Morgen
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Briefing Morgen: Her er dit overblik på 2 minutter

Pensionskæmper vil smide kæmpe milliardbeløb i kampen for dansk klimaeksport | Stigende smitte i mange lande gør finansmarkederne nervøse | Kunstig intelligens skal godkendes ligesom lægemidler

GODMORGEN

Kom bedst muligt i gang med dagen lige her med morgenbriefing fra Finans. God læselyst!

Nyheder

Pensionskæmper vil smide kæmpe milliardbeløb i kampen for dansk klimaeksport

Danske pensionsselskaber vil bruge grønne investeringer for flere hundrede milliarder kroner til at sætte turbo på eksporten af danske klimaløsninger. Fredag har Mette Frederiksen en unik mulighed for at promovere danske klimaløsninger, når hun skal tale til præsident Joe Bidens klimatopmøde. Forsikring & Pension opfordrer til at gribe chancen og samle de grønne danske kræfter i ny taskforce.

I februar samlede statsminister Mette Frederiksen førende grønne danske virksomheder for at finde en fælles vej til at udnytte eksportpotentialet i USA. Her ses hun i et dobbeltinterview sammen med Ørsteds topchef, Mads Nipper. Foto: Gregers Tycho. 

Stigende smitte i mange lande gør finansmarkederne nervøse

Efter en særdeles god måned på finansmarkederne med nye rekorder på bl.a. aktiemarkederne og i kryptoverdenen har et hop i de globale smittetal nu fået investorerne til at ryste på hånden. Tallene udfordrer ifølge flere strateger fortællingen om, at en global genåbning og et medfølgende hop i den økonomiske aktivitet er lige på trapperne.

Kunstig intelligens skal godkendes ligesom lægemidler. Selvkørende biler skal ikke bare have lov at køre selv, men skal igennem en grundig godkendelse af algoritmerne bag. Det er en af mange konsekvenser af ny EU-regulering, som Margrethe Vestager har lanceret.

Novo går nye veje: Satser på stort studie med pille som fedmebehandling. Novo Nordisk satser på at kunne levere en fedmepille, der er ligeså effektiv som ved injektion. Der fokuseres på et studie med omkring 1.000 patienter, der skal have 50 mg af supermolekylet semaglutid som tablet.

Stille, men glædelig, genåbning af landets storcentre. Der var tid til hyggesnak og store smil, da butikkerne i Fisketorvet i København onsdag formiddag igen åbnede dørene. »Endelig er der lys for enden af tunellen,« lød det fra én af butiksejerne.

På tværs af butikker, kaffebarer og madsteder blev der grinet høfligt og lettet, ligesom der blev ønsket hinanden velkommen tilbage. Foto: Nicolai Lorenzen.

Erhvervsmanden Henrik Lind lander nyt milliardoverskud. Det seneste år kunne han således lægge intet mindre end 1,25 mia. kr. til pengetanken, fremgår det af et dugfrisk regnskab fra hans investeringsselskab Lind Invest. Et resultat, som han i regnskabet betegner som »særdeles tilfredsstillende.«

Standard Ethics nedgraderer den amerikanske storbank JP Morgen på bæredygtighedsskalaen. Anledningen er JP Morgans rolle i forsøget på at etablere den såkaldte European Super League, der til mange fodboldfans store glæde ser ud til snart at være endegyldigt over.

Gamestop-topchef missede præstationsmål - får alligevel enorm farvelbonus. Selvom den snart forhenværende topchef George Sherman missede præstationsmål, kommer han til at forlade Gamestop med en stor sum penge.

Det skriver andre

Gælds­pla­get an­dels­bo­lig­for­e­ning fin­der skjult for­mue. Ny regnemetode har med et trylleslag forbedret økonomien i en swapramt andelsboligforening markant. Lejlighedernes værdi er banket mere end fem gange i vejret. (Børsen – låst artikel)

Ørsted og ATP vil byde på kunstig energiø i Nordsøen. Energiselskabet Ørsted var bekymret over den kommende energiø, men den agter nu at byde på øen sammen med ATP. (Børsen - låst artikel)

Optakt

Seddelpressen roterer, men ECB forholder sig afventende. Der er hverken behov for nye pengepolitiske tiltag eller tilkendegivelser om de fremtidige ændringer, der måtte være under overvejelse i maskinrummet i Frankfurt am Main. Budskabet er enslydende i alle analyser op til dagens møde i den Europæiske Centralbanks Styrelsesråd. Opmærksomheden vil være koncentreret om pressekonferencen i eftermiddag med ECB-præsident Christine Lagarde. Bliv klædt på til dagens møde her.

Hver dag køber ECB statsobligationer for milliarder af euro, men så længe pandemien har solidt fat i Europa, er effekten begrænset. Foto: Reuters/Ralph Orlowski 

Gik du glip af...

Onsdag landede en samling regnskaber. Her er det hurtige overblik:

Det var først og fremmest en massiv indsats for at teste flere millioner danskere, der medførte øget aktivitet og flere penge i kassen hos Falck. Koncernen øger derfor forventningerne til både omsætning og indtjening for hele året. Foto: Falck.

Serie: Vejen ud af krisen

Ejendomsselskabet Olav de Linde er kommet stærkt ud af krisen. Men det har ikke været gratis. Nu gør adm. direktør Esben Kjeldsen regnskab over, hvad usikkerhed, politikeres mangel på erhvervsindsigt og konkurser blandt lejere kan lære os om fremtidens ejendoms- og byggebranche.

»Jeg skal være ude, hvor der sker noget, hvor man kan skabe noget,« siger Esben Kjeldsen om sit skifte til ejendoms- og byggebranchen. Foto: Søren Vendelbo.

Finans fakta

Netflix satser for 105 mia. kr. i år. Efter et år med aflyste produktioner kan Netflix nu igen skrue helt op for indkøb af nye film- og tv-serier. Budgettet for 2021 lyder på 105 mia. kr. – langt mere end konkurrenterne.

Satsningen på originalt indhold for lånte penge kræver, at Netflix løbende får flere abonnenter kloden rundt - ellers risikerer Netflix at stå med en stor gæld og ikke nok indtægter til at indfri den.

Dagens profil

Kim Simonsen stopper på grund af alder senere i 2021 som formand for HK efter at have stået i spidsen for organisationen siden 2008. Han har været med i alle overenskomstforhandlinger siden 1987 og alle trepartsaftaler mellem regeringer, arbejdsgivere og fagbevægelse siden 1990. Men hans drøm om at blive LO-formand gik aldrig i opfyldelse.

HK-formand Kim Simonsen fylder 60 år og går af som formand senere i år som følge af de interne aldersgrænser. Foto: Nicolai Lorenzen.

Dagens tal

60

Plantekoncern fordobler underskud og går på børsen. Kan et underskud på 374 mio. kr. sælges for 60 mia. kr. på børsen? Måske, hvis man er en fremadstormende producent af plantebaserede fødevarer. Svenske Oatly går nu efter den store jackpot i New York og Hongkong.

Børs

Wall Street slog fra sig igen efter to dages nedtur. Efter en negativ start på ugen med to dage i rødt kom de amerikanske aktier onsdag godt igen og steg. Det brede S&P 500-indeks og Dow Jones-indekset steg begge 0,9 pct., mens Nasdaq gik frem med 1,2 pct. Her er den seneste børsberetning. (Reuters)

Debat

Bæredygtighed skal kunne måles. »For få år siden manifesterede virksomhedernes tilslutning til bæredygtighed sig mest i form af en lille fiks nål i glade farver på reverset af de mørke jakkesæt. Arbejdet med verdensmålene var præget af egne kreative fortolkninger af positive bidrag, men tiden er på alle måder løbet fra fri leg, når det gælder arbejde med bæredygtighed,« mener Anna Søndergaard.

Anna Søndergaard, partner og co-founder i rådgivnings- og investeringsselskabet The Footprint Firm.

Det sker i dag

  • Erhverv: TK Development, Euroinvestor, Capinordic, F.E.Bording, Green Mobility og Nordicom holder generalforsamling.
  • Økonomi: Den Europæiske Centralbank holder rentemøde med efterfølgende pressemøde.
  • Øvrigt: I dag er det Earth Day, som markeres i hele verden. Organisationen bag kæmper blandt andet for at genplante træer og beskytte truede dyrearter.

PS...

Hæderkronet badehotel viser overskud trods coronakrisen. Meget kunne tyde på, at det gamle badehotel i Jammerbugten er uovervindeligt. For fem år siden brændte Svinkløv Badehotel ned til grunden, men det rejste sig igen. Og nu viser badehotellets forpagtere igen deres overskud og leverer i en svær tid, trods coronakrisen, et fornuftigt regnskab.

Badehotellet åbner op for en ny sæson på fredag den 23. april. Foto: René Schütze.

BRANCHENYT
Læs også