Morgen
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Briefing Morgen: Her er dit overblik på 2 minutter

DSV’s opkøbsmaskine slår to fluer med ét smæk | Gigantregning lurer i kulissen af skibsfartens grønne skift | Nu kan boligejerne snart betale deres »usynlige« gæld

En ny smittebølge har ramt Indien med lammende kraft, og hvis ikke den hurtigt inddæmmes, kan den få voldsomme konsekvenser for indisk økonomi og dermed for olieefterspørgselen. Foto: AP/Karma Sonam

GODMORGEN

Det bliver »monsterdyrt« at male shippingindustrien grønnere, boligejere kan snart slippe af med deres »usynlige gæld«, og Indiens smittebølge sender rystelser gennem oliemarkedet. Og så går vi bag kulissen og giver dig alle de vigtigste detaljer om DSV Panalpinas nye milliardopkøb. God dag.

Nyheder

Gigantregning lurer i kulissen af skibsfartens grønne skift

Det bliver en dyr fornøjelse at omstille shippingindustrien fra at være en CO2-udledende industri til at blive grøn. Selvom der er stor interesse for at deltage, tøver mange fortsat med at lægge de store beløb. Økosystemet for de brændstoffer, som shippingindustrien fremadrettet skal fylde i sine skibsmotorer, kommer ganske givet til at skulle forvandles fra ende til anden - få overblikket her.

Haldor Topsøe er en af de danske virksomheder, som vil bygge de elektrolyseanlæg, der skal bruges i omstillingen mod brændstoffer produceret på grøn energi. Foto: Nicolai Lorenzen

Nu kan boligejerne snart betale deres »usynlige« gæld. En stor del af de danske boligejere har i de seneste år opbygget en gæld til deres kommune uden at være klar over det. Men fra den 1. maj bliver der åbnet for, at landets boligejere kan betale deres indefrosne grundskyld.

Så store summer er ramt af negative renter. Danskerne betaler negative renter af et beløb på flere hundrede mia. kr., viser ny analyse fra Danmarks Nationalbank. Erhvervsminister Simon Kollerup vil indkalde bankerne til møde om negative renter. »Grænsen for negative renter i banken er nået,« mener ministeren.

Jagten på svindel for 12,7 mia. kr. lider et knæk - men Skattestyrelsen appellerer. Skattestyrelsens søgsmål mod en påstået mastermind i udbytteskattesagen afvises, men styrelsen har dog ikke givet op. »De mennesker skal forstå, at man ikke bare kan stjæle vores penge, uden at vi kommer efter dem,« lyder det fra Enhedslisten.

Tyrkisk kryptovaluta-konge er flygtet med 12 mia. kr. af opsparernes penge. Den 27-årige Faruk Fatih Özer blev forleden set gå igennem paskontrollen i Istanbul Lufthavn. Tyrkisk politi har siden arresteret medarbejdere fra to kryptovaluta-selskaber.

Indien sender rystelser gennem oliemarkedet. Oliemarkedet frygter, at den voldsomme smittebølge vil føre til en kollaps i olieforbruget i Indien.

Dansk covid-vaccine kan være i produktion i 2022. Hvis både forskningsresultater og finansiering flasker sig, kan en coronavaccine udviklet af danske forskere være i produktion næste år, lyder det fra vaccineselskabet Bavarian Nordic.

Nu kan alle stille sig i kø. I Region Hovedstaden ruller vaccinerne ud til befolkningen i så lind en strøm, at man lemper reglerne for at sætte sig på venteliste.

Rejsebranchen blev lovet støtte, men nu må selskaberne låne. Rejseselskaberne skal betale op mod 200 mio. kr. tilbage, som de troede var støtte. Nu kan det hårdt ramte erhverv låne pengene.

Gik du glip af...

Tirsdag bød på milliardopkøb med DSV Panalpinas køb af Agility's Global Integrated Logistics. For en pris på 26 mia. kr. overtager DSV godt 17.000 ansatte - og opjusterede forventningerne til 2021.

DSV's finansdirektør Jens Lund ser store muligheder for at løfte indtjeningen i Global Integrated Logistics, som DSV køber for 26 mia. kr. Foto: Sofia Busk.

Det skriver andre

Regeringen foreslår nye reduktioner i landbrugets udledning. Onsdag vil regeringen i et oplæg foreslå en række nye tiltag, der skal reducere landbrugssektorens udledning af drivhusgasser med det, der svarer 6,6 millioner ton CO2. Det fremgår af en tabel fra oplægget, som Ritzau har set. (Ritzau)

Fagbosser vender sig mod sygeplejerskers krav. Dansk Sygeplejeråd mener, at der er behov for politisk at rykke på løn, men det er der langtfra opbakning til i hele fagbevægelsen. (Børsen – låst artikel)

Mere hjemmearbejde giver Microsoft medvind i regnskab. Det er især den større efterspørgsel på cloud-baserede løsninger, der giver softwaregiganten medvind i det seneste kvartalsregnskab. De er blevet brugt mere under pandemien, hvor flere har arbejdet hjemme eller fået virtuel undervisning. (Reuters)

Reklameindtægter giver Alphabet bedre regnskab end ventet. Det amerikanske selskab Alphabet, der ejer Google og YouTube, kom bedre ud af første kvartal, end analytikerne havde forventet. (Reuters)

Serie: Vejen ud af krisen

Transportchef skæver til storrumskontoret. For selvom grin i kantinen, snak ved kaffemaskinen og ping-pong med kollegaerne er savnet, har perioden med hjemmearbejde formentlig sat et solidt aftryk på de fleste af os. Det er i hvert fald den tese, Ancotrans’ adm. direktør Anne Kathrine Steenbjerge arbejder ud fra.

»Jeg har tænkt meget over, hvordan vi skal onboarde igen. Jeg tror, at mange er blevet lidt mere sære og støjsensitive af at sidde alene. Det er ting, vi virkelig skal tænke over, så vi får en god og rar arbejdsplads igen,« siger hun.

Anne-Kathrine Steenbjerge er adm. direktør i transportselskabet Ancotrans. Foto: Stine Bidstrup.

Læs hele serien 'Vejen ud af krisen' her.

Finans fakta

Ny måling: Nedsat pendling slår mere tid med familien som det bedste ved hjemmearbejde. Mange i finansverdenen har arbejdet hjemme siden pandemien startede. Den største gevinst har ifølge en måling været, at transporttiden er væk.

Dagens profil

Rejsekøbmand Peder Hornhøj har været med på flere rutsjeture. Alligevel må han erkende, at han ikke havde »drømt om, at jeg skulle opleve en pandemi, som har fjernet eksistensgrundlaget for en hel branche,« fortæller chef for Bravo Tours Peder Hornhøj, der fredag kan fejre 60 års fødselsdag.

Selvom Peder Hornshøj, adm. direktør i Bravo Tours, er optimist af natur, har coronapandemien givet anledning til alvorlige miner. Foto: Marie Ravn. 

Dagens tal

16

Salget af køkkener fra Kvik-koncernen til danskerne voksede med 16 pct. i fjor trods coronakrisen. Og det er ikke kun Kvik, der sælger køkkener i stor stil for tiden - også konkurrenter som TCM Group og Nobia melder om fortsat vækst - især på det danske marked.

Børs

Fremgang til C25-indekstet - mar­gi­nalt fald til ak­tier i USA før ren­te­mel­ding. C25-indekset mistede i løbet af dagen en smule af sit momentum efter en særdeles stærk start. Alligevel kunne eliteindekset notere sig sin niende lukkerekord i år med en stigning på 1,3 pct. Den forsigtige handel på Wall Street, hvor der kom trods endnu et stærkt signal fra den amerikanske økonomi i form forbrugertilliden for april. Her er den seneste børsberetning.

Debat

Vil du købe en brugt bil på internettet? I Asien er svaret et stort ja. Brugte biler og internettet er kompatible størrelser, hvis ellers det bliver gjort rigtigt. Og den rigtige måde er en produktudvikling, der veksler de fysiske eksaminationer som sparken på dæk og et smut på landevejen med kunstig intelligens og scanning af produktet ned til mindste skrue og rustplet, lyder det i dagens kommentar fra Jan Lund i Singapore.

Det sker i dag

  • Erhverv: Royal Unibrew, Danske Andelskassers Bank, Silkeborg IF Invest og Skako holder generalforsamling.
  • Erhverv: Danske Bank, Carlsberg, Royal Unibrew, Sydbank, Banknordik, Ringkjøbing Landbobank, Facebook, Boeing, Teva Pharmaceutical, Sanofi, GSK, Ford, Deutsche Bank, SEB, Santander, Electrolux og Ebay kommer med regnskab for første kvartal. Apple kommer med halvårsregnskab. Sony med årsregnskab.
  • Økonomi: Danmarks Statistik kommer med tal for arbejdsløsheden i 2020. Rentemødet i Den Amerikanske Centralbank afsluttes.
  • Øvrigt: Retten i Aalborg behandler en sag om muligt brud på konkurrenceloven. Et firma, der fremstiller sportstøj og firmaets ejer er tiltalt for at kræve af forhandlere, at firmaets vejledende udsalgspris skulle være mindstepris ved salg til forbrugerne. Sagen fortsætter torsdag.

PS...

Coke, ludere, trofækoner og insiderhandel. En serie om en mørk side af den norske finanselite har skabt uhørt store seertal. Men spørgsmålet er, om seriens fire hovedpersoner også deler karaktertræk med dele af finansverdenen herhjemme? Vi har stillet spørgsmålet til en eksdaytrader, en politichef og en prisbelønnet graverjournalist, der alle har set serien ”Exit”.

Scene fra sæson 2 af ”Exit”, hvor de fire hovedpersoner mødes for at holde en privat fest med prostituerede og alle de stoffer, der findes. Foto: Stephen Butkus/Fremantle/NRK.

Læs også