Morgen
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Briefing Morgen: Her er dit overblik på 2 minutter

Optimisme blandt SMV'erne: Vi har likviditet nok til at klare os igennem krisen | Udlandets interesse for danske boligobligationer falder | EDC har slået sin egen rekord fra tiden op til finanskrisen

GODMORGEN

Mange holder påskeferie, men her på Finans er vi med jer og leverer her ugens første morgenbriefing. God fornøjelse.

Nyheder

Optimisme blandt SMV'erne: Vi har likviditet nok til at klare os igennem krisen

Mens nogle små og mellemstore virksomheder har været hårdt ramt under coronakrisen, melder langt de fleste om et stærkt likviditetsberedskab, der kan få virksomhederne igennem 2021 og ud på den anden side af krisen. Coronakrisen har blandt andet ramt modevirksomheden Shaping New Tomorrow, men der er likviditet nok til at komme igennem krisen, lyder det fra stifter: »Det vigtigste er ikke at gå i panik«.

De tre stiftere af tøjfirmaet Shaping New Tomorrow. Fra venstre Christoffer Bak, Kasper Ulrich og Christian Aachmann. PR-foto. Foto: Mads Frost.

Udlandets interesse falder: Det kan presse boligrenterne i vejret

Udlandets interesse for danske boligobligationer falder. Faldet er marginalt, men bekymringen er, om der er tale om en tendens. Udenlandske investorer har nemlig i høj grad været med til at holde boligrenterne nede på rekordlave niveauer.

Boris Johnson vil kræve frontpersonale vaccineret: »Det kommer ikke til at ske i Danmark«. I Storbritannien overvejer regeringen at kræve frontpersonale vaccineret. I Danmark bliver tanken afvist over en bred kam.

EDC har slået sin egen rekord fra tiden op til finanskrisen. Salget i landets største ejendomsmæglerkæde EDC lå i 2020 8 pct. over den tidligere top fra 2005: »Det fortæller noget interessant om danskerne,« lyder meldingen.

Coronakrisen kan ende som en fordel for Heathrows naboer. Naboerne i landsbyerne omkring en af verdens største lufthavne, Heathrow ved London, mærker, at der er blevet mere stille under coronakrisen. En planlagt udvidelse af lufthavnen kan blive coronakrisens næste offer.

Svindelsager med netbank satte rekord i 2020. Rekordmange bankkunder blev sidste år udsat for svindel via netbank. Sidste år var der 1970 sager med svindel med netbank. I 2019 var tallet 1452. Det viser en opgørelse fra Finans Danmark, der er interesseorganisation for finanssektoren.

Karrierefremmende netværk rejste 1 mio. kr på under en time. I sidste uge åbnede Goodtalks for, at folk kunne købe en aktiepakke for 5.000 kr. På under en time blev der rejst 1 mio. kr. fra 200 nye investorer og aktionærer. Virksomheden kæmper for at få flere kvinder i ledelse.

Amerikanske selskaber tilbyder ansatte goder, hvis de lader sig vaccinere. Flere amerikanske selskaber tilbyder nu de ansatte forskellige former for goder, hvis de lader sig vaccinere mod corona. Det sker som et forsøg på at få flere til at lade sig vaccinere.

Festivaldirektør forventer ikke at kunne gennemføre festivaler i år. Brian Nielsen, som er direktør for festivalerne Northside og Tinderbox, tvivler på, at de to festivaler, som ligger i starten og slutningen af juni, bliver afholdt i år.

Det skriver andre

Strandet containerskib har rørt på sig. Det enorme containerskib, der blokerer Suez-kanalen, har fået gang i bl.a. roret, og mandag morgen oplyser flere kilder ifølge Bloomberg og Wall Street Journal, at stævnen på det store containerskib nu også er fri, men at der stadig noget vej endnu før skibet kan sejle videre og fjerne den prop, der gør, at over 300 skibe ligger i kø for at passere kanalen. Mindst 10 af skibene har skiftet kurs og forsøger at finde en alternativ rute. (Bloomberg, Wall Street Journal, Reuters og CNBC)

Kapitalfond køber sexshop. Parret bag sexlegetøjsvirksomheden Sinful, Mathilde Mackowski og Tonny Andersen, har solgt aktiemajoriteten i selskabet til den danske kapitalfond Polaris. (Børsen)

Airbnb har fuld fart på reservationerne. Det tikker ind med reservationer fra amerikanere, der vil rejse i foråret og til sommer, hos Airbnb og konkurrenten Vrbo ejet af rejsegiganten Expedia. Måske venter et reelt boom for rejser forude, lyder det. (CNN)

Novo-rival ramt af ny skidt sag. Kun lidt over en måned efter, at Novo Nordisks konkurren Eli Lilly sagde farvel til sin finansdirektør pga. et upassende forhold til en medarbejder, bliver det amerikanske medicinalselskab slæbt i retten med anklager om diskrimination og chikane af medarbejdere. (Reuters)

Sverige misser vaccinemål. Alle voksne svenskere vil alligevel ikke være færdigvaccinerede d. 30. juni, som målet tidligere var. Det skyldes forsinkelser i vaccineleverancer. I stedet forventes kun fem mio. svenskere - svarende til halvdelen af befolkningen - at være vaccineret på det tidspunkt. Nu er forventningen, at alle vil have fået to vaccinestik et par uger ind i juli. (SVT)

Bidens milliardhjælp kan betyde største skattestigning siden 1942. Den amerikanske præsident Joe Bidens enorme milliardplan for infrastruktur kan fremskynde skattestigninger til erhvervslivet og de rigeste i USA og endda måske sende niveauet op til højeste niveau i knap 80 år. (New York Times)

Ny serie - Vejen ud af krisen

Det er stadig koldt uden for. Vi har begge mundbind på, da vi mødes ved elevatoren, og den enorme kontorbygning med udsigt ud over Københavns tage er stort set affolket.

Det er fortsat pandemien, der svinger taktstokken. Men det er en tindrende klar og solrig forårsdag i marts, og topchef for Deloitte, Anders Dons, er optimist.

Det skal der ikke herske tvivl om. Derfor tror han også, vi er på vej ud af pandemiens krise. Men der er forhindringer, vi skal håndtere, og uligheden er afgjort en af dem.

Pengene fra hjælpepakkerne skal noget hurtigere ud. Genåbningen skal op i tempo. Og regeringen bør trække mere på eksterne parter, for genåbningen handler også om, hvordan Danmark skal se ud på den anden side af coronakrisen. Sådan lyder de kontante opfordringer til regeringen fra topchefen for Deloitte, Anders Dons. Foto: Asger Ladefoged.

Gik du glip af...

Flere og flere risikerer nej til køb af drømmeboligen. Der er nu steder i hovedstaden, hvor priserne på ejerlejligheder er så høje, at husstandsindkomsten skal være på den pæne side af 1,4 mio. kr. for at blive godkendt til køb af en gennemsnitslejlighed på 100 kvm. Og så skal familien samtidig være gældfri og have en pæn opsparing.

  • Det bliver der sagt: »I takt med at priserne stiger, er der flere og flere, der vil opleve, at særligt kravet om, at man ikke kan belåne sin indkomst mere end fire gange er en restriktion. Så af den grund er der flere – og der vil komme flere endnu – der ender med at få nej til et specifikt beløb eller hus,« vurderer afdelingsdirektør Mikkel Høegh, Jyske Realkredit.
  • Tættere på: Det er langtfra kun i hovedstaden og på sommerhusmarkedet, at priserne er steget kraftigt. Nye tal fra Boligsiden.dk viser, at der er ved at opstå mange lommer med høje prisstigninger. Her er boligmarkedet skoldhedt.
  • Konsekvensen: Nykredits topchef Michael Rasmussen vurderer, at den stigende rente kan være med til at sænke farten lidt, idet mange købere fokuserer på første års omkostninger. Han vil ikke på forhånd afvise nye tiltag på boligmarkedet, som stadig flere iagttagere mener, der kan blive brug for.

De højeste prisstigninger ud fra postnummer fra februar 2020 til ultimo januar 2021. Tal i pct. Grafik: Lars Nielsen.

Indsigt

Beijing er gået til angreb på Kinas tech-giganter – men ikke for at bryde dem op. Den 24. oktober begyndte fint for Alibabas grundlægger Jack Ma. Den endte også ganske godt, om end han var badet i mediernes spotlight. Men i det stille, bag scenen, var Det kommunistiske parti kommet op af stolen. De næste dage blev hurtigt væsentligt mindre behagelige, og rygterne har svirret, siden Jack Ma forsvandt i flere måneder sidste år. Det er historien om en magtkamp, men ikke kun mellem Ma og Beijing.

Kinas techgiganter har nydt to årtiers wild west-vækst med et kinesisk marked i konstant boom og liden statslig regulering. Det var en vild fest, som her under Alibabas 20-års jubilæum i september 2019, hvor grundlæggeren Jack Ma giver den gas. Men nu siger Beijing stop – og ve den, der er uenig. Foto: Chinatopix via AP/Ritzau Scanpix.

Finans fakta

Derfor er alles øjne rettet mod strandet containerskib. Flere hundrede skibe holder i kø ved Suez-kanalen og venter på, at et strandet containerskib kommer fri og atter gør et af de mest trafikerede sejlstræder i verden farbart. Vi har dykket ned i i tallene bag den vigtige handelsrute i Egypten. 

De skibe, der normalt hver dag passerer Suez-kanalen, er de seneste to årtier vokset markant i størrelse og kapacitet.

Dagens profil

»Jeg ville gerne have, at min kæreste blev, og derfor endte det med en virksomhed«. Fantastisk. Utrolig skønt. Dejligt på alle planer. Det er ord, som Katja Ljungqvist sætter på det faktum, at hun er blevet ejer af Genpack A/S, som hun samtidig er blevet adm. direktør for. »Det er ret vildt, hvad der er sket, og nogle gange må jeg knibe mig selv i armen for at sikre mig, at det ikke er en drøm,« fortæller 49-årige Katja Ljungqvist, som i de seneste 10 år har drømt om igen at eje og drive en handels- og produktionsvirksomhed. Få hele historien med her.

Katja Ljungqvist er blevet ejer af og adm. direktør i Genpack, der blandt andet producerer poselukningssystemer til medicobranchen. Foto: Gregers Tycho.

Dagens tal

9

Amerikansk fusion blotlægger børsfiaskos markedsværdi. Halvandet år efter sit fejlslagne og fiaskodømte forsøg på at blive børsnoteret i New York, ser WeWork nu ud til at acceptere en forretningskonstellation, der blot værdisætter techselskabets markedsværdi til en femtedel sammenlignet med dengang. Det omstridte selskab planlægger således en fusion med investeringsselskabet BowX Acquisition, der ifølge The Guardian takserer WeWorks værdi til 9 mia. dollars inklusive gæld.

Debat

Grønne bobler er intet samfundsproblem. Når store samfundsmæssige ændringer og teknologiske skift finder sted, kan det lede til bobledannelse i de finansielle markeder. Det kan gøre ondt på investorer, men er måske snarere en del af løsningen end et problem i forhold til det brede samfund, skriver Frederik Engholm, chefstrateg i Nykredit.

Det sker denne uge

Velkommen til påskeugen 2021. H&M, der netop nu boykottes i Kina, og Blue Vision er nogle af de selskaber, der offentliggør regnskaber denne uge. I USA offentliggøres de amerikanske kongetal langfredag. Her er, hvad ugen bringer.

PS...

Derfor bliver du sent oppe. Lokker Twitter, LinkedIn eller Facebook, når du ved, du egentlig burde sove? Eksperter kæder fænomenet sammen med visse karaktertræk og følelser. Folk bliver ofte for længe oppe, hvis de føler, de har mistet kontrollen over deres tid. At blive længere oppe er et forsøg på at genvinde kontrollen og få alenetid, lyder det bl.a. Desuden peger flere forskere på, at der er sammenfald mellem personer, der udsætter daglige opgaver, og dem, der udskyder søvnen. (Wired - låst artikel)

BRANCHENYT
Læs også