Morgen
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Briefing Morgen: Her er dit overblik på 2 minutter

Eksperter dumper beregninger bag regeringens klimafyrtårn | Danske familieejede firmaer banker udenlandske ditto | Cheferne er også pressede af hjemmearbejde

Energiøen i Nordsøen kan udløse et underskud for samfundet på 48-77 mia. kr., estimerer en ny ekspertberegning. Energistyrelsen fastholder sin vurdering af, at projektets første etape står til at give 13 mia. kr. i overskud. Her er en illustration fra konsortiet Vindø på en mulig løsning. Modelfoto: PR Vindø

GODMORGEN

Ugen efter påske starter umiddelbart stille. Men nyheder og interessante historier er der nok på Finans.dk. Her får du et udpluk af de vigtigste - god læselyst.

Nyheder

Danske familieejede firmaer banker udenlandske ditto

Coronakrisen ramte også de familieejede danske virksomheder - men de red stormen af betydeligt bedre end deres globale kolleger. Det fremgår af en analyse, revisions- og rådgiverkoncernen PWC har lavet på globalt plan, herunder med et særligt kig på Danmark. En tredjedel af de familieejede danske virksomheder måtte se deres omsætning falde i 2020, men det gjaldt 46 pct. af de globale familieejede kolleger. Fire ud af 10 danske virksomheder lykkedes med at skabe vækst i 2020.

Jakob Topsøe, bestyrelsesformand i Haldor Topsøe Holding, tror, at de danske virksomheders relative succes under coronakrisen skyldes god økonomi og noget, han ikke kan bevise: At medarbejdere er meget dedikerede. Foto: PWC

Eksperter dumper beregninger bag regeringens klimafyrtårn

Regeringens kæmpe klimasatsning til 210 mia. kr. kan ende med et stort tocifret milliardunderskud til de danske elkunder og staten. Sådan lyder det fra flere uvildige eksperter, der mener, at den kommende energiø i Nordsøen er baseret på mangelfulde eller fejlagtige økonomiske forudsætninger.

Advokatfirmaerne årelades langsomt for kapaciteter. I de seneste otte år er hundredvis af advokater rykket fra advokatfirmaerne og over i enten de store virksomheders interne juraafdelinger eller ud til andre rådgivere som ejendomsmæglere eller revisionskoncerner, der konkurrerer med advokathusene.Advokatbranchen erkender udfordringen, og at den må svare igen.

Elektronikgigant dropper smartphones efter milliardtab. Den sydkoreanske elektronikgigant LG Electronics planlægger at stoppe al salg og produktion af smartphones. Udmeldingen kommer, efter at LG’s mobilafdeling de seneste seks år har registreret tab på cirka 4,5 milliarder dollar svarende til omkring 28 milliarder kroner. Trækket betyder, at selskabet ser ud til at blive den første store smartphone-producent til at trække sig fuldstændig ud af markedet.

Coronakrisens store tabere gør comeback på aktiemarkedet. De billige aktier, som blev efterladt af markedet, da pandemien brød ud, er igen blevet populære hos investorerne. Den seneste måned er hårdt prøvede selskaber inden for bl.a. finans, energi, biler og rejser skudt i vejret. Det er brancher, som alle er afhængige af, at økonomien klarer sig godt.

Takkede nej til corona-støtte - tjener formue på arbejdstøj. Mascot, der er kendt for sit arbejdstøj og sikkerhedssko, sluttede 2020 med en omsætning på 1,1 mia. kr. Det er små fire pct. mere end 2019. Det havde ledelsen ikke turde håbe på, da coronakrisen brød ud, fremgik det af regnskabet for 2019, der blev udgivet kort efter, Danmark blev lukket ned første gang. Alligevel valgte man altså at lade være med at søge om lønkompensation, og det viste sig at holde stik.

Thailand prioriterer at vaccinere borgere, der bor på den populære turistdestination Phuket, to måneder før resten af landet. Det sker i håbet om, at turister snart vender tilbage til øen og liver op i turismesektoren, der har været hårdt ramt af pandemien.

Alt for få familievirksomheder har styr på arvefølgen. Det er uholdbart, at flere end hver anden familieejede danske virksomhed ikke har styr på, hvem der skal tage over næste gang. Det mener en forsker og en familieejer. Den gode nyhed er, at flere familier er åbne for professionel ledelse.

Det skriver andre

Tomme tribuner har tvunget fodboldklubber til at tænke digitalt. Nedlukningerne har ramt omsætningen hos klubberne i Superligaen, som i stedet har måttet skrue op for de digitale initiativer. AGF har bl.a. inviteret fans til drive-in-fodbold, mens FCK har lavet kampagnevideoer med Audi, Adidas og Hugo Boss. AGF melder om vækst i sponsorer. (Børsen – låst artikel).

Kina og USA holder øje med valget i Grønland. Et kinesisk-ejet mineprojekt i Kvanefjeldet i Sydgrønland splitter vælgerne. Får minen grønt lys, så vil Kina stå endnu stærkere på markedet for mineraler. Det er dårlige nyheder for USA, som har brug for mineralerne til at bygge bl.a. kampfly. (Berlingske – låst artikel).

Containerskib skaber stadig kaos på fragtmarkedet. Selv om skibet Ever Given ikke længere spærrer Suez-kanalen, så kæmper shippingbranchen stadig med forsinkelser som følge af uheldet. DSV bliver kimet ned af kunderne, som vil vide, hvor deres varer bliver af. Selskabet forventer, at problemerne fortsætter de næste uger. (ShippingWatch).

Coronakrisen rammer udviklingslandene hårdest. Mens Europa, USA og dele af Asien ventes at stå over for et økonomisk boom efter coronakrisen, så risikerer udviklingslandene at blive efterladt. Viruskontrol og ekspansiv finanspolitik er opskriften på succes, og her halter udviklingslandene efter, vurderer økonom. (Financial Times – låst artikel).

Gik du glip af...

De mest læste historier i påskeugen? Så får du her nogle udvalgte.

Der bliver gravet fiberforbindelser ned som aldrig før i hele Danmark. Alene TDC Net lagde sidste år 123.00 kilometer fiber i jorden. Foto: Carsten Ingemann.

Indsigt

Der har været talt vidt og bredt om fordelene - og bagdelene ved hjemmearbejde og den fatigue, som mange efterhånden føler ved, at arbejde og familieliv foregår samme sted. Men for topchefen for Danmarks største børsnoterede ejendomsselskab, er der ingen tvivl. Fordelene ved hjemmearbejde er store - det skal bare være frivilligt og ikke styret af diktat. Interviewet med Jeudans ceo Per Hallgren er en del af Finans´ serie om, hvordan toppen af dansk erhvervsliv ser vejen ud af krisen. Du kan finde de andre interviews her.

Per Hallgren lå søvnløs hele natten efter Mette Frederiksens nedlukningstale. Men i dag et år senere er alt gået langt bedre end Jeudanchefen frygtede (Foto:pr)

Finans fakta

Cheferne er også pressede af hjemmearbejde. Det er ikke kun mange ansatte, som har fået nok af hjemmearbejde – det volder også problemer for cheferne, viser en ny undersøgelse. Fagforeningen Lederne har spurgt ind til sine medlemmers erfaringer med at arbejde hjemmefra under coronakrisen. Og rundspørgen viser, at langt de fleste chefer også har udfordringer med at få det til at fungere.

Grafik: Niklas Krigslund.

Dagens profil

Første skoledag for Sisse Fjelsted Rasmussens yngste datter, Roberta, kolliderede med et vigtigt direktionsmøde i USA. Derfor sagde Sisse Fjelsted Rasmussen, der dengang var Scandinavian Tobacco Groups finansdirektør, at de blev nødt til at rykke mødet. Reaktionen fra de andre direktører, som var mænd og næsten alle havde en kone, der var på deltid eller hjemmegående, var ifølge Sisse Fjelsted Rasmussen først: ”Ja og?” »Men det endte med, at mødet selvfølgelig blev rykket. Det handler bare om at få tingene sagt,« siger Sisse Fjelsted Rasmussen, der nu er finansdirektør i Stark og bestyrelsesmedlem i TV2.

Sissel Fjelsted Rasmussen, finansdirektør i Stark, var tidligere direktørskikkelse i Scandinavian Tobacco Group og i Grey Global Group. Foto: Gregers Tycho 

Dagens tal

1

I dag er det dag ét, for rigtig mange mennesker. Det er nemlig dagen, hvor de efter måneders nedlukning må åbne dørene op for kunder igen. Det gælder de såkaldte liberale erhverv , hvor ikke mindst frisørernes genåbning også blandt kunderne med garanti er imødeset med stor glæde.

Kommentar

Tak for det, dagligvarehandel. Tak for jeres fejlskud. Hvis I vidste, hvor festlige stunder jeres skæve skud kan skabe, så ville I åbne champagne og overrække jer selv en medalje. Bliv ved. For alle de fejlslagne indkøb, som detailkæderne sætter på brandudsalg, når de nærmer sig udløbsdatoen, ender nemlig i allerede stopfyldte kummefrysere - og desværre også nogle gange i skraldespanden, når man mister overblikkket over indholdet, skriver erhvervskommentator Anders Heide. 

Det sker denne uge

Ugen efter påske starter stille op, men der afholdes dog en del generalforsamlinger sidst på ugen hos bl.a. Vestas, Mærsk Drilling, Rockwool, Spar Nord Bank og Københavns Lufthavne. Og så kommer der et interessant regnskab fra B&O på torsdag. Her kan du få det fulde overblik over næste uges fikspunkter.

PS...

Flere briter vil have irsk pas efter brexit. Udstedelsen af irske pas til briter, som har ret til statsborgerskab i Irland, er steget markant. The Independent skriver, at der er blevet udstedt omkring 420.000 irske pas i Storbritannien mellem 2016 og 2020. Alene i 2019 blev det udstedt omkring 120.00 irske pas til briter. Storbritannien valgte at forlade EU i juni 2016, mens Irland fortsat er medlem. En af de briter, som har valgt at få irsk statsborgerskab, er den netop afdøde forfatter og brexit-modstander John Lé Carre.

Læs også