerikanske præsident Joe Biden advarer Amazon mod at intimidere lageransatte, som vil organisere sig i en fagforening.

Økonomer: De små butikker skal generobre omsætning fra nethandlen. Nethandlen er en joker for, hvor stor effekt genåbningen af de små butikker får, lyder vurderingen fra to økonomer.

Det skriver andre

Flying Ti­ger-stif­ter i dra­ma­tisk kamp for sit livs­værk ef­ter ue­nig­he­der med EQT. Kort før salget af Tiger-kæden var der uenigheder mellem hovedejer EQT og stifter Lennart Lajboschitz, der på egen hånd ville finde en anden køber. Det skriver Børsen.

Bedragerisigtet webshopbagmand forsøgte at plante stråmand i selskab, før tusinder af intetanende kunders penge forsvandt. Knap to måneder inden den bedragerisigtede Sebastian Møller Gaardsøe tilsyneladende malkede sine Copenhagen Lashes-kunder for millioner, forsøgte han at indsætte en ny direktør og ejer. Men Erhvervsstyrelsen slog bremsen i. Det skriver Berlingske.

Indsigt

Rutineret bankdirektør jagter ikke længere prestige. Et halvt år efter Mads Skovlund Pedersen var begyndt som studentermedhjælper i Nordeas aktieafdeling, tabte han ved en fejl 142.000 kr. Det svarede nogenlunde til hans årsløn.

Han var kommet til at købe 4.000 Nokia-aktier for en kunde i stedet for at sælge dem. Det tog et splitsekund, og det føltes som en katastrofe.

Han har begået masser af fejl, søger i bund og grund tryghed og fik en over nallerne af skandalen med Panama Papers: Nordea-direktør Mads Skovlund Pedersen gør har status over 20 år i den nordiske storbank.

Mads Skovlund Pedersen er flere gange blevet udnævnt til kronprins i Nordea. En titel han ikke selv bryder sig om. Foto: Stine Bidstrup

Finans fakta

Frygten for løbsk inflation har sluppet sit tag i aktiemarkedet. Det kan aflæses i renten på de ti-årige amerikanske statsobligationer, som giver et praj om forventningerne til inflationen. Den er nu faldet to dage i træk efter at være steget stejlt i løbet af februar. Det har sat sig i aktierne i USA og Europa, som igen er på vej frem.

Dagens profil

Lars Ive stod i spidsen for det team, der skulle få IC3-togene til at køre på de danske skinner. »Det er noget af det, jeg er allermest stolt af,« siger han. I dag fylder han 70.

Lars Ive var chefskikkelse i Matas, i Magasin og i DSB samt i North Sails. Han er medlem af Zoologisk Haves bestyrelse og medejer af et værft.

Dagens tal

1

Million danskere kan blive sendt frem i vaccinekøen. De muligt fremrykkede danskere er i alderen 50-64 år og kan måske se frem til at blive skubbet frem i køen. Det indikerede statsminister Mette Frederiksen mandag.

Børs

Hvordan har markederne udviklet sig?

De amerikanske aktier kom flyvende i gang med marts, efter at sidste uge bød på bølgegang og tunge fald som følge af stor rentefrygt. Alle tre ledende indeks i USA tog store stigninger mandag, efter at medicinalkæmpen Johnson & Johnson fredag fik anbefalet sin coronavaccine godkendt, og de amerikanske sundhedsmyndigheder, FDA, siden godkendte den til nødbrug lørdag. Her er den seneste børsberetning.

Debat

»Jeg kender en mand, der måtte åbne tre mails på digital post fra to forskellige myndigheder med nøjagtig samme besked. Det var tidspunktet for en sygehusbehandling. Og en anden, der måtte bruge 45 minutter i en telefonkø til Skat for at få at vide, at grunden til, at han ikke kunne indberette e-løn, var, at han havde slået pop-up vinduer fra. Et samfund, der vender tilbage til, at borgerne har problemet, hvis noget er uforståeligt eller tidsspilde, har i mine øjne tabt. Teknokraterne har vundet,« skriver Anders Heide Mortensen.

Anders Heide Mortensen, kommentator og kommunikationsrådgiver.

Det sker i dag

  • Erhverv: Sydbank, Orphazyme, Københavns Lufthavne, AaB, Target, Sixt og HelloFresh kommer med årsregnskab.
  • Økonomi: Boligsiden.dk offentliggør i dag nye tal over udbuddet på boligmarkedet per 1. marts.
  • Øvrigt: Forsikringsselskabet Alka åbner i dag et nyt mobilselskab kaldet Alka Mobil.

PS...

»Jeg fik et gavekort til jul, som nu endelig kan bruges«. Mandagen blev for en del forbrugere brugt på at få byttet julegaver i genåbnede butikker, som også åbnede udsalg for at få solgt ud af vinterlagre. Samtidig venter butikker i storcentre fortsat på en genåbning, mens de helt store forretninger forsøger at håndtere krav om tidsbestilling.

BRANCHENYT
Læs også