Morgen
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Briefing Morgen: Her er dit overblik på 2 minutter

Vismændene: De økonomiske eftervirkninger af coronakrisen kan blive »betydelige« | Dansk startup rejser 43 mio. kr. i rekordstor seed-runde | Her er det mest oplagte indgreb på boligmarkedet ifølge flere storbanker

Meterlange testkøer og mundbind fylder i øjeblikket i gadebilledet. En ny rapport fra de økonomiske vismænd har set på pandemiens økonomiske påvirkning. Foto: Benny Kjølhede

GODMORGEN

B&O kommer med kvartalsregnskab. Det kan du læse mere om senere på dagen hos Finans. Men sæt dig først til rette og nyd torsdagens morgenbriefing, der bl.a. byder på nyheden om, at en vurdering fra de økonomiske vismænd lyder, at hvis politikerne tager de rigtige valg, kan det endelige regnestykke for coronakrisen vise sig at blive positivt for økonomien.

Nyheder

Vismændene: De økonomiske eftervirkninger af coronakrisen kan blive »betydelige«

Pandemien har vendt op og ned på mange ting i dansk økonomi, og konsekvenserne vil kunne føles de næste mange år, vurderer de økonomiske vismænd i en ny rapport. Men træffer politikerne de rigtige valg, kan det endelige regnestykke dog vise sig at blive positivt for økonomien.

Coronatest som her i Hvidovre er blevet et af symbolerne på pandemien. Der vil komme flere som tiden går, vurderer de økonomiske vismænd. Foto: Jesper Houborg

Dansk startup rejser 43 mio. kr. i rekordstor seed-runde

En helt ny teknologi til kunstig intelligens har vist sig så lovende, at den lille danske startup Abzu nu henter 43 mio. kr. fra investorer. Produktet bliver allerede brugt af fire af verdens største farma-virksomheder. »Idéen fra mine unge år blev ved med at poppe op i mit hoved. Og i 2018 samlede jeg et hold gennem mit netværk, som kunne skabe den tekniske løsning,« forklarer Casper Wilstrup, adm. direktør for Abzu.

Danske storbanker: Her er det mest oplagte indgreb på boligmarkedet. Det danske boligmarked er glohedt, og Det Systemiske Risikoråd er på vej med konkrete tiltag. Nu sætter flere storbanker ord på, hvad det mest oplagte indgreb vil være.

Erhvervsmanden Lars Thuesen er nu enejer af Basisbank. Selv om ejerskabet af banken nu har ændret sig, er den overordnede plan stadig den samme. Banken skal på et tidspunkt sælges.

CG Jensen efter millionfremgang: »Vi trænger til at forny os«. CG Jensen vil have mere diversitet i byggebranchen. Virksomheden har selv en langsigtet målsætning om, at halvdelen af medarbejderne skal være kvinder.

Der er stor forskel på kvm-grænserne for genåbnede erhverv. Få overblikket over sundhedsmyndighedernes krav og vejledninger til det nødvendige areal pr. kunde eller ansat her.

Storbank er bekymret: Det begynder at minde om dotcom-boblen. Den amerikanske storbank Citi er bekymret for euforien på aktiemarkedet og ser ligheder med tiden op til dotcom-krakket for 20 år siden. I et nyt notat advarer banken om, at både priserne og stemningen blandt investorerne er stukket af.

Valuer fik 1 mio. kr. i lønkompensation - dagen efter fortsatte arbejdet. Midt i optakten til sin børsnotering sendte Valuer størsteparten af sine ansatte hjem. Men aktiviteten fortsatte, indikerer e-mails. Selskabet har nu tilbagebetalt en del af lønkompensationen.

Det skriver andre

Petter Stordalen taber retssag om epidemiforsikring. Sturecompagniet, der er en af Sveriges største natklubber og har den norske hotelmilliardær Petter Stordalen som medejer, lagde for næsten et år siden sag an mod forsikringsselskabet Gjensidige. Det skete, fordi natklubben ville have Gjensidige til at dække natklubbens omkostninger i forbindelse med coronapandemien gennem selskabets epidemiforsikring. Nu har Stordalen og de øvrige medejere tabt sagen og skal i stedet punge ud med 1 mio. svenske kr. for sagens omkostninger. (E24, Dagens Næringsliv, Dagens Industri)

Coronakrisen sætter en stopper for væksten hos Milestone. Efter en årrække med vækst i omsætningen tabte danske Milestone, der laver software til digitale overvågningskameraer, 1 pct. af sin milliardomsætning i 2020. Det resulterede i en omsætning på 1,02 mia. kr. og et resultat efter skat på 53,6 mio. kr. (Børsen - betalingsartikel)

Serie: Vejen ud af krisen

Dansk Legoland-chef er med i OL-opvarmingen i Japan: »Faklen kommer til at markere, at tingene går fremad«. Svingende besøgstal har tvunget direktør Torben Jensen til hurtige omstillinger i Legoland Japan. Men den fælles erkendelse af behovet for store forandringer under coronakrisen har styrket organisationen, mener han.

Indsigt

Alexander Lerche har overtaget forældrenes livsværk: »Jeg ser ikke forpligtelse som en fjende«. Alexander Lerche overtog roret i familiens virksomhed som bare 27-årig. Efter et par års opvarmning lancerer han en ny strategi og sigter for første gang mod en milliardomsætning.

Alexander Lerche overtog forældrenes livsværk for ganske få år siden. »Langt hen ad vejen er det medarbejderne ude i virksomheden, der har formet mig som leder,« siger han. Foto: Marie Ravn

Finans fakta

Amerikanerne er igen begyndt at flyve i stor stil. Der er fuld fart på genåbningen i USA. Det kan aflæses i antallet af amerikanske flypassagerer, der de seneste uger er kravlet tilbage til niveauet fra sidste forår, lige før pandemien ramte landet med fuld styrke.

Flytrafikken er så småt ved at vende tilbage i USA, som har sat fart under både vaccinationerne og genåbningen af samfundet.

Dagens profil

Martin Næsby står over for sin måske største omstilling. Martin Næsby har i mange år været talsmand for olieindustrien. Han er uddannet jurist og har arbejdet i både Kazakhstan og Qatar.

Martin Næsbys holdning er, at olie- og gasindustrien i Danmark kan spille en rolle i den grønne omstilling. Foto: Brian Karmark

Dagens tal

1,2

Så mange millioner kroner var overskuddet på i 2020 hos det kendte spahotel Vejlefjord. En god sommer reddede overskuddet, der dog faldt markant sammenlignet med året forinden.

Børs

Der blev jogget på stedet onsdag på det amerikanske aktiemarked, hvor S&P 500-indekset akkurat sluttede i rekord. Referatet af det seneste rentemøde i den amerikanske centralbank gav umiddelbart markedet et lille løft med et par timers handel igen, men fremgangen nåede aldrig at blive særligt overbevisende. Her er den seneste børsberetning.

Debat

Kan en kold skid være en skidegod leder? Jeg har stor respekt for den kolde skids bevidsthed om og vilje til at indrømme, at han ikke er supergod til at føle sig frem til, hvad der fylder i andre mennesker. Det og meget andet skriver Pia Lauritzen om i dette debatindlæg.

Det sker i dag

B&O kommer med kvartalsregnskab, Vestas holder generalforsamling, og Danmarks Statistik offentliggør konkurstal for marts. Det er dagens planlagte højdepunkter i dansk erhvervsliv. I USA fremlægges der de ugentlige ledighedstal.

PS...

Nye tal for boligmarkedet stikker ud. Flere steder på boligmarkedet var de gennemsnitlige nedslag negative i marts, viser nye tal. »Det vidner om, at vi befinder os i et højst usædvanligt boligmarked, hvor priserne stiger hurtigere, end ejendomsmæglerne kan være med,« udtaler boligøkonom i Nordea, Lise Nytoft Bergmann.

BRANCHENYT
Læs også