Morgen
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Briefing Morgen: Her er dit overblik på 2 minutter

Lovgivningskaos stopper landvindmøller og solcelleparker | Der mangler 10.000 feriehuse til udlejning i sommerferien | Dyb skuffelse over lille genåbningsplan

GODMORGEN

Rejsebranchen raser, svindlerne svindler, danskerne leder febrilsk efter et sommerhus at holde ferie i og så har vi talt med endnu en dansk topchef om tiden efter corona i vores serie "Vejen ud af krisen". Hun savner »de små magiske øjeblikke«.

Nyheder

Lovgivningskaos stopper landvindmøller og solcelleparker

Bedst som landvindmøller og solcelleparker er blevet så billige, at de nærmest popper op af sig selv, har regeringen gjort sig skyldig i et lovgivningskaos, der har sat stribevis af de grønne energiprojekter i stå. Klimaministeren afviser lovgivningskaosset: »Det er svært helt at undgå usikkerhed for aktørerne«.

Rasmus Lildholdt Kjær er adm. direktør Better Energy, der forleden præsenterede planerne om to nye danske solcelleparker. Det er den slags projekter, der nu får svære vilkår, fordi der ikke er noget lovgrundlag efter 1. januar 2023. Foto: Gregers Tycho.

Iranske kunder fik betalt varer med danske svindelpenge

Millioner fra et formodet svindelkompleks har betalt for leverancer fra flere europæiske virksomheder til kunder i Iran. Et selskab mistænkt for hvidvask har overført penge fra Danmark til et firma, hvor direktørerne forrige år kom på USA’s sanktionsliste for våbensmugling og finansiering af den iranske revolutionsgardes krig i Irak.

Dyb skuffelse over lille genåbningsplan. Et flertal på Christiansborg er blevet enige om en lille genåbningsaftale, der allerede vil træde i kraft fra på mandag. Men der er stadig ingen åbning af butikker i storcentre eller f.eks. frisører. Dansk Erhverv, de liberale erhverv og butikkerne i storcentrene udtrykker stor skuffelse over planen.

Der mangler 10.000 feriehuse til udlejning i sommerferien. Mens der er færre bookinger af sommerhuse i maj og juni end normalt, er der stort pres fra danskerne på fritidshuse i skolernes sommerferie. En ekstra gave i form af et forhøjet fradrag i 2020 har ikke øget udbuddet. »Medmindre dit sommerhus ligger et skodsted og er ubeboeligt, kan det lejes ud i juli.«

Ecco tabte salg for 2 mia. kr. under pandemien. Coronaåret 2020 har høvlet 21 pct. af omsætningen hos den danske skokoncern Ecco. Samtidig faldt overskuddet før skat med 76 pct. i året. Ecco-chefen: Krisen har lært os behovet for hurtigt at få nye sko på markedet.

Sådan vil Waturu skaffe nye penge. Det kriseramte greentech-selskab Waturu, der i øjeblikket er suspenderet på børsen, vil låne penge til en rente på 10,25 pct. og vil samtidig rejse kapital i et datterselskab, fremgår det af dokumenter.

Vrede i rejsebranchen efter krav om tilbagebetaling af støtte. Rejsebureauerne bløder efter et år uden solgte rejser. Nu kræver Erhvervsministeriet, at de betaler støtte for op mod 200 mio. kr. tilbage, og mange har ikke pengene. »Havde jeg vidst det, havde jeg opsagt 30-40 pct. af medarbejderne,« siger rejsedirektør.

Tøjkomet fra "Løvens Hule" sikrer sig sit første millionoverskud. Det danske modebrand A-View, der i DR-programmet ”Løvens Hule” sikrede sig en million kroner fra serieinvestor Jan Lehrmann, er godt på vej til at blive en af de helt store spillere indenfor modebranchen herhjemme.

Novo udvider satsning på fedtlever. Medicinalselskabet Novo Nordisk udvider satsningen på fedtleversygdommen NASH. Markedet er enormt, men ingen har løst gåden endnu.

Danske topchefer frygter cyberangreb. Hackere ånder i stigende grad danske virksomheder i nakken, og frygten for cyberangreb har aldrig været større blandt de danske topchefer. Den overgår både bekymringer om pandemier, overregulering og klimaforandringer, viser ny undersøgelse.

Chef for EU-vacciner: Danske virksomheder gør et rigtig godt indtryk. Lederen af EU’s særlige vaccine taskforce, Thierry Breton, ser danske virksomheder som mulige deltagere i en oprustning af produktionen, der skal give mulighed for at producere 2-3 mia. vacciner ved årets udgang.

Det skriver andre

Dansk fly­mil­li­ar­dær kæm­per for at red­de sit livs­værk. Nordic Aviation Capital, som milliardæren Martin Møller Nielsen ejer, er truet på livet. EQT og Kirkbi afviser nu at skyde flere penge i flyselskabet. (Børsen – låst artikel)

Norges rigshospital: Astrazeneca-vaccinen gav sundhedsansatte blodpropper. Efter undersøgelser mener det norske rigshospitals eksperter at kunne bekræfte sammenhængen mellem astrazeneca-vaccinen og blodpropper hos tre sundhedsansatte, hvoraf en afgik ved døden. (JP)

Topchefer genvinder optimismen efter dystert år. 49 pct. af topcheferne i et toplederpanel ser nu lige så lyst på de kommende måneder som lige før coronakrisens udbrud for et år siden. (Berlingske – låst artikel)

Ny serie: Vejen ud af krisen

I mere end et år har coronakrisen begrænset vores liv og erhvervsliv. Nu lysner det. Men hvad venter efter krisen? Og hvordan forbereder vi os på at udnytte alle de muligheder, der følger med, når friheden vender tilbage? Det har vi talt med en række beslutningstagere om i en række interviews.

Journalist Emma Ella Petersen har i det seneste interview talt med chefen for Danske Commodities, Helle Østergaard Kristiansen. Hun er optimistisk og sikker på, at væksten er lige om hjørnet. Og så glæder hun sig usigeligt til, at hendes medarbejdere igen kan mødes fysisk i hovedkontoret. For Danske Commodities lever af hele tiden at finde på nye produkter, og idéen til dem opstår ikke på Teams. »Innovation opstår i små magiske øjeblikke. Om et par år vil vi kunne se, hvad der er gået tabt,« siger hun.

Helle Østergaard Kristiansen overtog posten som CEO i Danske Commodities i 2019. Foto: Joachim Ladefoged.

Læs også de tidligere interviews i serien:

Indsigt

Han var Legos problemløser. Søren Torp Laursen har tilbragt nærmest hele sin karriere i udlandet med det mest danske af det danske: Lego. Han var manden, der byggede op, når markeder var kollapset, og han forlader sig mere på sin sociale intelligens end den intellektuelle. »Jeg er bedre til at arbejde med en skovl end med en pincet.«

Søren Torp Laursen har været mange år i Lego som chef for USA, men trådte tilbage for nogle år siden. Nu bruger han sin tid på bestyrelsesarbejde i den amerikanske legetøjsgigant Mattel (dem med Barbie), iværksættervirksomheden Postevand, kapitalfonden Credo og arbejdet med Børnerigetfonden. Foto: Stine Bidstrup.

Finans fakta

De unge lider mest under coronahjemmearbejde. Mens hjemmearbejdet under coronanedlukningen faktisk har været positivt for de fleste, har mange unge under 30 år lidt under det. Det viser en undersøgelse blandt ingeniørorganisationen Idas medlemmer.

Mange unge har lidt under coronaens hjemmearbejde, viser en måling fra Ida. Pandemien har i det hele taget presset danskernes trivsel. Kilde: IDA. Grafik: Lone Andersen.

Dagens profil

»På mine ældre dage er jeg i endnu højere grad blevet en natteravn.« Kurt Daell har vendt rundt på dag og nat. Manden, der forvandlede Harald Nyborg fra tre butikker til en koncern med en milliardomsætning, står op omkring kl. 12.30 og lever livet om eftermiddagen, aftenen og en stor del af natten. På mandag fylder han 80 år.

Kurt Daell samler på veteranbiler som en passion og som en investering. Foto: Brian Karmark.

Dagens tal

17,7

Med lukkede barer og restauranter drikker danskerne langt mindre øl, end de plejer. Tal fra Bryggeriforeningens medlemmer viser nemlig, at ølsalget faldt med 17,7 pct. i årets første to måneder sammenlignet med samme tidspunkt sidste år.

Børs

Ren­te­frygt ud­lø­ste tek­no­lo­gi-ud­salg. Det brede S&P 500-indeks mistede 1,5 pct. i forhold til onsdagens rekordniveau, mens teknologiindekset Nasdaq faldt hele 3,0 pct. Dow Jones tabte 0,5 pct. fra onsdagens lukketop. Investorerne lod sig ifølge iagttagere igen skræmme af frygten for stigende renter. Her er den seneste børsberetning.

Debat

Billige flyrejser vender tilbage, men vi betaler selv festen. Luftfartsbranchen er i færd med at spilde coronakrisens muligheder for at rette op på årtiers strategiske fejl, skriver chefredaktør Steen Rosenbak.

Det sker i dag

  • Erhverv: A&O Johansen og Solar B holder generalforsamling.
  • Erhverv: Silkeborg IF og Skako offentliggør årsregnskab.
  • Udland: Tysklands præsident, Frank-Walther Steinmeier, overrækker fortjenstmedaljen til forskerne fra firmaet Biontech, der har udviklet coronavaccinen, som produceres af Pfizer.
  • Kriminalitet: Retten i Randers ventes at holde retsmøde med to personer, der er sigtet for momssvindel for ca. 20 mio. kr. i forbindelse med import af luksusbiler.

PS...

Derfor er du ved at blive bims af hjemmearbejde. En Stanford-professor har undersøgt, hvorfor man går død i Teams, Zoom og onlinemøder i det hele taget. Et godt råd lyder: Slå videoen fra, så de andre ikke kan se, hvad du laver.

BRANCHENYT
Læs også